• Short Cuts

    Date: 2010.09.10 | Category: OIKONOMIA | Tags: ,,,

    Πολύ θα θελα όταν μεγαλώσω να γίνω raymond carver, αλλά είμαι πιο φαφλατάς. Κι αυτά είναι διάφορα στιγμιότυπα του σουρεαλισμού που ζούμε.


    Καλλιγραφίες στον κώλο της μαϊμούς.

    Είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου πως δεν θα ασχοληθώ με τα δεκάδες πανικόβλητα σενάρια της κυβέρνησης για την αύξηση των εσόδων και την καταπολέμηση της ύφεσης. Για ποιο λόγο άλλωστε να παίζεις αυτό το αδιάφορο επικοινωνιακό παιχνίδι? Αλλά μετά το τελευταίο δεν άντεξα.

    Κυρίες και κύριοι σταματήστε τα πιεστήρια. Το τέλος της ύφεσης μόλις εφευρέθηκε. Η κυβέρνηση σκέφτεται να μειώσει τα τέλη ταξινόμησης στα ΙΧ.

    Με αυτόν τον τρόπο θα τονωθούν οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας που συντηρούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα θα τονωθούν τα έσοδα της δημόσιας Αττικής Οδού από το συνεπαγόμενο μποτιλιάρισμα.

    Μα για μισό λεπτό. Το ίδιο πράγμα δεν έκανε και η κυβέρνηση καραμανλή την άνοιξη του 2009? Τη κρίμα που δεν τόνωσε την εθνική αυτοκινητοβιομηχανία, πόσο μάλλον να έβγαλε τη χώρα από την ύφεση.

    Τι? Δεν έχουμε ούτε εθνικές αυτοκινητοβιομηχανίες? Πώς δεν το υπολόγισαν αυτό τα σαΐνια του ΥΠΟΙΚ? Μα ήταν μια τόσο καλή ιδέα.

    Ήδη μπορώ να φαντασιωθώ τα πράσινα παπαγαλάκια να εξηγούν με ποιο τρόπο θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα από την αύξηση των πωλήσεων των ΙΧ, και με ποιο τρόπο μετά -κλείνοντας το μάτι- θα πιάσουμε τη φοροδιαφυγή από όλους αυτούς που αγόραζαν τα ακριβά αυτοκίνητα με το κιλό. Και μπορώ να το φαντασιωθώ διότι τις ίδιες εξυπνάδες έλεγαν και τα γαλάζια παπαγαλάκια πέρσι. Το μόνο που κατάφεραν, ήταν να αδειάσουν τις αντιπροσωπίες ακριβών αυτοκινήτων, να αυξηθεί το εμπορικό έλλειμμα και να δείξουν τι εννοούν κοινωνική πολιτική οι κυβερνήσεις στην ελλάδα.

    Κι όσο για τη φοροδιαφυγή, καλλιγραφίες σ’ ένα υπουργείο που δεν μπορεί καλά καλά ούτε τον ΦΠΑ να συλλέξει.



    Οι νοικοκυραίοι είναι παντοτινοί.

    Διάβασα την επιστολή που έστειλαν οι νοικοκυραίοι ψιλικατζήδες και περιπτεράδες στον ΥΠΟΙΚ (πάνω από 40.000 σημεία πώλησης κατά δήλωσή τους), και δεν άντεξα να μην κάνω τον παραλληλισμό με την επιστολή των κηροποιών προς την κυβέρνηση έτσι όπως μας τη μεταφέρει ο bastiat 200 χρόνια πιο πριν.



    Come Mr Tally Man, Tally me banana.

    Άλλη μια είδηση που θα παίξει πολύ στους φιλοκυβερνητικούς κύκλους. “Στα τάρταρα η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας” . Στην 83η θέση, κάτω από τη μποτσουάνα, τη Ρουάντα, την ΠΓΔΜ και τη Ναμίμπια, σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα του World Economic Forum. Προτείνω μετά την επανάσταση και για να μην υπάρχουν συγκρούσεις, να προσφέρουμε ταξιδιωτικές μπροσούρες και δωρεάν εισιτήρια σε όλους τους πιστούς του World Economic Forum, προκειμένου να μεταβούν σε προορισμό της επιλογής τους μεταξύ των 4 αυτών χωρών με την καλύτερη ανταγωνιστικότητα από την ελλάδα. Μάλιστα για να μην κατηγορηθούμε ως διαβολείς της ιδιωτικής περιουσίας, προτείνω να ανταλλαχθούν τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους με ίδιων τετραγωνικών ακίνητα σε αντίστοιχες περιοχές στη χώρα της επιλογής τους. Ταυτόχρονα προτείνω την ανταλλαγή της κινητής περιουσίας τους με φράγκα ρουάντας ένα νόμισμα με εξαιρετικές προοπτικές ανόδου, σε αναλογία 1:1. πχ ένα εκατομμύριο ευρώ, ένα εκατομμύριο Φράγκα Ρουάντας (1ευρώ=740φράγκα ρουάντας).

    Για τα στελέχη του Πασόκ συγκεκριμένα -σε αναγνώριση των υπηρεσιών που έχουν προσφέρει στη χώρα- προτείνω να υπάρχει και η επιλογή του Αζερμπαϊτζάν, κυρίως λόγω των προγεφυρωμάτων που δημιούργησε ο κ.Μαντέλης.



    Κι όποιος μου ξαναπεί ότι μόνο καταθλιπτικές αναλύσεις γράφω, να του καεί το iPhone.