• About

  I am W for Waste

  (διότι το V το πήρε ο Vendetta, το Q o Κάφκα, το Ο μου το πήρε η Ο, και το Ζ ο Ζορρό και είπα να  κατοχυρώσω κάτι διότι δεν μένουν και πολλά ακόμα γράμματα)

  αλλά συνεχίζω να βαριεμαι να γραψω κατι εδω τωρα. Ένας απλός μασκοφόρος καραγκιόζης με μπέρτα σαν τον σούπερ γκούφη (αν και η μπέρτα του μπαρτ σίμσον δεν μου φαίνεται καθόλου άσχημη και κόβει ψηλά τη ραφή και είναι πιο άνετη)

   

  Να όμως που βρήκα κάτι ενδιαφέρον να πω. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωπου που βρίσκουν τον ειρωνικό και εριστικό τόνο που γράφω ενοχλητικό και συχνά προσβλητικό. Παραδέχομαι ότι είναι αρκετά και από τα δύο και ότι είναι ένα εσκεμμένο κομμάτι της ιντερνετικής μου περσόνας. Και θα προσπαθήσω να το εξηγήσω.

  Ο δημόσιος λόγος είναι γεμάτος από καθωσπρέπει υποκρισία. Κι αυτό για εμένα γίνεται για να χαθεί η ουσία (για πολλούς λόγους, μερικοί από αυτούς είναι ακόμα και κατανοητοί).  Άλλες φορές γιατί μας βολεύει, άλλες γιατί προτιμούμε να κοροιδεύουμε τον εαυτό μας, άλλες γιατί τα πιστεύουμε, άλλες γιατί είμαστε αριβίστικα καθίκια, άλλες γιατί δεν θέλουμε να αποκαληφθούμε μπροστά στον κόσμο και επιλέγουμε βολικά σχήματα ή δεν θέλουμε να ξεβρακώσουμε ανθρώπους ή ιδέες που συμπαθούμε.

   

  Η ιντερνετική περσόνα μου είναι προκλητική προσπαθώντας να σπάσει αυτό το καθωσπρέπει υποκριτικό λόγο και να φτάσει σε αυτό που θεωρώ ζουμί. Η εριστικότητά μου αυτό το σκοπό έχει. Να κόψει δρόμο. Δεν δουλεύει με όλους, ούτε πάντα διότι φυσικά δεν κατέχω το μόνο αληθή μη υποκριτικό λόγο, αλλά νομίζω ότι γενικά δουλεύει πολύ καλά .

  Και ως ιντερνετικές περσόνες, δεν εννοώ κάτι προσωπικά για κάποια, διότι άλλωστε δεν γνωριζόμαστε, μιλάμε εδώ ως δημόσια avatar ως φορείς ιδεών. Που έχουμε την δυνατότητα και την ασφάλεια να συγκρουστούμε χωρίς αυτό να έχει συνέπειες στην κοινωνική και προσωπική μας ζωή.

   

  Παράδειγμα:

  Κάποιοι επιθυμούν να σώσουν την αριστερή αφήγηση ενώ ο πραγματικός στόχος είναι η σωτηρία της χώρας. Έτσι αντί να αναζητούν πολιτικές και λύσεις για την δύσκολη πραγματικότητα που ζούμε προσπαθούν να συμβιβάσουν την πραγματικότητα στην στενή κοσμοθέασή τους. Αυτό προφανώς είναι ανέφικτο. Η πραγματικότητα είναι σκληρή και τιμωρεί με κατάρρευση των ιδεολογιών και ατομικές εσωτερικές συγκρούσεις. Η οδύνη της διάψευσης είναι μεγάλη αλλά είναι απαραίτητη για να απελευθερωθεί η σκέψη και να ανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα αντίληψης.

  Το ΤΙΝΑ που λέτε είναι άκρως παραπλανητικό. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι αν υπάρχουν εναλλακτικές (και βέβαια υπάρχουν) αλλά αν αυτές είναι καλύτερες από εκείνη που επέλεξε ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος εξάλλου ζήτησε επιτακτικά να του προτείνουν κάποια καλύτερη εναλλακτική. Μέχρι στιγμής δεν έχω διαβάσει πουθενά μια εμπεριστατωμένη και επαρκή ανάλυση για το ότι η ρήξη και η έξοδος από το ευρώ θα ήταν εφικτή χωρίς να έχει δραματικές συνέπειες για την οικονομία. Ο Λαφαζάνης είπε κάτι εξυπνάδες για ρευστό στην ΚΤΕ, ο Λαπαβίτσας ομολόγησε ότι δεν υπάρχει σχέδιο, ο Καζάκης επανεμφανίστηκε και πουλάει θεωρητικούρα, ο Αλαβάνος έκανε κριτική στη συμφωνία και κάλεσε σε αντίσταση, το ίδιο το ΚΚΕ, τα ίδια και ο Ανταρσύα. Στοιχειοθετημένη εναλλακτική πρόταση δεν παρουσίασε κανείς. Και γιατί 5 χρόνια τώρα μιλούν για έξοδο από το ευρώ και δεν έχουν εκπονήσει μια μελέτη και σχέδιο; Δεν είναι αυτό εξάπατηση;

  Η προσγείωση λοιπόν είναι καλοδεχούμενη

  Σε αυτό το σχόλιο θα μπορούσαμε να συζητάμε επί 2 μέρες για το αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν εναλλακτικές, για το πόσο καλές είναι αυτές οι εναλλακτικές. Κι όμως κατά τη γνώμη μου θα είχαμε χάσει την ουσία. Διότι για εμένα η ουσία αυτού που λέει ο σχολιαστής είναι:

  υπάρχει μόνο μια πραγματική πραγματικότητα και αυτή είναι η υπάρχουσα κατάσταση. Εγώ θα ήθελα να έχω μια καλύτερη εναλλακτική, αλλά τι κρίμα που δεν έχω διαβάσει καμία που να μου αρέσει. Αυτό που κρύβω επιμελώς όμως πίσω από το “καλό της χώρας”, είναι οτι στην ουσία εγώ προτιμώ το μνημόνιο 3 (το σχόλιο γράφτηκε λιγο μετά την κωλοτούμπα τσίπρα), παρά το γεγονός ότι ούτε το έχω διαβάσει, ούτε μπορώ να ξέρω τις συνέπειες του. Μέχρι να με πείσει κάποιος για το αντίθετο εγώ θα το προτιμώ παρά το γεγονός ότι και τα 2 ενδεχόμενα (μνημόνιο, μη μνημόνιο) μου είναι παντελώς άγνωστα.

   

  Δεν θεωρώ ότι ο άνθρωπος που γράφει αυτό είναι ένα αριβίστικο καθίκι σαν τον τσίπρα φυσικά. Θεωρώ όμως ότι πίσω από τον καθωσπρεπισμό του, κρύβει την κοινωνική του θέση και το τι αυτή πρεσβεύει. Διότι υποψιάζομαι πως αν ήταν 3 χρόνια άνεργος που έμενε με τη μάνα του και έπαιρνε χαρτζιλίκι 50 ευρώ το μήνα, δεν θα έπελεγε τόσο εύκολα τον άγνωστο Χ μνημόνιο και θα έβλεπε όλες τις εναλλακτικές, ακόμα και αυτές που πάσχουν πολύ, με πολύ θετικότερο μάτι.

  Υπάρχουν κι άλλα υποκριτικά κομμάτια σε αυτό το σχόλιο, όπως η θέση ότι η αριστερή αφήγηση (μια ιδεολογία δίχως άλλο), καταρρέει μπροστά στην πραγματικότητα του μνημονίου (το οποίο φυσικά δεν το θεωρεί ιδεολογία αλλά πραγματικότητα). 

  Σε αυτό λοιπόν το σχόλιο, θα προτιμούσα να απαντήσω εριστικά και ειρωνικά προσπαθώντας να φτάσω σε αυτό που εγώ θεωρώ ουσία.

  ότι δηλαδή μη μου λές μαλακίες ότι δεν έχεις διαβάσει καμία σοβαρή εναλλακτική, διότι ταυτόχρονα δεν έχεις διαβάσει εξίσου τι θα φέρει το μνημόνιο 3. Κι απλά παραδέξου πως για τον δικό σου προσωπικό κώλο αυτή είναι η καλύτερη λύση, κι όχι για το καλό της χώρας λες και η χώρα είναι  ένα πράγμα.

  Για εμένα αυτό το “ξεβράκωμα” είναι πολύ σημαντικό αν είναι να μιλήσουμε ειλικρινά και να μην κρυβόμαστε πίσω “από την ανέλιξη των επιπέδων αντίληψης” .

   

   

  Καταλαβαίνω ότι δεν είναι καθόλου αρεστό σε άλλους, αλλά εγώ το θεωρώ αναγκαίο προκειμένου να μην σπαταλιόμαστε σε ανούσιες συζητήσεις που πηδάνε γύρω από το θάμνο και δεν ασχολούνται σχεδόν ποτέ με το ψητό. Και ο δημόσιος διάλογος, δόξα τον γιαραμπή, είναι γεμάτος από τέτοιες.

   

   

   

  το εμαιλ μου

  waste πάπακας techiechan.com

   

  σε περίπτωση που δεν το είδατε το site έχει άδεια CC-By-Nc που σημαίνει ότι μπορείτε να αντιγράψετε και να πειράξετε όσο θέλετε το περιεχόμενο του, φτάνει να αναφέρετε την πηγή του και να μη βγάζετε φράγκα από την αντιγραφή (πχ να μην είστε εμπορικό site που πουλάει διαφημίσεις). Αν βγάζετε φράγκα σόρυ θα πρέπει να πληρώσετε για να πάρετε άδεια αναπαραγωγής 🙂

   

  το theme του site είναι μια δική μου μετατροπή από το theme  Js O4w και ακόμα απορώ που δουλεύει. Διάφορα καλά ουρί το έχουν πειράξει κατά καιρους και τα ευγνωμονώ