• Disposable Income

    Date: 2010.12.06 | Category: TECHIE-STUFF | Tags: ,

    Οι κατασκευαστές υπολογιστών ήταν πάντα μια σκληρά εργαζόμενη κατηγορία. Διότι ενώ η Sony έβγαζε το Walkie Talkie σε ροζ και γαλάζιο και αμέσως διπλασίαζε τις πωλήσεις της, το σινάφι των υπολογιστάδων έπρεπε να ρίχνει σε βαριά έρευνα μπόλικα απιθανοεκατομμύρια προκειμένου να φτιάξει έναν 20% πιο γρήγορο υπολογιστή.

    Σαν να μην έφτανε αυτό, οι περισσότεροι θεωρούσαν πως ο κύκλος ζωής των υπολογιστών ήταν γύρω στα 5 χρόνια, τη στιγμή που οι συναδελφοί τους στον τομέα των ηλεκτρονικών είχαν καταφέρει να το ρίξουν στα 2-3 χρόνια.

    Σας υπόσχομαι πως δεν ήταν εύκολη διαδικασία. Κατά τη διάρκεια των 25 χρόνων που ασχολούμαι με το άθλημα έχω δει δεκάδες εταιρίες πηγαίνουν από την κορυφή στον πάτο και μετά να εξαφανίζονται. Γιαυτό και πάντα τα στελέχη τους διέθεταν την ονείρωξη πως μια μέρα θα αποκτήσουν κι αυτή την εύκολη ζωή των υπολοίπων.

    Εδώ και περίπου 10 χρόνια αυτή η μετατόπιση έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα. Σήμερα κανείς δεν δεν μπορεί να καταλάβει πόσο πραγματικά πιο γρήγορα είναι 10 μοντέλα υπολογιστών κοιτάζοντάς τα. Ταυτόχρονα η διάρκεια ζωής του υπολογιστή έχει σίγουρα πέσει κάτω από τα 5 χρόνια και σε διάφορες κατηγορίες (netbook, φορητοί σκληροί κλπ πχ) ακόμα και οι 18 μήνες είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Στα ίδια τα netbook δε, έχουμε φτάσει στα όρια του φασόν, όπου ο ίδιος υπολογιστής πουλιέται σε 54 διαφορετικά μοντέλα από 20 διαφορετικές εταιρίες με μόνη διαφορά το βρακάκι που φοράει και την ποιότητα των στοιχείων της μπαταρίας.

    Αλλά και πάλι η δουλειά των υπολογιστάδων είναι συγκριτικά πιο δύσκολη. Σκεφτείτε πως νιώθουν όταν βλέπουν πως σε μια άλλη κατηγορία ηλεκτρονικών -αυτή τον κινητών-, υπάρχει ένας ακόμα μικρότερος κύκλος ζωής γύρω στον 1 με 2 το πολύ χρόνια. Και μάλιστα η εξέλιξη των κινητών στηρίζονταν κυρίως σε καθρευτάκια για ιθαγενείς. 1Megapixel κάμερα το σούπερ ντούπερ κινητό των 250 ευρώ φέτος, 2 megapixel του χρόνου. 512 MB χώρο για MP3, 2GB του χρόνου. Πώς να μη ζηλέψει πχ η AMD που κινδυνεύει κάθε εξάμηνο να κλείσει εάν δεν βγάλει έναν ακόμα καλύτερο επεξεργαστή στην κόψη της τεχνολογίας?

    Ευτυχώς για να μπει λίγη τάξη στα καθρευτάκια των ιθαγενών, ήρθε η Apple και πλασάροντας ένα κινητό τηλέφωνο rolls royce για την εποχή του, ανέβασε τα στάνταρ του τι είναι ένα καλό κινητό. Κι έτσι οι ιθαγενείς έπαψαν γρήγορα να εντυπωσιάζονται. Διότι μπορεί να έπρεπε να σκάσεις 600 ευρω για τα 8GB του iPhone, αλλά πως μετά μπορούσε η Nokia να σου το πουλάει κινητό με τα 512MB 300 ευρώ και τη μισή οθόνη?

    Σαν να μην έφτανε αυτό, το Android της Google λίγο πολύ μας συνήθισε σε αναβαθμίσεις του Software που δεν ξεπερνούσαν τους 6 μήνες, και μια στρατιά από προγραμματιστές στα αντίστοιχα marketplaces των 2 ανταγωνιστών διαγκωνίζονται με συνεχή updates που ζητάνε όλο και καλύτερα μηχανήματα, γιατί το τάδε βιντεάκι δεν τα βγάζει πέρα με τον τάδε ARM επεξεργαστή.

    Αυτή η τρέλα της επιταχυνόμενης κατανάλωσης είναι μεν ελάχιστα χρήσιμη, και ταυτόχρονα βασίζει την δυναμική της στο διαθέσιμο εισόδημα (disposable income) ημών των χορτάτων της δύσης. Και άρα τώρα που η δύση δεν νιώθει και πολύ καλά, αυτή η λίγο ψευδής “ανάπτυξη” έχει χτυπήσει στον τοίχο. Και παρά το γεγονός πως γνωρίζουμε πως όταν συγκρούεσαι μ’ έναν τοίχο είναι αναμενόμενο να μην περιμένεις να πέσει ο τοίχος, γιατί εμείς συνεχίζουμε να τρέχουμε στις ροδέλες μας σαν χάμστερ?