• Ο 4ος τριαντακονταετής, χειμερινό εξάμηνο 2023

    Date: 2023.10.17 | Category: ΔΙΕΘΝΗ | Tags:

    Ανάλογα με το πότε και το πως θα τελειώσει αυτός ο τριαντακονταετής, οι ιστορικοί του μέλλοντος θα καταλήξουν στο να βάλουν μια ημερομηνία έναρξης-λήξης· το μόνο σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε στη δίνη του.

    Το αυτό φαίνεται από την ενεργοποίηση διαφόρων μετώπων που ήταν ανενεργά ή βρίσκονταν σε ύφεση, καθώς οι παίκτες των δύο στρατοπέδων ψάχνουν να ασκήσουν όσο περισσότερη έμμεση πίεση μπορούν ο ένας στον άλλο. Η κατάσταση φαίνεται χαοτική αλλά σε όλους τους 30ετής έτσι ήταν. Τα στρατόπεδα άλλωστε ήταν σταθερά και μασίφ μόνο στο μεταπολεμικό μύθο.

    Οι Πέρσες αυτο-ονομάστηκαν Ιρανοί (δηλαδή άριοι) ελπίζοντας ότι οι γερμανοί θα τους βοηθήσουν να απαλλαγούν από την βρετανική αποικιοκρατία, ακριβώς όπως και οι άραβες που ακόμα χαιρετούν με Sieg Heil παρότι ποτέ δεν ήτανε ναζί· διότι μέχρι το 1935 είχαν καταλάβει πολύ καλά πως η παραπαίουσα οθωμανική κυριαρχία δεν ήταν τελικά και τόσο άσχημη σε σύγκριση με τους βρετανούς και γάλλους αποικιοκράτες.

     

     

     

    Ναγκόρνο-Καραμπάχ

    Κάπως έτσι μπορούμε να δούμε και την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το οποίο οι αρμένιοι, έχοντας καλύτερες άκρες στα αποθέματα του κόκκινου στρατού, βούτηξαν από τους Αζέρους το 1990-92 με τη διάλυση της ΕΣΣΔ και εθνοκαθάρισαν την περιοχή. Οι Αζέροι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να πάρουν τη ρεβάνς τουλάχιστον 2-3 φορές στο παρελθόν· όμως τα άστρα συνέκλιναν μόλις το 2020.

    Οι αζέροι με τα χρήματα από τους υδρογονάνθρακες εξοπλίστηκαν από το Ισραήλ και την Τουρκία και την ίδια στιγμή οι αρμένιοι έριξαν από την εξουσία τα διεφθαρμένα αλάνια νικητές του πολέμου του 1990 για να εγκαταστήσουν ένα αμερικανάκι. Το αμερικανάκι λίγο πολύ είπε στους ντόπιους ότι ενδιαφέρεται να μπει στη ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά οι ορεσίβιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ εμποδίζουν την πορεία της Αρμενίας προς τη δύση.

    Με λίγα λόγια ο πόλεμος του 2020 είχε μία πλευρά που διψούσε για ρεβάνς (τους Αζέρους) και μία πλευρά που ήταν χωρισμένοι ανάμεσα στους “μενουμευρωπαίους” και τους ορεσίβιους καραμπομάχους. Η ήττα των καραμπομάχων ήταν βούτυρο στο ψωμί των μενουμευρωπαίων.

    Αυτός ο διχασμός φαίνεται πολύ καλά από το γεγονός ότι αυτοί που έχασαν τον πόλεμο στην αρμενία το 2020 ξανακέρδισαν τις εκλογές κι έτσι πριν από μερικές βδομάδες είπαν να τελειώνουν με αυτή την εκκρεμότητα. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ εγκαταλείφθηκε πλήρως από την αρμενία και εθνοκαθαρίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τους Αζέρους, οι οποίοι μεθυσμένοι από τη νίκη τους άρχισαν να γλυκοκοιτάζουν και τον διάδρομο που τους χωρίζει με το Νατσικεβάν, μια περιοχή που ανήκει στην Αζερία αλλά δεν έχει κοινά σύνορα μαζί της.

    Καλά θα μου πείτε, σας ζάλισα με διάφορους κατσικογαμιάδες που πλακώνονται αλλά δεν σας είπα τίποτα για το σκορ. Με ποιους ήταν οι ρώσοι και με ποιους η δύση? Εδώ είναι που τα πράγματα σκουραίνουν, διότι ενώ ο μενουμευρωπαίος πασιγιάν στην αρμενία είναι ξεκάθαρα πουτανάκι της δύσης κι άρα ένας ακόμα πρώην σύμμαχος της Ρωσίας άλλαξε στρατόπεδο, τα πράγματα στην Αζερία δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα. Οι Αζέροι έχουν καλές σχέσεις τόσο με τη δύση (η φον ντερ λέυεν τους θεωρεί στρατηγικούς εταίρους της ΕΕ), όσο και με τους Ρώσους.

    Λίγο πολύ σαν τα ξαδέρφια τους τους Τούρκους, οι Αζέροι πατάνε και στις δύο βάρκες και παίζουν και στα δύο ταμπλό, σε τέτοιο βαθμό που πουλάνε ρώσικο βρωμερό μεθάνιο στην ΕΕ βαφτίζοντάς το φυσικό αέριο. Άρα μπορούμε να πούμε ότι οι ρώσοι είναι σε γενικές γραμμές χαμένοι σε αυτό το μέτωπο (καθώς η οδική επικοινωνία τους με το Ιραν περνάει πια μέσα από δύο επαμφοτερίζοντα οξέα), αλλά τηρουμένων το τι συμβαίνει στην ουκρανία, κανείς από τους δύο δεν ενδιαφέρεται να ανοίξει κάποιο μέτωπο μαζί τους.

    Όσο για την ευρωπαϊκή και νατοϊκή πορεία της αρμενίας, αυτό είναι ένα ξεκάθαρο ψέμα αντίστοιχο της υπόσχεσης του Γιωργάκη ότι η Ελλάδα θα γίνει η Δανία των βαλκανίων, και του Αλέξη ότι η είσοδος της Β.Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ είναι μια στρατηγική νίκη για την ελλάδα που θα την μετατρέψει σε κόμβο των Βαλκανίων. Το ψέμα είναι τόσο ξεδιάντροπο που κανείς δεν μπορεί να σε κατηγορήσει ότι τον κορόιδεψες.

    Άρα σε περίπτωση που κρατάτε σκορ βάλτε Χ και μια μικρή ήττα για το ρωσικό στρατόπεδο.

     

     

     

     

    Γάζα

    Και πάμε στον ελέφαντα του δωματίου, τώρα που λίγο καταλαγιάζει η σκόνη και αρχίζουμε να πιάνουμε τις κινήσεις των παικτών.

    Στις 7-8 Οκτώβρη η χαμάς αποφασίζει να δραπετεύσει από το γκέτο της Γάζας και να επιτεθεί στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τα χωριά πέριξ της. Θα πρέπει να είμαστε λίγο φειδωλοί στις λεπτομέρειες καθώς η προπαγάνδα ακόμα οργώνει, αλλά λίγο πολύ αυτή η επιχείρηση έπιασε τους Ισραηλινούς στον ύπνο.

    Ως απάντηση σε αυτή την επίθεση το Ισραήλ κάλεσε στα όπλα 300.000 εφέδρους που περικύκλωσαν και άρχισαν να βομβαρδίζουν το γκέτο της Γάζας, αποκλείοντας την πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό για τους ντόπιους, τους οποίους καλούν να την εγκαταλείψουν με κατεύθυνση την Αίγυπτο. Δεδηλωμένος στόχος των Ισραηλινών είναι να καταλάβουν τη Γάζα μετατρέποντας το γκέτο σε στρατόπεδο συγκέντρωσης ή εθνοκαθαρίζοντας τη γάζα και μετατρέποντάς την σε ακατοίκητη περιοχή.

    Σε αυτή την πρόθεση οι ελιτ της Δύσης απάντησαν με τη γνωστή αποδοχή που αναμένεται όταν οι ισραηλινοί σκοτώνουν αράπηδες και έδωσαν το πράσινο φως, με το ΝΑΤΟ να στέλνει ικανό μέρος του στόλου να βοηθήσει στην επιχειρήση, αλλά την ίδια στιγμή όλος ο υπόλοιπος κόσμος (πλην Ινδίας) ζήτησε από το Ισραήλ να μην προχωρήσει με αυτό το θεάρεστο σχέδιο.

    Μέχρι στιγμής όπως βλέπετε δεν έχω πει απολύτως τίποτα που δεν γνωρίζετε κι αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς όλα τα υπόλοιπα από εδώ και πέρα είναι εικασίες που θα πρέπει να εξετάσουμε.

     

     

    Το ισραηλινό περλ-χάρμπορ

    Η πρώτη εικασία που κυκλοφορεί ευρέως είναι ότι ο Νετανιάχου ή/και οι καραβανάδες γνώριζαν για την επίθεση της Χαμάς και την άφησαν να συμβεί προκειμένου να προχωρήσουν με την τελική λύση στη Γάζα. Αυτή η γνώση επιβεβαιώνεται και από τους Αιγυπτίους (που είπαν ότι ειδοποίησαν το Ισραήλ μια βδομάδα πιο πριν), αλλά και από τους ίδιους τους Ισραηλινούς καραβανάδες που λίγο πολύ είπαν ότι κάτι πήρε το αυτί τους αλλά αποφάσισαν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

    Η εικασία είναι πιο σημαντική για το εσωτερικό μέτωπο στο ισραήλ παρά για τα γεγονότα καθεαυτά. Η Χαμάς που είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, αποφάσισε να επιτεθεί στο Ισραήλ επιλέγοντας την ώρα και τη στιγμή· θεωρώντας ότι οι χαμασίτες δεν είναι οι μπαμπουίνοι που οι ισραηλινοί ισχυρίζονται, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ήθελαν να προκαλέσουν το Ισραήλ προκειμένου να δείξουν την αδυναμία του. Με λίγα λόγια τους έστησαν μια παγίδα. Το αν οι Ισραηλινές ελιτ αποφάσισαν να πέσουν στην παγίδα γιατί τη θεώρησαν ευκαιρία ή απλά πιάστηκαν στον ύπνο διότι δεν θεωρούσαν τη χαμάς αξιόλογο αντίπαλο μικρή σημασία έχει.

    Ακριβώς όπως και με την 9/11 ή με το περλ χάρμπορ, μικρή σημασία έχει αν το ήξεραν ή όχι ακριβώς διότι τα γεγονότα που ακολούθησαν έδειξαν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους. Άρα η απάντηση του Ισραήλ ότι στοχεύει στην ολική εξολόθρευση της Χαμάς και την εθνοκάθαρση της Γάζας είναι η απάντηση που έχει σημασία.

     

     

    Για ποιον κλείνει η παγίδα?

    Αν κάτι μπορούμε να δούμε με απόλυτη καθαρότητα στις μέρες που ακολούθησαν την επίθεση της Χαμάς είναι ότι η Δυτικές ελιτ ενεργοποίησαν ένα αφηγηματικό σκρίπτ που -όπως και στον κόβιντ ή τον πόλεμο της ουκρανίας- βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση. Οι αμερικάνοι στέλνουν δύο αεροπλανοφόρα στην περιοχή, οι υπόλοιποι σύμμαχοι τα δικά τους πλοία (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας), κάθε θάνατος αράπηδων αμάχων θεωρείται μέρος του φακέλου της “αυτοάμυνας” κλπ κλπ. Δεν έχει νόημα να το κουράσουμε.

    Αυτό όμως που έχει μεγάλο νόημα να δούμε είναι το πόσο εξίσου μαζικά απάντησε και ο υπόλοιπος κόσμος πλην της Δύσης. Με αυτό δεν εννοούμε το Ιραν και τη Χεζμπολά που προειδοποίησαν ότι η εθνοκάθαρση της Γάζας είναι μια κόκκινη γραμμή που το Ισραήλ δεν πρέπει να περάσει, αλλά όλο τον υπόλοιπο κόσμο που (πλην Ινδίας) πέρασε ακριβώς το ίδιο μήνυμα.

    Οι Ρώσοι που να θυμίσουμε σε ολόκληρο τον πόλεμο της Συρίας άφηναν τους Ισραηλινούς να βομβαρδίζουν τους ασαντίστας και να περιθάλπουν τα τζιχάντια ανενόχλητοι, και κοίταζαν το πάτωμα όταν οι ισραηλινοί κατέρριψαν ένα ρωσικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο, είπαν πως μια πιθανή εισβολή στη Γάζα θα χειροτερέψει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Το ίδιο λίγο πολύ είπαν και οι κινέζοι: κάθε προσπάθεια εθνοκάθαρσης της Γάζας είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν μπορεί να συμβεί.

    Ο πρόεδρος της κολομβίας απέλασε τον Ισραηλινό πρέσβη αναφέροντας ότι η χώρα του δεν υποστηρίζει

    Είναι αυτή η απροσδόκητη αντίδραση της μη-δύσης που (μαζί με διάφορα άλλα που θα εξετάσουμε παρακάτω) έκανε τους Ισραηλινούς να αναστείλουν την εισβολή (αλλά όχι τον βομβαρδισμό) για μερικές μέρες με πρόσχημα τον “κακό καιρό”. Ο “κακός καιρός” να θυμίσουμε είναι μια προσφιλής δικαιολογία στη Μέση Ανατολή, καθώς το αυτό είχαν ισχυριστεί και οι Αμερικάνοι για να δικαιολογήσουν ότι δεν έστειλαν την αεροπορία να βομβαρδίσει την ISIS όταν καταλάμβανε το Ραμάντι στο Ιρακ.

     

     

    I have a cunning Plan my Lord

    Για μία ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τη δύση να βασίζει την ανάλυση της σε ένα ιδεαλιστικό μυθικό κόσμο όπως ακριβώς το περιέγραψα πριν από δύο άρθρα εδώ. Το Ισραηλινό σχέδιο για την τελική λύση στη Γάζα βασιζόταν λίγο πολύ στις εξής υποθέσεις εργασίας:

    α) Σύσσωμοι οι Ισραηλινοί θα συνταχθούν πίσω από την κυβέρνηση και τον στρατό.

    β) Η Αίγυπτος θα δεχθεί 2 εκατομμύρια πρόσφυγες προκειμένου οι Ισραηλινοί να βρουν μια “άδεια” Γάζα και να χτίσουν ανενόχλητοι τα ριζόρτ τους.

    γ) Όλος ο κόσμος θα κλείσει τα μάτια στις απαραίτητες “θυσίες” προκειμένου να ολοκληρωθεί το σχέδιο.

    δ) η τεχνολογική τους υπεροπλία και τα υπερόπλα τους θα κάνουν αυτή την επιχείρηση δυνατή.

    Ας τα δούμε ένα ένα:

     

    Α) Ήδη από την εποχή του Ομπάμα οι δημοκρατικοί στις ΗΠΑ αντιπαθούν τον αϊθαλή Μπίμπι Νετανιάχου, αλλά τα τελευταία 2 χρόνια του Μπάιντεν εργάζονται ακούραστα για ένα regime change στο Ισραήλ. Κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί διάφοροι κασσελάκηδες και ανδρουλάκηδες ως επικεφαλής ελαφρών συμμαχιών ετερόκλητων εταίρων (λίγο πολύ σαν τις προοδευτικές δυνάμεις συριζα-πασοκ-μερα25). Αυτές οι προσπάθειες έχουν εν πολλοίς αποτύχει, κι ακόμα κι όταν επιτυγχάνουν, όπως πέρσι, δεν μακρο-ημερεύουν.

    Αυτή όμως η προσπάθεια, μαζί με τις εσωτερικές αντιφάσεις του Ισραήλ, έχουν δημιουργήσει ένα πολωμένο πολιτικό σκηνικό αντίστοιχο με αυτό στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τράμπ. Ακριβώς επειδή ικανό κομμάτι της Ισραηλινής κοινωνίας είναι αμερικανοποιημένο, έχουν μεταφέρει τις αμερικάνικες μόδες στις δικές τους εσωτερικές αναλογίες. Οι “αράπηδες” μισραχί (οι εβραίοι της μέσης ανατολής), εναντίων των λευκών ασκενάζι (οι ευρωπαίοι εβραίοι), ο μπίμπι ως δράκουλας τραμπ και οι rednecks έποικοι εναντίων των βολεμένων του Τελ-Αβιβ.

    Πολλές από αυτές είναι πραγματικές τομές στην ισραηλινή κοινωνία που όμως έχουν μεταφραστεί στην αμερικάνικη μετά το 2016 σαπουνόπερα κι άρα εκφράζονται με όρους του αντίστοιχου μύθου κάτι το οποίο φυσικά δεν βοηθά καθόλου καθώς στη μετάφραση χάνονται τα αυγά και τα πασχάλια. Είναι σαν να προσπαθούσαμε να μιλήσουμε για την ελληνική κοινωνική διαστρωμάτωση χρησιμοποιώντας το σύμπαν του Τόλκιν. Με λίγα λόγια κανείς δεν ξέρει ποιος είναι και τι πιστεύει, ακριβώς επειδή μιλάει σαν χάι-ελφ τη στιγμή που στην πραγματικότητα είναι μάλλον η νεφέλη από το παγκράτι.

    Και η Νεφέλη από το παγκράτι θα δυσκολευτεί πολύ να καταλάβει γιατί ο Σύριζα και το Μέρα25 καταψήφισαν το νόμο περί κοινής κηδεμονίας των τέκνων, ακριβώς διότι η αιτιολόγηση αυτής της καταψήφισης βασίζεται στον αμερικάνικο μύθο που ίσως και φαντασιακά η νεφέλη να ταυτίζεται λόγω νέτφλιξ, αλλά στην ουσία δεν μιλά για τα δικά της προβλήματα.

    Για να μην τα πολυλογώ, ικανά κομμάτια της ισραηλινής κοινωνίας θεωρούν τον μπίμπι και τους καραβανάδες υπεύθυνους για το κακό που συνέβη και δεν νιώθουν έτοιμοι να συστρατευθούν στην τελική λύση για τη Γάζα. Πόσο μάλλον που αυτή τη λύση θα αναλάβει να εκτελέσει ένας στρατός κληρωτών που ήδη από το 2006 αναγνωρίζει την ανάγκη για μη δερμάτινες βήγκαν Μπότες, αλλά έχει μικρή όρεξη για θυσίες.

     

    Β) Όλο το πλάνο της τελικής λύσης της Γάζας βασίζεται στην υπόθεση εργασίας πως η πλειοψηφία των κατοίκων του γκέτο θα μεταφερθεί στην Αίγυπτο και οι εναπομείναντες θα θεωρηθούν αναλώσιμοι από τον Ισραηλινό στρατό, λίγο πολύ σαν μια επανάληψη της εγκατάλειψης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τους αρμένιους κατοίκους του. Αυτή η υπόθεση είναι φυσικά ένα ευχολόγιο καθώς οι Αιγύπτιοι εδώ και χρόνια αρνούνται να αναλάβουν να δεχθούν αυτή τη βολική -για τους Ισραηλινούς- λύση και μόλις πριν 2-3 βδομάδες ο Αιγύπτιος “πρόεδρος” Σίσι αναγνώριζε πως κάποιοι από τους συμπολίτες του πεινάνε για να προσθέσει ότι αυτό είναι μια λογική θυσία για την “ανάπτυξη” που βιώνει η Αίγυπτος. Οι απάντηση των ισραηλινών ελίτ σε αυτή τη βασική γνώση είναι -μέσω των πηγών του σέημουρ χέρς- ότι κρατάνε τον Σίσι από τ’ αρχίδια λόγω του σκανδάλου (χρηματισμού) στο αμερικάνικο κογκρέσο. Ειλικρινά το διάβασα 3 φορές προκειμένου να καταλάβω πως ακριβώς αφορά τον δικτάτορα Σίσι το αν οι αιγύπτιοι πλήρωσαν κάποιους αμερικάνους γερουσιαστές.

    Μένει να το δούμε αν θα δεχθεί κάτι τέτοιο η Αίγυπτος, αλλά δεν θα βασιζόμουν ότι θα αλλάξει ξαφνικά θέση· στο κάτω κάτω αν δεν τους αρέσει ο σίσι, υπάρχουν και οι μουσουλμάνοι αδερφοί στην αίγυπτο (spin off των οποίων αποτελεί η Χαμάς). Έτσι το λέω σε περίπτωση που έχουν έτοιμη καμιά αραβική άνοιξη ακόμα 🙂

     

    Γ) Στο σκέλος της εξωτερικής πολιτικής, οι ισραηλινοί θεωρούσαν ότι αν εξουδετερώσουν τη Λιβανέζικη Χεζμπολά (που είπε ότι θα παρέμβει σε περίπτωση εισβολής στη Γάζα) και τους Ιρανούς που βρίσκονται στη Συρία, θα μπορέσει ανενόχλητο να προχωρήσει στην κατάληψη του γκέτο της Γάζας. Γι’αυτό το λόγο κάλεσε τους αμερικάνσκι να φέρουν τον στόλο τους στα ανοιχτά της Κύπρου προκειμένου να αποτρέψουν τους Χεζμπολάδες από το να επιτεθούν.

    Ένας ελάχιστα ευφυής άνθρωπος θα έπρεπε να αναρωτηθεί με ποιο τρόπο δύο αεροπλανοφόρα θα αποτρέψουν μια επίθεση της Χεζμπολά, όταν το 2006 η Χεζμπολά κέρδισε τον πόλεμο παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ είχε πλήρη αεροπορική κυριαρχία με πολλαπλάσια αεροπλάνα στη διάθεσή τους σε σχέση με αυτά των αεροπλανοφόρων.

    Την ίδια στιγμή η αντίδραση της μη Δύσης στην ισοπέδωση ολόκληρων γειτονιών στη Γάζα και τις εκατόμβες νεκρών είναι μια κόκκινη γραμμή που απαγορεύει την εφαρμογή της τελικής λύσης και της καταστροφής του γκέτο. Φυσικά η μη Δύση δεν πρόκειται να στείλει στρατό να αποτρέψει τους Ισραηλινούς, αλλά πολλές χώρες δεν θα δουν αρνητικά αυτούς που θα το κάνουν, δηλαδή τη Χεζμπολά και τους Ιρανούς.

    Το αυτό λίγο πολύ διαμήνυσαν και οι μέχρι πριν μερικούς μήνες εχθροί του Ιραν σαουδάραβες, αλλά και οι κινέζοι που βγήκαν και είπαν το εντελώς κουλό για τα δυτικά δεδομένα, ότι περιμένουν μια λύση του παλαιστινιακού προβλήματος με τη μορφή της δημιουργίας δύο κρατών στα σύνορα του 1967. Το ξέρω το ξέρω, οι κινέζοι δεν είπαν τίποτα διαφορετικό από τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά μπορείτε να σκεφτείτε πόσο εκτός πραγματικότητας θεωρείται για τις δυτικές ελιτ μια τέτοια λύση?

    Το Ιραν δείχνει εμφανώς ότι διπλωματικά κάνει κύκλους γύρω από τη δύση και έχει συστρατεύσει πίσω του, όχι μόνο τον αραβικό κόσμο, αλλά πρακτικά όλη τη μη δύση. Πάρτε μια γεύση.

    Ιρανός υπεξ στον κινέζο ομολογό του:

    The situation in the region is very sensitive and now the urgent priority is to stop the attacks and crimes of the Zionist regime against the women, children and civilians of Gaza, If the crimes of the Zionists do not stop and the current criminal attacks against the citizens of Gaza do not end, no one can guarantee that the scope of the crisis will not expand”

    Ο κινέζος ΥΠΕΞ:Israel’s actions have gone beyond self-defense,” Mr. Wang claimed, urging the Israeli government to stop what he called “collective punishment of civilians in Gaza,”

    Πούτλερ: Russia, which has relationships with Iran, Hamas, major Arab powers as well as with the Palestinians and with Israel, has repeatedly said the United States and the West have ignored the need for an independent Palestinian state within 1967 borders.”

    Ακόμα και ο κολομβιάνος πρόεδρος πήρε φόρα στο τουίτερ σαν άλλο σκετσάκι του χάρυ κλύν, “να βγεί ένας πούστης να μιλήσει”:

    Democratic peoples cannot allow Nazism to reestablish itself in international politics,”

    No democrat in the world can accept Gaza being turned into a concentration camp. (Colombia does) not support genocides” .

    Και συνέχισε με φόρα λέγοντας η χαμάς είναι ισραηλινή εφεύρεση και άλλα faux pas που έκαναν τον ισραηλινό πρέσβη να βγει από τα ρούχα του (μα πως τολμάνε να τα λένε δημόσια), να τον κατηγορήσει για αντισημιτισμό και να απελαθεί την επόμενη εργάσιμη 🙂

    Σε πλήρη αντίθεση η κωμική εμφάνιση του μικρού μας πόνυ (φαρφαροφόν ντερ λάιεν) στο ΤελΑβιβ είναι χαρακτηριστική καθώς η ίδια εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της για κάθε ενέργεια του Ισραήλ για να την αδειάσει ο υπουργός εξωτερικών της λίγο αργότερα ότι εντάξει μια κουβέντα παραπάνω είπε βρε αδερφέ. Αυτή η κωμική παλινωδία δεν θα είχε συμβεί αν ο μη-δυτικός κόσμος δεν είχε αντιδράσει τόσο έντονα βάζοντας τις προφανείς κόκκινες γραμμές. Κοιτάξτε εδώ τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο κινέζος ΥΠΕΞ και τι σημαία κρέμεται από πίσω του.

     

     

    Δ) Ο πόλεμος στην ουκρανία έδειξε σε κάθε ουδέτερο παρατηρητή πως τα δυτικά υπερόπλα ήταν ένα τέχνασμα που χρησιμοποίησαν οι δυτικοί στον ψυχρό πόλεμο για να εξηγήσουν με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσουν τους σοβιετικούς παρά το γεγονός ότι διέθεταν το 1/5 με 1/6 των οπλικών συστημάτων των αντιπάλων τους. Αυτός ο μύθος συντηρήθηκε και μετά την πτώση της σοβιετικής ένωσης εναντίων ξυπόλητων, την ίδια στιγμή που οι βιομηχανίες όπλων άρχισαν να συμπεριφέρονται στα οπλικά συστήματα ως αγελάδες που θα πρέπει να αρμέγουν.

    Ακριβώς όπως η φαρμακοβιομηχανία προσφέρει φάρμακα για να σε κρατάνε ασθενή που χρειάζεται φροντίδα, η πολεμική βιομηχανία έφτιαξε μια σειρά από “ευαίσθητα υπερόπλα” τα οποία χρειάζονται συνεχή και πανάκριβη συντήρηση.

    Το ίδιο είχαν αντιληφθεί και οι Ισραηλινοί στον πόλεμο του 2006. Τα Μέρκαβα versionMK4,5/24 ήταν άτρωτα αλλά αν διάβαζες τα ψιλά γράμματα θα έβλεπες ότι ήταν άτρωτα στις σφεντόνες των παλαιστινίων, κι όχι στους αντι-αρματικούς πυραύλους που η Χεζμπολά τόλμησε να χρησιμοποιήσει.

    Κι όμως παρά το σκληρό μάθημα που πήραν το 2006, το ψέμα της τεχνολογικής υπεροπλίας συντηρήθηκε κι αυτό εξηγείται από τα γενικότερα τρέντς των δυτικών κοινωνιών. Όπως όλοι ξέρουμε οι δυτικές κοινωνίες είναι γεμάτες από πριγκίπισσες που χρειάζονται μια σειρά από αράπηδες να τους υπηρετούν. Να τους φτιάχνουν φαί, να τους μεταφέρουν από εδώ κι από εκεί, να τους παίρνουν πίπες, να τους ξεσκατίζουν ακόμα και να πολεμάνε τους ανθρωπιστικούς τους πολέμους. Υπάρχει μια ευθεία συσχέτιση από την εποχή του σουν τζου που λέει ότι όσο λιγότερο ικανός είσαι να πλύνεις τον κώλο σου, τόσο χειρότερα μπορείς να πολεμήσεις.

    Η ισραηλινή κοινωνία δεν διαφέρει πολύ σε αυτό και παρά το γεγονός ότι υπηρετεί στον στρατό σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τους άλλους δυτικούς, η εμπειρία που αποκτά από εκεί είναι εντελώς φαντασιακή, καθώς τα βασικά τους καθήκοντα είναι λειτουργούν ως στρατός κατοχής απέναντι σε αμάχους. 30 χρόνια κάνουν ακριβώς αυτό και είναι λογικό να μην μπορούν να απαντήσουν όταν οι απέναντί τους είναι εξοπλισμένοι με κάτι παραπάνω από καλο-ακονισμένα μάνγκο.

    Όλα τα παραπάνω που περιγράφω ήταν γνωστά πολύ πριν την επίθεση της Χαμάς, για την ακρίβεια η Χαμάς υπολόγιζε σε κάποια από αυτά για να στήσει αυτή την παγίδα. Κι έτσι -μία βδομάδα αφού ξεκίνησε αυτό το παιχνίδι- λίγο πολύ το Ισραήλ βρίσκεται στο ίδιο διπλωματικό και στρατιωτικό αδιέξοδο που βρισκόταν ένα μήνα μετά την εισβολή στο Λίβανο το 2006.

    Αν μπουκάρει θα έχει πολύ υψηλές απώλειες στο στρατό του και δεκάδες χιλιάδες νεκρούς αμάχους. Την ίδια στιγμή θα έχει περάσει την κόκκινη γραμμή που έχουν θέσει πολλές χώρες και κάθε παρέμβαση της Χεζμπολά θα θεωρείται σχεδόν δικαιολογημένη αν δεν θα έχει τη συμπαράσταση μια σειράς χωρών.

    Αν βομβαρδίσουν τον Λίβανο σε απάντηση η Χεζμπολά θα βομβαρδίσει τη Χάιφα και το Τελ-Αβιβ, κι απέναντι σε αυτό κανένα αεροπλανοφόρο δεν μπορεί να τους σώσει. Είναι προφανές πως οι καλές παλιές εποχές που για κάθε νεκρό ισραηλινό καθαρίζαμε 10 νομιστεράκια έχουν περάσει και η μη Δύση δεν είναι έτοιμη να προσφέρει την ίδια κάλυψη στο απαρτχάιντ.

    Είναι νωρίς ακόμα, αλλά εγώ τολμώ να κληρώσω πως το Ισραήλ έχει ήδη χάσει. Στην ουσία όσο πιο γρήγορα το πάρει χαμπάρι τόσο λιγότερο αίμα θα χυθεί και από τις δύο πλευρές. Δυστυχώς, τόσο το Ισραήλ όσο και η Δύση δεν καταλαβαίνουν πως η μοναδική αποδεκτή λύση αυτού του προβλήματος είναι αυτό που είπαν οι κινέζοι. Δύο κράτη στα σύνορα του 1967. Για τους δυτικούς ακούγεται ονειροφαντασία, ένα μακρινό παρελθόν που κανείς δεν θυμάται, αλλά στην ουσία του είναι αυτό που θα συμβεί στο τέλος του δρόμου.

     

     

     

    Και η λύση Σαμψών

    Η στρατηγική των πυρηνικών όπλων είναι αρκετά πιο περίπλοκη από το έχω ένα ρόπαλο και αποθανέτω εμού μετά των αλλοφύλων. Σε αυτό το άρθρο θα σας ταράξω στις επαναλήψεις γιατί είμαι μεγάλος πια κι άρα ένα άρθρο από το 2006 μπορεί να σας δώσει μια μικρή περίληψη της περιπλοκότητας του θέματος. Στην ουσία η πυρηνική απειλή του Ισραήλ είναι κενή περιεχομένου στα πλαίσια που οι αντίπαλοί του δεν επιθυμούν την ολική καταστροφή του, αλλά την αναδίπλωσή του στα όρια του 1967.

    Αυτό το αίτημα οι Δυτικοί και οι ισραηλινοί μπορούν να το θεωρούν απαράδεκτο κι άρα να απειλήσουν με τη χρήση πυρηνικών σε περίπτωση ξέρω εγώ που η συρία καταλάβει το γκολαν. Όμως το σπάσιμο του πυρηνικού ταμπού για ένα τόσο μικρό ζήτημα (τα υψώματα του γκολάν ανήκουν ακόμα επίσημα στη Συρία), θα θέσει σε λειτουργία την πλήρη καταστροφή του Ισραήλ.

    Από τα περίφημα υψώματα του Γκολάν μπορείς να χαζέψεις τη θάλασσα της Γαλιλαίας και αυτό νομίζω είναι αρκετό για να καταλάβουμε πως 70χλμ πλάτος είναι ένα πολύ στενό κομμάτι γης. Το πρόβλημα με το να σπάσεις το πυρηνικό ταμπού είναι ότι κανείς δεν πρόκειται να σε λυπηθεί μετά. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ρωσία, την Ινδία, το πακιστάν ή και το Ιράν ακόμα, ολόκληρο το Ισραήλ μπορεί να μετατραπεί σε γυαλί και να μην μείνει κολυμπυθρόξυλο.

    Με αυτό δεν θέλω να πω ότι τίποτα τέτοιο δεν θα συμβεί· υπάρχουν αρκετοί στις ΗΠΑ (κίλαρη and friends) που θα επιθυμούσαν μια τέτοια εξέλιξη κι άρα δεν μπορούμε να την αποκλείσουμε. Αυτό όμως που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως αν σπάσει το πυρηνικό ταμπού, τότε θα μιλάμε με σιγουριά για ένα άλλο παιχνίδι, στο οποίο κανείς δεν θα είναι ασφαλής, ούτε αυτοί που επιθυμούν τη χρήση τους.

    Αν λοιπόν η ισραηλινή κοινωνία δεν αντέχει με την ιδέα να χάσει μερικές χιλιάδες φαντάρια για τον θρίαμβο απέναντι στη Χαμάς, κάτι μου λέει πως η πλήρης εξαφάνισή της δεν θα είναι εξίσου επιθυμητή. Κι όπως έλεγα στο προηγούμενο άρθρο η εθελοτυφλία έχει την τάση να τελειώνει όταν παύει να βολεύει πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

     

     

     

     

    Ουκρανία

    Σε περίπτωση που κουραστήκατε δεν μιλήσαμε για την ουκρανία, τη χώρα που πάνε τα δυτικά όπλα να πεθάνουν 😉

    Η επίθεση της Χαμάς στη Γάζα δημιούργησε άλλη μια ιδιαίτερη στιγμή στο Μάτριξ. Η ουκρανία εξαφανίστηκε από την επικαιρότητα μαζί με την άβολη συνειδητοποίηση πως παρά τα δυτικά όπλα και τη δυτική εκπαίδευση οι αράπηδες του χιονιού ουκρανοί δεν κατάφεραν να κερδίσουν σχεδόν τίποτα μετά από 3 μήνες επιθέσεων.

    Εντελώς τυχαία και ταυτόχρονα με την εξαφάνιση της ουκρανίας από τις ειδήσεις, ξεκίνησαν και οι ρώσοι τη δική τους επίθεση έχοντας υπολογίσει πως ο ουκρανικός στρατός είναι εξαντλημένος και ο χειμώνας πλησιάζει. Πρακτικά οι ρώσοι επιτήθονται με όλους τους ούριους ανέμους στο πλευρό τους και από τα αποτελέσματα αυτής της επίθεσης ίσως μπορέσουμε να δούμε κατά πόσο αυτός ο πόλεμος μπορεί να λήξει σε κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα (ας πούμε ένα χρόνο). Διότι είναι πιθανό, σε μια επανάληψη του 1914 να έχουμε φτάσει στο σημείο κάθε επιθετική ενέργεια να είναι καταδικασμένη να δέχεται απαράδεκτα υψηλές απώλειες, κάτι το οποίο η αφεντομουτσουνάρα μου είχε ήδη περιγράψει ως το πιο πιθανό σενάριο από το μακρινό 2012.

    Όμως παρά το τραγικό αυτού του πρακτικού εμφυλίου στην Ουκρανία, το σημαντικό γεγονός είναι ότι σηματοδότησε το τέλος της αμερικάνικης ηγεμονίας και την ανάδυση του “multipolar world”. Θα μου πείτε αν τα αμερικάνικα όπλα δεν μπορούσαν να κερδίσουν τους ξεβράκωτους ταλιμπαν, τι θα κατάφερναν απέναντι σε έναν καλο-οπλισμένο αντίπαλο? Η απάντηση είναι προφανής, αλλά εσείς είστε που δεν μπορείτε να δεχθείτε ότι η δύση ζει σε ένα μυθικό σύμπαν.

     

     

     

     

     

    Και το εσωτερικό δυτικό μέτωπο

    Δώστε λίγο βάση στην κλίμακα. Τον Γενάρη του 2022 αρχίζει και καταλαγιάζει η κοβιντο-υστερία με την βόμβα ρόγκαν-μαλόουν, αρχίζει και χαλαρώνει το απαρτχάιντ κατά των ανεμβολίαστων ορκ, αλλά πριν προλάβουμε να το χωνέψουμε, τον φλεβάρη ξεκινά η ρωσο-υστερία, καταργείται η ρώσικη σαλάτα που μετονομάζεται σε ουκρανική κι αρχίζει η αφήγηση περί ρωσικών ορκ. Σχετικά παραδόξως η επίσημη αφήγηση βρίσκει στήριγμα σε ικανό κομμάτι του πληθυσμού που πρόθυμα κατεβαίνει στον δρόμο για να καταδικάσει τον ρωσικό πόλεμο, τον “πρώτο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά το 1945” όπως διαφημίζεται την εποχή εκείνη και στο κάτω κάτω όταν γινόταν το κόσοβο είμασταν μικροί.

    Η αφήγηση αυτή χρησιμοποιείται προκειμένου να διεξαχθεί ένας οικονομικός πόλεμος κατά της ρωσίας, με τον ταυτόχρονο φρενήρη δυτικό εξοπλισμό της Ουκρανία που ετοιμαζόταν 8 χρόνια για τη μεγάλη της στιγμή με την υπόσχεση (μαντέψτε) πως αν τιμωρήσουν τους Ρώσους θα τους βάλουμε πανηγυρικά στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ένα χρόνο αργότερα οι οπαδοί της δυτικής ανωτερότητας έχουν μειωθεί, τόσο από την έλλειψη ουκρανικών καλών νέων όσο και τις οικονομικές δυσχέρειες που έφερε στη δύση ο οικονομικός πόλεμος κατά της ρωσίας… και τσούπ έρχεται η γάζα.

    Αν το σκριπτ συνεχιζόταν ακάθεκτο τα social media θα γέμιζαν με emoticons με 3 σύριγγες, μια ουκρανική σημαία και μια ισραηλινή από δίπλα αλλά δώστε βάση. Δεν έχει περάσει μια βδομάδα όπου η καινούργια αφήγηση μας σφυροκοπά μέρα νύχτα και η βρετανία, η γαλλία και η γερμανία έχουν απαγορέψει κάθε δημόσια εκδήλωση συμπαράστασης στους παλαιστίνιους.

    Μηντιακά τα πράγματα είναι απλά. Ελάχιστοι άνθρωποι στην ευρώπη είναι έτοιμοι να κατέβουν στο δρόμο για να στηρίξουν το ισραηλινό απαρτχάιντ και την ίδια στιγμή πολλαπλάσιοι, ειδικά σημιτικής καταγωγής, είναι έτοιμοι να στηρίξουν την παλαιστίνη· αυτό όμως δεν θα δημιουργούσε καθόλου καλές εικόνες για να αγκαλιάσουν την αφήγηση κι έτσι αυτή τη στιγμή στο βερολίνο κάθε φορά που κάποιος ξεδιπλώνει μια παλαιστινιακή σημαία εμφανίζονται μια ντουζίνα μπάτσοι για να τον μπαγλαρώσουν, στα σχολεία έχει απαγορευτεί εκτός από τη σημαία και η μαντίλα και γενικά υπάρχει μια διάθεση damage control.

    Η αντίθεση με τις πολυπληθείς διαδηλώσεις κατά της ρωσίας είναι τόσο εμφανής που δεν διαφεύγει κανενός. Η διαδικασία όπου οι ελιτ συμμαχούν κάθε φορά με μια μερίδα του πληθυσμού για να την πέσουν σε κάποια άλλη έχει φτάσει σε ένα λογικό αδιέξοδο καθώς το υποσύνολο των ανθρώπων που σήκωσαν 3 φορές μπράτσο για τη Pfizer μία για την Ουκρανία και μία για το Ισραήλ αρχίζει και γίνεται απειλητικά μικρό· κι αυτό οι ελιτ το αντιλαμβάνονται ως απειλή και αρχίζουν τις απαγορεύσεις που τόσο πολύ αγαπήσαμε κατά την κοβιντο-υστερία.

    Ο πανικός των ελιτ είναι τόσο εμφανής, που δεν κρατάνε πια καν τα προσχήματα. Ο πρώην πρέσβης της βρετανίας και γνωστός αντιφρονούντας κατά της φυλάκισης του Άσαντζ Craig Murray συνελήφθη κατά την άφιξή του στη Βρετανία και οι ηλεκτρονικές του συσκευές κατασχέθηκαν με βάση τον αντι-τρομοκρατικό νόμο καθώς εξέφρασε την υποστήριξή του στους παλαιστίνιους με την επίσκεψη του σε αντίστοιχη πορεία στο Ρέκιαβικ της Ισλανδιας.

    Το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο, ίσα ίσα αποτελεί προειδοποίηση για όλους, ειδικά τους μη έχοντες υπηκοότητα που μπορούν να απελαθούν. Το κοβιντιανό απαρτχάιντ μπαίνει ξανά σε εφαρμογή αλλά αυτή τη φορά το πάγωμα εξαπλώνεται.

    Ακόμα και οι πιστοί των ελιτ δεν ξέρουν που να σταθούν απέναντι σε μια αφήγηση που αλλάζει τόσο ξαφνικά. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ όπως είπε η φον, ή στηρίζουμε αλλά όχι την εθνοκάθαρση όπως είπε ο Μπορέλ? Είναι δύσκολο να είσαι πουτανάκι αυτόν τον καιρό και θα γίνεται δυσκολότερο όσο η δύση καταρρέει.

    Η συμμαχία της μη-δύσης σχηματίστηκε με αφορμή την αρχή του ουκρανικού πολέμου, αλλά για πρώτη φορά στη γάζα εκφράστηκε τόσο ανοιχτά και τόσο αυθόρμητα στο δυτικό “rules based order”. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή.