• Το διάγραμμα της Κάρας του Αγίου Σουλπικίου

  Date: 2010.05.04 | Category: OIKONOMIA | Tags: ,,,

  

  Παραπάνω βλέπουμε το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας σύμφωνα με το τριετές πρόγραμμα ΔΝΤ-ΕΕ. Η μπλέ μπάρα είναι ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ (αρνητικός για ύφεση, θετικός για ανάπτυξη), η κόκκινη το κρατικό έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ και η μαύρη γραμμή το κρατικό χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ.

  Προτείνω να το δείξετε σε όποιον καθηγητή οικονομικών θέλετε και να τον ρωτήσετε, εάν είναι εφικτό να συμβεί κάτι τέτοιο. Όποιος απαντήσει θετικά, μπορείτε να τον πείτε καραγκιόζη, να του πετάξετε μία ντομάτα και να ζητήσετε από το πανεπιστήμιο, να τον καθαιρέσει.

  Διότι αυτό το διάγραμμα, μας δείχνει το πόσο αναξιόπιστοι τσαρλατάνοι είναι όλοι αυτοί οι “ειδικοί” της οικονομίας που μας κυβερνάνε. Και προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα βραχυχρόνια συμφέροντά τους (δηλαδή ένα μπόνους και φέτος) θα σας πουν ο,τιδήποτε. Πώς ο γάιδαρος πετάει, πως η εικόνα της παναγίας δακρύζει και πως το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία είναι μεστό, σοβαρό και εφικτό.

  Φυσικά όλο αυτό το σχέδιο είναι για τα σκουπίδια, διότι έχουν πειράξει τη μπλέ μπάρα. Μας λένε πως το ΑΕΠ θα πέσει μόλις 4% φέτος, 2,6% το 2011 και ως εκ θαύματος το 2012 θα έχουμε ανάπτυξη. Κι αυτό είναι αστειότητα, διότι για παράδειγμα το -4% φέτος το υπολόγιζαν πριν ακόμα πάρουμε τα υφεσιακά μέτρα του Φεβρουαρίου. Το έβαλαν όμως, διότι χωρίς ανάπτυξη, και το έλλειμα θα είναι μεγαλύτερο (λιγότερα έσοδα από φόρους, άρα μεγαλύτερο χρέος) και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το ήδη τρομακτικό 150% (διότι το ΑΕΠ με την ύφεση θα είναι μικρότερο). Άρα θα είμασταν καταδικασμένοι από την ίδια τη σωτηρία μας.

  Με αυτό το διάγραμμα στα χέρια, εάν θέλαμε, θα μπορούσαμε μια και καλή να τελειώνουμε από τους καραγκιόζηδες. Ψυχανεμίζομαι όμως πως δεν θέλουμε. Και πως σε δύο χρόνια από τώρα θα λέμε πως δεν ξέραμε τι θα συμβεί και πως δεν μπορούσαμε να το προβλέψουμε.

  Αυγή, 4 Μάη 2010.