• Ασύρματα όνειρα

    Date: 2011.01.20 | Category: TECHIE-STUFF | Tags: ,,,,

    Μετά από 10+ χρόνια ασύρματων δικτύων μπορούμε να πούμε την ιστορία και να βγάλουμε και μερικά συμπεράσματα για τον τρόπο που δουλεύουν τα πράγματα στην τεχνολογία.

    Τα ασύρματα δίκτυα ξεκίνησαν με τις γνωστές χιλιαστικές προδιαγραφές που ξεκινούν οι περισσότερες τεχνολογίες. Διάφοροι “οραματιστές” εμπνεόμενοι από κάποια τεχνική δυνατότητα αρχίζουν και μιλάνε για τον καινούργιο γενναίο κόσμο. Η τεχνική δυνατότητα χρησιμοποιείται ως καμβάς για να παρουσιάσουν το όραμα, χωρίς να τους περιορίζουν τα όρια των τεχνικών δυνατοτήτων. Διότι σύμφωνα με τον τεχνολογικό χιλιασμό, η χωρητικότητα (δηλαδή το περιθώριο ανάπτυξης) αυτής της δυνατότητας, τείνει προς το άπειρο. Το ότι υπάρχει η δυνατότητα να μεταφέρουμε ένα SMS με ασύρματο τρόπο (ελάχιστη πληροφορία), στο μυαλό του χιλιαστή οραματιστή, μεταφράζεται σε χιλιάδες HD ταινίες που μεταφέρονται αυτόματα στην άλλη άκρη της γης ασύρματα. Κι έτσι δημιουργείται το χιλιαστικό όνειρο.

    Σε αντίθεση όμως με τους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας που ρουφάγαμε μικροί, οι καινούργιοι “οραματιστές” έχουν στόχο να πουλήσουν ένα προϊόν ή μία υπηρεσία. Γιαυτό και πολύ γρήγορα μπαίνουμε σε περιοχές του μάρκετινγκ. Φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς καλώδια, έναν κόσμο που δεν μπουρδουκλώνεστε, έναν κόσμο που η γυναίκα σας, ή ο γιός σας ή οποιοδήποτε άλλο δίποδο ή τετράποδο δεν καταλαβαίνει την αναγκαιότητα των καλωδίων, δεν σκουντουφλάει στα βρωμερά καλώδια. Με λίγα λόγια φανταστείτε έναν κόσμο “ελεύθερο”. Φανταστείτε να μπορείτε να δουλέψετε από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, κάτω από τον οποιοδήποτε κοκοφοίνικα της πιο απομακρυσμένης παραλίας του ειρηνικού. Φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς περιορισμούς.

    Κι αυτό το όραμα διαδίδεται από στόμα σε στόμα, από άρθρο σε άρθρο ανάμεσα σε πιστούς και απίστους. Χμ, ωραία ας γυρίσουμε στην πραγματικότητα τώρα. Ποιες είναι οι τεχνικές μας δυνατότητες? 1)Να φτιάξουμε ένα ασύρματο δίκτυο που λειτουργεί στα 2,5 γιγαχέρτζ με θεωρητική ταχύτητα 11mbps ας το ονομάσουμε πρωτόκολλο 802.11b. 2)Να φτιάξουμε μια ασύρματη επικοινωνία με RF προκειμένου να έχουμε ασύρματα ποντίκια και πληκτρολόγια. Ωραία ας φτιάξουμε μερικά εξαρτήματα με αυτά τα εργαλεία που έχουμε, ας αρχίσουμε να τα πουλάμε σε όλους αυτούς που γουστάρουν το παραπάνω όνειρο. Άρθρα επί άρθρων για τον καινούργιο γενναίο κόσμο που ανοίγεται μπροστά μας, κάποιοι τσιμπάνε και αγοράζουν. Άρθρα επί άρθρων για το πώς να σετάρετε τα καινούργια εργαλεία και πως να βγάλετε τον καλύτερο εαυτό τους.

    Και μετά από όλα αυτά με τι μένετε? Μ’ ένα πανάκριβο ασύρματο πληκτρολόγιο και ποντίκι που εάν το μετακινήσετε παραπάνω από 15εκ μακριά από τον πομπό δεν πιάνει. Κι έτσι ο πομπός μεταφέρεται δίπλα στο πληκτρολόγιο, κι ούτε από τα καλώδια γλύτωσες ούτε πιο ελεύθερος έγινες (ίσα ίσα έχεις να προσέχεις και 4 μπαταρίες πια).


    Από το b…

    Και στο μέτωπο των ασύρματων δικτύων. Χμμμ 11Mbps δεν είναι κακά, αλλά όταν καταλάβεις πως αυτά τα 11Mbps μεταφράζονται σε πραγματική ταχύτητα περίπου 1MB /sec (στις καλές περιπτώσεις), αρχίζεις και νιώθεις άβολα. Εντάξει δεν είναι άσχημο για να σερφάρεις, αλλά και πάλι δεν έχει καμία σχέση με το όνειρο. Εάν μάλιστα τυχαίνει να χρησιμοποιείς την ασύρματη σύνδεσή σου με άλλους, τότε αυτό το 1MB μοιράζεται με όλους τους άλλους και τα πράγματα αρχίζουν να μην είναι καθόλου ικανοποιητικά. Κι από ασφάλεια? Χμμμ οι εταιρίες ισχυρίζονται πως το WEP ήταν “αρκετά καλό” παρότι οι περισσότεροι αναλυτές που ασχολούνταν με την ασφάλεια ήξεραν πως δεν ήταν.

    στο g…

    Κι έτσι έχεις μένει με ένα όνειρο που ούτε καν λειψό δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις. Απλά ανικανοποίητο. Όμως ο καιρός περνάει, το WEP σπάει, και οι εταιρίες “πανικόβλητες” ανακοινώνουν το WPA. Διάολε αυτό είναι σωστό πρωτόκολλό ασφαλείας λες, και τσουπ αγοράζεις το καινούργιο μηχάνημα. Τώρα μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος. Εάν είσαι μάλιστα λίγο πιο υποψιασμένος δεν την πατάς και περιμένεις να περάσει κανένας χρόνος μέχρι να βγουν τα πρώτα μηχανήματα με το πιο γρήγορο πρωτόκολλο 802.11g, που φτάνει σε ταχύτητες 54Mbps. Τώρα μάλιστα, 54Mbps είναι σχεδόν το μισό των τυπικων ενσύρματων δικτύων (100Mbps).

    Έλα μου ντε που τα 54Mbps μεταφράζονται σε βαριά 2-2,5MB/sec σε πραγματικές συνθήκες. Η αντίστοιχη πραγματική ταχύτητα των ενσύρματων δικτύων είναι ένα σίγουρο 8MB/sec. Θα μου πεις δεν είναι αυτό κάτι παραπάνω απο διπλασιασμός της ταχύτητας του προηγούμενου πρωτοκόλλου? Είναι, αλλά και πάλι δεν έχει καμία σχέση με το όραμα που σου πούλησαν. Κι εσύ όταν αγόρασες το πρώτο σου ασύρματο δεν αγόραζες 1ΜΒ/sec, αγόραζες ένα όραμα.

    Καθώς μάλιστα περνάει ο καιρός τα πράγματα χειροτερεύουν αντί να καλυτερεύουν. Το ίδιο όραμα αγοράζουν και οι γείτονες με αποτέλεσμα να μπουκώνουν οι συχνότητες και να πέφτει κι άλλο η απόδοση. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο υπόλοιπος ηλεκτρονικός σου κόσμος δεν λέει να μείνει σταθερός. Οι ταινίες μεγαλώνουν σε μέγεθος, οι ταχύτητες στο ίντερνετ φτάνουν πολύ κοντά στο όριο του ασύρματου δικτύου σου και γενικά νιώθεις όλο και ποιο στριμωγμένος.

    Κάποιες εταιρίες βγάζουν διάφορα ημίμετρα που για να λειτουργήσουν θα έπρεπε να αλλάξεις όλο τον ασύρματο εξοπλισμό σου. Αν το έκανες πιθανότατα θα απογοητευόσουν. Κι εκεί που όλα τα πλάκωνε η σκλαβιά, σου ανακοινώνουν το καινούργιο πρωτόκολλο που υπόσχεται θεωρητικές ταχύτητες 300Mbps και ονομάζεται 802.11n. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι βρέθηκαν διάφοροι γραφιάδες που είχαν το θράσος να πανηγυρίσουν πως επιτέλους το ασύρματο δίκτυο ξεπέρασε το ενσύρματο. Η νιρβάνα του ασύρματου κόσμου είναι κοντά μας.

    Δεν χρειάζεται να είσαι μάντης για να φανταστείς πως -όπως συνέβη και τις προηγούμενες φορές- αυτά τα 300Mbps όχι μόνο είναι θεωρητικά, αλλά στην ουσία το κέρδος σου είναι ακόμα πιο μικρό σε σχέση με την υπόσχεση. Εάν όλα πάνε καλά (και υπάρχουν καλές πιθανότητες να μην πάνε), θα χτυπήσει 50-70Mbps. Φυσικά για να συμβεί αυτό πρέπει για μια ακόμη φορά να πετάξετε όλο τον παλιό ασύρματο εξοπλισμό σας, (ακόμα και τα λάπτοπ εάν δεν τα κατσαβιδιάσετε να αλλάξετε την ασύρματη κάρτα δικτύου) διότι οποιαδήποτε επικοινωνία του πρωτοκόλλου 802.11n με το παλιότερο 802.11g θα αναγκάσει το n να δουλέψει ως g.

    Αλλά τουλάχιστον 14 χρόνια αργότερα από το πρώτο πιθανό σας ασύρματο, θα έχετε καταφέρει (εάν όλα πάνε καλά και δεν είστε πολύ μακριά από το ρούτερ σας) να φτάσετε σχεδόν τις ταχύτητες του ενσύρματου δικτύου των 100Mbps.


    Ευτυχισμένο το έτος 1997

    Τώρα που νιώθετε δικαιωμένοι και καταφέρατε να φτάσετε σχετικά κοντά στις ταχύτητες που μπορούσατε να έχετε ενσύρματα το 1997 με το 1/10 του κόστους και το 1/50 της προσπάθειας, να σας υπενθυμίσω μερικές αλήθειες των ασύρματων δικτύων. Τα ασύρματα δίκτυα λειτουργούν ως hub κι όχι ως switch, πράγμα που σημαίνει πως ενώ το ενσύρματο δίκτυο υπόσχεται 70-80Mbps σε κάθε κόμβο ξεχωριστά, το ασύρματο AP υπόσχεται 70-80Mbps σε όλους τους κόμβους ταυτόχρονα. Κι επιπλέον η επικοινωνία δεν είναι ακριβώς αμφίδρομα ίση. Ενώ δηλαδή το ενσύρματο μπορεί να στέλνει και να παίρνει ταυτόχρονα δεδομένα κοντά στις τυπικές του ταχύτητες, το ασύρματο θα αρχίσει να μπερδεύεται και η απόδοσή του θα πέφτει.

    Με όλη αυτή την πολυλογία δεν θέλω να πω ότι τα ασύρματα δεν είναι χρήσιμα. Χρησιμότατα είναι κι εγώ σας γράφω από ένα τέτοιο αυτή τη στιγμή. Θα αντικαταστήσουν τα ενσύρματα δίκτυα? Φυσικά και όχι. Μας έκαναν ποιο ελεύθερους? Τι να σας πω. Κάτω από τον κοκοφοίνικα δεν βρέθηκα να γράψω ποτέ. Αν κάτι έκαναν για εμένα προσωπικά, με έκαναν λίγο πιο πλούσιο αν και αρκετά πιο ζοχάδα. Διότι από τα 50-60 ασύρματα δίκτυα που έχω στήσει στην καριέρα μου, τα περισσότερα από εκείνα που στήθηκαν προκειμένου να γλυτώσουν το “βάλε ρε τον ηλεκτρολόγο να τραβήξει ένα καλώδιο” απέτυχαν στον σκοπό τους. Πρώτον διότι ο ηλεκτρολόγος που τραβάει ένα καλώδιο, κοστίζει λιγότερο από τον κομπιουτερά που προσπαθεί να ταιριάξει δύο απίθανες κατευθυντικές κεραίες να επικοινωνήσουν κάνοντας γκελ στην απέναντι πολυκατοικία. Δεύτερον διότι ακόμα κι αν τελικά η επικοινωνία επιτεύχθηκε με κάποιο αξιοπρεπή τρόπο, αυτός ο τρόπος είναι σίγουρα πολύ κατώτερος από τον ενσύρματο. Τρίτον διότι δεν είναι καθόλου απίθανο μετά από ένα χρόνο να σου γκρινιάξουν διότι οι γείτονες έβαλαν κι αυτοί ασύρματα και μπούκωσε το πράγμα, ή πως ο “μικρός” που ξέρει από υπολογιστές και είπε να καλυτερέψει λίγο το σήμα τα σκάτωσε.

    Δεν είμαι μηχανικός αλλά λατρεύω το credo που λέει, όσο λιγότερα κινούμενα μέρη έχει, τόσο το καλύτερο. Ακόμα και στον περιορισμένο χώρο του σπιτιού μου το ασύρματο δίκτυο πρόσθεσε μια περιπλοκότητα που χρειάζεται πολύ παραπάνω συντήρηση από το ενσύρματο. Άρα πάει η ελευθερία μου, πάει κι ο κοκοφοίνικας. Ευτυχώς δηλαδή που είμαι κατσαβιδάκιας και αντλώ ευχαρίστηση από το να κατσαβιδιάζω πράγματα. Αλλά αυτοί που δεν είναι?

    Στην ουσία χεστήκαμε για τα ασύρματα. Απλά το κρατώ ως υποσημείωση κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να μου πουλήσει ένα χιλιαστικό όραμα. Τα κόλπα του μάρκετινγκ είναι περίπου δύο ντουζίνες, τα χρησιμοποιούμε ανελλιπώς πάνω από 100 χρόνια και συνεχίζουν να δουλεύουν, όσο χοντροκομμένα κι αν φαίνονται. Σκεφτείτε πως μας πουλάνε τον ίδιο υπολογιστή σε πολύχρωμα σχέδια και δεν το ονομάζουν, ένας υπολογιστής πολύχρωμος με μια γιαπωνεζούλα ντυμένη nekomimi να τον παρουσιάζει, αλλά “μια νέα εμπειρία”. Και το καλύτερο απόλα είναι πως τσιμπάμε 🙂


    Ειλικρινά δεν γνωρίζω εάν στα 50 μου θα νιώσω πραγματικά ελεύθερος με τα ασύρματα δίκτυα, σκέφτομαι πάντως να μην περιμένω με αγωνία τη στιγμή. Κι αν θέλω νέες εμπειρίες, να ψάξω να τις βρω πουθενά αλλού.