• E-hoping 4 happy shopping

    Date: 2010.02.19 | Category: TECHIE-STUFF | Tags: ,,,

    Θυμάστε εκείνη την όχι και τόσο μακρινή εποχή που ξεποδαριαζόσασταν για να αγοράσετε καινούργια φωτογραφική μηχανή? Που πηγαίνατε από μαγαζί σε μαγαζί προσπαθώντας να απομνημονεύσετε χαρακτηριστικά και τιμές, προσφορές και πακέτα? Θυμάστε επίσης πόσο καιρό έχετε να το κάνετε αυτό? Πόσο άχρηστο και αναποτελεσματικό σας φαίνεται πια?

    Το eshopping δεν μας απάλαξε μόνο από τον ποδαρόδρομο. Έκανε την αγορά διαφανή, μια παλιά ονείρωξη του φαντασιακού καπιταλισμού. Διότι με ελάχιστο ψάξιμο, εμφανίζονται μπροστά σας όλα τα μοντέλα και όλες οι τιμές ταυτόχρονα. Χαρακτηριστικά που θα είχατε ξεχάσει από το ένα μαγαζί στο άλλο, συγκρίνονται και αναλύονται εξαντλητικά. Και δύο βήματα παραδίπλα, βλέπετε πόσο πιο ακριβά πουλάει ο αντιπρόσωπος εδώ, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Κι αν η διαφορά είναι σημαντική το αγοράζετε απέξω.

    Δίοτι μία δεύτερη μεγάλη ονείρωξη της “e-αγοράς”, είναι πως έγινε σημειακή. Ο πωλητής και ο αγοραστής μπορεί να βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά και παρόλαυτά αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία. Ίσα ίσα, πολλά ελληνικά μαγαζιά με έδρα σε περιοχές με μειωμένο ΦΠΑ, εκμευταλλεύονται αυτή τους τη δυνατότητα για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους στην Αθήνα. Κι αυτή τη σημειακότητα την ένιωσαν περισσότερο οι άνθρωποι που ζουν στην επαρχία και παλιότερα ήταν αναγκασμένοι να αγοράζουν ό,τι πουλούσε ο τοπικός έμπορος, σε ό,τι τιμή τον βόλευε.

    Πατατάκια με ρίγανη.

    Παρόλαυτά τα ψώνια από το ίντερνετ κάτι μας πήραν εξίσου έτσι δεν είναι? Ένας παλιός κανόνας της καταναλωτικής συμπεριφοράς λέει, πως οι άνθρωποι πιστεύουν πως τα πατατάκια που βρίσκονται μέσα σ’ένα σακούλι που ανοίγει δύσκολα είναι νοστιμότερα. Κι έτσι το ξεποδάριασμα, η σωματική κούραση και ο χρόνος που καταναλώναμε για ψώνια τα έκανε πιο αποδοτικά. Το ξέρω ακούγεται σχεδόν διαστροφικό, αλλά πρόκειται για τόσο κοινότοπη εμπειρία.

    Παρότι είχαμε λιγότερα στοιχεία και παρότι σίγουρα δεν αγοράζαμε από το φθηνότερο μαγαζί, είμασταν πιο σίγουροι για την μηχανή που βρίσκαμε μετά από τόσο κόπο. Και ταυτόχρονα η απογοήτευση πως υπάρχει ένα καλύτερο μοντέλο στα ίδια χρήματα ήταν πολύ δύσκολο να αποδειχθεί. Και ακόμα πιο δύσκολο να την αποδεχθούμε. Ίσως μετά από 1 χρόνο κάποιος θα εμφανιζόταν με ένα καλύτερο μοντέλο, αλλά μέχρι τότε θα είχαμε αγαπήσει τη δική μας μηχανή και δεν θα την αλλάζαμε για καμία άλλη.

    Σήμερα πρακτικά ζούμε παρέα με την διαρκή αναίρεση της χαράς μας. Κάτι που αυξάνει τις πωλήσεις είμαι σίγουρος, αλλά μας χαλά τη ζαχαρένια να νιώθουμε σαν παιδάκια που μόλις γύρισαν από το παιχνιδάδικο. Το κίτς δαχτυλίδι βιοχλαπάτσα με πολύχρωμα disco λεντάκια δεν είναι το δώρο που αναπάντεχα βρήκες σε μια σκοτεινή γωνιά στην ευριπίδου, είναι απλά μία ακόμα προσθήκη στην παραγγελία σου σε κάποια σκοτεινή αποθήκη του χονγκ-κόνγκ.

    Τυράκι ή κερασάκι?

    Για να φτάσουμε στη δεύτερη μεγάλη παγίδα των ηλεκτρονικών αγορών που είναι το φάντασμα της επιλογής. Ας υποθέσουμε πως έχουμε την ανάγκη να αγοράσουμε ένα κινητό. Δεν είμαστε τίποτα φανατικοί. Παλιότερα θα μπαίναμε σ’ένα μαγαζί και θα αγοράζαμε αυτό που μας γυάλιζε περισσότερο ικανοποιώντας την ανάγκη μας. Ίσως ένα διπλανό κινητό να είχε περισσότερα χρώματα, ίσως ο πωλητής να πίστευε πως τα Nokia είναι καλύτερα, αλλά διάολε ένα κινητό είναι ένα κινητό.

    Στην εποχή του eshopping, ένα κινητό δεν είναι ποτέ ένα κινητό. Θα βομβαριδιστούμε από εκατοντάδες μοντέλα, από δεκάδες απόψεις και από ακόμα περισσότερες “επιλογές”. Τόσο που στο τέλος δεν θα είμαστε ποτέ σίγουροι για τη δική μας ανάγκη σε σχέση με τις ανάγκες των υπόλοιπων γκουρού που διαβάσαμε. Μήπως το κινητό να έχει και κάμερα? Χρειάζομαι εγώ κάμερα? Κι αν χρειαστώ? Γιατί όλοι οι άλλοι θέλουν κάμερα?

    Και ξέρετε ποιο είναι το πιο αστείο? Πώς ακόμα κι εγώ ως γνώστης αποκλείεται να τα καταφέρω. Εάν δεν σπαταλήσω τον τριπλάσιο χρόνο από όσο θα είχα σπαταλήσει ποτέ στη ζωή μου για ένα κινητό, αποκλείεται να διαλέξω ένα από τα “καλά”. Στην ουσία όμως ποτέ δεν θα ήθελα να σπαταλήσω τόσο χρόνο. Ήταν η “επιλογή” που με έβαλε στην παγίδα.

    Απομύθιο.

    Θέλετε να σας πω πως θα ψωνίζετε σε 10 χρόνια από σήμερα? Αποκλείεται. Εδώ δεν ξέρω εάν θα έχετε χρήματα για να ψωνίζετε ή εάν το ίντερνετ θα συνεχίσει να είναι τόσο παγκοσμιοποιημένο και θέλετε να σας πουλήσω κάποια φαντασίωση για κάποιο υποθετικό μέλλον? Με λίγα λόγια δεν έχω ιδέα. Αν κάτι όμως κατάλαβα περιγράφοντας σας τις αλλαγές που έγιναν σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, είναι πως αυτές είναι διαρκώς επιταγχυνόμενες. Κι εγώ καθόλου σίγουρος πως θέλω να τις προλάβω 🙂