• Κύπρος σε ταληράκια (round 2)

    Date: 2013.03.22 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Tags: ,,,,,,

    Όσοι έχετε καταφέρει να διαβάσετε τα 500κάτι σχόλια της προηγούμενης ανάρτησης δεν πρόκειται να μάθετε πολλά καινούργια πράγματα, αλλά κερδίζετε προσκοπικό σηματάκι. Στην ουσία κι επειδή ζούμε τη φετινή μας φουκουσίμα κάνω μια σούμα του που βρισκόμαστε και πως είναι τοποθετημένοι οι παίκτες στο παιχνίδι. Γιατί -αν μη τι άλλο- από δράση και ίντριγκα άλλο τίποτα. (επίσης το μέρος αυτό πηγαίνει στην κατηγορία πολιτική διότι θα ήταν αστείο να μιλάμε για οικονομία σε αυτόν το θίασο)

    Ξεκινώντας έχουμε την ηρωική άρνηση των κυπρίων αδερφών μας, καθώς σύσσωμο το έθνος με μπροστάρη την κυπριακή βουλή, βροντοφώναξε ΟΧΙ στην επέλαση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας.

    Επειδή τέτοιους δεκάρικους ακούσαμε πολλούς τις τελευταίες μέρες, κι επειδή ο κόσμος συνεχίζει να μην είναι γεμάτος ήρωες και προδότες ας τα δούμε τα πράγματα λίγο πιο ψύχραιμα.

    Το παραμύθι του τριημέρου ήταν λίγο πολύ στημένο. Όλοι οι επίσημοι σε παράταξη και με λυπημένα μάτια έλεγαν πως είναι δύσκολα τα πράγματα αλλά η ομόφωνη απόφαση του eurogroup ήταν πως οι κύπριοι θα πρέπει να καταπιούν το πικρό φάρμακο το οποίο όμως είναι απαραίτητο για την ανόρθωση της κυπριακής οικονομίας. Τα ΜΜΕ παιάνιζαν για τις δύσκολες αποφάσεις που πάρθηκαν για το καλό όλων μας και ο σαμαράς πέταγε τον γνωστό δεκάρικο περί ελληνισμού παρά το γεγονός πως η χώρα μας προσυπέγραψε την απόφαση του eurogroup.

    Υπήρχε όμως ένα αγκαθάκι. Αυτή η πρόβλεψη για το κούρεμα των ασφαλισμένων καταθέσεων (δηλαδή των κάτω των 100.000 ευρώ) δημιουργούσε μια παραφωνία . Γιαυτό και η κλωστή όπως την αφήσαμε την κυριακή ήταν ήδη ξηλωμένη. Ο σόιμπλε άδειασε τον κουμπάρο πρόεδρο, ο κουμπάρος πρόεδρος είπε μη καλέ μή. Διάφορες ρώσικες αγαπούλες τηλεφωνούσαν στους διαχειριστές των -με αίμα μαζεμένων- καταθέσεών τους και τους εξηγούσαν πως δεν θα ήταν καθόλου χαρούμενοι με ένα τέτοιο κούρεμα. Οι κύπριοι μικροαστοί αντέδρασαν με τον πιο προβλέψιμο τρόπο που περίμενε κανείς να αντιδράσουν. Ήταν με λίγα λόγια εξαγριωμένοι. Αλλά αντί να κατέβουν με τις κατσαρόλες στο δρόμο έκαναν κάτι προφανώς πιο αποτελεσματικό. Πήραν τηλέφωνο τη γραμματέα/σύζυγο του οικείου βουλευτή και της είπαν ότι σε περίπτωση που ψηφίσουν το νομοσχέδιο δεν θα τους καλέσουν στο πασχαλιάτικο τραπέζι.

    Οπότε λίγο οι αγαπούλες, λίγο το επικοινωνιακό ξέφτισμα του πουλόβερ πριν την ψηφοφορία στη βουλή, λίγο η πίεση των πολιτών προς τους βουλευτές τους, η κυπριακή βουλή απέρριψε ομόφωνα το νομοσχέδιο που ήταν απαραίτητο για τη “σωτηρία της”. Kudos στην κυπριακή δημοκρατία γιατί έστω κι από σπόντα λειτούργησε.

    Η αντίδραση σε αυτό ήταν μια παγωμάρα. Ο δρακουμέλ άσμουσεν έδειξε να μαζεύεται, η μέρκελ προσπάθησε να θάψει την είδηση στη γερμανία για να μη δείξει την ήττα της και έκανε μια δήλωση πως περιμένει από την κύπρο μια βιώσιμη λύση. Στην ουσία η κύπρος της πέταξε το μπαλάκι οπότε η επόμενη κίνηση θα έπρεπε να ήταν από το στρατόπεδό της.

    Και αυτή η κίνηση ήρθε. Κυρίως μέσω ενός επικοινωνιακού blitzkrieg το οποίο άρχισε να μιλά με όρους αγαπούλας. Αρχικά με τη μορφή μιας μη ανακοίνωσης από την ΕΚΤ. Αν αυτή την την ανακοίνωση την έγραφε ένας υπάλληλος του γραφείου τύπου, θα είχε χάσει τη δουλειά του την επόμενη μέρα. Γιατί? Διότι λέει πως η ΕΚΤ συνεχίζει να παρέχει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες μέχρι την 25η μάρτη (εννοεί μέσω ELA). Τι κρίμα όμως που τη ρευστότητα του ELA την προσφέρει η κεντρική τράπεζα κύπρου κι όχι η εκτ. Το μόνο που μπορεί να κάνει η ΕΚΤ είναι να απαγορέψει στην κεντρική τράπεζα κύπρου να χρησιμοποιεί τον ELA, κάτι για το οποίο ερίζαμε και το καλοκαίρι. Το πόρισμα του καλοκαιριού λοιπόν (το οποίο επιβεβαιώθηκε και τώρα) είναι πως για να συμβεί αυτό η ΕΚΤ χρειάζεται πλειοψηφία 2/3.

    Αυτή λοιπόν ήταν και η ουσία της μη ανακοίνωσης. Η εκτ απειλεί την κύπρο πως αν δεν βρει “λύση” (εννοώντας τη λύση τους), η εκτ τη δευτέρα θα συνεδριάσει και με πλειοψηφία 2/3 θα κόψει τον ELA από την κύπρο. Αλλά δεν φτάνει αυτό. Ξέρεις η εκτ μπορεί να σου πει ότι θα σου κόψει τον ELA εσύ να πεις σόρυ δεν τον κόβω και η εκτ δεν μπορεί να σου πει κάτι γιαυτό. Στην ουσία ο ELA είναι ένα ταχυδακτυλουργικό και το να ερίζεις γιαυτόν είναι σαν να ερίζεις για το φύλο των αγγέλων.

    Όμως η εκτ έχει ένα πραγματικό όπλο αναγκαστικής εκτέλεσης όπως θα έλεγε κι ένας δικηγόρος. Τον αποκλεισμό του κυπριακού τραπεζικού συστήματος από την διατραπεζική αγορά του Target II. Αυτό μάλιστα έχει νόημα, είναι πραγματική απειλή διότι στην ουσία βάζει τεράστιες δυσκολίες στην καθημερινή λειτουργία των τραπεζών. Με μια μικρή λεπτομέρεια. Οι τράπεζες στην κύπρο είναι κλειστές ήδη κι έτσι ντεφάκτο είναι εκτός Target II.

    Έχει η εκτ πλειοψηφία 2/3? θα ψηφίσουν οι χώρες που αντιμετωπίζουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα με την κύπρο κατά της κύπρου? Σύμφωνα με το επικοινωνιακό blitz είναι προφανές πως την έχει. Αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να ξέρουμε γιατί δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη επίσημη πηγή. Πχ η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό από το ΤΙΝΑ που ακολουθεί η ίδια. Το ίδιο και η κυπριακή κυβέρνηση η οποία ήθελε μετά μανίας να περάσει το νομοσχέδιο (αν και τις τελευταίες μέρες δείχνουν να έχουν μια συλλογική κυβέρνηση).

    Στην ουσία θα πρέπει να δεχθούμε την απειλή ως ειλικρινή, παρά το γεγονός πως είναι παράλογη. Ναι λοιπόν η υπόθεση εργασία από εδώ και πέρα είναι ότι η γερμανία έχει πείσει γάλλους και σία να τελειώνουν με την κύπρο. Μάλιστα σήμερα παρασκευή η γερμανική πλευρά δείχνει να μη δέχεται οποιαδήποτε άλλη πρόταση πέρα από την αρχική με τα κουρέματα, στην ουσία απαιτεί από το κυπριακό πολιτικό σύστημα μια στάση υποταγής για να τιμωρήσει την αρχική τους άρνηση.

    Ακόμα και χώρες στο καναβάτσο όπως η πορτογαλία δείχνουν να σφυράνε αδιάφορα κοιτάζοντας προς την άλλη μεριά.

    Οπότε δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτές τις απειλές ως άδειες. Παρόλαυτά δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε πως όλο αυτό είναι ένα πρόχειρα στημένο σενάριο όπου βγαίνουν διάφροι επίσημοι τραπεζίτες και άλλοι και προσπαθούν να πείσουν τους κύπριους να κάνουν το σωστό. Αν μάλιστα ισχύουν και οι πληροφορίες πως τελειώνει η βενζίνη και τα φάρμακα που μετέφερε ένας αναγνώστης μέσω σπασμένου τηλεφώνου, αυτό δείχνει πως και η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση είναι στο παιχνίδι αυτό της πειθούς. Επειδή όμως εγώ σας υποσχέθηκα μια ψύχραιμη ανάλυση, πετάμε το κλίμα πειθούς στη γωνία και συνεχίζουμε

     

     

     

    Οι επιλογές των κυπρίων

    Μετά το αρχικό όχι των κυπρίων δημιουργήθηκε η εντύπωση πως θα στραφούν στη ρωσία (τα συμφέροντα πολιτών της οποίας οι κύπριοι υπερασπίζονται με το όχι τους) προκειμένου να τους ξελασπώσει. Άλλωστε και οι ισλανδοί -όταν είχαν όλοι πέσει να τους φάνε και οι άγγλοι τους απειλούσαν σχεδόν με εισβολή- στους ρώσους στράφηκαν για βοήθεια. Και οι ρώσοι ήταν αυτοί που άδειασαν τη μπλόφα της δύσης η οποία απειλούσε με λιμό την ισλανδία προσφέροντας 4δις σε αντάλλαγμα μια παλιά νατοική βάση στο νησί. Τελικά οι ισλανδοί πήραν την προσφορά του ΔΝΤ και τσίμπησαν ένα δις για να έχουν να πορεύονται.

    Όμως οι ρώσοι από το καλοκαίρι και σε όλους τους τόνους είχαν πει ότι δεν πρόκειται να ξεσκατώσουν τους ευρωπαίους με δικά τους χρήματα. Οποιαδήποτε λύση τους περιλαμβάνει θα έπρεπε να περιλαμβάνει και τους ΔΝΤ ΕΕ στο σχέδιο. Έτσι οι επαφές κατέληξαν σε ναυάγιο. Έτσι όπως φαίνονται τα πράγματα τώρα οι κύπριοι έχουν επιλογή είτε να υποταχθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά είτε…

    Να παίξουν την τρελή.

    Ναι οι κύπριοι έχουν την επιλογή να παίξουν την τρελή βάζοντας την κεντρική τους τράπεζα να κάνει διάφορα κουλά. Για αρχή πχ να πει ότι δεν δέχεται την άρση του ELA για λόγους συστημικής σταθερότητας και ταυτόχρονα να πετάξει το μπαλάκι πίσω στην ΕΚΤ λέγοντας πως δεν ευθύνεται η κύπρος για τη μη εκτέλεση των εμβασμάτων προς άλλες χώρες του Target II αλλά η ίδια η ΕΚΤ που τους έχει αποκλείσει.

    Ταυτόχρονα θα μπορούσαν για το τσακίρ κέφι να κάνουν αυτό που πρότεινε ο nikos_alfa δηλαδή ό,τι έκαναν και οι ιρλανδοί τον φλεβάρη. Για όσους δεν το πήρατε χαμπάρι, οι ιρλανδοί το φλεβάρη εξέδωσαν ομόλογα (είναι εκτός αγορών φυσικά) τα οποία τα έδωσαν στην προβληματική τους τράπεζα ως αντάλλαγμα για υποσχετικές που είχαν δώσει παλιότερα. Τι σημαίνει αυτό? Πως οι ιρλανδοί δημιούργησαν μερικά ομόλογα που δεν λήγουν ποτέ (συγνώμη λήγουν γύρω στα 40 χρόνια αργότερα) και με αυτόν τον τρόπο λίγο πολύ μείωσαν την πίεση στον προυπολογισμό τους ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν να εμφανίζουν την τράπεζά τους ως καλυμμένη. Δηλαδή έκαναν μια ανταλλαγή ομολόγων έτσι ώστε να μην έχουν ομόλογα να λήγουν και να πληρώνουν πολύ χαμηλούς τόκους (που τους καθόρισαν οι ίδιοι).

    Θα τους βοηθήσει τους κύπριους αυτό? Όχι πραγματικά γιατί η έκδοση ομολόγων 150ετίας (γιατί να τσιγγουνευόμαστε) στην ουσία αυξάνει το χρέος και κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν θα το αναγνώριζε ως λύση, αλλά ως ταχυδακτυλουργικό.

    Όμως η εκτ δεν είναι σοβαρός άνθρωπος και στην περίπτωση της ιρλανδίας έκανε τα στραβά μάτια. Αλλά με τη νέα υπόθεση εργασίας δεν θεωρούμε πως θα κάνει το ίδιο και στην περίπτωση της κυπρου. Παρόλαυτά μια τέτοια κίνηση θα έκανε την ευρωπαϊκή φάρσα περί σταθερότητας να χτυπήσει τιλτ και το μαλλιοτράβηγμα δεν θα είχε σταματημό.

    Αυτό πρακτικά θα σήμαινε πως αν δεν μπλοφάρουν οι εκτατζηδες (και η υπόθεση εργασίας είναι ότι δεν μπλοφάρουν), οι κύπριοι θα ήταν έτοιμοι να πάνε στην κυπριακή λίρα. TEOTWAYKI?

    Ωραίο μου πλυντήριο

    Όχι ιδιαίτερα. Η κύπρος θα ήταν διατεθειμένη να χάσει το status φορολογικού παραδείσου εντός τους ευρώ, που σημαίνει τέρμα όλα τα κολπάκια που έκαναν οι ελληνικές και άλλες επιχειρήσεις μεταφέροντας τα κέρδη τους στην κύπρο με την συνέργεια της κυπριακής κυβέρνησης. Η κριτική των γερμανών προς του κυπρίους ότι δεν παίζουν δίκαια είναι ολόσωστη, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για κανόνες ηθικής ή για μια κάποια συμφωνία. Μιλάμε για διάφορους καπιταλιστές που συγκρούονται.

    Όμως η επιχείρηση ωραίο μου πλυντήριο θα μπορούσε να συνεχίσει να υπάρχει στην κύπρο και μάλιστα μέσα στο επόμενο διάστημα να εμφανιστεί και ως μια αξιόπιστη εναλλακτική έναντι του ευρώ που σίγουρα πάει για διάλυση. Η κύπρος επειδή δεν είναι μια πραγματική οικονομία αλλά κάτι λίγο πιο μεγάλο από μια disneyland θα μπορούσε να εισάγει ένα πολύ σκληρό νόμισμα το οποίο στο επόμενο διάστημα θα κέρδιζε έναντι του ευρώ. Για να το κάνει αυτό θα θυσίαζε τις προοπτικές ανάπτυξης και θα περιόριζε πολύ την κυκλοφορία αυτού του νομίσματος, αλλά αυτό δεν ακούγεται πολύ κακό όταν δεν υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης κι όταν οι κουμπάροι μεταξύ τους θα μπορούσαν να βρουν μια εσωτερική λύση που να μην φτωχύνει τους ίδιους, ενώ πχ να διατηρήσουν τα τουριστικά πακέτα σε συμφέρουσες τιμές. Με αυτό δεν εννοώ ότι δεν θα γίνει της τρελής το πανηγύρι στην αρχή, αλλά ότι ο τεχνητός περιορισμός της προσφοράς του, θα το σταθεροποιήσει αρκετά ψηλά (εδώ τα καταφέρνει το bitcoin).

    Η ίδια η υπεράσπιση του πλυντηρίου τους, θα τους βοηθούσε να κερδίσουν πόντους στην παγκόσμια κατάταξη των πλυντηρίων, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπου η ελβετία κέρδισε πόντους διατηρώντας την ανεξαρτησία της κατά τον β παγκόσμιο πόλεμο. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να εξευμενίσουν και τις ρώσικες αγαπούλες οι οποίες θα έχαναν τις προσβάσεις τους στο ευρώ, αλλά θα είχαν ένα νόμισμα διάφορο του ευρώ το οποίο θα κέρδιζε σε αξία καθώς το ευρώ θα υποτιμάται/διαλύεται.

    Και το πρόβλημα

    Το πρόβλημα της τρελής είναι ακριβώς το ίδιο πρόβλημα που πριν από ενάμιση χρόνο έλεγα ότι η κύπρος θα το βρει μπροστά της. Όχι γιατί είμαι μάγος, αλλά γιατί ήταν αυτονόητο. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι η κύπρος δεν έχει βρει λύση με τους γείτονές της επάνω σε εκείνη την ιστορία από το 1974 που δεν έχει λήξει. Και όπως έλεγα και τότε, αυτοί που χάνουν περισσότερα από μια μη λύση, είναι αυτοί που έχουν περισσότερα να χάσουν, δηλαδή η ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Δυστυχώς οι κύπριοι προτιμούσαν να λειτουργούν σε καθεστώς άρνησης θεωρώντας πως με τις πλάτες της ΕΕ θα μπορούσαν να τσαμπουκαλεύονται. Όλες αυτές οι παπάρες που ακούμε για υποθαλάσσιο αγωγό αερίου που θα φεύγει από την κύπρο και θα φτάνει στην ιταλία, είναι αστείες όταν ανοίξουμε έναν χάρτη και δούμε ότι η μοναδική βιώσιμη και συμφέρουσα λύση για την εκμετάλλευση του αερίου, είναι η πώλησή του στην τουρκία. Είτε για εσωτερική κατανάλωση, είτε για εξαγωγή από το υπόλοιπο δίκτυο αγωγών.

    Το ίδιο ισχύει και για την ασφάλεια της κύπρου. Η κύπρος θα χρειαστεί νταβατζή αν φύγει από την ευρωζώνη, αλλά δεν θα είχε ανάγκη για νταβατζή αν οι σχέσεις της με τους γείτονές της ήταν καλές. Οπότε στην ουσία η κύπρος τώρα πληρώνει την εθνικά υπερήφανη στάση του τάσσου. Όχι γιατί απέρριψαν το σχέδιο αυναάν, αλλά γιατί δεν πρότειναν αμέσως μετά οι ίδιοι ένα σχέδιο ακόμα καλύτερο για την τουρκοκυπριακή πλευρά για να δείξουν πως πράγματι έχουν διάθεση να συμφωνήσουν και πως το 85% του πληθυσμού αποδέχεται επί ίσοις όροις το υπόλοιπο 15% και του προσφέρει μάλιστα και πολλές εγγυήσεις ακριβώς γιατί το 85% δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται το 15%. Είναι κάτι σαν κακό κάρμα θα έλεγαν οι βουδιστές ανάμεσά μας. Αν ψάχνεις να υποτάξεις με όρους ισχύος, να απαιτήσουν κι από εσένα να υποταχθείς.

    Το ξανθό γένος

    Το τι παπαρολογία έχουμε ακούσει για τους ρώσους στην ελλάδα τα τελευταία χρόνια νομίζω δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε. Σε ένα αχταρμά όπου η απειροαπίστευτα κεντρική μας θέση σε σχέση με το πόσο γαμάτοι είμαστε και ολίγη από ορθοδοξία μαζί με μια ρωσία που συνεχίζει να βρίσκεται στον ψυχρό πόλεμο, φτιάχνουν ένα τουρλουμπούκι επικών διαστάσεων.

    Οι ρώσοι θα ήθελαν πολύ να αποκτήσουν μια βάση στη μεσόγειο τώρα που και οι ίδιοι έχουν ξεγράψει τη ναυτική τους βάση στην τύρο. Επίσης οι ρώσοι πολύ θα ήθελαν να κάνουν παιχνίδι στην περιοχή, οπότε η προσφορά της κύπρου είναι μια καλή ευκαιρία. Προφανώς όμως δεν θέλουν να την πατήσουν σαν την ισλανδία όπου πρόσφεραν αμέσως τις καλές τους υπηρεσίες για να βρεθούν ως ένα απλό διαπραγματευτικό πιόνι. Και φυσικά αποκλείεται να θέλουν να ξελασπώσουν τα ευρωσκατά της κύπρου. Οπότε θα είναι οι ρώσοι ένας πρόθυμος και καλός νταβατζής για την κύπρο? Δεν έχω ιδέα και δεν έχω το τηλέφωνο καμιάς νταβαρισε αγαπούλας στο κινητό μου.

    αυλαία

    Σας έπριξα για το σενάριο με το σασπένς όταν δεν σας είπα τι θα γίνει αν η κύπρος υποκύψει. Αν η κύπρος υποκύψει λοιπόν ξέρετε τι θα γίνει. Η τρόικα θα πηδάει την κύπρο με πιο έντονους ρυθμούς από την ελλάδα ακριβώς γιατί το σενάριο λέει τέρμα τα δίφραγκα και οι μάσκες πέφτουν. Δηλαδή τα ίδια βαρετά πράγματα που έχουμε ζήσει και στην ελλάδα. Οι μνημονιακοί θα πανηγυρίζουν για το ΤΙΝΑ και ο σύριζα θα έχει χάσει πόντους στην τακτική του, καθώς η επιλογή της διαπραγμάτευσης μέσα στο ευρώ (την οποία υποστήριζα κι εγώ) θα έχει ηττηθεί. Αν θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως έχει ηττηθεί, θα πρέπει ο δραγασάκης να κάνει μερικά ταξίδια αστραπή στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης για να δει πόσο άκαμπτη είναι αυτή η στάση και που βασίζεται, διότι σίγουρα στη λογική δεν βασίζεται.

    Όμως η ίδια η νίκη των νεοφιλελεύθερων ευρωκρατών στην ουσία θα σημάνει την ακόμα πιο γρήγορη διάλυση του ευρώ. Και αυτή είναι η ειρωνεία. Ό,τιδήποτε κι αν κάνει η κύπρος, μετά το eurogroup της παρασκευής το ευρώ οδεύει πιο γρήγορα προς διάλυση. Οπότε ο σύριζα θα πρέπει να κόψει τα προεκλογικά παιχνιδάκια με τις αφορολόγητες περιουσίες των 300.000 ευρώ και τα αδιάφορα αυτο-αναφορικά συνέδρια και να κάνει μια πραγματική συζήτηση με όλη την κοινωνία για το ποιοι θέλουμε να είμαστε σε αυτόν τον κόσμο.

    Εγώ θα προσθέσω το λαστιχάκι μου με τον καινούργιο μου έρωτα της τεχνικής που είναι ένα εξοχικό να μοιράζεσαι με τους φίλους σου.