• Όπου κάτσει η μπίλια

    Date: 2009.10.21 | Category: OIKONOMIA | Tags: ,,,

    Οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχουν μηδενίσει σχεδόν τα επιτόκια τους. Ταυτόχρονα έχουν μπουκώσει τις εμπορικές τράπεζες με τόση ρευστότητα, που ακόμα και μια πάπια προορισμένη για φουά γκρά θα δυσανασχετούσε. Κι όμως βάσιμα θα αναρωτιέστε γιατί δεν κολυμπάτε σαν τον Σκρούτζ μέσα σε αυτή τη θάλασσα ρευστότητας.

    Από τις αρχές του χρόνου, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει ρίξει στην αγορά, με το έναν ή τον άλλο τρόπο, γύρω στο 1 τρις φρεσκοτυπωμένα δολάρια. Τον Μάρτιο τα χρηματιστήρια του κόσμου κατέγραψαν ανεβαίνουν. Η άνοδος της Wall Street μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη είχε “κοστίσει” χοντρικά γύρω στα 950δις δολάρια. Θα μπορούσε να είναι σύμπτωση, αλλά κάτι σας λέει πως μάλλον δεν είναι. Κάτι σας λέει πως οι 10.000 μονάδες της Wall Street, όπως και οι 2900 μονάδες του ΧΑΑ είναι μία ακόμα φούσκα που βασίζεται σε φρεσκοτυπωμένο χρήμα.

    Θα μου πείτε ποιος τρελός ασχολείται ακόμα με το ΧΑΑ. Η αλήθεια είναι πως κανείς πραγματικά μετά το 2000. Όμως ανεξάρτητα με το εάν ασχολούμαστε, όταν σκάσει και αυτή η φούσκα, τα δικά μας ταμεία θα φαληρίσουν , ο δικός μας προυπολογισμός θα καταρρεύσει προκειμένου να στηριχθούν οι χρεοκοπημένες τράπεζες. Διότι σαν τους απελπισμένους τζογαδόρους οι αγαπητοί μας τραπεζίτες μετά το κραχ του 2007-2008 αποφάσισαν να τα παίξουν διπλά ή τίποτα. Τα δικά μας χρήματα. Κι εμείς τους το επιτρέπουμε.

    Αυγή, 21 Οκτώβρη 2009