• Ευτυχές το νέο έτος 1929.

    Date: 2008.11.10 | Category: OIKONOMIA | Tags: ,,,

      Η δεκαετία της κρίσης που ξεκίνησε το 1929 είχε τόσο μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή και τις αντιλήψεις των ανθρώπων που παρέμεινε ως σήμερα ένα μεγάλο ταμπού. Για να το πούμε με λίγα λόγια το σύστημα της ”ελεύθερης” οικονομίας πέθανε το 1929. Γιαυτό το λόγο θα βρείτε πολλούς ανθρώπους να προσπαθούν να αρνηθούν τη σύνδεση της σημερινής κρίσης με αυτής του 1929. Όμως οι ομοιότητες είναι τόσο οφθαλμοφανείς που δύσκολα θα τα καταφέρουν. Ας δούμε όμως τις βασικές αιτίες της κρίσης του 1929.

    (α)Τεράστιες ανισότητες στα εισοδήματα. Το 1929 το πιο πλούσιο 1% κέρδιζε το 16% των εισοδημάτων. Το 2007 το πιο πλούσιο 1% κέρδιζε το 22%. (β) Αυτό οδήγησε σε υπερβολική αποταμίευση από τη μεριά των πλουσίων την ίδια στιγμή που ο περισσότερος κόσμος δεν είχε αγοραστική δύναμη.(γ) Η υπερβολική αποταμίευση οδήγησε σε παράτολμες και άχρηστες επενδύσεις που με τη σειρά τους οδήγησαν σε υπερπαραγωγή αγαθών που ο περισσότερος κόσμος δεν μπορούσε έτσι κι αλλιώς να αποκτήσει.(δ) Αντ’ αυτού δημιουργήθηκε μια ψεύτικη εικόνα ευμάρειας που βασίστηκε σε δάνεια, πιστώσεις και νέα εξωτικά προϊόντα διαχείρισης του χρέους. (ε) Ακόμα κι έτσι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αδυνατούσε να αγοράσει τα καινούργια αγαθά που παράγονταν. (Το 1929 ήταν τα αυτοκίνητα, το 2007 τα σπίτια). (στ) Οι εταιρίες για να ανταπεξέλθουν σε αυτό ξεκίνησαν τις συγχωνεύσεις και τη μείωση της παραγωγής με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ανεργία και να μειωθεί επιπλέον η αγοραστική ισχύς των νοικοκυριών. (Βλ. σήμερα εξαγορές τραπεζών). (ζ) Αυτό εξάντλησε και τα τελευταία αποθέματα εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας των ανθρώπων. (η) το διεθνές εμπόριο κατέρρευσε.

    Η μόνη βασική διαφορά μεταξύ των κρίσεων σήμερα και τότε είναι πως ενώ οι ΗΠΑ το 1929 ήταν ο μεγαλύτερος δανειστής παγκοσμίως, σήμερα είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης παγκοσμίως. Και πως η σημερινή κρίση είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος, ένταση και ταχύτητα από το 1929. Τσάρλεστον κανείς?