• Κατακαημένο μεξικό…

    Date: 2009.10.28 | Category: ΔΙΕΘΝΗ | Tags: ,,,

    Τόσα μακριά από την Κίνα, τόσα κοντά στις ΗΠΑ.

    Το Μεξικό ήταν η χώρα, όπου η αμερικάνικη ελίτ ακόνισε πρώτα τα δοντάκια του outsourcing. Είναι γείτονες, πολιτικά και οικονομικά σε δορυφορική σχέση μαζί τους και διαθέτουν μια πολύ ευάλωτη οικονομία μετά την κρίση του χρέους του 1982. Οι βιομήχανοι πλατσούρισαν στον Κόλπο του Μεξικού πριν περάσουν τον Ειρηνικό προς την Κίνα. Το κράτος πρόσφερε γη και ύδωρ στους επενδυτές. Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις φορολογούνται με 1,7% επί των κερδών τους και πληρώνουν το ηλεκτρικό 3 φορές λιγότερο από τους οικιακούς καταναλωτές.

    Εάν προσθέσετε σ’ αυτά το πετρέλαιο που εξάγει προς τις ΗΠΑ και τα εμβάσματα από τους μετανάστες που εισάγει κάθε μήνα από τις ΗΠΑ, το Μεξικό τα κουτσοπέρναγε. Πόσο καλύτερα να τα πας άλλωστε εάν έχεις τους γκρίνκο στα βόρεια σύνορά σου? Όμως η κρίση του 2008 άλλαξε τα πάντα. Τα έσοδα από το πετρέλαιο μειώθηκαν κατά 40-50% σε σχέση με πέρσι. Οι εξαγωγές από τις outsourced επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη 30% χαμηλότερα. Τα εμβάσματα των μεταναστών στις ΗΠΑ, έχουν μειωθεί κατά 15%. Η ανεργία ανάμεσα στα άτομα λατινο-αμερικάνικης καταγωγής στην Καλιφόρνια βρίσκεται 7 μονάδες ψηλότερα από το ήδη ηψηλό ποσοστό της πολιτείας (11% επίσημη, 21% όταν αφαιρέσεις τα στατιστικά τερτίπια).

    Ως αποτέλεσμα το Μεξικάνικο πέσο έχει μείνει σταθερό σε σχέση με το δολάριο τη στιγμή που το δολάριο καταγράφει πτώση παγκοσμίως. Και η συντηρητική κυβέρνηση του Μεξικό δεν βρίσκει σχεδόν καμία ανταπόκριση από τις ΗΠΑ στα τεράστια προβλήματά της.

    Την ίδια στιγμή η βδελυρή Βενεζουέλα, με τα εξίσου μειωμένα έσοδα λόγο πετρελαίου, έχει συνάψει δάνεια ύψους 12δις δολαρίων με την Κίνα με αντάλλαγμα πετρέλαιο. Η Βολιβία έχει έρθει σε συμφωνία με την κινέζικη εταιρία πετρελαίου CNPC προκειμένου να αναπτύξει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Η Βραζιλία που έχει δει τις εξαγωγές της με τις ΗΠΑ να μειώνονται εξίσου κατά 37%, έχει δει τις εξαγωγές προς την Κίνα (κυρίως σόγια και σίδηρος) να αυξάνονται κατά 60%. Ταυτόχρονα έχει πάρει δάνεια ύψους 10δις δολαρίων προκειμένου να αναπτύξει τα νέα κοιτάσματα στο Campos και Santos. Το Εκουαδόρ κατάφερε να αποφύγει τη στάση πληρωμών που έκανε την αργεντινή να καταρρεύσει το 2000, χάρη σε δάνειο ύψους μόλις 1δις δολαρίων από την Κίνα, ενώ άλλα 2δις πήγαν στην αποπεράτωση ενός υδροηλεκτρικού φράγματος του 1.5GW που κατασκευάζει μια κινέζικη εταιρία. Η ίδια η Αργεντινή, ανακοίνωσε το καλοκαίρι τη σύναψη ενός εμπορικού swap απευθείας με την Κίνα ύψους 20δις δολαρίων, παρακάμπτοντας εντελώς το δολάριο και το ΔΝΤ. Ο Λούλα της Βραζιλίας ήδη ξεκινά τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία αντίστοιχου swap.

    Και το Μεξικό? Με την ατυχία του να βρίσκεται τόσο κοντά στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ, οι Κινέζοι δείχνουν πολύ προσεκτικοί στις κινήσεις τους. Άλλωστε ο πρόεδρος Καλντερόν ένιωθε μέχρι πέρσι πολύ ασφαλής με τους Βόρειους συμμάχους του. Φυσικά και έχει επισκεφτεί τους Κινέζους, αλλά αυτό δεν συγκρίνεται με τις έξι επισκέψεις που έχει κάνει ο Τσάβεζ και τις άλλες τόσες που έχει κάνει ο Έβο Μοράλες και ο Ραφαέλ Κορέα. Κι έτσι το Μεξικό ακολουθεί τις ΗΠΑ προς τον γκρεμό της κατάρρευσης και για πρώτη φορά φαίνεται να έχουμε μια αλλαγή παραδείγματος. Το νεοφιλελεύθερο Μεξικό τα πηγαίνει πολύ χειρότερα από τον ιδιότυπο caudillo σοσιαλισμό που επέλεξαν οι νότιοι γείτονές του.

    Αυγή, 28 Οκτώβρη 2009