• Η Κίνα τεντώνεται.

    Date: 2010.06.22 | Category: OIKONOMIA | Tags: ,,

    Η Κίνα ανακοίνωσε προχθές πως θα επιτρέψει ξανά την ανατίμηση του Γίουαν. Για να είμαστε ειλικρινείς, στα εσωτερικά μέσα ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει τη διακύμανση του, που υπονοεί πως το Γίουαν δεν είναι καταδικασμένο να ανεβαίνει συνεχώς. Διότι ήδη, από το 2005 μέχρι το 2008, το γίουαν ανατιμήθηκε κατά 20% σε σχέση με το δολάριο. Εμείς στην ευρώπη δεν το νιώσαμε ιδιαίτερα, διότι το δολάριο ακολουθούσε μια πτωτική πορεία.

    Παρά το γεγονός πως όλη η δύση τους καλεί να το ανατιμήσουν, οι κινέζοι έχουν κάθε λόγο να φοβούνται. Καθώς η αντίστοιχη ανατίμηση του γιέν το 1985-86, οδήγησε την Ιαπωνία στην παγίδα της φούσκας του 1991 που ακόμα τη βασανίζει. Πολλές από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Κίνας λειτουργούν με χαμηλότατα περιθώρια κέρδους, που ακόμα και μια ελαφριά ανατίμηση θα τις βάλει σε κίνδυνο.

    Έτσι στην ουσία η προχθεσινή ανακοίνωση, ήταν περισσότερο μια επικοινωνιακή φωτοβολίδα, παρά μια κίνηση που θα αλλάξει τον κόσμο. Η Κίνα κρατά την καθημερινή διακύμανση ελεγχόμενη στο παλιό εύρος του 0,5%, αφήνοντας πιθανότατα “τις αγορές” να ανατιμήσουν ελαφρά το νόμισμα, αλλά τίποτα τόσο δραματικό όσο πχ η πτώση του ευρώ από τις αρχές του χρόνου. Πρακτικά ας το δούμε περισσότερο σαν μια πολιτική κίνηση προκειμένου στην επικείμενη σύνοδο των G20 η Κίνα να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση απέναντι στην “ανεύθυνη” από τα υπερβολικά ελλείμματα δύση.

    Εάν ψάχνουμε στην Κίνα γεγονότα που θα αλλάξουν τον κόσμο, είναι καλύτερο να κοιτάμε αυτό το τεράστιο τσουνάμι απεργιακών κινητοποιήσεων που ζητά μισθολογικές αυξήσεις της τάξης του 20-50%. Κι αν αυτές οι απαιτήσεις σας φαίνονται υπερβολικές για τα δυτικά δεδομένα, ας θυμηθούμε πως το 2008 στην ανατολική κίνα (όπου εδράζονται οι περισσότερες βιομηχανίες) χωρίς ιδιαίτερες κινητοποιήσεις, οι εργαζόμενοι πέτυχαν αυξήσεις 15-20%.

    Κάθε φορά που βλέπουμε λοιπόν τον καπιταλισμό να παραπαίει τρώγοντας τις σάρκες του στην ανεπτυγμένη Δύση εδώ και 35 χρόνια, ας έχουμε υπ’όψη μας πως στην αναπτυσσόμενη ανατολή, έχει φέρει τρομακτική αύξηση του πλούτου, έστω και με τους γνώριμους άδικους νόμους της άγριας δύσης.

    Αυγή, 22 Ιούνη 2010