• Αναμείνατε στο ακουστικό σας (έτσι κι αλλιώς χρεώνεστε)

  Date: 2010.09.03 | Category: TECHIE-STUFF | Tags: ,,,

  Μια ακόμα σχολική χρονιά ξεκινά και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τα καταστήματα διαφημίζουν σχολικά είδη, οι εργαζόμενοι μουρτζούφλικα επιστρέφουν στις δουλειές τους, οι απολυμένοι παίρνουν τις αποζημιώσεις τους σε πενηνταδώδεκα άτοκες δόσεις και οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας προβαίνουν σε αυξήσεις. Αυτές είναι αγαπητά μου παιδιά οι αλήθειες της ζωής.

  Για ποιο λόγο οι αυξήσεις συμβαίνουν τον Αύγουστο? Μα φυσικά για να μην τις πάρει κανείς χαμπάρι. Η Vodafone αύξησε τις τιμές των διεθνών κλήσεων στις 9/8 και η Cosmote αύξησε τις τιμές των κλήσεων στα επαγγελματικά της προγράμματα μέχρι και 14% (από 22-23 λεπτά το λεπτό σε 25) στις 15/8

  Ταυτόχρονα αυξήθηκαν και οι τιμές σε διάφορα καρτοκινητά. Πχ καρτοσυμβόλαιο cosmote από 28 στα 30 λεπτά το λεπτό και whatsup από 36 λεπτά στα 37 το λεπτό. Και φυσικά ελάχιστη χρέωση στα 45δευτερόλεπτα, σχεδόν σε όλα τα προγράμματα όλων των εταιριών πια. Για να καταλάβετε το ύψος αυτών των τιμών, στη φτωχή Γερμανία τα περισσότερα καρτοκινητά που κυκλοφορούν χρεώνουν από 9 μέχρι 13 λεπτά το λεπτό. Βέβαια πολλές φορές χρεώνουν ανά λεπτό, αλλά τι πειράζει από τη στιγμή που η ελάχιστη χρέωση κοστίζει 9 λεπτά του ευρώ κι όχι 28 λεπτά?

  Ένα άλλο πράγμα που μου τη δίνει στους τιμοκαταλόγους των εταιριών, είναι η αναφορά των χρεώσεων ανά δευτερόλεπτο. Δηλαδή καταλαβαίνω πως η χρέωση 0,005 ευρώ το δευτ. είναι χαμηλότερη του 0,00616 ευρώ το δευτ. αλλά σε τελική ανάλυση δεν γνωρίζω πόσο χρεώνομαι διότι πρέπει να πολλαπλασιάσω τα πάντα επί 60 για να αποκτήσουν κάποιο νόημα. Κι έτσι στον τιμοκατάλογο δεν παίρνεις ποτέ χαμπάρι τι πραγματικά χρεώνεσαι εάν δεν έχεις κομπιουτεράκι δίπλα σου.

  Όπως βλέπετε δεν έχω παραπονεθεί μέχρι στιγμής για το πως είναι δυνατόν να αυξάνονται οι τιμές στην κινητή τηλεφωνία, τη στιγμή που είναι πολύ ψηλότερες του μέσου όρου της ΕΕ και τη στιγμή που οι επενδύσεις στα δίκτυα φωνής έχουν αποσβεστεί εδώ και μια 8ετία τουλάχιστον. Έχω αποφασίσει πως γιαυτό γκρίνιαξα πέρσι και δεν έχει αλλάξει τίποτα από τότε. Γιαυτό και ο βασικός στόχος αυτού του Techie δεν ήταν να σας πληροφορήσω για τις τιμές. Αλλά για εκείνα τα ψιλά γράμματα που μπαίνουν από κάτω.

  Και τα οποία λένε πως “Οι υφιστάµενοι συνδροµητές των ως άνω προγραµµάτων έχουν δικαίωµα καταγγελίας της σύµβασής τους, αζηµίως, εντός ενός µηνός από τη δηµοσίευση της παρούσας.” Με λίγα λόγια από τη στιγμή που η εταιρία αλλάζει μονομερώς τους όρους του συμβολαίου, μπορείτε εντελώς δωρεάν να διακόψετε το συμβόλαιό σας μέσα σε 30 μέρες. Κι όταν λέμε εντελώς δωρεάν εννοούμε εντελώς δωρεάν. Όποια επιδότηση σας έχουν προσφέρει, είναι μέρος του συμβολαίου (ή το τυράκι για το συμβόλαιο) και δεν υποχρεούστε να την επιστρέψετε. Με λίγα λόγια: Όσοι έχουν συμβόλαιο Vodafone κι όσοι έχουν επαγγελματικό συμβόλαιο Cosmote, μπορούν μέχρι τις 9 και 15 Σεπτεμβρίου αντιστοίχως να καταγγείλουν το συμβόλαιο τους με την εταιρία, ανεξάρτητα με το πότε λήγει το συμβόλαιο τους και ταυτόχρονα να κρατήσουν τη συσκευή που πήραν ως μπόνους για την υπογραφή του συμβολαίου.

  Έτσι τώρα μάθατε ένα ακόμα λόγο που οι εταιρίες κάνουν τις αυξήσεις τους μέσα στον Αύγουστο. Διότι μέχρι να το πάρουν χαμπάρι οι πελάτες τους, οι κρίσιμες 30 μέρες περνούν και το δικαίωμα διακοπής του συμβολαίου χάνεται.