• Zeitgeist Wii

    Date: 2010.01.14 | Category: TECHIE-STUFF | Tags: ,,

    Zeitgeist Wii

    Σύντροφοι θα ήθελα να ξεκινήσω αυτή τη χρονιά με την αυτοκριτική μου. Παραδέχομαι πως έσφαλα στην εκτίμησή μου για το Nintendo Wii και ελπίζω ο σύντροφος Νίκος (Ζαχαριάδης) να με συγχωρέσει διότι στα ψυχιατρεία στη Σιβηρία κάνει κρύο.

    Είναι βλέπετε μερικά πράγματα που λόγο ηλικίας και κοινωνικής θέσης, περνάνε εντελώς απαρατήρητα από τον πραγματικό σου περίγυρο. Κι έτσι αναγκάζεσαι να εμπιστεύεσαι τις γνώμες τρίτων. Οι γνωστοί μου, στα πλαίσια που ασχολούνται με κονσόλες, είναι συνήθως αρκετά μεγάλοι για να τους απασχολεί το Wii και ταυτόχρονα αρκετά μικροί (ή μη-παραγωγικά παράσιτα της κοινωνίας) για να έχουν παιδιά που τα απασχολεί το Wii. Κι έτσι ενώ θα ακούσεις την κλασική κοκορομαχία Xbox360 Vs PS3, και ποιο ποδοσφαιράκι είναι καλύτερο, δεν θα ακούσεις τίποτα για το Nunchuk (το χειριστήριο του Wii).

    Παραδέχομαι λοιπόν πως όταν βγήκε το Wii στην αγορά διάβασα τις κριτικές ανθρώπων που εμπιστεύομαι και οι κριτικές δεν ήταν ενθαρρυντικές. Ένα σαφώς αδύναμο μηχάνημα, με unsexy τεχνικά χαρακτηριστικά που τα νέρντ δεν θα του έδιναν σημασία, περίεργα παιχνίδια για γιαπωνέζους (hello, guitar hero?) κι ένα ομολογουμένως περίεργο χειριστήριο με γυροσκόπιο που καταλαβαίνει τις κινήσεις σου. Η απόφαση ήταν δεδομένη. Το Wii βγήκε για να το αγοράσουν οι Ιάπωνες και τα μικρά παιδιά και θα παραμείνει στην αφάνεια των δύο γιγάντων καθώς μάλιστα κυκλοφόρησε στο χρονικό κενό μεταξύ της κυκλοφορίας του Xbox 360 και του PS3.

    Όμως σε πείσμα όλων των ειδικών, το μικρό Wii κατάφερε να γίνει ξεκάθαρα η πιο πετυχημένη κονσόλα της γενιάς της. Με 56εκ κομμάτια πουλημένα μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2009, έχει αφήσει πίσω του, τόσο το Xbox που είχε χρονικό προβάδισμα ενός χρόνου (39εκ κομμάτια μέχρι 1/1/2010) , όσο και το PS3 που έχει πουλήσει 27εκ κομμάτια (Σεπτ2009). Η επιτυχία του δημιούργησε ελλείψεις στην αγορά. Κάτι που φυσικά εάν το δούμε με όρους μάρκετινγκ είναι πολύ έξυπνο, καθώς μια μικρή έλλειψη μερικών εβδομάδων κάνει ακόμα πιο επιθυμητή την απόκτηση ενός “σπάνιου” προϊόντος…

    Κατόπιν εορτής κι εγώ κάθισα να κάνω την ιατροδικαστική εξέταση. Το Wii είναι ένα προϊόν που πραγματικά απευθυνόταν στην Ιαπωνική αγορά και παλιότερα τα Jap-friendly προιόντα δεν είχαν μεγάλη επιτυχία στον υπόλοιπο κόσμο. Η ιδέα ενός χειριστηρίου που του συμπεριφέρεσαι σαν ρακέτα του τένις ή σαν σπαθί με ασπίδα χοροπηδώντας στο καθιστικό σου, δεν ήταν ακριβώς δυτικό βίτσιο. Έχουν γραφτεί άπειρα πράγματα για τη thumb generation που χρησιμοποιεί κυρίως τους αντίχειρες για να ελέγχει το χειριστήριο. Ακόμα και ο αμερικάνικος στρατός σχεδιάζει τα νέα οπλικά του συστήματα με αυτό το δεδομένο. Κι όμως το Wii έκανε το μαγικό και τους σήκωσε κυριολεκτικά από την πολυθρόνα (ή το πούφ). Και το χοροπηδητό των παικτών, αύξησε σημαντικά το fun factor της κονσόλας που με τη σειρά τους αύξησαν τις πωλήσεις. Κι όταν λέω πως έχουμε γιαπωνεζοποιηθεί εσείς με κοροϊδεύετε.

    Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας ήταν η τιμή του. Το Wii είναι φθηνό. Ακόμα και τα παιχνίδια του είναι φθηνά. Και σε μια εποχή που οι αντίπαλοι του έχουν καταστήσει την αγορά και τη χρήση κονσόλας, ένα σημαντικά ακριβό σπόρ, με το Wii την βγάζεις φθηνά. Κι αυτό μπορεί να μην απασχολεί τον κολλημένο ποδοσφαιρόφιλο που παίζει μονοκαλλιέργεια 2 παιχνίδια, απασχολεί όμως τους γονείς. Διότι τα βλαστάρια τους τερματίζουν τα παιχνίδια με ρυθμό 1 τη βδομάδα.

    Όμως ίσως το πιο κρυφό μυστικό της επιτυχίας του Wii είναι πως απευθύνθηκε και στις γυναίκες. Τα κορίτσια δεν παίζουν τόσα πολλά βιντεοπαιχνίδια, όχι γιατί είναι γενετικά προδιαθετημένα, αλλά διότι το ποδόσφαιρο και ο πόλεμος δεν είναι ακριβώς οι πρώτες προτεραιότητές τους. Φυσικά και λατρεύω τα κορίτσια που σκοτώνουν ζόμπι και σε πατάνε στο street fighter, αλλά αυτό δεν αποκλείει το Wii fit board που σε βάζει να κάνεις γιόγκα και γυμναστική (και σε πιάνει όταν κάνεις ζαβολιές).

    Ακριβώς επειδή έπιασε το πνεύμα των καιρών, το Wii έγινε ο αδιαμφισβήτητος νικητής της 7ης γενιάς κονσολών.

    AthensVoice, 14 Ιανουρίου 2010