• Τηλεγραφήματα 1 (τι συμβαίνει πέρα από το επικοινωνιακό μασάζ)

    Date: 2019.02.20 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Tags:

     

    Σε αντίθεση με τα συνήθη κατεβατά μου, ο τέκι κάστρο σήμερα θα σας λυπηθεί και θα κάνει ένα μικρό update με τηλεγραφήματα για το εσωτερικό τουρλουμπούκι. Την άλλη βδομάδα θα πάμε και στο εξωτερικό δελτίο 🙂

    Για κάποιο λόγο η μύτη μου είναι ευαίσθητη σε επικοινωνιακά spin και το μεγαλύτερο που έχει πιάσει αυτόν τον καιρό δεν είναι άλλο από το κλίμα ευφορίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση. Το έχω γράψει συχνά πως ο οδηγός για το πως συμπεριφέρεται μια μνημονιακή κυβέρνηση έχει γραφτεί ήδη από τα τέλη του 13 από τους θεσμούς κι άρα από το 14 και μετά έχουμε πρακτικά ένα copy paste. Σχεδόν το ίδιο προβλέψιμα με την άνοιξη του 2014, έρχεται και την άνοιξη του 2019 η ανάπτυξη. Μην σας τα λέω εγώ θα αφήσω τον υπουργό ανάπτυξης κύριο σταθάκη να σας τα πει:

    Μόνο πολιτική σκοπιμότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες, ενόψει των ευρωεκλογών εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή η έξοδος στις αγορές

    Και τώρα βαριέμαι να ψάξω παραπάνω από 3 λεπτά για να βρω την άλλη δήλωση του την άνοιξη του 2014 όπου έλεγε πως η ανάπτυξη που ερχόταν δεν θα ήταν δίκαιη. Ε, είναι προφανές πως η ανάπτυξη του 2019 όχι μόνο είναι δεδομένη σαν του 2014 αλλά και δίκαιη 🙂

     

    Με λίγα λόγια το εργάκι είναι το ίδιο και οι μεγάλες κινήσεις του σύριζα που θα ανατρέψουν το σκηνικό μέχρι στιγμής δεν είναι άλλο από επικοινωνιακές φούσκες. Το άνοιγμα στην κεντροαριστερά ήταν 2 πασόκοι μέχρι στιγμής και η απειλή πως θα υπάρξει συνέχεια πασοκοστελεχών (βερναρδάκης). Εντελώς προβλέψιμα η “αριστερή” φράξια του σύριζα εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για να δείξει το αριστερό της προφίλ.

    Τα “θετικά μέτρα” που θα ξεσήκωναν το πόπολο υπέρ της κυβέρνησης δεν έχουν καταφέρει να ξεσηκώσουν ούτε τα επαγγελματικά στελέχη του μαγαζιού και η επικοινωνιακή αιχμή μέχρι στιγμής είναι ο πολάκης που παίρνει τηλέφωνο τον στουρνάρα για να του τσαμπουκαλευτεί και μετά διαρρέει την συνομιλία στο ιντερνετ. Μιλάμε τώρα για στρατηγικές κινήσεις βάθους.

    Είναι τέτοια η παγωμάρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο που δεν έχουν κάνει ούτε μια φιέστα για να δείξουν τα μιλούνια που θα τους στηρίξουν στις επερχόμενες εκλογές. Δεν μιλάμε τώρα για τίποτα μεγαλειώδες, μία από τις κλασικές φιέστες στο ειρήνης και φιλίας από αυτές που κατάφερνε να γεμίζει και ο σύριζα του 6%.

    Την ίδια στιγμή που η διασκέδαση των μουζίκων αναλώνεται στο αν ο πάοκ θα πάρει πρωτάθλημα κι αν αυτό θα είναι αρκετό για να ψηφίσουν οι νοτιομακεδόνες τον σύριζα στις εκλογές ξεχνώντας ότι τους έκλασε πατόκορφα με τις πρέσπες για να εξυπηρετήσει τους θεσμούς, το υπόλοιπο μαγαζί δουλεύει όσο άψογα δούλευε πάντα. Πάρτε μια γεύση:

     

     

    • Το ελευθέριος βενιζέλος παραχωρείται για 20 ακόμα χρόνια με ένα τίμημα που δεν ξεπερνά τα κέρδη 6-7 ετών (θα αφήσω πάλι τον κ.σταθάκη να μιλήσει για το πόσο σκανδαλώδεις είναι αυτές οι παραχωρήσεις και πόσο πλήττουν την οικονομία και τον τουρισμό)

     

    • Αντιθέτως η κυβέρνηση τρίζει τα δόντια στην αδίστακτη Cosco, πράγμα που σημαίνει πως θέλει να δείξει στους αμερικάνους πόσο καλός σύμμαχος είναι και πόσο πολύ ακολουθεί τις επιλογές τους (η κίνα ως νέος κακός). Προβληματισμός θα επικρατεί στο μαξίμου καθώς δεν μπόρεσαν να βρουν κανένα στέλεχος της Huawei να συλλάβουν για παράνομο κυνήγι πεταλούδας.

     

    • Το ίδιο συμβαίνει και με τη βενεζουέλα, όπου κατά την κλασική τακτική, το κόμμα υποστηρίζει (διακριτικά) τον μαδούρο, τη στιγμή που η κυβέρνηση ζητά “τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών” σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ. Σε περίπτωση που δεν τα πιάνετε αυτά τα διπλωματικά, αυτή είναι και η επίσημη θέση της ΕΕ στο ζήτημα που φυσικά συντάσσεται πλήρως με τον τυχάρπαστο αγαπημένο των αμερικάνων Γκουαϊδο. Το συνθηματικό ελεύθερες εκλογές υπονοεί φυσικά πως οι προηγούμενες δεν ήταν, μην σας κουράζω τα λέει το γλυκούλι πελεγκρίνι στο λινκ που σας έβαλα.

     

    • Και σαν κερασάκι στην τούρτα η ελλάδα αγοράζει το ακριβό αμερικάνικο υγροποιημένο φυσικό αέριο διότι είμαστε γνωστοί χουβαρντάδες και πλερώνουμε. Τώρα βέβαια ξεχάστε τις φαντασιώσεις του άρθρου περί hub και άλλων φυκιών του αστακού, το βασικό κόλπο είναι ότι η ΔΕΠΑ χρεώνει το φυσικό αέριο στους τελικούς καταναλωτές σε τιμές πολύ υψηλότερες από αυτές τις αγοράς και άρα μπορεί να κρύψει εκεί μέσα το ακριβότερο αμερικάνικο αέριο. Σε περίπτωση που δεν έχετε πιάσει δηλαδή το ποιος είναι ο μαλάκας της παρέας.

     

    • Την ίδια στιγμή οι συνταγματικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο μεγαλύτερο κομμάτι τους είναι μια φιέστα που θα προσπαθεί να δείξει τις διαφορές μεταξύ του “προοδευτικού χώρου” από την επάρατο δεξιά. Ξέρετε μήπως τσιμπήσουν ακόμα κανέναν προοδευτικό πασόκο ή ποταμίσιο βουλευτή. Αν κοιτάξετε λίγο πιο προσεκτικά όμως θα δείτε ότι την ίδια στιγμή υπηρετούν και τα κολλήματα των θεσμών για “σταθερές κυβερνήσεις τετραετίας”, τόσο με την αποσύνδεση της εκλογής του ΠτΔ από την πτώση της κυβέρνησης, όσο και μέσω της “εποικοδομητικής ψήφου δύσπιστίας” που κάνει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πιο δύσκολη. Τώρα οι άλλες παράτες περί λαϊκών δημοψηφισμάτων και (υποτιθέμενης) απλής αναλογικής θα σας αφήσω να τα διαβάσετε μόνοι σας για να δείτε πόσο κενές περιεχομένου είναι· αν βαριέστε να διαβάσετε μπορείτε να κρατήσετε ως οδηγό σας το δημοψήφισμα του 2015 για να καταλάβετε τι εννοούν.

     

    • Ααα και για να μην το ξεχάσω, οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους κατά 50δις μέχρι το 2021. Αναρωτιέμαι πως θα το καταφέρουν αυτό, μούμπλε, μούμπλε, μούμπλε.

     

    Κάπως έτσι πορευόμαστε προς τις διπλές εκλογές του Μαΐου όπου και οι “ειδήσεις” θα συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο της παραπολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ οι υλικά ή φαντασιακά μισθωτοί της κάθε πλευράς θα χειροκροτούν στο τούιτερ και το facebook κάνοντας like και γκρινιάζοντας για τα ψοφάλογα της αντίπαλης πλευράς.

     

    ΥΓ θα προσπαθήσω φιλότιμα από εδώ και πέρα να μην μπαίνω σε παραπολιτικές συζητήσεις τύπου tempest in a teacup, διαθέτουν την ίδια βαρύτητα με τις συζητήσεις για το ποδόσφαιρο που τόσο αγαπώ 🙂