• Ο ΦΠΑ και ο στασιμοπληθωρισμός

    Date: 2010.08.24 | Category: OIKONOMIA | Tags: ,,,,

    “Κύκλοι της κυβέρνηση” εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο 1/3 των αγαθών που σήμερα βρίσκονται στο καθεστώς χαμηλού ΦΠΑ (11%) και να μεταφερθούν στο 23%. Αυτό θα συμβεί, μας λένε τα έγκριτα παπαγαλάκια, εάν τα έσοδα δεν πάνε όπως προβλέπεται. Με λίγα λόγια σίγουρα. Για να δούμε τι θα συμβεί και στην κανονική ζωή όμως, επειδή ως γνωστόν αυτή η κυβέρνηση ελάχιστη σχέση έχει.

    Ο ΦΠΑ θα αυξηθεί σε είδη πρώτης ανάγκης και διάφορες υπηρεσίες κατά 12% με αποτέλεσμα οι τιμές να αυξηθούν κατά 12% τουλάχιστον. Οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν όλη αυτή την αύξηση. Σκεφτείτε πως ο ΦΠΑ ανέβηκε συνολικά 3% φέτος και ο πληθωρισμός έχει χτυπήσει ήδη 5,5%. Η αύξηση του 12% ακόμα και στο 1/3 των προϊόντων θα εκτινάξει τον πληθωρισμό ακόμα ψηλότερα. Ειδικά στις υπηρεσίες (εστίασης κλπ), όπου η στρογγυλοποίηση θα πάει σύννεφο.

    Και το κράτος? Αυτό θα εισπράξει ψίχουλα, όπως συμβαίνει ήδη. Πρώτον διότι πολλοί επαγγελματίες θα κρατήσουν την αύξηση του ΦΠΑ για τον εαυτό τους. Εκτός εάν πιστεύετε πως οι ταξιτζήδες για παράδειγμα θα αποδώσουν το 11% των αυξήσεων που έκαναν πριν 2 μήνες λόγω ΦΠΑ στο κράτος, τη στιγμή που νιώθουν “αδικημένοι” από το μέτρο. Δεύτερον διότι η κατανάλωση θα πέσει. Και τρίτον διότι θα αρχίσει να συμφέρει πια τους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους στο εξωτερικό για να παρακάμψουν τα καρτέλ και τους φόρους. Ειδικά εκεί που υπάρχει τεράστιο χάσμα τιμών (ποτά, τσιγάρα, καύσιμα). Είτε μέσω των επισκέψεων στις γειτονικές χώρες, είτε μέσω των αγορών από το ίντερνετ. Κι όταν γίνεται μια λιανική πώληση στο εξωτερικό, το ελληνικό κράτος δεν εισπράττει φόρους.

    Όπως έχουμε συνηθίσει να συμβαίνει στην κοινωνικά άδικη χώρα μας, τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού θα πληγούν περισσότερο, κάποιοι άλλοι θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τις απώλειες και φυσικά κάποιοι θα επωφεληθούν.

    Κι όταν συμβεί αυτό τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση? Να κλείσει τα σύνορα?

    Διότι τελικά δεν ξέρω εάν είμαστε το τελευταία σοβιετικού τύπου δυτικό κράτος, αλλά σύντομα θα είμαστε το πρώτο μετα-σοβιετικού τύπου δυτικό κράτος.

    Αυγή, 24 Αυγούστου 2010