• Πόλεμος είναι η συνέχιση της κοβιντο-υστερίας με άλλα μέσα

    Date: 2022.03.05 | Category: ΔΙΕΘΝΗ | Tags:

     

    Προφανώς δεν είμαι ο μόνος που βλέπει την ρωσο-υστερία ως συνέχεια της κοβιντο-υστερίας. Σαν να ήταν έτοιμοι από πάντα, όλοι αυτοί που ούρλιαζαν κατά των ψεκασμένων εχθές, σήμερα ουρλιάζουν κατά των ρώσων μογκόλων. Τα κακά νέα για εμάς είναι ότι αυτά τα ουρλιαχτά φτάνουν από την βάση μέχρι τους ηγέτες μας καθώς μετά από δύο χρόνια παράνοιας προσθέτουμε κι άλλη στο τραπέζι.

    Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά διότι σε έναν παρανοϊκό κόσμο έχει νόημα να κρατήσεις το μυαλό σου καθαρό. Για αρχή σας προτείνω ανεπιφύλακτα να πάρετε μια βαθιά ανάσα και να διαβάσετε τη μεγάλη μου τετραλογία για τον επόμενο τριαντακονταετή (1,2,3,4)· μέσα της θα βρείτε πολλά από τα μοτίβα που δεν θα συζητήσω εκτενώς εδώ. Επιπλέον πάρτε μια δεύτερη βαθιά ανάσα και διαβάστε αυτό το καταπληκτικό άρθρο του Lyons “Reality Honks Back” (η πραγματικότητα σου κορνάρει)· γράφτηκε με αφορμή τους φορτηγατζήδες στον καναδά, αλλά αφορά πλήρως αυτά με τα οποία θα ασχοληθούμε εδώ, διότι όπως είπαμε μπορούμε να δούμε την κοβιντο-υστερία και την ρωσο-υστερία ως διαφορετικά πράγματα, αλλά χρειάζεται εξαιρετικός βολνταρισμός για να τα διαχωρίσουμε.

    Ο Lyons παρατηρεί ότι ο κόσμος μας χωρίζεται σε δύο ομάδες πια, αυτούς που κάνουν πραγματικές δουλειές και αυτούς που ζούνε στην εικονική πραγματικότητα, τους physicals και τους virtuals. Και ότι υπάρχει μια σύγκρουση αυτών των δύο με τους δεύτερους να κερδίζουν καθώς άλλωστε κατέχουν ή έχουν συμμαχήσει με την εξουσία. Μέχρι εδώ όλα καλά αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι η επιβίωση και η καλοπέραση των virtuals, εξαρτάται ακριβώς από τους ίδιους μαλάκες που του γεμίζουν τα ράφια των σουπερμάρκετ, τους φέρνουν τα πακέτα με τις παραγγελίες από το ίντερνετ κλπ κλπ. Μέχρι η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση να αντικαταστήσει όλους αυτούς τους βρωμιάρηδες με ρομποτάκια, οι ιδεαλιστές virtuals είναι αναγκασμένοι να ανέχονται τους physicals. Και άρα -όπως έχει συμβεί συχνά ιστορικά- όσο περισσότερο ιδεαλιστική γίνεται η θέση των virtuals, τόσο περισσότερο ευάλωτοι είναι στην πραγματικότητα.

    Το κάνατε ή το είχατε κάνει ήδη? Κάντε μια γρήγορη επανάληψη διότι αυτό το άρθρο θα είναι λίγο roller coaster με πολλά μικρά υποκεφάλαια καθώς θα πιάνει τις διαφορές πτυχές της αρχής του τέταρτου τριαντακονταετούς.

     

     

     

    Οι ρούσκοι έρχονται

    Το πιο παλιό αστείο που θυμόμαστε από τις μανάδες μας και τις φίλες τους είναι η σύγκριση της περιόδου με την επέλαση των κουμουνιστών. Τώρα μπορώ να εκτιμήσω αυτή τη μικρή οικιακή σάτιρα. Σαν αυγουλάκι που ποτέ δεν γκαστρώθηκε, όρμησαν λοιπόν και οι ρώσοι στην ουκρανία. Το αυγουλάκι ήταν το αίτημα/τελεσίγραφο των ρώσων για εκατέρωθεν εγγυήσεις ασφάλειας στη δύση πριν από 6 μήνες.

    Μετά τη χλαπάτσα που έφαγαν από τους δυτικούς, οι ρώσοι δεν είχαν καμία καλή επιλογή και είχαν ταυτόχρονα ένα αγκάστρωτο αυγό στο χέρι. Ε αποφάσισαν να το αδειάσουν στην ουκρανία κι αυτό δεν καθόλου καλή επιλογή. Όχι γιατί δεν θα κερδίσουν τον πόλεμο, αλλά διότι -όπως και οι αμερικάνοι στο Ιρακ- θα είναι πολύ δύσκολο να κερδίσουν την ειρήνη. Από την αρχή της εισβολής έγινε εμφανές πως και οι Ρώσοι πάσχουν από έναν κάποιο ιδεαλισμό θεωρώντας ότι οι ανατολικοί ουκρανοί τουλάχιστον θα τους υποδεχθούν με λουλούδια, ενώ οι υπόλοιποι δεν θα πολεμήσουν. Δεν ξέρουμε αν θα τους υποδεχθούν αργότερα, αλλά για τώρα αποφάσισαν να κάτσουν στα σπίτια τους. Κι αυτό ο ρώσικος στρατός το πλήρωσε με αρκετό αίμα. Το δεύτερο που είδαμε, είναι πως τα ρώσικα μπαλέτα που εδώ και ένα χρόνο έχουν αρχίσει να προπαγανδίζουν ένα starwars με διάφορα υπερόπλα, δεν είχαν καθόλου δίκιο. Ναι η ρωσία έχει καμιά πενηνταριά ολοκαίνουργια άρματα μάχης (κανείς δεν ξέρει πόσο καλά είναι), αλλά έχει και γύρω στα 5000 T72 και μαντέψτε με ποια από τα δύο γίνεται ο πόλεμος. Ξέρω ξέρω τα υπερόπλα τα κρύβουν σε κάτι μπούνκερ στην σιβηρία, όπως οι ναζί που έχουν μια μυστική βάση στην σκοτεινή πλευρά της σελήνης.

    Και οι δυσκολίες όπως είπαμε τώρα αρχίζουν. Αν επιλέξουν να καταλάβουν την ουκρανία μέχρι το δνείπερο και την οδυσσό, τότε είναι πιθανό να εγκαταστήσουν ένα πιο φιλικό καθεστώς, αλλά θα έχουν μόλις μισή ουκρανία. Η άλλη μισή θα είναι πλήρως εχθρική και η δύση θα προσπαθήσει αυτό να το εκμεταλλευτεί με έναν ανταρτοπόλεμο αλά ιρακ που δεν είναι σίγουρο ότι μπορούν να κρατήσουν παγωμένο. Οι σιίτες στο ιρακ δεν πήραν τα όπλα κατά των αμερικάνων τους πρώτους μήνες μετά την εισβολή, αλλά το έκαναν με μεγάλη ευκολία τον επόμενο χρόνο. Είναι παραπάνω από προφανές ότι δεν υπάρχει κανένα μεγαλοφυές σχέδιο για την επόμενη μέρα, πέρα από την ελπίδα πως οι ρωσόψυχοι ουκρανοί θα δεχθούν τη νέα κατάσταση και οι υπόλοιποι θα είναι αρκετά αποκαρδιωμένοι για να ζητήσουν ρεβάνς.

    Με λίγα λόγια οι ρώσοι μπήκαν στα ίδια χωράφια που η αμερικάνικη αυτοκρατορία βρίσκεται 70 χρόνια τώρα.

     

     

     

    Η επίσημη αντίδραση της δύσης

    Θα χωρίσω την επίσημη αντίδραση της δύσης σε δύο σκέλη. Από τη μία οι ενήλικοι, δηλαδή οι αμερικάνοι, τρίβουν τα χεράκια τους διότι αυτό που ήλπιζαν ένα χρόνο τώρα έγινε πραγματικότητα. Οι ευρωπαίοι τρέχουν στην αγκαλιά τους και είναι έτοιμοι να αγοράσουν αμερικάνικο αέριο σε τιμές πενταπλάσιες από τις ρώσικες (αέριο που αγόραζε μόνο ο Τσίπρας παλιότερα). Το σημαντικότερο όμως είναι ότι όλοι διαγωνίζονται για το ποιος θα την πέσει πρώτος στους ρώσους· ίσως με λίγο υπερβολικό ενθουσιασμό αλλά γι’ αυτό υπάρχουν οι αμερικάνοι που ξέρουν τους κανόνες του ψυχρού πολέμου.

    Ας μην ξεχνάμε πως ο μπους και όλοι οι νέοκονς βρίσκονται εδώ και χρόνια πλέρια στους δημοκρατικούς. Η εκλογή των δημοκρατικών και του μπάιντεν -που είναι χωμένος μέχρι τα μπούνια στο πρότζεκτ μαιντάν 2 από το 2014 που ήταν αντιπρόεδρος- έκανε σχεδόν σίγουρη την αναζωπύρωση του ουκρανικού μετώπου μετά το detante και την ηρεμία των τραμπικών χρόνων. Η ρωσική εισβολή σιγούρεψε πως από εδώ και πέρα η ευρώπη θα είναι πλέρια στο πλευρό των ηγεμόνων και οποιοσδήποτε ζητάει μια συνεννόηση με τους ρώσους θα είναι πουτινικός προδότης. Γι’ αυτό και βλέπετε τους αμερικάνους ιδιαίτερα συγκρατημένους· για ποιο λόγο να υπερθεματίσουν όταν όλη τη δουλειά την κάνουν οι ευρωπαίοι? Όπως έγινε και στη λιβύη το 2011, οι αμερικάνοι θα βρίσκονται από πίσω για να μαζέψουν τα όποια μπόσικα οι νέοι πολεμόχαροι ευρωπαίοι σκορπίσουν. Κι αυτό ακριβώς έγινε το σ/κ 26/27.02· αλλά σε αυτό θα αναφερθούμε παρακάτω.

    Οι ΗΠΑ κέρδισαν τους ευρωπαίους, αλλά την ίδια στιγμή συνειδητοποιούν πως ελάχιστοι άλλοι εκτός από τους ευρωπαίους είναι έτοιμοι να παίξουν το παιχνίδι τους. Δεν μιλάω για τους κινέζους που είναι επισήμως ανταγωνιστές τους και στο πλευρό των ρώσων, αλλά ακόμα και για τους ινδούς, τους σαουδάραβες, τους ισραηλινούς (OMG), τους μεξικάνους και τους αργεντίνους. Το μεγαλύτερο κομμάτι της μη δύσης, ακόμα κι όταν καταδικάζει την εισβολή για λόγους αρχής, κάθεται και τρώει ποπκόρν με εμφανείς τόνους χαιρεκακίας που θα κοιτάξουμε λίγο παρακάτω.

    Οι ευρωπαίοι από την άλλη, σαν έτοιμοι από πάντα, μέσα στις πρώτες 4-5 μέρες του πολέμου άρχισαν να κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους στη ρωσία σε τέτοιο βαθμό, που την Κυριακή έπρεπε να παρέμβουν και οι ρώσοι και οι αμερικάνοι προκειμένου να τους εξηγήσουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Την κυριακή 27.02 οι ευρωπαίες μπήκαν σε ένα τέμπερ τάντρουμ αντιρωσικής υστερίας που κατέληξε στο ότι ευρωπαϊκά αεροπλάνα θα σηκωθούν από την πολωνία και τη βουλγαρία για να επιχειρήσουν στην ουκρανία κατά των ρώσων. Τα γλυκούλια μου δεν πήραν χαμπάρι ότι αυτό ισοδυναμεί με επίσημη κήρυξη πολέμου, εκτός από σίγουρη αυτοκτονία. Έπρεπε οι ρώσοι να θέσουν τις πυρηνικές τους δυνάμεις σε επιφυλακή και οι αμερικάνοι να πάρουν μερικά τηλέφωνα για να καταλάβουν (τη δεύτερα και την τρίτη) πως τελικά δεν ήταν και τόσο καλή ιδέα.

    Αυτό έγινε και το μοτίβο της εβδομάδας που μας πέρασε. Όλοι φώναζαν slava ukraina αλλά την ίδια στιγμή χαμηλόφωνα αποσύρουν κάθε επίσημη στρατιωτική υποστήριξη. Ακόμα και ο νέος γερμανός αρχιδαράς που ξύπνησε μια μέρα και φόρεσε τα φυσεκλίκια του, έβαλε το υπουργείο άμυνας να ανακοινώσει πως αυτοί οι αντι-αεροπορικοί πύραυλοι strella που υποσχέθηκαν είναι λίγο ληγμένοι και δεν θα βοηθήσουν.

    Φυσικά στον πόλεμο επιτρέπεται η ανεπίσημη υποστήριξη και τέτοια υπάρχει ήδη, οργανωμένη κυρίως από την πολωνία που άλλωστε είχε αναλάβει και την οργάνωση του στρατιωτικού μπουφέ στο πάρτι της μαιντάν 2 από το 2014. Ανεπίσημες ομάδες μισθοφόρων υποτίθεται θα περάσουν τα σύνορα για να συμμετάσχουν στον πόλεμο κι αυτό είναι οκ και από την πλευρά των ρώσων που δήλωσαν ότι οι μισθοφόροι δεν καλύπτονται από τη συνθήκη της γενεύης περί αιχμαλώτων πολέμου και όλα μια χαρά.

    Με λίγα λόγια και σε περίπτωση που δεν το πήρατε χαμπάρι, η πρόεδρος της επιτροπής Von Der Leyen, με το πλούσιο οικογενειακό ιστορικό στην ουκρανία, έθεσε όλη την ευρωπαϊκή ένωση σε ψυχρό πόλεμο με τη ρωσία και όλη η επίσημη ευρώπη χειροκρότησε με ενθουσιασμό. Πιο εντυπωσιακή απ’όλους η γερμανία που επίσημα ανακοίνωσε ότι αρχίζει να επανεξοπλίζεται. Το τι θα σημαίνει αυτό θα το δούμε αργότερα.

     

     

     

    Και η ανεπίσημη

    Αυτό όμως που τελικά είναι το πιο ανησυχητικό, είναι πως η κορονο-ιστορία έφτιαξε μια αρκετά σταθερή συμμαχία των πιο virtual τεμαχίων του πόπολου με την εξουσία. Όλοι αυτοί που με κλειστά μάτια εμπιστεύτηκαν το κράτος στη διαχείριση της κορονο-ιστορίας βρίσκονται τώρα εξίσου έτοιμοι να υπερασπιστούν τις κρατικές αποφάσεις κατά των βαρβάρων. Το μόνο που άλλαξε ελαφρά είναι οι βάρβαροι. Μέχρι πριν από δύο μήνες ήταν τα ανεμβολίαστα όρκ, από εδώ και πέρα είναι οι (κατά την πλειονότητά τους ανεμβολίαστοι) ρώσοι μογγόλοι. Ξαφνικά, μέσα σε 10 μέρες, ένα πολύ ικανό κομμάτι της κοινής γνώμης είναι έτοιμο να τιμωρήσει τους ρώσους με κάθε αυστηρότητα, να πολεμήσει για τη δημοκρατία κλπ κλπ, κι αυτό είναι πολύ ανησυχητικό διότι δείχνει τα σημάδια που μας άφησε η κορονο-ιστορία. Προσέξτε, δεν είναι έτοιμο να διαδηλώσει για την ειρήνη, όπως κάναμε την παραμονή της εισβολής στο Ιρακ το 2003, αλλά να πολεμήσει γι’ αυτή 🙂

    Θα μου πείτε γιατί δεν είμαι ήδη στην παταγονία και μένω στο βερολίνο που είναι έτοιμο να επαναξοπλιστεί για να μπουκάρει για μία ακόμα φορά στη ρωσία? Βασικά διότι περιμένω να δω το πως θα συγκρουστεί αυτός ο ναρκισσιστικός ιδεαλισμός με την πραγματικότητα.

     

     

     

     

    Ναρκισσιστικός ιδεαλισμός

    Η θέση μου είναι πως τόσο ένα ικανό κομμάτι του πόπολου όσο και οι ελίτ στην ευρώπη πάσχουν από ναρκισσιστικό ιδεαλισμό. Τι σημαίνει αυτό το ψυχομπλαμπλά? Είναι βασικά απλό. Η ναρκισσιστική προσωπικότητα μας λέει ο λας, είναι τόσο ανασφαλής με τον κόσμο γύρω της που αρνείται να δεχθεί την υπαρξή του ή να έρθει σε σύγκρουση με αυτή. Αυτό την κάνει να αποσύρεται σε έναν φαντασιακό κόσμο ιδεών, το μόνο μέρος που μπορεί να θριαμβεύσει χωρίς να απειληθεί. Για τον νάρκισσο δεν υπάρχει άλλος που να μην είναι ο εαυτός του, διότι κάθε άλλος που είναι διαφορετικός από τον ίδιο, απειλεί την ίδια την ύπαρξή του και του σύμπαντός του.

    Αυτή η απόσυρση είναι τόσο φυσική όσο και νοητική· είναι προφανές πως τα δύο τελευταία χρόνια αυτό συνέβη με τρομερή ταχύτητα, αλλά ήταν μια τάση που δεν είναι καθόλου καινούργια. Δεν περιμέναμε τον κόβιντ για να ερίσουμε σοβαρά ότι στη ανθρώπινη φυσιολογία δεν υπάρχουν δύο φύλα, ότι ο άνθρωπος θα ενωθεί με τη μηχανή και θα γίνει ένα ατρόμητο cyborg ή την τεράστια απήχηση των σουπερ-ηρώων στην μαζική κουλτούρα.

    Ακριβώς στο ίδιο μοτίβο βασίζεται και η αγαπημένη φαντασίωση των ελιτ τα τελευταία χρόνια, πως τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν την ανθρώπινη εργασία κι έτσι δεν θα έχουμε ανάγκη αυτούς του βρωμερούς άλλους που γεμίζουν τα ράφια μας, φέρνουν τα πράγματα στο σπίτι, μας το καθαρίζουν και γενικά μας θυμίζουν όλη αυτή τη βρωμιά του σώματος (άσε που έχουν την τάση να ψηφίζουν και διάφορους τραμπ). Αυτή τη φαντασίωση την ονομάζουν τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.

    Στην ιστορία της φιλοσοφίας τέτοιου είδους ιδεαλιστικά ξεσπάσματα είχαμε τόσο συχνά που οι χριστιανοί θεολόγοι γελάνε κάτω από τα μουστάκια τους, οπότε δεν μιλάμε για τίποτα καινούργιο ακόμα κι αν του δίνουμε ένα φροϋδικό αέρα γιατί με αυτή τη γλώσσα μιλάμε σήμερα.

    Όσο το σύμπαν του νάρκισσου δεν συγκρούεται με την σκληρή απτή και βρώμικη πραγματικότητα, εγώ πράγματι δεν έχω φύλο, μπορώ με το μυαλό μου να μετακινήσω το αυτοκίνητό μου και να τιμωρήσω τους ρώσους. Με λίγα λόγια κοιτάω με ένα σαρδόνιο χαμόγελο όλους αυτούς που είναι έτοιμοι να “τιμωρήσουν τους ρώσους”. Θα αρχίσω μόνο να ανησυχώ όταν αποφασίσουν να ξυπνάνε κάθε μέρα στις 5.30 το πρωί στο αντίσκηνο για να πάρουν μέρος στα γυμνάσια. Μέχρι τότε θα είναι θρασύδειλοι πολέμαρχοι του πληκτρολογίου.

    Προσθεού δεν λέω εδώ πως δεν είναι δυνατό να συμβεί κάτι τέτοιο, ιστορικά όπως λέω το έχουμε δει πολλές φορές, αλλά μέχρι να γίνει έχουμε ένα μαξιλαράκι ασφαλείας.

     

     

     

    Και η εσωτερική πέμπτη φάλαγγα

    Δεν είναι εντυπωσιακό που η ευρώπη είναι έτοιμη να πάει για πόλεμο και την ίδια στιγμή με δηλώσεις των κυβερνώντων της, θεωρεί αυτούς που είναι πιο πιθανό να πάνε να πολεμήσουν για την πατρίδα “μη πολίτες”?”Με αφορμή τα κορονοδιαβατήρια, τόσο ο ντράγκι όσο και ο μακρόν δήλωσαν πως οι ψεκασμένοι δεν είναι πολίτες και άρα δεν πρέπει να έχουν δικαιώματα. Πιστεύετε τώρα πως είναι πιθανό οι ψεκασμένοι να το ξεχάσουν αυτό γρήγορα επειδή ο πούτιν είναι ο νέος χίτλερ? Δεν ξέρω μπορεί, αλλά θα κρατούσα ένα εξαιρετικά μικρό καλαθάκι τόσο δα μικρό, όσο μικρό ήταν και το καλαθάκι των αντιναζί στη γερμανία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

     

     

     

    H σύγκρουση των ευρωπαϊκών ελιτ με την πραγματικότητα

    Δυστυχώς από το ίδιο σύμπτωμα πάσχουν και οι ελιτ που μας κυβερνάνε κι αυτό θα το πάρουμε χαμπάρι πολύ σύντομα και με έναν πολύ υλικό τρόπο. Αν παρατηρήσατε, σε κάθε κλιμάκωση του οικονομικού πολέμου που πρόσφεραν οι ευρωπαίοι, οι ρώσοι απάντησαν 1 προς 1, ακριβώς έτσι όπως συμβαίνει εδώ και ένα-ενάμιση χρόνο. Έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους για τα ρώσικα αεροπλάνα της πολιτικής αεροπορίας, το ίδιο έκαναν και οι ρώσοι. Έδιωξαν από το swift τις περισσότερες ρωσικές τράπεζες, οι ρώσοι σταμάτησαν να εξάγουν λίπασμα (που παρεπιπτώντος φτιάχνεται από φυσικό αέριο). Κλπ κλπ.

    Όλα αυτά οι ευρωπαϊκές ελιτ τα αντιμετωπίζουν με μια αδιαφορία, ακριβώς διότι έχουν μια στρεβλή εικόνα για το τι σημαίνουν κυρώσεις. Όταν εγώ σου επιβάλω κυρώσεις, στην ουσία τις επιβάλω και στον εαυτό μου. Αυτό η ΕΕ δεν μπορεί να το αντιληφθεί διότι μέχρι τώρα επέβαλε κυρώσεις σε παίκτες που δεν είχαν κανένα αντίκτυπο στην ίδια την ΕΕ. Όταν έκλεβε τα χρήματα της βενεζουέλας και της έκανε σκληρό εμπάργκο διότι οι βενεζουελιάνοι δεν έκαναν πρόεδρο τον αγαπημένο της γκουαϊδο, η βενεζουέλα δεν μπορούσε να απαντήσει, διότι η ευρώπη δεν εισήγαγε κάτι από τη βενεζουέλα που δεν μπορούσε εύκολα να υποκαταστήσει. Όταν οι ευρωπαίες σήκωναν ψηλά τους ώμους και υιοθετούσαν τον πλήρη αποκλεισμό του ιραν κατά παράβαση της μεταξύ τους συμφωνίας, μπορούσαν να το κάνουν διότι όλοι οι άλλοι ήταν έτοιμοι να τους προμηθεύσουν με πετρέλαιο.

    Η κατάσταση τώρα είναι εμφανώς διαφορετική και αυτό το βλέπουμε καθημερινά. Ας μην ξεχνάμε πως όλοι αυτοί οι virtual, μπορούν να ελέγχουν μόνο την επικοινωνία όχι την πραγματικότητα. Άρα μπορούν να στέλνουν τα ΜΑΤ να δείρουν τους ψεκασμένους και μετά να λες ότι οι ψεκασμένοι φταίνε που είναι τρομοκράτες ή μπορεί να επιβάλλουν κυρώσεις στη βενεζουέλα χωρίς να νιώσει κανείς τίποτα στη βρυξέλλα και να λένε ότι επιβάλουν τη δημοκρατία.

    Αλλά όταν η ευρωπαία επίτροπος ενεργείας πήγε πριν μερικές βδομάδες στο κατάρ να ζητήσει αέριο, ο καταριανός αφέντης της είπε ευχαρίστως, αλλά ξέρετε εμείς πουλάμε το 90% του αερίου μας με μακροχρόνια συμβόλαια, κι αυτά τα βραχυχρόνια που προσπαθείτε να επιβάλετε στους ρώσους (βλ. ο 4ος τριαντακονταετής μέρος 2ο) δεν μας ενδιαφέρουν. Επίσης το γεγονός ότι μας έχετε στοχεύσει με διάφορες διαδικασίες anti-trust δεν βοηθάει και το ξέρετε, περιμένουμε πρώτα να δούμε αν σοβαρολογείτε. Και κάπως έτσι η ΕΕ θα καταπιεί τα μακροχρόνια συμβόλαια που τόσα χρόνια αρνείται να προσφέρει στους ρώσους σε τιμή πολαπλάσσια των ρωσικών φυσικά, κι όλα αυτά ΔΕΝ θα διασφαλίσουν το αέριο που ψάχνει διότι ο καταριανός το πουλάει ήδη στην ασία.

    Σας αφήνω να μαντέψτε μόνοι σας τι είπαν οι ιρανοί για το ίδιο ζήτημα, τώρα που η δύση προσπαθεί να λύσει γρήγορα τις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των δυτικών στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν από την οποία αποχώρησε ο τραμπ και ακολούθησαν πιστά όλοι οι ευρωπαίοι. Ααα και να μην το ξεχάσω, τα ΕΛΠΕ χρωστάνε ήδη 1δις στους ιρανούς από παλιότερες δουλειές. Όχι απλά ζητάνε πλήρη επιστροφή στη συμφωνία χωρίς μα και μου, αλλά ζητάνε να κλείσει εντελώς το ζήτημα στην επιτροπή ατομικής ενέργειας τώρα που μας βρήκαν στην ανάγκη. Και αφού τους τρενάρουν οι αμερικάνοι τόσους μήνες αποφάσισαν και οι ίδιοι να μην βιάζονται και έβαλαν τον λαβρόφ (που είναι μέρος των συνομιλιών) να ζητάει κι αυτός εγγυήσεις για το εμπόριο ιραν-ρωσίας.

    Όσο για τη σαουδική βαρβαρία που οι δυτικοί τόσο πολύ σνόμπαραν (αλλά διεξάγουν για πάρτη της τον πόλεμο στην υεμένη κανένα πρόβλημα)? Μαντέψτε τι είπε ο τρελός σεϊχης όταν του είπαν ότι ο μπάιντεν τον είχε παρεξηγήσει και ότι είναι πολύ καλό παιδί τώρα που έχουμε πόλεμο με τη ρωσία. “Βασικά δεν με ενδιαφέρει η προσωπική του άποψη· δεν έχουμε δικαίωμα να λέμε στις ΗΠΑ τι να κάνει και το ίδιο ισχύει και αντιστρόφως”

    Να σημειώσω τώρα πως και οι τρεις χώρες που έτρεξαν οι δυτικοί δεν μιλιούνται μεταξύ τους αλλά έχουν εξαιρετικές σχέσεις με τους ρώσους, κι όχι μόνο μέσω ΟΠΕΚ? Και ότι οι ρώσοι ποτέ δεν σταμάτησαν να τους μιλάνε ακόμα κι όταν πολεμούσαν ως αντίπαλοι στη Συρία (το καταρ και η σαουδ ήταν με τα τζιχάντια· το κατάρ μέσω τουρκίας, οι σαουδ που δεν μιλάνε στο κατάρ απευθείας).

    Οι ευρωπαϊες λοιπόν σιγά σιγά αντιλαμβάνονται πως κανείς εκτός δύσης δεν έβλεπε με καλό μάτι το “rules based world order”, όπου τους κανόνες τους έθεταν οι δυτικοί αλά κάρτ και αμά λάχει τους πατούσαν κιόλας.

    Όπως πολύ σοφά είχε παρατηρήσει ο χάντικτον: “οι δυτικοί τείνουν να ξεχνάνε ότι επιβλήθηκαν στον κόσμο με οργανωμένη βία κι όχι με την ανώτερη κουλτούρα και τον πολιτισμό τους. Οι μη δυτικοί δεν θα το ξεχάσουν ποτέ”

    Άρα παρά το γεγονός ότι θα κάνουν μπίζνες, οι μη δυτικοί δεν πρόκειται να το ξεχάσουν ποτέ το πως τους συμπεριφερόταν η δύση μέχρι πριν από 3 μήνες. Από εδώ και πέρα θα πέφτουμε συνεχώς από τα σύννεφα στο πόσο πολύ οι μη δυτικοί ΔΕΝ μας αγαπάνε. Κι αυτό φυσικά θα έχει πολύ απτές συνέπειες στις ζωές μας.

     

     

    Μερικά μοτίβα που μπορεί να δούμε στην ευρώπη από εδώ και πέρα

    Το ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί είναι νομίζω προφανές σε όλους, καθώς η νομισματική πολιτική παραμένει ούλτραχαλαρή και την ίδια στιγμή μειώνονται τα αγαθά που φτάνουν στην ευρώπη ενώ αυξάνεται κατακόρυφα το κόστος. Ααα δεν καταλάβατε μάλλον τι σημαίνει ότι κλείνει ο ρώσικος εναέριος χώρος για την ευρώπη εεε? Κοιτάξτε στη wikipedia για τις geodesic lines και κοιτάξτε εδώ από που περνάει ένα αεροπλάνο όταν έρχεται από την κίνα στις αποθήκες της άμαζον στην πολωνία. Δεν είναι κάτι τέτοιες στιγμές που θα ευχόσασταν η γη να είναι επίπεδη για να την φέρετε σε αυτούς τους καταραμένους ρώσους?

    Αυτό που είναι λιγότερο προφανές είναι το τι θα κάνουν οι ελιτ μας με αυτόν τον πληθωρισμό. Διότι ο πληθωρισμός θα συνδυάζεται με ελλείψεις κάτι το οποίο είχαμε δει και εν μέσω κορονογιου. Το να προσπαθήσουν να βασιστούν σε εσωτερικές παραγωγικές δυνάμεις προκειμένου να υποκαταστήσουν τις εισαγωγές είναι ένα ευχολόγιο που πατάει τόσο στην πραγματικότητα, όσο πατάει και η ιδέα πως αν κατεβάσουμε κατά ένα βαθμό τους θερμοστάτες των σπιτιών μας θα χρεοκοπήσουμε τους ρώσους 🙂

    Η καταστροφή της παραγωγικής βάσης του δυτικού κόσμου είναι μια διαδικασία που έχει πάρει 50 χρόνια (θυμάστε την πρώτη αποβιομηχάνηση στα 70s?) και εντατικοποιήθηκε τα τελευταία 20. Το να λέμε ότι θα επιστρέψουν οι γραμμές παραγωγής στην ευρώπη με ένα μαγικό ραβδάκι επειδή το αποφασίσαμε είναι το ισοδύναμο του σουπερμαν που σταματάει ένα υπερωκεάνιο. Την τελευταία φορά που μιλήσαμε σε ναυτεργάτες τους είπαμε να πάνε να γαμηθούν και να μάθουν κώδικα. Μακάρι να μπορούσαμε να γράψουμε λίγο κώδικα και να φτιάξουμε ένα πλοίο. Αλλά ξέρω, είμαι σίγουρος πως κάποιο άρθρο θα εμφανιστεί όπου κάποιος θα έχει μια καταπληκτική ιδέα να φτιάξει ένα τεράστιο 3d printer που θα τυπώνει πλοία. Εγώ έχω ήδη ένα και στη μπανιέρα μου ταξιδεύει καταπληκτικά.

    Εδώ είναι το κομμάτι λοιπόν που η πραγματικότητα θα αρχίσει να συγκρούεται με τον ιδεαλιστικό μας κόσμο και σας υπόσχομαι ότι το θέαμα δεν θα είναι καθόλου όμορφο. Στην αρχή θα προσποιούμαστε ότι δεν καταλαβαίνουμε και θα κατεβάσουμε το θερμοστάτη μας έναν ακόμα βαθμό περιμένοντας τον πούτιν να αρχίσει να τρέμει. Όταν αυτό δεν συμβεί, τότε θα τον κατεβάσουμε ακόμα έναν, ακριβώς όπως κάναμε και με τις μάσκες στο κόβιντ. Κι όταν ακόμα και τότε ο πούτιν δεν έρθει γονατιστός να ζητήσει συγνώμη θα βρούμε έναν εσωτερικό αποδιοπομπαίο τράγο να κατηγορήσουμε. Σας θυμίζει τίποτα αυτό από την κοβιντοιστορία??

    Λόγου χάρη: η γερμανία ανακοίνωσε 100δις έξτρα φέτος για εξοπλισμούς αλλά για να καθησυχάσει το κοινό της είπε ότι θα αγοράσει drones δηλαδή ρομποτάκια και αεροπλάνα δηλαδή μάλλον f35 λολ λολ. Όταν καταλάβει ότι μόνο με ρομποτάκια δεν κάνεις πόλεμο, τότε πρέπει να επιβάλει κάποιου είδους στρατιωτική θητεία. Gender and CO2 neutral, vegan κι ό,τι άλλο θέλετε, αλλά κάποιος θα πρέπει να πάει στρατό να στήσει το αντίσκηνο και να ξυπνήσει στις 5.30 το πρωί για να αρχίσει τις ασκήσεις. Και όχι αυτό δεν θα το κάνει ο πακιστανός που σας φέρνει το ντιλίβερι στο σπίτι· και όχι το να γράψεις 500 γραμμές κώδικα δεν ισοδυναμεί με το να κάνεις στρατιωτική θητεία.

    Ελπίζω να βλέπετε κι εσείς τα πόσα πιθανά σημεία σύγκρουσης έχουμε με την πραγματικότητα. Τώρα βάλτε στο τιμόνι να τα εκτελέσει ένας άνθρωπος σαν την μέρκελ, τον σόλτς, τον κούλη ή τον μακρον 🙂 Κι αυτοί σας υπόσχομαι ότι είναι τα αστέρια μπροστά στους γραφειοκράτες της βρυξέλλας, το κατεξοχήν μέρος που στέλνουν τους αποτυχημένους γόνους καλών οικογενειών. Ξέρετε τι δουλειά έκανε η Von der Leyen πριν γίνει αρχιδερβέναγας στη βρυξέλλα? Ήταν για χρόνια υπουργός άμυνας στη γερμανία και τα πήγε τόσο περίφημα που ο γερμανικός στρατός πρακτικά δεν υφίσταται ούτε στα χαρτιά. Αυτό δεν εμπόδισε την διάδοχό της (και παραλίγο υποψήφια του CDU στις εκλογές) ΑΚΚ να απειλήσει με πυρηνικά τους ρώσους τον οκτώβρη, τη στιγμή που δεν ήξεραν πόσα από τα αεροπλάνα τους που μπορούν να μεταφέρουν τις αμερικάνικες πυρηνικές βόμβες μπορούν να πετάξουν 🙂

    Αυτή είναι η απόσταση μεταξύ φαντασιακού και πραγματικού κόσμου και πολύ γρήγορα όλοι αυτοί οι μικροί χάρυ πότερ θα καταλάβουν ότι μπορεί η γκρέτα και οι γερμανοί πράσινοι να αποφάσισαν ότι η πυρηνική ενέργεια είναι πράσινη, αλλά ακόμα κι αν προσλάβεις τους καλύτερους γάλλους κατασκευαστές πυρηνικών αντιδραστήρων θέλεις τουλάχιστον 10 χρόνια πριν μπει σε λειτουργία ένας από δαύτους. Στο ενδιάμεσο για να τιμωρήσουμε τον πούτιν θα διακόπτουμε το ηλεκτρικό ρεύμα για μερικές ώρες την ημέρα.

    Πέρα από τις κωμικές πλευρές που θα είναι ατελείωτες (πχ, οι βρετανοί συνεχίζουν να είναι αδύναμοι στη γεωγραφία και συνεχίζουν να τιμωρούν γερμανούς) όσο οι νάρκισσοι της δύσης θα συγκρούονται με την πραγματικότητα και η πραγματικότητα θα κερδίζει θα αγρεύουν τα πράγματα προς τυχαίες και λιγότερο τυχαίες κατευθύνσεις. Θυμηθείτε πόσοι ήθελαν να επιβληθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός μόνο “για να μάθουν οι ψεκασμένοι” και πόσα από τα κοβιντομέτρα ήταν πειθαρχικού χαρακτήρα. Προβάλετέ τα τώρα στο καινούργιο παράδειγμα.

     

     

     

    Ελαστική, πλαστική παραμόρφωση και όριο θραύσης

    Ο υπότιτλος είναι τιμή στους μηχανικούς το επάγγελμα που θα γίνει εξαιρετικά σέξυ την επόμενη δεκαετία. Δεν μιλάω τώρα για πιο ταπεινά επαγγέλματα όπως αυτό του ηλεκτροσυγγολητή. Αυτό δεν θα χρειαστεί, τους αντιδραστήρες θα τους χτίσουμε με 5d printer.

    Οι καραμπόλες θα είναι τόσο πολλές και τόσο μη γραμμικές που φοβάμαι ότι δεν θα ξέρουμε από που θα μας πρωτο-έρθει. Ζούμε σε μια κοινωνία που είναι εντυπωσιακά ζορισμένη μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού και στην οποία θα προστίθεται καινούργια πίεση με τον ίδιο παράλογο και παρανοϊκό τρόπο με τον οποίο αυξανόταν η πίεση και επί covid. Αυξάνονται τα κρούσματα? Μάσκα στους εξωτερικούς χώρους. Αυξάνονται και άλλο? Μάσκα και στο σπίτι. Συνεχίζει να εξαπλώνεται ο κοβιντ παρά το 70% του εμβολιασμού, φταίει ότι δεν το έκαναν όλοι. Το κάνουν περισσότεροι, τώρα πρέπει να το κάνουν και τα παιδιά. Κολλάνε τον επόμενο χειμώνα όλοι παρά το γεγονός ότι είναι εμβολιασμένοι? Να κάνουμε εμβόλια πιο συχνά.

    Ότι ο πούτιν έκανε λάθος να εισβάλει στην ουκρανία και αυτό θα του δημιουργήσει τα ίδια προβλήματα που είχαν και οι αμερικάνοι σε μια ντουζίνα αντίστοιχες περιπτώσεις είναι νομίζω προφανές· αυτό όμως που αρχίζω να σκέφτομαι είναι ότι μπορεί τελικά οι ρώσοι να αποφάσισαν να τα σπάσουν με τη δύση διότι πιστεύουν ότι βρίσκονται στο καλύτερο σημείο για να πάρουν την ρεβάνς τους για το 1989. Ότι δηλαδή θα μπορέσουν να κερδίσουν μαζί με τους κινέζους την πρώτη περίοδο του 30ετους χωρίς να χρειαστεί να πολεμήσουν τη δύση, περιμένοντας να καταρρεύσει μόνη της υπό το βάρος των εσωτερικών της αντιφάσεων. Κι αυτό να είστε σίγουροι, είναι κάτι που θα πανηγυρίσει όλος ο μη δυτικός κόσμος.

     

     

    ΥΓ κι ένα παλιό ανέκδοτο για να χαλαρώσουμε. Συνομιλία στον ασύρματο στη θάλασσα:

     

    -φςςςς, σας παρακαλώ να αλλάξετε πορεία κατά 15μοίρες ανατολικά καθώς βρίσκεστε σε πορεία σύγκρουσης μαζί μας..

    -φςςςςς θα σας συνειστούσαμε να αλλάξετε εσείς πορεία κατά 15μοίρες δυτικά για να αποφευχθεί η σύγκρουση.

    -φςςςς αδύνατο. Θα πρέπει να αλλάξετε πορεία κατά 15 μοίρες ανατολικά

    -φςςςςς Σας μιλάει ο καπετάνιος αμερικάνικου αεροπλανοφόρου και απαιτώ να αλλάξετε πορεία.

    -φςςςς αδύνατο, πρέπει εσείς να αλλάξετε.

    -φςςς Σας μιλάει ο πλοίαρχος john McKeyn, διοικητής του δεύτερου μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ. Συνοδευόμαστε από 4 κορβέτες, 3 φρεγάτες και 8 αντιτορπιλικά. Αν δεν αλλάξετε αμέσως πορεία θα αναγκαστούμε να λάβουμε μέτρα για την προστασία του στόλου.

    -φςςςς Εδώ φάρος, κάντε όπως σας φωτίσει ο θεός.