‘ΠΟΛΙΤΙΚΗ’

 • Στρατηγικός κακοπληρωτής

  Date: 2018.03.23 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ, OIKONOMIA | Response: 127

  Οι ομοιότητες της προπαγάνδας των συριζόπανων με αυτή των σαμαροβενιζέλων είναι τόσο εντυπωσιακές που ειλικρινά αναρωτιέμαι για ποιο λόγο να κάνουμε τον κόπο να συζητάμε γι’αυτές, ειδικά όταν το κοσμοσύστημα γύρω μας τραντάζεται ηχηρά.

   

  Βγαίνουμε στις αγορές

  Το καλοκαίρι του 2014 και του 2017 βγαίναμε στις αγορές και από τα μνημόνια, το φθινόπωρο εμφανίζονταν οι πρώτες παραφωνίες και το χειμώνα του 2015 και του 2018 όλοι λίγο πολύ συμφωνούν πως το επόμενο μνημόνιο βρίσκεται ήδη στα σκαριά. Αυτό το μνημόνιο το 2014 το ονόμαζαν “πρόγραμμα γέφυρα”, ενώ σήμερα το ονομάζουν “προληπτική γραμμή στήριξης”, το φθινόπωρο του 2014 ο σαμαράς “πλακώθηκε” με τη μέρκελ, ενώ το χειμώνα του 2018 ο τσακαλώτος “πλακώθηκε” με τον ντράγκι, ο στουρνάρας μας καλεί να μην δαιμονοποιούμε τα εργαλεία, υπάρχει σαφής πίεση να ενταθούν οι πλειστηριασμοί για να καλυφθούν οι υποσχέσεις που έχουμε δώσει στους θεσμούς οι οποίοι πίσω από τα καλά λόγια τονίζουν ότι πρέπει να εντείνουμε τις “μεταρρυθμίσεις”. Όποιος δεν ταιριάζει σε αυτή την αφήγηση, βαφτίζεται στρατηγικός κακοπληρωτής.

  Το εντυπωσιακό για εμένα λοιπόν είναι ότι μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πραγματικά ότι ο σύριζα θα βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές. Εντυπωσιακό αλλά όχι πρωτόγνωρο διότι και το καλοκαίρι του 2014 υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που πίστευαν ότι η οικονομία πάει καλά (ο σταθάκης πχ).

   

   

  Λαλιωτολογία

  Εδώ οφείλω ένα ευχαριστώ στο σταλινικό λαγωνικό wiper που για μια ακόμα φορά έπιασε την οσμή των πραγμάτων και μας συνέστησε την προσοχή στην λαλιωτοποίηση των συριζόπανων (η άλλη του μεγάλη επιτυχία ήταν όταν είχε πιάσει ήδη από το σεπτέμβρη του 2014 τη λευκή πετσέτα των σαμαροβενιζέλων). Πράγματι λοιπόν η επικοινωνιακή πολιτική των συριζόπανων σταμάτησε να ασχολείται με την “καθαρή έξοδο από τα μνημόνια” και μετατράπηκε σ’ ένα σουρεαλιστικό μείγμα από μακεδονικούς χαλβάδες και σκανδαλολογία.

  Η απλή ιδέα ήταν -όπως πολύ καλά περιέγραψε ο wiper- ότι θα προσπαθήσουν να σπάσουν τη ΝΔ στα δύο με το μακεδονικό και ταυτόχρονα να κοντύνουν το προφίλ των κούληδων με τα σκάνδαλα. Το πρόβλημα με τη σκανδαλολογία -όπως πήραν χαμπάρι ήδη δύο υπουργοί του σύριζα- είναι πως πέφτει πάντα σα χειροβομβίδα και τα θραύσματά της ακουμπάνε τους πάντες.

  Από τη στιγμή που το πολιτικό σύστημα διατηρεί μια χαώδη διαφορά προνομίων ανάμεσα στους πραίτορές του και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που διοικεί (γνωστούς και ως μουζίκους), τα θραύσματα της σκανδαλολογίας θα εξαπλώνονται προς όλες τις κατευθύνσεις. Τα επικοινωνιακά αστέρια των συριζόπανων, δεν κατάφεραν να διαβλέψουν πως ελάχιστη σημασία έχει αν ρουφάς το αίμα των στρατηγικών κακοπληρωτών με το καλαμάκι ή με το μπουρί της σόμπας. Αν το κάνεις θεσμικά με τους πλειστηριασμούς ή εξωθεσμικά με τις μίζες. Το βασικό πρόβλημα εδώ και 8 χρόνια είναι -όπως δεν βαριέμαι ποτέ να λέω- πως έχει διαταραχθεί το κοινωνικό συμβόλαιο με τους από κάτω και κάθε φορά που κάποιος θα το υπενθυμίζει η μπάλα θα παίρνει όλους τους πραίτορες παρέα. Γι’ αυτό και η περισσότερη βιώσιμη τακτική του πολιτικού συστήματος είναι η παλιά καλή ομερτά.

  Το ότι τα συριζόπανα επέλεξαν να τη σπάσουν δείχνει ή ηλιθιότητα, ή απελπησία· αν με ρωτάτε δεν υπάρχει λόγος να επιλέξουμε ένα από τα δύο.

   

   

  Ένα βηματάκι ακόμα προς την επόμενη κρίση

  Όλα αυτά με τις φαιδρές πορτοκαλιές συμβαίνουν την ίδια στιγμή που η δύση βαδίζει ολοταχώς προς ένα ακόμα σκαλοπατάκι της υπερδεκαετούς πια κρίσης. Και οι ελίτ των ΗΠΑ μας έχουν επισημάνει σε όλους τους τόνους πως δεν θα κωλώσουν να τραβήξουν το χαλί και να ανεβάσουν τα επιτόκια. Το γιατί το κάνουν δεν έχει μεγάλη σημασία. Ίσως είναι άπληστοι, ίσως βλέπουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να το αποφύγουν και άρα προτιμούν να κρατάνε οι ίδιοι τα ηνία των εξελίξεων. Όπως και με τα συριζόπανα δεν έχει νόημα να επιλέξουμε ένα από τα δύο ως απάντηση.

  Λίγο πολύ όπως είδαμε να συμβαίνει το 2007-2008, εκτός αν πιστεύετε πως η κατάρρευση της Bear Sterns, της Lehman Brothers, και η εξαφάνιση της Merill Lynch ήταν τυχαία γεγονότα που η αγορά αποφάσισε και ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ υλοποίησε. Μια άλλη -λιγότερο γνωστή- πρωτιά του μπάμια ήταν πως αύξησε δραματικά την επιρροή της CIA στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι του βαθέως κράτους των ΗΠΑ. Κάθε πρόεδρος -από τη σύσταση της CIA μέχρι τον μπάμια- προσπαθούσε να κρατά την υπηρεσία σαν να ήταν το πιο βρώμικο βρακί που είχε ποτέ. Κάθε πρόεδρος διατηρούσε μια υγιή (για τον ίδιο) απόσταση που θα του επέτρεπε να αρνηθεί τα πάντα. Ακόμα και ο νίξον είχε τους δικούς του κοριούς στο περιβόητο watergate και ο πατήρ μπους -αφεντικό της CIA- άδειασε με μεγάλη ευκολία τα βρωμόνερα του iran-contra gate.

  Ο τραμπ λοιπόν μέσα στις καραμπόλες που τον έφεραν στην εξουσία και τις καραμπόλες της πρώτης χρονιάς που τον έφεραν σε ισορροπία με το βαθύ κράτος, πρόσφερε στη CIA και στους λικούντνικς του βαθέως κράτους ένα λευκό χαρτί στα αγαπημένα τους projects. Την προσπάθεια διάλυσης της Ρωσίας και δημιουργίας first strike capability (η παρνοϊκή ιδέα ότι θα χτυπήσεις κάποιον με πυρηνικά όπλα τόσο σκληρά που δεν θα μπορέσει ποτέ να απαντήσει)· και τη συνέχεια του τριαντακονταετούς στη μέση ανατολή στα χνάρια που έκαναν το νομπελίστα της ειρήνης ομπάμα να έχει καταστρέψει περισσότερες χώρες από οποιονδήποτε άλλο αμερικάνο πρόεδρο.

  Στην άλλη πλευρά του ντήλ, ο τράμπ πήρε το τέλος του γκλομπαλιστάν με την υιοθέτηση δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα, και την δαιμονοποίηση της Κίνας ως τον επόμενο μεγάλο κακό. Αποτέλεσμα αυτής της ισορροπίας μεταξύ τράμπ και βαθέως κράτους, είναι οι ΗΠΑ εναντίων όλων.

  Ο κίσινγκερ πέρσι το φθινόπωρο είχε δηλώσει πως ο τράμπ έχει δίκιο να θέλει να κοντύνει την κίνα, διότι αυτή είναι πιο σημαντικός αντίπαλος για την αμερικάνικη ηγεμονία από τη ρωσία· για να το κάνει αυτό, συνέχισε, έπρεπε να τα βρει με τους ρώσους. Ευτυχώς -λόγω των εσωτερικών ισορροπιών στο βαθύ κράτος των ΗΠΑ- αυτό δεν συνέβη. Το αποτέλεσμα είναι αυτή η εντελώς περίεργη στρατηγική όπου οι ΗΠΑ εναντιωνόμενες στη ρωσία, την κίνα και το ιράν ταυτόχρονα, έχουν φέρει αυτές τις 3 χώρες με πολύ αποκλίνοντα συμφέροντα και ιδεολογίες, όλο και πιο κοντά μεταξύ τους.

  Θα αναρωτηθείτε τι σχέση έχουν όλα αυτά τα “γεωπολιτικά” με την επόμενη κρίση, αλλά η πλάκα είναι ότι είναι συνυφασμένα μεταξύ τους. Πιάσε το κουβαράκι αριάδνη.

   

   

  Το τέλος του γκλομπαλιστάν

  Οι δασμοί που ο τραμπ κοτσάρει από εδώ και από εκεί κάθε τρεις και λίγο, δίνουν το σημάδι στους παίκτες του συστήματος να αλλάξουν τον τρόπο που συμπεριφέρονται και κάνουν μπίζνες εδώ και 30 χρόνια. Πιο πάνω έγραψα ότι οι ΗΠΑ πάνε εναντίων όλων. Τότε γιατί οι όλοι δεν συνεργάζονται μεταξύ τους να συνεχίσουν το γκλομπαλιστάν χωρίς αυτές? Διότι αυτό είναι πρακτικά αδύνατο είναι η απάντηση.

  Το επόμενο πακέτο δασμών έχει στόχο την κίνα και μάλιστα τις πιο ανεπτυγμένες και υψηλών περιθωρίων κέρδους δραστηριότητες. Ηλεκτρονικά, υψηλή τεχνολογία και τα ρέστα. Είναι ρυθμισμένο με ακρίβεια να πονέσει τους κινέζους όσο πιο πολύ μπορεί, κι αυτό κρατήστε το. Διότι -να μου το θυμηθείτε- το μεθεπόμενο πακέτο δασμών θα κατευθυνθεί εναντίων της ευρώπης· και θα είναι εξίσου ρυθμισμένο να πονέσει τους ευρωπαίους όσο το δυνατόν περισσότερο, με λίγα λόγια θα αφορά σχεδόν σίγουρα τις αυτοκινητοβιομηχανίες τους (ακούς μερκέλα?). Την προχθεσινή αναβολή των δασμών στο ατσάλι και το αλουμίνιο απέναντι στην ευρώπη μέχρι την πρωτομαγιά (αλλά όχι απέναντι στη σύμμαχο ιαπωνία) δεν πρέπει να τη δούμε τόσο ως υποχώρηση των τραμπίκων, αλλά ως ελιγμό. Ο τράμπ μέσα στη μεγαλοθυμία του αναστέλει τους δασμούς για δύο μήνες, μέχρι να βρεθεί μια άλλη κοινή λύση· καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό να μη βρεθεί, ο τράμπ θα δώσει μια ακόμα παράταση· κι όταν δεν βρεθεί λύση ούτε τότε, θα είναι αναγκασμένος φυσικά όχι μόνο να εφαρμόσει τους δασμούς στο ατσάλι και το αλουμίνιο (που είναι ήσσονος σημασίας), αλλά να ρίξει και μία εκεί που πονάει. Γιατί όχι, κοντά στις εκλογές του νοέμβρη 🙂

   

   

  Κι εμείς θα βάλουμε δασμούς στον πορτοκαλοχυμό για να μάθετε

  Γιατί λοιπόν δύο τεράστια οικονομικά μπλοκ που γουστάρουν γκλομπαλιστάν δεν μπορούν να αντιδράσουν στις ΗΠΑ που τρελάθηκαν και θέλουν να καταστρέψουν αυτό το τόσο ωραίο σύστημα? Διότι και τα δύο αυτά μπλοκ έχουν ρυθμίσει τις οικονομίες τους να είναι εξαγωγικές· η ευρώπη ακόμα περισσότερο μετά την κρίση και τη λύση να γίνουν όλοι γερμανίες (αφού η γερμανία είναι τόσο πετυχημένη έτσι δεν είναι??). Μόνο που το διεθνές εμπόριο είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος και για να είναι μια οικονομία εξαγωγική θα πρέπει μια άλλη να είναι εισαγωγική. Τον δεύτερο ρόλο τον είχαν αναλάβει οι ΗΠΑ· με τους δασμούς λένε basta και αυτό αφήνει το περίφημο γερμανικό μοντέλο στον αέρα (εκτός κι αν προλάβουν να ανακαλύψουν εξωγήινους στο ενδιάμεσο και αρχίσουμε το διαγαλαξιακό εμπόριο).

  Σαν να μην έφτανε αυτό, οι ΗΠΑ πιέζουν για κυρώσεις τόσο στις ευρωπαϊκές εταιρίες που συνεργάζονται με την ρωσία για την κατασκευή του αγωγού αερίου nord stream 2, όσο και σε αυτές που θέλουν να κάνουν μπίζνες με το ιράν πχ την airbus (στην είδηση θα δείτε και το σφιχταγκάλιασμα που φέρνουν αυτές οι κυρώσεις μεταξύ ρωσίας και ιραν). Το μόνο θετικό για το “πετυχημένο” εξαγωγικό ευρωπαϊκό μοντέλο είναι ότι ο τριαντακονταετής στη μέση ανατολή έχει αυξήσει τις εξαγωγές όπλων στην περιοχή· δυστυχώς για τους ευρωπαίοι, οι μόνοι που αγοράζουν από αυτούς είναι οι σαουδάραβες και οι τούρκοι. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους για παραδοσιακούς αλλά εντελώς καταννοητούς λόγους προτιμούν να αγοράζουν από τους ρώσους (όλοι είδαν τι έπαθε ο καντάφι που είχε εμπιστευτεί στους γάλλους τις κρυπτογραφημένες του επικοινωνίες). Οι κυρώσεις και οι δασμοί είναι πολύ παρόμοια εργαλεία και δεν πρέπει να τα διαχωρίζουμε πολύ μεταξύ τους, παρά το διαφορετικό τους μάρκετινγκ.

  Αυτές οι κινήσεις θα αυξήσουν τις πιέσεις εντός ευρωζώνης, όχι μόνο γιατί θα ξεβρακώσουν όλη την επικοινωνιακή στρατηγική περί πετυχημένου μοντέλου, αλλά διότι οι μεγάλοι παίκτες θα προσπαθήσουν να ξεζουμίσουν τους μικρούς ακόμα περισσότερο. Δείτε εδώ την πρόταση της κομισιόν να φορολογούνται οι online εταιρίες στις χώρες με τους μεγαλύτερους τζίρους, και την άλλη πρόταση για ΦΠΑ 15% -σε αυτούς που το αντέχουν φυσικά. Και οι δύο προτάσεις είναι σχεδιασμένες να χτυπήσουν τις μικρότερες χώρες στραγγαλίζοντας ακόμα περισσότερες τις όποιες τακτικές επιβίωσης έχουν παραμείνει στην ευρωζώνη.

  Κι όλα αυτά πριν ο τραμπ βάλει δασμούς στις μπέμπες και κλάψουνε γερμανικές μανούλες. Θέλετε και την αφορμή μήπως? Πώς θα σας φαινόταν το eco dieselgate, η αποτυχημένη τεχνολογία στην οποία επένδυσαν οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες σε αντίθεση πχ με τους ιάπωνες που επένδυσαν στα υβριδικά αυτοκίνητα· σε συνδυασμό πάντα με την απροθυμία των συμμάχων ευρωπαίων να μειώσουν το εμπορικό τους πλεόνασμα, είτε μειώνοντας τις εξαγωγές ατσαλιού και αλουμινίου, είτε αυξάνοντας τις εισαγωγές αμερικάνικων όπλων.

   

   

  (τώρα που το σκέφτομαι ίσως να αρχίσουν να χαρίζουν μπέμπες στην ελλάδα όπως έκανε ο μπούλης εκείνη τη μακρινή και όμορφη άνοιξη του 2009, ποιος ξέρει μπορεί τελικά να δώσει τις εκλογές στα συριζόπανα)

 • Έξω από το νάτο, έξω από τα μνημόνια

  Date: 2018.02.05 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Response: 128

  Καθώς το success story μίας ακόμη μνημονιακής κυβέρνησης βρίσκεται στην πάνω μεριά του καρμικού και επικοινωνιακού τροχού, έψαχνα να βρω ένα επικοινωνιακό ψεγάδι που να μπορέσει να σπάσει το μάτριξ. Κάτι μεταξύ κάρας του αγίου σουλπικίου και φυκιών του αστακού· έστω ένα project ήλιος, ή ένα βγαίνουμε από τα μνημόνια circa 2014.

 • Η σοβιετία τώρα δικαιώνεται μέρος 3ο (πολιτιστική επανάσταση Vs δίκες της μόσχας)

  Date: 2018.01.30 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Response: 198

  Το τρίτο μέρος ήθελα να το αφιερώσω στην πολιτιστική επανάσταση που ζούμε (οι κινέζοι είμαι σίγουρος ότι χασκογελάνε με καταννόηση), στη νέα μάχη των φύλων που η ρητορική της εντάθηκε με την οικονομική κρίση και στη μάχη εναντίων όλων που δημιουργεί ο συνεχής σεχταρισμός των identity politics. Όμως με πρόλαβαν κάποιες άλλες διαβάστε τη συνέχεια...

 • Fake News, ένας χρόνος μετά (η σοβιετία τώρα δικαιώνεται μέρος 1ο)

  Date: 2017.12.31 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Response: 73

  Ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς το δίχως άλλο, αλλά πόση πλάκα έχουν αν δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε την πλοκή? Αν το παγκόσμιο κοσμοσύστημα ήταν σεναριογράφος σε αμερικάνικη σειρά, από αυτές που καβλαντίζετε στο νέτφλιξ, θα έπρεπε να έχει απολυθεί εδώ και αρκετό καιρό. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Τα συριζόπανα και οι πλειστηριασμοί

  Date: 2017.12.16 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ, OIKONOMIA | Response: 172

  Να το γράψουμε εδώ και επίσημα. Αν τα συριζόπανα καταφέρουν και τη γλυτώσουν και με τους πλειστηριασμούς και δεν τους καταποντίσουν εκλογικά, τότε πράγματι θα τους αξίζει να κυβερνούν για την επόμενη 8ετία.

  Και τώρα που είπα τον αφορισμό μου, ας τον κάνω και ταληράκια. Αν κάτι πρέπει να θαυμάσουμε στην κυβέρνηση σύριζα είναι ότι μετά από 2,5χρόνια συνεχόμενης λιτότητας, μνημονίων και ψήφισης πολύ σκληρών μέτρων, η κυβερνητική… διαβάστε τη συνέχεια...

 • Η εποχή της σύγχυσης μέρος 3ο: Γκλομπαλίστας

  Date: 2017.11.22 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Response: 186

  Σ’έναν κόσμο τόσο χαοτικό και χωρίς πολύ σαφείς συμμαχίες το να θεωρήσουμε πως ένας παίκτης έχει πλήρη συνοχή και πλάνο είναι ιδιαίτερα προβληματικό. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Η εποχή της σύγχυσης μέρος 2ο: Μπορεί ο πραγματικός εφιάλτης να κάνει ένα βήμα μπρος?

  Date: 2017.10.05 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Response: 190

  Οι λαϊκιστές

  Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά από τους γνωστικούς, μια νέα απειλή έχει ανασυρθεί. Οι παράλογες μάζες, οι αγράμματοι, άξεστοι, ρατσιστές, οι αναρχικοί και λοιπά ogre έχουν αρχίσει να μολύνουν την συναίνεση, έχουν αρχίσει να μετατρέπουν τον κόσμο μας σε παράλογο. Πώς να μη φοβάσαι όταν ο τρελός Κιμ και ο τρελός Τράμπ

 • Η εποχή της σύγχυσης μέρος 1ο: η ευγενής τύφλωση της υπεροψίας

  Date: 2017.10.01 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Response: 95

  Ένα από τα πολύ βασικά μοτίβα του σημερινού μας κόσμου είναι η φαντασίωση πως εμείς είμαστε οι φωτισμένοι μέσα σε μια θάλασσα άγνοιας· είναι η σιγουριά της νεωτερικότητας που νόμιζε πως είχε πιάσει τον πάπα από τ’ αρχίδια. Μια σιγουριά που ξεκινούσε από τα αριστερά και κατέληγε στα δεξιά του πολιτικού φάσματος και εκφραζόταν συχνά μέσω της θρησκείας της προόδου. Της μεταφυσικής πεποίθησης δηλαδή πως κάθε αύριο είναι πάντα καλύτερο από κάθε χθες. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Η τοξική α-νοησία των identity politics σε ταληράκια

  Date: 2017.04.20 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Response: 317

  Τα identity politics είναι μια α-νοησία που βασανίζει τις πιο αριστερές του φάσματος εδώ και καμιά δεκαπενταετία τουλάχιστον, αν και ο όρος εμφανίζεται για πρώτη φορά κάπου στα βάθη των 70s διαβάστε τη συνέχεια...

 • Τα βιολιά των Fake News συνεχίζονται

  Date: 2017.03.31 | Category: TECHIE-STUFF, ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Response: 191

  Όλοι περιμέναμε ότι ο όρος θα εγκαταλειφθεί μετά την αποτυχία των φιλελέ ελίτ να του προσδώσουν το νόημα που επιθυμούσαν. Προς αυτή την κατεύθυνση άρχισαν να σηματοδοτούν και τα ίδια τα mainstream ΜΜΕ τα οποία άρχισαν διακριτικά να προσπαθούν να ξεχάσουν το όλο ζήτημα. Άλλα όπως φαίνεται η μηχανή είναι πολύ δυσκίνητη και άπαξ και πάρει μπρος, δύσκολα μπορεί να σταματήσει.

   … διαβάστε τη συνέχεια...

 • Faux Riche vs Trumpzilla

  Date: 2016.12.11 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Response: 172

  Η όλη υστερία με τα fake news δεν γίνεται να ολοκληρωθεί χωρίς να βάλουμε στην εικόνα τους νεόπλουτους του διαδικτύου. Το παρακάτω είναι μια προσπάθεια να δούμε το παιχνίδι τους. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Fake news και αλλαγή παραδείγματος

  Date: 2016.11.27 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Response: 241

  Η προσπάθεια των κατεστημένων μέσων να ελέγξουν την πληροφορία είναι όσο παλιά όσο η δημοσιογραφία. Το μόνο που αλλάζει κάθε φορά είναι οι τρόποι και η μορφή, σπάνια το περιεχόμενο. Παλιότερα το κράτος εφάρμοζε ένα κάποιου είδους μονοπώλιο σε ορισμένα μέσα (ραδιόφωνο, τηλεόραση), εναλλάσσοντας κυρίως δύο μεθόδους. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Μικρή καλοκαιρινή ιστορία, εκλογικός νόμος Vs κλείσιμο ερτ

  Date: 2016.07.12 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Response: 77

  Είναι λοιπόν όλη αυτή η φάρσα με τον εκλογικό νόμο, μόνο ένας τρόπος για να καλύψουν τις ειδήσεις με κάτι εντελώς ανώδυνο για την κυβέρνηση? Όπως έγινε και με την ΕΡΤ, όχι μόνο. Στην ουσία υπάρχουν τουλάχιστον 2-3 αφηγήσεις πάνω στο θέμα, ανάλογα με το πόσο βαθιά στο Enderûn (εσωτερικό παλάτι της οθωμανικής αυλής) βρίσκεσαι. διαβάστε τη συνέχεια...

 • To πουλόβερ και το Brexit

  Date: 2016.06.24 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Response: 254

  Από τα δύο πιθανά αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος, μόνο το ένα (το Brexit) υποσχόταν δράση. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση η δράση δεν είναι εξασφαλισμένη, όπως δεν ήταν στο ελληνικό ή το ιρλανδικό ή γαλλικό δημοψήφισμα. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Η αρχή του τέλους

  Date: 2016.03.22 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ, OIKONOMIA | Response: 240

  Πάντα τεμπέλιαζα να ξεκινήσω τις επαναλήψεις, λίγο πολύ γιατί στο μπλογκ αυτό ακολούθησα την κρίση από πριν καλά καλά εμφανιστεί, οπότε έχω μια άρνηση να τροφοδοτήσω την τεμπελιά του αναγνώστη, αντικαθιστώντας τη με δική μου χαμαλοδουλιά. Όμως με αφορμή την έρευνα του κονιόρδου πάνω στο περίφημο ελληνικό έλλειμμα και τα greek statistics της elstat, είπα να κάνω μια μικρή ρετροσπεκτίβα του ευρωπαϊκού κουβαριού που άρχισε να ξετυλίγεται με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα διαβάστε τη συνέχεια...

 • Το Eλλειμμα του 2009 και άλλες όμορφες ιστορίες κοινωνικής παρακμής

  Date: 2016.03.22 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ, OIKONOMIA | Response: 184

  του cognord: Η ομιλία του Παπανδρέου στο Καστελόριζο την 23η Απρίλη του 2010 ξεκινούσε με τα εξής βαρυσήμαντα και γεμάτα δάκρυα λόγια: «Χθες, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το πραγματικό μέγεθος του ελλείματος του 2009». διαβάστε τη συνέχεια...

 • Ένας χρόνος σύριζα (τσογλαναρία ρουστικάνα)

  Date: 2016.01.26 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Response: 450

  Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο στην τσογλαναρία του σύριζα. Και γράφτηκε με μοναδικό σκοπό να προφητέψει το πως θα εξαφανιστεί. Δεν χρειάζεται καν να κατουρήσουμε στους τάφους τους, οι τάφοι τους θα είναι ανώνυμοι. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Γιατί υπάρχει το χρέος?

  Date: 2015.09.04 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ, OIKONOMIA | Response: 194

  Αυτό είναι κυρίως ένα ποστ που λέει ότι ξεκινάει η νέα σεζόν του γκρουπ θέραπι IRC από τις 7/9 και κάθε δευτέρα στις 20.00 ώρα ελλάδος. Αλλά επειδή δεν θα μπορούσα να σας αφήσω μόνο με αυτό είπα να βάλω κι ένα δωράκι. Κι αυτό το δωράκι είναι μια πολύ απλή εξήγηση σε 3 παραγράφους για ποιό λόγο υπάρχει το χρέος. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Εκλογές. (ξανά?)

  Date: 2015.08.31 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Response: 456

  Λέω να τις βαφτίσω τις πιο αδιάφορες εκλογές της τελευταίας 5ετίας. Ο λεβέντης πιθανότατα θα διαφωνήσει μαζί μου, αλλά όλοι οι υπόλοιποι παίκτες του πολιτικού σκηνικού βάζουν τα δυνατά τους να τις κάνουν αδιάφορες διαβάστε τη συνέχεια...

 • Πρώτη φορά αριστερά (σαν να μην πέρασε μια μέρα)

  Date: 2015.07.21 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Response: 524

  Η έκτη δόση (κι έχω συνειδησιακό πρόβλημα όπως πάρα πολλοί).

  Διότι ουδέν καινόν υπό τον ήλιο, όπως έλεγε και ο τσόγλανος εκκλησιαστής διαβάστε τη συνέχεια...

 • Habemus Papam

  Date: 2015.07.13 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Response: 525

  Επιτέλους, μετά από τόσους μήνες τσαλιμάκια, ήρθε η ώρα να μετρηθούμε. Αυτός ήταν ο τίτλος του κύριου άρθρου της αυγής πριν 3 μέρες. Φυσικά το εννοούσε με την έννοια της ανάληψης της ευθύνης του μνημονίου, αλλά εμείς θα την πάρουμε αυτή την έννοια και θα την επιστρέψουμε. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Ο άνθρωπος που δεν ήθελε να γίνει παπαδήμος (αλλά τα κατάφερε)

  Date: 2015.07.11 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Response: 348

  Ο πρωθυπουργός αλέξης παπαδήμος, μετά τη συντριπτική πλειοψηφία του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα που πήρε 61%, αναγκάστηκε να έρθει σε μια δύσκολη αλλά αναγκαία συμφωνία με τους δανειστές. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Τα capital controls είναι μόνο για τους χαζούς (σε ταληράκια)

  Date: 2015.07.07 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Response: 429

  To 61% του ΟΧΙ δίνει μια δυναμική που φτάνει μέχρι τη νέα φέτα. Ο τρόπος που ο νέος επικυρίαρχος θα διαχειριστεί αυτή τη δυναμική όμως, θα καθορίσει σημαντικά και τα αποτελέσματά της. Από τα δείγματα που έχουμε δει 3 χρόνια τώρα (και δυστυχώς επιβεβαιώνονται με το χειρότερο τρόπο εδώ και έξη μήνες), τα πράγματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Il Salitimbanco: Για ποιο πράγμα ψηφίζουμε στο δημοψήφισμα

  Date: 2015.07.01 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Response: 696

  Το δημοψήφισμα δεν θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετικό από την όλη διαπραγμάτευση που υποτίθεται θέτει υπό κρίση. Ημι-ασαφές, χωρίς πραγματική συζήτηση, χωρίς ξεκάθαρα ερωτήματα, με γηπεδικά συνθήματα και με μια ομιχλώδη αύρα μαλακίας απο τα ΜΜΕ. διαβάστε τη συνέχεια...

 • I dont know about god, but tsipras is surely a dj

  Date: 2015.06.28 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Response: 485

  Μπορεί να φταίνε οι παρενέργειες του fusion, αλλά την παρασκευή το βράδυ, πήρα 2 sms στο κινητό μου. Κι εκεί που μόλις είχα σταματήσει να χορεύω και έπαιρνα μια ανάσα πάνω σ’έναν μεγάλο πάγκο, κατάλαβα το πραγματικό μήνυμα. Δεν ξέρω κατά πόσο ο θεός είναι dj, ο τσίπρας όμως σίγουρα είναι. Γιατί μας λέει jump κι εμείς πηδάμε. διαβάστε τη συνέχεια...

 • μικρό update για τον αλεξ-κωλοτούμπα και τους θεσμούς

  Date: 2015.06.06 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Response: 635

  Τις τελευταίες μέρες όλος ο κόσμος έχει ηλεκτριστεί μετά τις “νέες εξελίξεις” των διαπραγματεύσεων. Οι συριζαίοι (τουλάχιστον οι αριστεροί που γνωρίζω) έχουν αρχίσει να αναθαρρούν από εκεί που είχαν φορέσει τις πλερέζες, οι υπόλοιποι έχουν στήσει αφτί και περιμένουν τις εξελίξεις και γενικά όλοι ξανακαρφώνονται στις οθόνες τους. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Catch 22, ή το πιο γρήγορο πιστόλι της δύσης

  Date: 2015.04.30 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Response: 527

  Το catch 22 είναι μια έκφραση που στα αμερικάνικα σημαίνει μια κατάσταση όπου η λύση της είναι πρακτικά αδύνατη. Ή όπως κάποιος είχε πει, είναι σαν να έχεις ένα κλειδωμένο μπαούλο, που το μοναδικό του κλειδί βρίσκεται μέσα στο μπαούλο. Ποιο είναι το catch 22 της κυβέρνησης λοιπόν? διαβάστε τη συνέχεια...

 • Μερικές κριτικές στην αποεμπορευματοποίηση

  Date: 2015.04.25 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ, OIKONOMIA | Response: 138

  φρέσκο φρέσκο από το wiki (μαζί με τις κρέμες του φτερού)

   

  (τη μαρμελάδα βατόμουρο ποιος την έβαλε και δεν μπορώ να δω??)… διαβάστε τη συνέχεια...

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

April 2018
M T W T F S S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Τα πιο φρέσκα σχόλια