• Το εκκρεμές και η φούσκα

    Date: 2020.04.05 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Tags:

    Πέρασε βαριά ένας μήνας από την εντελώς τυχάρπαστη και μη ρεαλιστική μου πρόταση να πάτε στα χωριά σας να κάνετε μια εκτεταμένη σαρακοστή. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει τα πάντα κι εγώ νιώθω την ανάγκη να κρατήσω ξανά το εκκρεμές που τώρα αρχίζει να μπατάρει από την εντελώς αντίθετη πλευρά.

     

    Στην ουσία η εκρηκτική μετάδοση του ιου που δημιούργησε τις αποκαλυπτικές εικόνες της β.ιταλίας, της ισπανίας ή της γαλλίας (η γαλλία τα κρύβει πάντα καλύτερα, κατάρα στους κίτρινους γιλέκους υγειονομικούς), έχει σταματήσει στην ελλάδα εδώ και 3 βδομάδες. Αν το θέλετε σε γραφηματάκι, κοιτάξτε από κάτω την εικόνα (μπλέ μπάρες) που έκλεψα από εδώ (σελ3). Το γραφηματάκι κλέβει λίγο γιατί τα δεδομένα των τελευταίων ημερών δεν είναι ακριβή (άρα οι μπλε μπάρες θα ψηλώσουν λίγο), αλλά η πτωτική πορεία είναι σαφής. Λάβετε υπόψην σας τώρα πως η γερμανία πήρε μέτρα μία βδομάδα ΜΕΤΑ την ελλάδα.

    Καταλαβαίνω ότι το zeitgeist από το κυβερνητικό επιτελείο είναι ακόμα πιο σκληρά μέτρα για να εδραιωθεί η εικόνα ότι οι ασυνείδητοι φταίνε (πως το λέγανε επι σύριζα? Αααα ναι στρατηγικοί κακοπληρωτές), αλλά η εκρηκτική αύξηση της μετάδοσης πνέει τα λοίσθια. Κι αυτά είναι πολύ καλά νέα. Διότι σημαίνει πως παρά την ηλιθιότητα των χωροφυλάκοι που βάζουν πρόστιμα σε λουόμενους, ποδηλάτες και καγιακτσίδες, όλες αυτές (και πολλές ακόμα) δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν συνωστισμό σε κλειστούς χώρους με πολλούς ανθρώπους ξαναγίνονται ασφαλείς.

    Η αυξανόμενη παράνοια δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο· για 3 μέρες στο βερολίνο απαγορευόταν να κάθεσαι στο γρασίδι ή στο παγκάκι ακόμα και μόνος σου, κι αυτό την προηγούμενη βδομάδα. Η διαφορά είναι ότι εδώ μας παραγεμίζουν σαν χήνες με χρήμα για να το βουλώνουμε και να κουνάμε το δαχτυλάκι στους διπλανούς μας. Μέχρι να βρουμε ένα app που θα το κάνει αυτό.

    Με αυτά που ακούω τριγύρω μου, σε λίγο θα πιστέψω ότι ο ιος κολλάει ακόμα κι αν σου πει κάποιος καλημέρα. Και δεν λέω να μην είμαστε έξτρα επιφυλακτικοί με απόλυτα νούμερα. Όμως όλα δείχνουν ότι ο ιος αυτός κολλάει βασικά όπως όλοι οι ιοι του αναπνευστικού. Άρα καλά κάναμε και κόψαμε τις χειραψίες και τα κοινωνικά φιλιά, καλά κάναμε και κλείσαμε τα παστωμένα με κόσμο μέρη διότι και εμπειρικά τα ΜΜΜ ήταν ο βασικός τρόπος μετάδοσης του ιου. Αυτά είναι αρκετά για να πέσει ο ρυθμός μετάδοσης κάτω από τη μονάδα κι έτσι το όλο φαινόμενο να πέσει σε ύφεση. Στην ουσία αυτό έχει ήδη συμβεί.

     

    Τα ακόμα πιο καλά νέα είναι, ότι πάλι σχεδόν πρώτη η ελλάδα, έδειξε να πιστεύει τον μεγαλύτερο ροκ-σταρ των μεταδοτικών ασθενειών. Ο Didier Raoult είναι προφανώς τόσο γνωστός που δεν τον ενδιαφέρει να καλύψει τον κώλο του και κόντρα σε όλο το ρεύμα των ειδικών, επέμενε ότι η χορήγηση της ταπεινής χλωροκίνης είναι ο πιο ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπιστεί ο νέος ιος. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η ανακάλυψη δεν ήταν καν δική του. Όταν μάλιστα το μακρονικό κράτος άρχισε να τον σαμποτάρει, έφτιαξε ένα δικό του site το οποίο ονόμασε ειρωνικά South France Morning Post (η South China Morning Post είναι η ημι-επίσημη πράβδα του ΚΚΚ). Και εκεί έτριβε στη μούρη τα αποτελέσματα που η αγωγή του δείχνει να έχει.

    Το πόσο πολύ του την έπεσαν και με πόσο αστείους τρόπους, μας δείχνει το μέγεθος του πόσο σπασμένο είναι το μαγαζί μας. Πράγματι η κλινική του έρευνα δεν ήταν υπέροχη, αλλά τα αποτελέσματά της εντυπωσιακά και το επιχείρημά του ακλόνητο. Η ουσία είναι τόσο γνωστή και ασφαλής για μακροχρόνια χρήση που δεν έχει νόημα να περιμένουμε τη νεκροψία για να δούμε πόσο καλά δουλεύει. Αυτό το επιχείρημα αρέσει μόνο σε γιατρούς που βλέπουν ανθρώπους να πεθαίνουν· όχι στους risk managers με ιατρικές γνώσεις που αποτελούν πια μεγάλο κομμάτι του ιατρικού κλάδου και τους ενδιαφέρει μόνο να καλύψουν τον κώλο τους. Και υπό αυτή την έννοια το γεγονός ότι ο τσιόδρας και η ομάδα του όχι μόνο φρόντισαν να κάνουν τη χορηγησή της σε ευπαθείς ομάδες με ελαφρά συμπτώματα επίσημη οδηγία , είναι κάτι που δεν έχουμε δει από το ελληνικό μνημονιακό κράτος 10 χρόνια τώρα.

    Για να το πούμε με λίγα και απλά λόγια, η χλωροκίνη, όταν δοθεί αρκετά νωρίς με αυτόν τον ιο, δείχνει να αποτρέπει τις πιο σοβαρές επιπλοκές που τον κάνουν φονικό. Γιατί, πώς, πού, πόσο , ας αφήσουμε την ιστορία να το δείξει. Ως γιατρός ακόμα κι αν ήταν το πλασέμπο που έσωσε τον ασθενή σου, αποκλείεται να νιώσεις άσχημα.

    Για να καταλάβετε πόσο εντυπωσιακή είναι η ελληνική οδηγία, δεν έχετε παρά να γκουγκλάρετε FDA chloroquine, καθώς πριν λίγες μέρες και η αμερικάνικη FDA επέτρεψε τη χρήση χλωροκίνης. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι:

    α) αυτό ευγενικό και “ουδέτερο”, δεν χάνει την ευκαιρία να μας διαφημίσει πως ξέρει και άλλη μια φαρμακευτική ουσία με παρόμοια δράσηMeanwhile, Altasciences has completed a phase 1 study of gimsilumab” . Λες και υπάρχει σύγκριση μεταξύ μιας ουσίας που τη γνωρίζουμε εδώ και 80 χρόνια και μιας άλλης που ακόμα δεν ξέρουμε καν πόσο ασφαλής είναι, πόσο μάλλον αν δουλεύει 🙂

    β) το δεύτερο άρθρο που μας βγάζει ο γούγλης ξεκινάει -όπως έχουμε όλοι συνηθίσει πια- με fake news. “A drumbeat of anecdotal evidence and high-level praise for hydroxychloroquine in coronavirus patients has spurred the FDA to authorize it for emergency use.” Σε περίπτωση που χάσατε το ρήμα spur, σημαίνει σπιρουνίζω· σχεδόν πισθάγγωνα αναγκάστηκε η FDA να δεχθεί την κατ’ εξαίρεση χρήση της.

    Παρακάτω φυσικά κάνει τον κόπο να αναφέρει τον ραούλ, ταυτόχρονα φυσικά με το πόσο τσαρλατάνος είναι. 🙂

    Οι μόνοι άλλοι που δείχνουν να τον παίρνουν στα σοβαρά είναι οι ιταλοί που με το αυγό στον κώλο προσπαθούν να κοντρολάρουν την εξάπλωση του ιου και τους θανάτους. Το μόνο τους κρίμα, ότι πίστεψαν την ευρωπαϊκή αφήγηση πως μια γριπούλα είναι, κι επειδή χρονικά κόλλησαν πρώτοι, τώρα θερίζουν τις καταστρεπτικές συνέπειες και το πλήρες φτύσιμο από τους συντρόφους ευρωπαίους που εφευρίσκουν δικαιολογίες προκειμένου να δείξουν πως οι ιταλοί φταίνε για το τι συνέβη. Οι ολλανδοί επίσης είπαν ότι θα ακολουθήσουν το προτόκολο Ραούλ, αλλά αυτοί είναι σε άλλη πίστα, του τύπου αν είστε σε ευπαθή ομάδα σκάστε και πεθάνετε και μην κάνετε τον κόπο καν να έρθετε στο νοσοκομείο. Οπότε αν αντί για μορφίνη για να αυτοκτονήσετε, σας δώσουμε και λίγη χλωροκίνη μήπως και γλυτώσετε, cost effective είναι.

     

     

    Health is a racket

    Στη γερμανία ο σταρ επιδημιολόγος τους έκλασε τη χλωροκίνη (γιατί μιέχ αυτά είναι για τους φτωχομπινέδες και τα στοιχεία τους δεν είναι τόσο σέξυ) και στα νοσοκομεία δίνουν στη ζούλα το πανάκριβο Remdesivir, το οποίο εκτός από πανάκριβο έχει ακόμα λιγότερες ενδείξεις πως δουλεύει, για να μην πούμε ότι δεν έχει πάρει έγκριση ποτέ για καμία θεραπεία και άρα κανείς δεν ξέρει τις ακριβείς παρενέργειές του. Το μοναδικό του παράσημο είναι ότι έχει πατέντα και ότι απέτυχε πλήρως να δουλέψει κατά του έμπολα για τον οποίο πλασαρίστηκε στην αρχή.

    Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας ετοιμάζει μια μεγάλη έρευνα SOLIDARITY trial από αυτές τις σέξυ που μπορούν να αποδεχθούν και οι πιο σνομπ επιδημιολόγοι. Σε αυτή θα δοκιμάσει 4 διαφορετικά κοκτέιλ. Το Remdesivir βεβαίως βεβαίως, δύο αντιρετροικά που χορηγούνται κατά του HIV, τα δύο αντιρετροϊκά μαζί με ιντερφερόνη (εκεί να δείτε παρενέργειες) και χλωροκίνη (αλλά χωρίς το αντιβιωτικό που προτείνει ο ραούλ και ακολουθεί η ελληνική οδηγία). Η προσθήκη της χλωροκίνης έγινε τελευταία στιγμή παρά το γεγονός ότι οι κινέζοι τη συζητάνε καιρό τώρα.

    Ακόμα καλύτερα, η έρευνα θα γίνει σε ασθενείς με ήδη βαριά συμπτώματα ενώ σύμφωνα με το ραούλ (και τους κινέζους στην μικρή έρευνα που έβαλα) η χλωροκίνη δουλεύει καλύτερα πριν αποκτήσεις βαριά συμπτώματα καθώς μάλλον με κάποιο τρόπο ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σου. Πέρα από αυτό, για να είναι σωστή η ανθρωποθυσία, το 1/5 των ασθενών δεν θα πάρει τίποτα πέρα από τα “κλασικά” (αυτοί θα είναι οι ολλανδοί της έρευνας φαντάζομαι).

    Τα μόνα καλά νέα είναι ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, οι γιατροί στην ελλάδα, στην ιταλία και στις άλλες χώρες που θα χρησιμοποιηθεί ευρέως το προτόκολο ραούλ θα έχουν εκτιμήσει ήδη αν είναι αποτελεσματική ή όχι· κι αν όπως δείχνουν τα πράγματα είναι, θα έχουν σώσει χιλιάδες ζωές.

    Κι εδώ ακριβώς βλέπουμε τη διαφορά δύο ανθρωπότυπων. Της μακίνσευ που βλέπει τους πάντες ως μια στατιστική και τον ενδιαφέρει πρωτίστως να πάρει τις προμήθειές του καλύπτοντας τον κώλο του (η σειρά μπορεί να είναι και ανάποδη), με λίγα λόγια του ανθρωπότυπου που δεν θα πάρει ποτέ κανένα ρίσκο για να σώσει κανέναν πέρα από το τομάρι του. Και αυτού που δεν αντέχει να περιμένει μερικούς μήνες για να καλύψει τον κώλο του, γιατί απέναντί του βλέπει ανθρώπους που κινδυνεύουν να πεθάνουν. Το ότι η ελληνική ομάδα του τσιόδρα δείχνει να ανήκει στον δεύτερο τύπο, είναι μια ευτυχής σύμπτωση από αυτές που όπως ξαναέγραψα δεν έχουμε δει πολλά χρόνια τώρα.

     

     

    Από αυτό μέχρι του να ακολουθούμε κατά γράμμα την υστερική αντίδραση του ελληνικού κράτους, που μέχρι πριν ένα μήνα σφύριζε αδιάφορα και τώρα σου λέει πως ακόμα και τον σκύλο θα πρέπει να τον βγάζεις βόλτα με το χρονόμετρο διότι αλλιώς όλοι μαζί τους φάγαμε, υπάρχει μια τεράστια χάωδης απόσταση. Τόσο μεγάλη, όσο η απόσταση μεταξύ του να στηλιτεύεις τη φαρμακευτική δαπάνη της μίζας της προμνημονιακής ελλάδας και της μνημονιακής αντιμετώπισης των νοσοκομείων από τον άδωνη.

     

    Εκτός λοιπόν κι αν ανήκετε σε εκείνη την ελάχιστη κατηγορία ανθρώπων που πιστεύουν ότι ο κούλης έγινε ο νέος σαούλ και στο δρόμο για τη δαμασκό είδε το άγιο φως και τώρα θα πορεύεται με αγαθούς σκοπούς και ειρήνη, πρέπει για μία ακόμη φορά να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Όχι απέναντι στην ανθρωπότητα και το έθνος, αλλά απέναντι στους δίπλα μας. Με λίγα λόγια να πάψουμε να κρατάμε την αναπνοή μας και να αρχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους να ζούμε ανθρώπινα σε αυτή την κατάσταση. Το μόνο που μπορώ να σας πω εγώ με σιγουριά είναι ότι σήμερα είμαστε πολύ πιο ασφαλείς απ’ ότι πριν 3 βδομάδες που κυκλοφορούσαμε αμέριμνοι. Όχι μόνο διότι η διασπορά του ιού έχει περιοριστεί δραματικά, όχι μόνο διότι είμαστε πιο προσεκτικοί, όχι μόνο διότι καθίσαμε στα σπίτια μας τόσες μέρες.

    Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα, είναι να μετατρέψουμε αυτή την κατάσταση σε κάτι πιο όμορφο από αυτό που ζούσαμε πριν τον ιο, αντί να συνεχίσουμε να κρατάμε την αναπνοή μας μέχρι να μας πει ο κούλης ότι δεν χρειάζεται πια. Αν αυτό σημαίνει να δούμε τους φίλους μας, τους εραστές μας, τους γονείς μας, κάντε το ακόμα κι αν είναι παράνομο (έλεος). Αυτοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί κι εμείς που είμαστε γύρω τους ακόμα περισσότερο· αλλά πέρα από ευπαθείς είναι κι αυτοί άνθρωποι και το να τους βάλουμε σε ενυδρεία για να τους προστατέψουμε μπορεί να μην είναι η καλύτερη λύση.

    Δεν υπάρχει κάποια τέλεια συνταγή. Από τη στιγμή που κανείς δεν τεστάρει για τον ιο ή για τα αντισώματα, κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιος την πέρασε πέρα από αυτούς που την πέρασαν πιο βαριά και το ένιωσαν (αλλά πάλι μπορεί να ήταν και η απλή γρίπη). Ας μιλήσουμε με τους γύρω μας και τους λίγο πιο έξω από τους γύρω μας. Κλεισμένοι στις μπάμπουσκες οθόνες μας δεν θα γνωριστούμε καλύτερα, ίσα ίσα θα πλειοδοτούμε σε υστερία, το μόνο καλό που κάνουν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης· ανούσιο virtue signaling που ούτε εμείς οι ίδιοι δεν πιστεύουμε για τους εαυτούς μας. Ποιος άπλωσε τα ρούχα στην ταράτσα και κοιτάξτε πόσο προσεκτικός είμαι εγώ με τη μάσκα μου.

     

     

    Pop!!

    Αν χρειαζόμαστε κάτι για να αντιμετωπίσουμε αυτό που έρχεται, αυτό είναι τους άλλους. Διότι ελπίζω να έχουμε καταλάβει πως η φετινή χρονιά δεν θα έχει όλη αυτή την παράτα της περσινής· κούλης success story Vs αλέξης success story· θα είναι τουλάχιστον λίγο ιδιαίτερη.

    Ελπίζω να μη χρειάζεστε να σας πως, ότι το να περιμένουμε την ευρώπη να εκδόσει κορωνομόλογα που μετά θα κατρακυλήσουν σιγά σιγά προς τα πάνω μας και μπορεί να τσιμπήσουμε κανένα ψίχουλο είναι μια λύση που θυμίζει πολύ την αναμονή για το QE μεταξύ 2013-2015. Και εκτός κι αν πιστεύετε πως το άγιο πνεύμα κουτσούλισε τον νέο σαούλ-κούλη, η πιθανότητα να δείτε δύο δράμια καλοσύνης από το κράτος είναι σχεδόν μηδενική.

    Το πόσο προβλέψιμα καταρρέει το μαγαζί με αφορμή τον ιο, ελπίζω πως δεν σας κάνει να πέφτετε από τα σύννεφα. Το πως επίσης το στούμπωμα με φρέσκο χρήμα μιας οικονομίας που 10 χρόνια τώρα λειτουργεί στηριγμένη σε οδοντογλυφίδες και μανταλάκια δεν πρόκειται να προσφέρει ικανοποιητικές λύσεις, ελπίζω να το ψυχανεμίζεστε. Αυτή τη στιγμή ούτε καν να προβλέψουμε δεν μπορούμε το μέγεθος της καταστροφής κεφαλαίου που συντελείται για να πούμε αν τα 300-500δις της μέρκελ θα είναι αρκετά για τη γερμανία. Μην με παρεξηγάτε, αν την επόμενη δευτέρα μου δώσει η μαμά μέρκελ τα 5000 ευρώ που πήραν οι φίλοι μου δεν θα τα αρνηθώ· όμως το να περιμένουμε ότι επειδή θα μου τα δώσει σε 2-3 μήνες από τώρα όλοι θα προσποιούμαστε ότι δεν συνέβη τίποτα είναι αστείο.

    Όπως συνέβη και το 2008, θα εμφανιστούν εκατοντάδες χιλιάδες που θα λένε τώρα, ρε εγώ το ήξερα πως το gig economy είναι φούσκα· οι περισσότεροι θα λένε ψέμματα αλλά αυτό είναι αδιάφορο, διότι από τη μία μέρα στην άλλη, αυτό που ήταν σέξυ δεν θα είναι πια. Οι κεντρικές τράπεζες, οι αγορές, τα εκατομμύρια αναλυτές που ταϊζονται από αυτή τη μηχανή θα ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν έναν νέο μονόκερο κάτι που να είναι το νέο σέξυ, αλλά αυτό θα πάρει καιρό και κανείς δεν ξέρει από τώρα τι μορφή θα έχει. Το μόνο προφανές είναι ότι όπως και με την απάντηση στην κρίση του 2008, η “λύση” πιθανότατα θα αφορά κάποιους “άλλους”· κι οι περισσότεροι από εμάς θα προσπαθούμε καταλαχανιασμένοι να βρούμε πως θα χωρέσουμε στη νέα λύση: κι αν μετατρέψω το διαράκι σε airbnb? Κι αν ξοδέψω 4-5 χιλιάρικα να το ανακαινίσω? Κι αν προλάβει να δουλέψει για ένα χρόνο? Θα βγάλω τα έξοδα μου?

    Δεν γράφω τίποτα καινούργιο και δεν νομίζω πως λέω κάτι που οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν ακόμα κι όταν προσποιούνται πως δεν. Η κρίση του 2008 μας έκανε όλους σοφότερους· το αν θα δράσουμε και σοφότερα για να αφήσουμε το φως να μπει από τις χαραμάδες των κλειστών πατζουριών μας ή θα αφήσουμε τον κούλη να αποφασίσει για το πως και πότε θα συμβεί αυτό (ή ακόμα χειρότερα κανένα ανθρωποειδές τύπου δούρου), είναι το βασικό ερώτημα που κάνει πάντα την ιστορία να μην έχει κάποιο προκαθορισμένο τέλος 🙂