• Ηλεκτρονικό νόμισμα

    Date: 2023.05.15 | Category: TECHIE-STUFF | Tags:

    Δεν πρέπει να έχουν περάσει οκτώ σκάρτα χρόνια από την εποχή που ο περίφημος (περίφημος για εμάς τους δεινόσαυρους) ρικούδης μας περιέγραφε γελώντας την εκλογική διαδικασία στο κρατίδιο της σιγκαπούρης και πως η “μυστική” ψήφος θεωρούνταν ένα μειονέκτημα για τη συλλογή δεδομένων της μικρής δικτατορίας εκεί και τσουπ το ζήσαμε και στη γερμανία.

    Επί δύο μήνες μας πρίζουνε τα παπάρια για να ψηφίσουμε τον νέο διοικητή του ΙΚΑ σαν να ήταν το πιο δημοκρατικό πράγμα που έχει συμβεί από την εποχή της εξόδου των Χοχλστειν· αλλά μαντέψτε, η ψήφος δεν είναι μυστική· μα φυσικά γουατσον μου. Οι συνδυασμοί που κατεβαίνουν είναι λίγο πολύ κομμάτια της υπάρχουσας γραφειοκρατίας και όπως μας συμβουλεύει το ψηφοδέλτιο, το γεγονός ότι στο όνομά τους λένε ότι είναι πχ ο συνδυασμός της ΓΣΕΕ δεν σημαίνει ότι η ΓΣΕΕ τους στηρίζει 🙂

    Στην ουσία βιώνουμε τη σιγκαπουριανή στιγμή μας, όχι τυχαία καθώς υποψιάζομαι το ξύλο που θα φάνε τα γερμανικά ταμεία θα έρθει στα επόμενα χρόνια και τι καλύτερο από το να πεις ότι μαζί τα φάγαμε. Αλλά το βασικό για εσάς που δεν έχετε χρήματα σε γερμανικά ταμεία είναι το πως λειτουργούν τα νέα ήθη στη “δημοκρατική” διακυβέρνηση. Το όνειρο της βρυξέλλας έχει πρακτικά εκπληρωθεί και έτσι ανεξάρτητα με το ποιος εκλέγεται, η διακυβέρνηση γίνεται από τη γραφειοκρατία. Άρα οι εκλογές γίνονται και στα τυπικά προσχήματα ακόμα ένα σόου, λίγο σαν τις προηγούμενες αμερικάνικες εκλογές όπου η εντελώς διάτρητη επιστολική ψήφος έγινε ο καθοριστικός παράγοντας της διαμόρφωσής τους.

    Που κολλάνε όλα αυτά με το ηλεκτρονικό νόμισμα? Μα παντού. Το ηλεκτρονικό νόμισμα είναι το όνειρο κάθε συγκεντρωτικής γραφειοκρατίας που ονειρεύεται να ελέγχει κάθε έναν από τους υποτελείς της προσωπικά και χωρίς τη διαμεσολάβηση των αναξιόπιστων πολιτικών που εκλέγονται κάθε τόσο. Το όνειρο του κάθε βαρουφάκη (εδώ αν γουστάρετε την ολοκληρωμένη πρόταση), είναι με κάθε λεπτομέρεια του ο εφιάλτης μας. Διότι φυσικά διαφήμιση των “δωρεάν” συναλλαγών και τα 2δις που θα γλυτώσουμε από τις τραπεζικές προμήθειες δεν είναι παρά ένα βοτσαλάκι στο τι σημαίνει το παγόβουνο που λέγεται ηλεκτρονικό νόμισμα.

    Σε τι διαφέρει ένα ηλεκτρονικό νόμισμα σε σχέση με ένα παραδοσιακό? Για αρχή στην έλλειψη χαρτονομισμάτων. Προσπαθούν να σας το παρουσιάσουν σαν λεπτομέρεια αλλά η έλλειψη χρήματος σε φυσική μορφή όπως τα χαρτονομίσματα δημιουργεί ένα σωρό ευκαιρίες για τον γραφειοκρατικό βάλτο. Για αρχή την πλήρη έλλειψη ανωνυμίας των συναλλαγών· κι αυτό δεν έχει να κάνει με τη φοροδιαφυγή ή την αγορά ναρκωντικών, αλλά με την ίδια διαχείριση της “περιουσίας” σας. Η έλλειψη χαρτονομισμάτων μετατρέπει την κινητή σας περιουσία σε μια παραχώρηση που ο βάλτος σας κάνει και μπορεί ανά πάσα στιγμή να άρει. Κάνει δυνατή την χρήση αρνητικών επιτοκίων (καθώς δεν μπορείτε να τα αποφύγετε) και μια σειρά από δυνατότητες micromanagement τύπου καρότου και μαστιγίου από αυτές που σας ταϊζουν τα δυτικά μέσα ότι συμβαίνουν στην κίνα (αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν συμβαίνουν απλά μας προετοιμάζον γι’ αυτό που έρχεται). Ας δούμε λοιπόν τις δύο βασικές ατραπούς αυτού του ελέγχου.

    Ο ένας είναι ο πλήρης έλεγχος των τιμών. Στην ουσία ένα ηλεκτρονικό νόμισμα καταργεί ακόμα περισσότερο τον μηχανισμό των τιμών και τις μετατρέπει σε διοικητικό μέτρο. Αυτό μπορεί να γίνει με την εισαγωγή “εκπτώσεων” ή “δασμών” σε κάθε προϊόν ξεχωριστά το οποίο ο βάλτος έχει αποφασίσει πως είναι ο εχθρός du jour. Αν πήρε στη βρυξέλλα δύο χρόνια για να βάλει δασμούς στα κινέζικα φωτοβολταϊκα, με το ηλεκτρονικό νόμισμα θα μπορεί να επιβάλει ή να άρει τέτοιους δασμούς σε καθημερινή βάση. Και το αυτό ισχύει για κάθε συναλλαγή και κάθε προϊόν. Αν πάλι τα κωλόχαρτα γίνουν ανάρπαστα, η επιβολή δελτίου γίνεται με μια κίνηση, καθώς κάθε αγορά κωλόχαρτου που θα χρεώνεται στο λογαριασμό σας θα μετράει προς το μηνιαίο όριό σας, χωρίς αυτό να πρέπει να το ελέγξει ο ταμίας του σουπερμάρκετ που απλά θα ανασηκώσει τους ώμους του.

    Κι αυτή η αυτοματοποίηση, όπως είδαμε και με την κορώνα, κάνει την όλη λειτουργία του μηχανισμού απρόσωπη και αντικειμενική. Κανείς δεν θα “φταίει” αν δεν μπορείτε να χρεώσετε το λογαριασμό σας για να πάτε διακοπές διότι θα έχετε υπερβεί το ετήσιο όριό σας· μόνο εσείς οι ίδιοι που ήσασταν απρόσεκτοι.

    Το δεύτερο πόρισμα του ηλεκτρονικού νομίσματος είναι ότι κάνει όλη την παραπάνω διαδικασία προσωπική για εσάς όσο απρόσωπη είναι για τον βάλτο. Δηλαδή ο βάλτος απέναντί σας δεν έχει πρόσωπο, αλλά γνωρίζει την κάθε λεπτομέρεια της ζωής σας. Ακριβώς διότι μπορεί οι ψεκασμένοι (για να πάρω ένα πρόσφατο ξεχασμένο παράδειγμα) να πληρώνουν παραπάνω ΦΠΑ από αυτούς που σήκωσαν μπράτσο. Όχι μόνο μπορείς να τιμωρείς τα κακά παιδιά και να επαινείς τα καλά, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει σε καθημερινή βάση. Σκεφτείτε πόση προσπάθεια χρειάστηκε να καταβληθεί έτσι ώστε να δαιμονοποιηθούν οι ψεκασμένοι στο να γίνουν οι νέοι εβραίοι. Ολόκληρος ο βάλτος εργαζόταν επί ενάμιση χρόνο για να κατασκευάσει τον νέο εχθρό, να περάσει μέτρα εναντίων του και να κατασκευάσει το νέο απαρτχάιντ. Με το ηλεκτρονικό νόμισμα θα αρκούν μερικές παράμετροι στη βάση δεδομένων και το καλύτερο απ’όλα είναι ότι κανείς δεν θα το πάρει χαμπάρι, ακριβώς διότι το μέτρο θα είναι προσωπικό και “ιδιωτικού” χαρακτήρα, ακριβώς όπως κανείς δεν παίρνει χαμπάρι ότι σας κυνηγάει η εφορία επειδή δεν πληρώσατε τον ενφια.

    Οπότε ο έλεγχος της κινητής σας περιουσίας, είναι απλά ένα συμπληρωματικό μέτρο στον έλεγχο της καθημερινότητας σας που είναι και ο βασικός στόχος ενός ηλεκτρονικού νομίσματος. Με λίγα λόγια ακόμα κι αν δεν έχετε δεκάρα τσακιστή στην τράπεζα, το ηλεκτρονικό νόμισμα σας αφορά τόσο προσωπικά που ούτε καν μπορείτε να το φανταστείτε, αλλά την ίδια στιγμή αν θέλετε να γκρινιάξετε για μια “αδικία” που σας συμβαίνει δεν θα μπορείτε να απευθυνθείτε πουθενά, ακριβώς όπως όλοι το έχετε ζήσει με τον έλεγχο στα social media.

     

     

    Και η λαγκαρντ.

    Δεν μπορώ κάθε φορά να μην θαυμάσω την πλήρη ανικανότητα των ελιτ μας και την ίδια στιγμή το πόσο καλά μπορεί ο βάλτος τους να μας καταπιέσει. Αυτό είναι άλλωστε και ο ορισμός του γραφειοκρατικού βάλτου. Δεν βασίζεται στην ευφυΐα του μηχανισμού, αλλά στην κτηνώδη του δύναμη. Η πρόεδρος της κεντρικής μας τράπεζας κριστίν λοιπόν έπεσε θύμα μιας φάρσας στην οποία νόμιζε ότι μιλούσε με τον ουκρανό πρόεδρα ζελένσκι· μέχρι εδώ είναι απλά ηλίθια, αλλά μέσα στην ηλιθιότητά της μας αποκαλύπτει ότι η βρυξέλλα θέλει να εισάγει το ηλεκτρονικό νόμισμα πολύ πιο γρήγορα απ’όσο πίστευα· η κριστίν λέει ότι θα παρθεί μια απόφαση τον οκτώβρη και ότι αυτό το νόμισμα θα έχει φυσικά ένα είδος “ελέγχου”.

    Για αρχή o daytrader dutchmountains είχε δίκιο όταν έλεγε ότι το 23-24 είναι οι καλές χρονιές, όχι διότι αυτή η αλλαγή θα συμβεί απαραίτητα τότε, αλλά διότι η κριστίν μας αποκάλυψε πως κι αυτοί κάπου εκεί το σκέφτονται το πράγμα. Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να βιαστούν να δημιουργήσουν μια τραπεζική κρίση, έτσι ώστε το “νέο” ηλεκτρονικό νόμισμα να γίνει το καταφύγιο στο οποίο όλοι θα τρέξουν. Αυτό δεν είναι δύσκολο καθώς όπως είδαμε και στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα, η κεντρική τράπεζα μπορεί να αποφασίσει αν μια τράπεζα είναι υγιής ή έχει πρόβλημα.

    Το δύσκολο είναι να καταφέρουν αυτή τη μετάβαση την ίδια στιγμή που όλο το δυτικό μαγαζί βρίσκεται σε αναταραχή· είναι ένα δύσκολο στοίχημα ακριβώς διότι η πτώση της δυτικής οικονομικής κυριαρχίας συμβαίνει με εκπληκτική ταχύτητα και οι μπάλες που βρίσκονται στον αέρα και πρέπει να διαχειριστεί ο βάλτος είναι πολλές. Την ίδια στιγμή είμαι σίγουρος ότι ελπίζουν πως το ηλεκτρονικό νόμισμα θα τους βοηθήσει να μετριάσει την πτώση εκμεταλλευόμενη τους μουζίκους στο εσωτερικό. Οι ελιτ τζογάρουν όλο και περισσότερο ακριβώς διότι νιώθουν την αδυναμία τους. Η εμπειρία της κορονο-υστερίας είναι νομίζω ένας καλός οδηγός όχι μόνο για το πως μπορεί αυτό να συμβεί συντονισμένα, αλλά επιπλέον για το πόσο αποφασισμένες είναι οι ελιτ να τζογάρουν την κυριαρχία τους στο όλα ή τίποτα.

    Το καθρεφτάκι του Αi για το οποίο όλοι μιλούν τον τελευταίο μήνα γεμάτοι όνειρα αλλά με ελάχιστα ίχνη πραγματικότητας, μου θυμίζει λίγο τη γερμανική προπαγάνδα για τα wunderwaffen τα τελευταία χρόνια του πολέμου· μια εντελώς άσχετη συζήτηση για φουτουριστικά υπερόπλα την ίδια στιγμή που η βέρμαχτ έτρωγε ξύλο από τα εντελώς παραδοσιακά και βαρετά όπλα των σοβιετικών. Αυτό όμως δεν απέτρεψε τις ελιτ να ξοδέψουν τους τελευταίους τους πόρους στους V2 με την ελπίδα πως οι βρετανοί θα συνθηκολογήσουν προκειμένου να στραφούν όλοι μαζί εναντίων των σοβιετικών.

    Η ελπίδα ενός αντι-σοβιετικού μετώπου δεν ήταν άδικη καθώς οι βρετανοί από το 1938 το είχαν κάνει ξεκάθαρο πως δεν ήταν αντίθετοι στην επέκταση της γερμανίας στα ανατολικά και ακόμα και στη γιάλτα συζητούσαν ένα αντι-σοβιετικό μέτωπο (φτάνει να φάτε εσείς τον χίτλερ κι εμείς τον ρούσβελτ). Αλλά καθώς το δεύτερο μέρος της εξίσωσης δεν ικανοποιούνταν, ο γραφειοκρατικός βάλτος συνέχισε να προσπαθεί να ικανοποιήσει τον στόχο του με τους V2.

    Το ηλεκτρονικό νόμισμα είναι ο αντίστοιχος V2, μια τεχνική εφεύρεση με διάφορες πολύ καλές δυνατότητες για τις ελιτ, αλλά λίγο αδιάφορο για το τι συμβαίνει στη γενική εικόνα.