• Ο ελέφαντας κάτω απ’ τη φλοκάτη.

    Date: 2009.11.27 | Category: OIKONOMIA, ΔΙΕΘΝΗ | Tags: ,,,

    Τις τελευταίες μέρες, οι Έλληνες τραπεζίτες κυκλοφορούν με φόρμα γυμναστικής σαν τον Κωσταντάρα, διαλαλώντας πως σφύζουν από υγεία και πως οσονούπω θα επιστρέψουν εκείνα τα ταπεινά δανεικά που χρωστάνε στην ΕΚΤ και την πτωχή ελληνική κυβέρνηση. Δανεικά που δεν έχουν καν ανάγκη, όπως λένε, καθώς η κρίση τελείωσε. Υπάρχουν μάλιστα και αναλυτές που σημειώνουν με νόημα πως οι πιο φιλελεύθερες ΗΠΑ, ανακάμπτουν γρηγορότερα.

    Την ωραία ατμόσφαιρα, χάλασε η χθεσινή ανακοίνωση του Dubai World, της κρατικής εταιρίας real estate και διασκέδασης του ομώνυμοι εμιράτου, που ζητούσε μια μικρή παράταση 6 μηνών για την αποπληρωμή ενός ομολογιακού δανείου ύψους $4δις (ευρώ 2,6δις) που λήγει μέσα στον Δεκέμβρη. Η Dubai World, που έγινε γνωστή όταν αποφάσισε να δώσει σάρκα και οστά στο σχήμα λόγου “χτίζω στην άμμο παλάτια”, με τεχνητά νησιά σε σχήμα φοίνικα και άλλα στο σχήμα της γης, χρωστά συνολικά γύρω στα $60δις (ευρώ 40δις). Χρήματα που όλοι πια αμφιβάλουν εάν θα μπορέσει να αποπληρώσει, καθώς οι τιμές των ακινήτων στο Ντουμπάι έχουν πέσει κατά 50% από την αρχή της κρίσης και πολλά από τα μεγαλεπήβολα project δεν έχουν καν ολοκληρωθεί.

    Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν δανείσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο γύρω στα 13δις ευρώ στο εμιράτο και απλά ελπίζουν πως το Αμπού Ντάμπι (το πλουσιότερο από τα 7 εμιράτα) θα αναλάβει να ξεμπλέξει το σπάταλο αδερφάκι του. Άλλωστε από τις αρχές του χρόνου το Αμπού Ντάμπι έχει δανείσει στο Ντουμπάι γύρω στα $15δις (ευρώ 10δις) για να καλύψει τις υποχρεώσεις του.

    Σε αυτό το πλαίσιο η στάση πληρωμών του Dubai World δεν είναι ακριβώς το τέλος του κόσμου. Αλλά υπενθυμίζει στους τραπεζίτες και το υπόλοιπο χρηματοπιστωτικό συνονθύλευμα πως επειδή έχωσαν τον ελέφαντα κάτω απ’ τη φλοκάτη για 6 μήνες, δεν σημαίνει πως ο ελέφαντας έπαψε να είναι εκεί. Και πώς τριγύρω υπάρχουν πολλά ελεφαντάκια χωρίς αρκετά μεγάλες φλοκάτες για να κρυφτούν. Ουσιαστικά το Dubai World λειτούργησε ως memento mori για την έπαρση των τραπεζών.

    Αυγή, 27 Νοεμβρίου 2009