• Έξω από το νάτο, έξω από τα μνημόνια

    Date: 2018.02.05 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Tags:

    Καθώς το success story μίας ακόμη μνημονιακής κυβέρνησης βρίσκεται στην πάνω μεριά του καρμικού και επικοινωνιακού τροχού, έψαχνα να βρω ένα επικοινωνιακό ψεγάδι που να μπορέσει να σπάσει το μάτριξ. Κάτι μεταξύ κάρας του αγίου σουλπικίου και φυκιών του αστακού· έστω ένα project ήλιος, ή ένα βγαίνουμε από τα μνημόνια circa 2014.

    Δυστυχώς η διώρυγα που θα ανοιχτεί προκειμένου ο δούναβης να φτάσει στην παναγία τη δεξιά, δίπλα στη ναυαρίνου στη θεσαλλονίκη, δεν έχει πάρει την απαραίτητη δημοσιότητα, ενώ το βγαίνουμε από τα μνημόνια circa 2018 δεν το πιστεύει ούτε η κλαμένη περιστέρα.

    Η ελπίδα ότι βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ είναι ένα παλιό και εξαιρετικά επιτυχημένο επικοινωνιακό κόλπο. Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να βλέπεις κανένα φως, μόνο να λες ότι το βλέπεις, κι όσοι νιώθουν έτοιμοι να σε πιστέψουν θα το κάνουν με μεγάλη αυταπάρνηση. Γι’ αυτό και το εφέ δεν στηρίζεται σε αριθμούς και στοιχεία (που να το στηρίξεις όταν το αισιόδοξο σενάριο είναι ότι το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης θα επιστρέψει στο 100% του ΑΕΠ κάπου μεταξύ του 2040 και του 2060)· μόνο σ’ ένα αδιόρατο συναίσθημα ότι κανείς δεν θέλει να τρώει ξύλο συνέχεια.

    Αλλά αντί να ψάχνω στα μεγάλα, έπρεπε να ψάξω στα μικρά και στο τελευταίο irc ο DutchMountains μου έδωσε την αφορμή που χρειαζόμουν. Στο επίσημο κανάλι του πρωθυπουργού της ελλάδος, (με 4037 συνδρομητές παρακαλώ), μπορείς να βρεις τα γνωστά βαρετά βιντάκια με τον πρωθυπουργό σε ρόλο νάνου στην αμελί. Ο πρωθυπουργός μετά την τελετή αγιασμού των υδάτων (877 views), ο πρωθυπουργός δίνει συνέντευξη στην ΕΡΤ (480 views), ο πρωθυπουργός με τον σουλτάνο ερντογάν (624 views), Ομιλία στο 8ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Αττική (392views, 56 λεπτά μαρτύριο) κλπ.

    Μαζί με αυτά τα βαρετά υπάρχει και μια άλλη κατηγορία από προπαγανδιστικά βιντεάκια. Αυτά μπορείτε να τα ψαρέψετε εύκολα καθώς έχουν πολύ περισσότερα views (συνήθως 4 με 10 χιλιάδες), έχουν ένα μουσικό θέμα με ένα πιάνο που καλπάζει και τελειώνουν με το σύνθημα “ήταν δίκαιο και έγινε πράξη” (με τη φωνή του ίδιου του τσίπρα μπρρρ). Τα θέματά τους ποικίλουν ανάμεσα στη μονιμοποίηση πυροσβεστών πενταετούς (λίγο καραβανάδικος τίτλος αλλά χαλάλι), ένας χρόνος γραφείο πρωθυπουργού, Το πρόγραμμα των δωρεάν γευμάτων στα σχολεία είναι μια πραγματικότητα κλπ. Παρά όπως είπα την ίδια ελαφρά καλπάζουσα μουσική που τα συνοδεύει και το σχετικά σφιχτό μοντάζ, τα περισσότερα βιντεάκια έχουν μια μιζέρια αν αναλογιστούμε πως το θέμα τους είναι η προώθηση του κυβερνητικού έργου, ενώ αυτό που δείχνουν μοιάζει περισσότερο με το έργο ενός δημάρχου.

    Αλλά δεν σας έφερα μέχρι το τσαρδί μου για να γκρινιάξω επειδή ένα μικρανοίψι του τσίπρα έχει πάρει εργολαβία την προώθηση του κυβερνητικού έργου. Σας έφερα μέχρι εδώ για να δείτε ένα από αυτά τα βιντεάκια, συγκεκριμένα το “Eιδικό τιμολόγιο στη Δυτική Μακεδονία και το Δήμο Μεγαλόπολης”. Το θέμα είναι η μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για όσους έχουν τον λήγοντα, η μουσική είναι η ίδια, το σύνθημα εξίσου, το ίδιο και η μιζέρια. Αυτό όμως που απογειώνει το συγκεκριμένο βιντεάκι, είναι η περιγραφή του ίδιου του Dutch Mountains που ως ντόπιος μας αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες του βίντεο. Στο 14ο δευτερόλεπτο εμφανίζεται ένας χαμογελαστός κύριος με λευκό μαλλί και μπουφανάκι όπου μας δίνει αυτό που στη διαφημιστική γλώσσα ονομάζουμε testimonial. Στο 32ο δευτερόλεπτο εμφανίζεται ο μακαρίτης johhny Cash μετεμψυχωμένος στο σώμα του καρυπίδη να χαμογελάει. Στο 35ο ένας τσίπρας χαίρεται αλλά δεν μας εξηγεί γιατί. Στο 43ο μια θεία δίνει ένα δεύτερο testimonial στην κουζίνα της. Στο 63ο δευτερόλεπτο εμφανίζεται μια τύπα που επίσης χαίρεται -πάλι χωρίς εμφνή αιτία- και αμέσως ο johhny cash/καρυπίδης λέει μια ακόμα φράση χωρίς περιεχόμενο.

    Κανείς δεν πιστεύει πραγματικά ότι τα testimonials στις διαφημίσεις είναι αυθόρμητα, και το βιντεάκι δεν μας αφήνει καμιά αμφιβολία με τις εντελώς κενού περιεχομένου δηλώσεις των δύο απλών πολιτών που εμφανίζονται (οι άλλοι δύο απλά χαίρονται). Αν ήθελαν να το κάνουν λίγο πιο ξεκαρφωτικό θα έπρεπε οι δηλώσεις να φαίνονται λίγο πιο αυθόρμητες και εντός του θέματος. Πχ “τώρα με τα νέα μειωμένα τιμολόγια, μπορούμε και πληρώνουμε μεγαλύτερες δόσεις στην τράπεζα”.

    Εκεί όμως που το πράγμα γίνεται λίγο ενδιαφέρον είναι όταν μαθαίνουμε ότι ο πρώτος κύριος με τα λευκά μαλλιά είναι ο γραμματέας του σύριζα κοζάνης και η δεύτερη κυρία που μιλά στην κουζίνα της είναι η μητέρα του τέως γραμματέα του σύριζα Κοζάνης 🙂

    Κι αυτό νομίζω περιγράφει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλο το success story των συριζόπανων· σαν τους pkkαδες στα βουνά της νότιοανατολικής τουρκίας που φωτογραφίζονται εμπρός από ένα δέντρο σ’ ένα σφιχτό πλάνο χωρίς καμία άλλη λεπτομέρεια προκειμένου να μην προδώσουν την θέση τους, τα συριζόπανα δεν εμπιστεύονται ούτε τον ίσκιο τους. Τα πάντα είναι σαν ένα σκηνικό που λίγο να ξύσεις την επιφάνεια, φαίνεται ότι στέκονται πάνω σε οδοντογλυφίδες· σαν από παλιά σοβιετική καρποστάλ, το χαρούμενο κοριτσάκι που δίνει τα λουλούδια στο σύντροφο στάλιν, δεν έχει κανέναν αυθορμητισμό, διότι είναι σίγουρα η κόρη του διευθυντή του τοπικού εργοστασίου.

    Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που κάποιος επιλέγει να πιστέψει αυτό το τελευταίο σπιν των συριζόπανων και δεν είναι όλοι πάντα ηθικά μεμπτοί (αν και πολύ συχνά έχουν την τάση να είναι). Σήμερα όμως δεν θα μας απασχολήσουν οι προσωπικές στρατηγικές επιβίωσης του καθένα, περισσότερο ήθελα να δείξω πως το να είσαι καραγκιοζοπαίκτης είναι πολύ συχνά θέμα θέσης. Και για να καταλάβουμε καλύτερα τον καραγκιοζμπερντέ δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε τα βιντεάκια της αγαπημένης του σαμαρά ομάδα αλήθειας· την ηλιθιότητα των οποίων κανείς ποτέ δεν έχει αμφισβητήσει (ούτε τα ελάχιστα views των θεατών τους). Αυτοί οι αποδεδειγμένα ανίκανοι λοιπόν, δεν έχουν παρά να αναπαράγουν διαφημιστικά σποτάκια του σύριζα για τον ενφια και τους πληστηριασμούς για να φανούνε μάγκες· ή να βάλουνε τον μπαλαούρα να δηλώνει πως με τον σύριζα δεν έγιναν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις· ή τον υφυπουργό ναυτιλίας να δηλώνει με περίσσια σοβαρότητα πως άλλο μασεντόνια, άλλο μακεντόνια (με πατρινό νι παρακαλώ), κι άλλο μακεδονία. Κι αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα συλλογής του τελευταίου μήνα 🙂

    Άλλωστε το μείζων σε αυτόν τον κόσμο είναι να μην σπάμε τζαμαρίες ή να σηκώνουμε μπάρες διοδίων (τα ύστερα του κόσμου).