• Ασφαλιστείτε μας έλεγαν…

    Date: 2010.02.09 | Category: OIKONOMIA | Tags: ,,,,

    Κλείνει μία ακόμη ασφαλιστική εταιρία και οι εργαζόμενοι της προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι κι αυτοί “too big to fail” πολύ μεγάλοι για να τους αφήσουμε να καταρρεύσουν. Δικαίως ζητούν κι αυτοί από το κράτος να τους σώσει όπως τους τραπεζίτες, αλλά δυστυχώς -ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή γι΄ αυτους- δεν μας λένε όλη την ιστορία. Πώς οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, από την μικρή Commercial Value, μέχρι το μεγαθήριο της AIG μπορούν να λειτουργήσουν μόνο όταν τα πράγματα πάνε καλά. Να σου ασφαλίσουν το κρατικό ομόλογο, όταν καμία χώρα δεν κινδυνεύει να χρεοκοπήσει για να πάρω το παράδειγμα της μόδας με τα spreads. Η για να παραφράσω έναν παλιότερο, “σου προσφέρουν ομπρέλα, μόνο όταν έξω έχει λιακάδα”.

    Από τη φύση του, ο ασφαλιστικός κλάδος μπορεί να λειτουργήσει μόνο όταν οι “ατυχίες” δεν ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ποσοστό. Με λίγα λόγια αν σπάσετε εσείς το πόδι σας, όλα είναι μέλι γάλα, εάν το σπάσουν κι άλλοι 5.000 ταυτόχρονα, η εταιρία θα έχει πρόβλημα. Το κακό είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι σπάνε τα πόδια τους όταν έξω έχει πάγο. Παρομοίως, χρειάζονται τις ασφαλιστικές όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Μόνο που οι ασφαλιστικές έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα να τους βοηθήσουν ακριβώς τη στιγμή που τα πράγματα δεν πάνε καλά. Κι έτσι σοκαρισμένη η “αγορά”, καταλαβαίνει πως το μεγαθήριο ήταν ένας παλιάτσος. Λες και δεν γνωρίζουμε από το 1637 και την κρίση της τουλίπας, πως στον καπιταλισμό οι κρίσεις έχουν την τάση να μην μένουν σ’ ένα τομέα και να γίνονται συστημικές. Και πως οι ασφαλιστικές -ως κομμάτια του ίδιου πάζλ- είναι εντελώς ανίκανες να αντιμετωπίσουν μια κρίση που αφορά πρωτίστως τις ίδιες.

    Από τη μία καταλαβαίνουμε την αγωνία των εργαζομένων της Commercial Value για μία ακόμα επιχείρηση που κλείνει, αλλά από την άλλη θα πρέπει κι αυτοί -όντας κομμάτια του συστήματος- να διαφωτίσουν κι εμάς τους αδαείς για τα κόλπα της δουλειάς. Η κοινωνία μας χρειάζεται τέτοιους insider -ανθρώπους δηλαδή που να προδώσουν την συντεχνία τους, δείχνοντας μας τις παγίδες του συστήματος. Ειδικά αυτές τις μέρες που ανοίγει ξανά το ασφαλιστικό και η κυβέρνηση έρχεται με ένα κουστουμάκι κομμένο και ραμμένο για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές λες και η κρίση δεν συνέβη ποτέ.