• Ντόμα

    Date: 2012.05.16 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Tags: ,,,

     

    Όπως κάθε δραματική ταινία χρειάζεται το comic relief της, είπα κι εγώ να ανοίξω τον επόμενο γύρο με κάτι αστείο διότι τόση ένταση δεν κάνει καλό. Χαρείτε τώρα γιατί από αύριο σας έχω πολύ βαριά πράγματα.

     

    Αίσθηση προκάλεσε η συμμαχία του φιλελεύθερου γκρουπούσκουλου του μάνου με το φιλελεύθερο γκρουπούσκουλο της ντόρας. Τα δύο πιτσουνάκια που όταν ήταν μικρά έπαιζαν στη νέα δημοκρατία, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να υπάρξει μια αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης της χώρας από τα λιμά της νδ τώρα που αυτή διαλύεται προσπαθώντας να φτάσει τα εκλογικά ποσοστά της πολιτικής άνοιξης. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες το νέο κόμμα θα ονομαστεί ΝΤΟΜΑ από τα ονόματα των δύο πρωταγωνιστών, τόσο για να δείξει πως δεν αστειεύεται και διαθέτει σοβαρές προτάσεις, όσο και για να απευθυνθεί στη μεγάλη s/m κοινότητα της ελλάδας η οποία σύσσωμη θα ακολουθήσει το νέο κόμμα.

     

    Κρίσιμες διαβουλεύσεις διεξάγονται με τη δημιουργία ξανά προκειμένου να ενωθεί και αυτή στο υπό διαμόρφωση σχήμα, αλλά ο κ.τζήμερος βρίσκεται να την έχει πατήσει ελαφρώς, καθώς δεν ακολούθησε τη νο1 συμβουλή μάρκετινγκ που μαθαίνεις στο πρώτο έτος για το USP (unique selling proposition) ενός προϊόντος. (μάλλον βαρέθηκε να διαβάσει εκείνο το διπλό τούβλο του κότλερ)

    Όταν καλείσαι να πεις τι είναι αυτό που κάνει τη δική σου οδοντόκρεμα καλύτερη από τις άλλες, πρέπει να μπορείς να το εξηγήσεις αυτό σε μία πρόταση. Αυτό στην αργκό το ονομάζουν USP. Ο κ.τζήμερος ακολουθώντας τις επιταγές του μάρκτινγκ (άλλωστε έχει δουλέψει στη διαφήμιση κατά δήλωσή του), βρήκε ένα τέτοιο πιασάρικο τίτλο για τη δική του οδοντόκρεμα. Πολιτική χωρίς πολιτικούς. Σίγουρα είναι πιο πιασάρικο και αποπνέει και μια σιγουριά από την ελαφρώς κλαψιάρικη οδοντόκρεμα του συριζα “προχωράμε χωρίς αυτούς” (προσωπικά θα προτιμούσα εκείνο το πιο παλιό “ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός” πχ, ειδικά μετά την επικοινωνιακή μποχα μμε, χρυσοχουντίδη, λοβέρδου και χρυσών αυγών).

     

    Άρα το επικοινωνιακό μήνυμα του κ.τζήμερου είναι πετυχημένο? Όχι διότι το πρώτο πράγμα που σου λένε όταν πας να σκαρώσεις ένα USP είναι να αποφεύγεις προτάσεις που μπορούν να διαψευστούν. Έτσι είναι χαζό να πεις πως ψηφίστε με γιατί είμαι ο νεότερος υποψήφιος, διότι κάποια στιγμή είναι σίγουρο πως θα βρεθεί ένας νεώτερος από εσένα, θα σου κλέψει το δικό σου μήνυμα κι εσύ θα μείνεις στην κρεμάστρα.

    Έτσι και ο κ.τζήμερος επιλέγοντας για USP, τη δήλωση πως το κόμμα του δεν αποτελείται από πολιτικούς, πέφτει μόνος του σε μια μεγάλη παγίδα. Διότι όταν είσαι πολιτικό κόμμα ντεφάκτο τα στελέχη και οι βουλευτές σου ονομάζονται πολιτικοί. Άρα εκεί σαν τον ρόμπαξ θα πρέπει να φας το καπέλο σου.

    Ένα άλλο πόρισμα του προβληματικού USP που επέλεξε η δημιουργία ξανά, είναι πως όταν ευαγγελίζεσαι πολιτική χωρίς πολιτικούς, δεν μπορείς να συμμαχίσεις με τον μεγάλο συνασπισμό της ΝΤΟΜΑ προεκλογικά και άρα θα πρέπει να πολεμήσεις για το 3% μόνος σου.

    Πάντως στελέχη από τις δύο παρατάξεις, που τριγυρίζουν όλη μέρα στο twitter και στο facebook (διότι οι εργατικοί φιλελεύθεροι όταν σηκώνουν τα μανίκια, βρίσκουν χρόνο και να τουιτάρουν και να λομπάρουν στο facebook και να κάνουν πολιτικές προτάσεις και να δουλέψουν -στην offshore του μπαμπά- χτίζοντας την ελλάδα του αύριο -ευτυχώς τα πιάτα τα πλένει η φιλιππινέζα), τονίζουν τη διαφορά ήθους ανάμεσα στην σοβαρή πρότασή κοινής λογικής και τους άπλυτους αριστερούς. Ενώ η συνεργασία κκε-μλ και μλ-κκε πήρε τουλάχιστον 2 δεκαετίες να ευοδωθεί, τα φιλελεύθερα γκρουπούσκουλα έβαλαν τη δική τους στο fast track και την ανακοίνωσαν σε λιγότερο από 1 μήνα. Αυτό δείχνει άλλωστε και το πόσο έτοιμοι είναι να κυβερνήσουν με το δόγμα του blitzkrieg. Αναμένουμε με αγωνία το νέο τους πρόγραμμα για να γελάσουμε λίγο με τις προτάσεις της κοινής λογικής 🙂