• Ζιβανσύ και στα ποδάρια

    Date: 2010.09.29 | Category: OIKONOMIA | Tags: ,,,

    Η παραδοσιακή δεξιά αντίληψη της εξουσίας, είναι ο αστυνομικός που ρίχνει δύο καρπαζιές στον νεαρό τεντυμπόι και ο τοπικός παράγοντας που μοιράζει ρουσφέτια. Δεν είναι τυχαίο με μια τέτοια αντίληψη, οι δεξιοί να μην προκόψουν και πολύ μετά τη μεταπολίτευση.

    Οι πιο σοβαροί άνθρωποι, αντιλήφθηκαν πως μεγαλύτερη ισχύ από αυτές τις παραδοσιακές μορφές εξουσίας, είχε ο έλεγχος της μεταφοράς πλούτου. Το μόνο πρόβλημα ήταν πως αυτόν τον έλεγχο τον διατηρούσε το κράτος, κι έπρεπε να μπλεχτείς με διάφορα βρώμικα κατάλοιπα της γαλλικής επανάστασης, όπως οι εκλογές.

    Γιαυτό και στη νέα φεουδαρχία στην οποία ζούμε οι φορείς του κράτους, -με πρόσχημα την υπαρκτή πλήρη ανικανότητά τους- μεταφέρουν το δικαίωμα του μοιράσματος του πλούτου σε διάφορους ιδιώτες φίλους τους. Και χρησιμοποιούν κρατικούς πόρους για να το κάνουν αυτό. Τέρμα πια οι ψευδο-επιδοτήσεις της ΕΕ που δίνοντας ως ρουσφέτι στους πολιτικούς μας φίλους για να αγοράζουν τρακτέρ με κλιματισμό και αυτόματες κλειδαριές. Οι κάνουλες της χρηματοδότησης μεταφέρονται στις τράπεζες οι οποίες και θα αποφασίζουν ποιες επενδύσεις θα προχωρούν.

    Το καινούργιο ταμείο ανάπτυξης ΕΤΕΑΝ σύμφωνα με τον ίδιο τον κ.Χρυσοχοίδη “δεν θα έρχεται σε άμεση επαφή ή συναλλαγή με τους τελικούς δικαιούχους… (αλλά) θα συν-επενδύει ίδια δανειακά κεφάλαια ή μετοχικό κεφάλαιο… με επιλεγμένους χρηματοπιστωτικούς ή επενδυτικούς οργανισμούς”. Αφαίρεσα διάφορες λέξεις-καθρευτάκια για ιθαγενείς όπως “ανοιχτές διαδικασίες” προκειμένου να δώσω το βασικό νόημα της απόφασης.

    Με λίγα λόγια, οι τράπεζες -μετά την εκπληκτική τους επενδυτική σοφία να χρεοκοπήσουν εμπρός στα πόδια μας- ανταμείβονται με το να αναλάβουν να μοιράσουν τις επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ και της ΕΕ κατά το δοκούν.

    Είμαι ο πρώτος που θα πετάξει το τούβλο του στα παλιό πελατειακό σύστημα διαμοιρασμού των επιδοτήσεων της ΕΕ και θα πρότεινε την αλλαγή του. Αλλά βρίσκω ελάχιστο κέρδος στο να μεταφέρεις αυτό το δικαίωμα σε μια ομάδα ανθρώπων που καθημερινά τα τελευταία 3 χρόνια, αποδεικνύουν σε όλο τον κόσμο πόσο διεφθαρμένοι και ανίκανοι είναι. Πόσο ηλίθια και στρεβλή εικόνα έχουν για την οικονομία, πόσο βασίζονται σε ραντιέρικα κέρδη και “επενδύσεις” τύπου διοδίων και Mall που δεν προσφέρουν ουδεμία ανάπτυξη στην οικονομία, παρά ένα μέρος για να στέλνουν τα παιδιά τους να αποβλακώνονται. Και είμαι σίγουρος πως και αυτές οι επιδοτήσεις θα γίνουν μπόνους και πισίνες για τα εξοχικά τους. Πιο σικ από τη Ζιβανσύ στα ποδάρια που έριχνε ο χωριάτης του Μηλιώκα, αλλά εξίσου βρώμικο και αναποτελεσματικό.

    Με τέτοιους σωτήρες, θα προτιμήσω να βάλω μια μαιμού να “επενδύσει” τα χρήματα του ΕΣΠΑ, πετώντας βελάκια σ’ έναν πίνακα με ονόματα υποψήφιων επενδύσεων. Είμαι σίγουρος πως οι πιθανότητες επιτυχίας της θα είναι σημαντικά καλύτερες.