• Προς υπεράσπιση των LED

    Date: 2011.04.27 | Category: TECHIE-STUFF | Tags: ,,,

    Η επαφή των περισσότερων ανθρώπων με τα LED ως μέθοδο φωτισμού, είναι ή μέσω των πανάκριβων και χαμηλής ποιότητας λαμπιονιών για χριστουγεννιάτικα δέντρα, ή μέσω των πανάκριβων και αναποτελεσματικών λαμπών που κυκλοφορούν ως αντικαταστάτες των συμβατικών λαμπτήρων. Άντε οι πιο υποψιασμένοι να έχουν δει κανένα “δυνατό” λεντάκι ως φακό στο κινητό τους.

     

    Κι αυτό είναι άδικο για τα LED, διότι πια δεν είναι ιδιαίτερα ακριβά σε σχέση με την απόδοσή τους. Όμως όπως συχνά συμβαίνει, λίγοι έχουν ασχοληθεί με την “πρώτη ύλη” για να  καταλάβουν αυτή την απόσταση ανάμεσα στην απόδοση ενός συστήματος, και στις προσφερόμενες λύσεις. Κι έτσι τα LEDακια θα καταλήξουν να γίνουν μια κλασική παγίδα για πολλούς γκατζετάκηδες.

    Πχ κοιτάξτε αυτή τη λύση. 13W , 650Lumens, 35ευρώ με την κλασική ατάκα για τις 50.000ώρες λειτουργίας. Που σημαίνει σχεδόν 6 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Καταπληκτικό θα πείτε. Πράγματι αλλά πιστέψτε με θα την έχετε πετάξει πολύ πιο πριν. Εκτός κι αν είστε τόσο αφελείς ώστε να δεχθείτε πως το ανεμιστηράκι που έχει επάνω θα κρατήσει 50.000ώρες χωρίς να αρχίσει να κάνει κάποια θηριώδη φασαρία. Κι όλα αυτά για απόδοση περίπου 50lm/watt, όχι δηλαδή παραπάνω από την τυπική CFL (Compact Fluorescence Lamp, λάμπες φθορισμού εξοικονόμησης ενέργειας). Κι όμως η παραπάνω προσφορά δεν είναι καθόλου κακή. Χρησιμοποιεί τα XRE τις Cree, μια αξιοπρεπέστατη γκάμα LEDs.

     

    Ας κοιτάξουμε μια ακόμα προσφορά. GE 9W, 450Lm 26ευρώ. Εδώ μας δίνουν 25.000 ώρες αλλά είπαμε αυτά τα νούμερα είναι μόνο για εντυπωσιασμό, όταν μιλάμε για οικιακές λάμπες. Απόδοση πάλι 50Lm/Watt, τίποτα εξαιρετικό δηλαδή. Μπορεί να είναι στο επίπεδο απόδοσης των CFL, αλλά δεν πλησιάζουν καν την καλύτερη απόδοση των PL φωτιστικών που χρησιμοποιούν πολλές επιχειρήσεις (τα PL είναι κι αυτές λάμπες φθορισμού, αλλά χρησιμοποιούν εξωτερική τροφοδοσία και επιτυγχάνουν αποδόσεις της τάξης των 70-80lm/watt.

    Ας δούμε και μια λύση από έναν παραγωγό LEDs. OSRAM 8W 345Lm, 16ευρόπουλα. Απόδοση 43lm/Watt. Ή το πιο εξελιγμένο μοντέλο 12W 650lm 35ευρώ, 55lm/watt. Ή ακόμα πιο καλό μοντέλο, 12W 810Lm, 50ευρώ, αλλά επιτέλους απόδοση 67lm/watt.

    Όχι κι άσχημα θα πείτε, αλλά εάν όλα αυτά τα συγκρίνουμε με μια κλασική οικιακή λάμπα φθορισμού των 11Watt, βλέπουμε πως δίνει 650Lm, κοστίζει 5 ευρώ και έχει απόδοση 59Lm/watt. Κι αν κάνουμε τη σύγκριση του πόσα lumen αγοράζουμε ανά ευρώ, η κλασική CFL σπάει το κοντέρ με 130lumen ανά ευρώ τη στιγμή που ο ανταγωνισμός των LED συνωστίζεται γύρω στα 20lumen ανά ευρώ. (ακόμα κι αν υπολογίσουμε πως τα LED θα ζήσουν 3 φορές παραπάνω, οι 3 CFL που θα αντικαταστήσουμε θα έχουν συνολικό κόστος 15ευρω ή 43lm/ευρώ, πάλι διπλό σε σχέση με τα LED)

     

    Μετά από όλα αυτά δεν είναι τυχαίο πως το μόνο διαφημιστικό τρύκ που χρησιμοποιούν οι εταιρίες είναι το πόσο οικολογικές είναι σε σχέση με τον υδράργυρο που διαθέτουν οι CFL. Ά και πως είναι πολύ κουλ και αποτελούν το μέλλον. Κάτι που δεν είναι ψέμματα καθώς με τις αποδόσεις που μας προσφέρουν μάλλον θα πρέπει να αφήσουμε αυτό το μέλλον να έρθει. Εδώ που φτάσαμε κι αφού βάλουμε το πινακάκι θα μπορούσαμε να κλείσουμε το άρθρο λέγοντας , μην τσιμπάτε παιδιά.



     

    Έλα όμως που ο τέκις έχει ήδη τσιμπίσει και έφαγε μερικές ακόμα ώρες από τη ζωή του ψάχνοντας το ζήτημα (εντάξει ψέματα έφαγα μερικές μέρες, αλλά ας μείνει μεταξύ μας).

    Κι αποφάσισε να φτιάξει ένα ικανό φωτιστικό που να βγάζει ασπροπρόσωπα τα LED. Πήρε λοιπόν 2 από αυτά τα σετάκια ( σύνολο 6 LED), πήρε κι ένα τροφοδοτικό σαν κι αυτό, και μια παθητική ψύκτρα (δεν έχω πρόχειρο link), τα συνέδεσε όλα μεταξύ τους, κι έφτιαξε επιτέλους ένα φωτιστικό που θα μπορούσε να βγάλει ασπροπρόσωπα τα LEDs. 62Watt τελική κατανάλωση, 5000Lm, 83lm/watt απόδοση, κόστος 71 ευρώ ή 70lm/ευρώ.

    Εντάξει 5000Lm, είναι λίγο υπερβολικά για ένα δωμάτιο, μπορείς όμως να φτιάξεις ένα παρόμοιο με τη μισή φωτεινότητα. Σημασία έχει πως επιτέλους τα νούμερα βγαίνουν. Και από άποψη φωτεινότητας και από άποψη απόδοσης και από άποψη τιμής.

     

    Συμπέρασμα. Ναι τα λευκά LED είναι πια μια πολύ καλή, σχετικά φθηνή, αρκετά αξιόπιστη και αποδοτική λύση σε σχέση με τις ανταγωνιστικές τεχνολογίες. Σίγουρα σε μεγάλες εγκαταστάσεις δεν μπορούν ακόμα να ξεπεράσουν την απόδοση των λαμπών ΜΗ (Metal Halide που χρησιμοποιούν στους καλούς προβολείς και που φτάνει τα 120lm/watt με πολύ χαμηλό κόστος). Αλλά στον οικιακό τομέα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες λάμπες φθορισμού ΑΝ μας πρόσφερε κανείς μια αξιοπρεπή λύση.

    Αλλά γιατί να το κάνουν, από τη στιγμή που θα βρουν αρκετά κορόιδα σήμερα να αγοράσουν τα παραπάνω LED που δείξαμε? Κι άλλωστε πως θα μπορέσουν του χρόνου να πουλήσουν ξανά στους ίδιους ανθρώπους 25% περισσότερο φως στη “νέα” γενιά που θα βγάλουν. Νομίζω το ξέρουμε πια όλοι το παιχνίδι. Με λίγα λόγια. Αν θέλετε να ασχοληθείτε με LED φτιάξτε το μόνοι σας, αλλιώς θα πρέπει να περιμένετε κανα-χρόνο ακόμα.