• Προσέξτε τι εύχεστε

    Date: 2009.10.07 | Category: OIKONOMIA | Tags: ,,,,,,

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ.Τρισέ, κάλεσε εχθές την Κίνα να ανατιμήσει το νόμισμά της, όχι αύριο όπως επιμένουν οι Αμερικάνοι, αλλά τουλάχιστον σε κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα. Το κινέζικο Γιουάν είναι θεωρητικά συνδεδεμένο με ένα καλάθι νομισμάτων, αλλά ουσιαστικά η αξία του έχει διατηρηθεί σχετικά σταθερή μεταξύ 9 και 10 γιουάν ανά ευρώ από το 2005.

    Η άρνηση των Κινέζων στις πιέσεις της δύσης για γρήγορες αλλαγές δεν είναι παράλογη, καθώς θυμούνται πολύ καλά το 1986, τη χρονιά δηλαδή που οι Αμερικάνοι έπεισαν τους Ιάπωνες να ανατιμήσουν το γέν. Πέντε χρόνια αργότερα στην Ιαπωνία έσκασε η μεγαλύτερη φούσκα που είχε δει ποτέ η χώρα. Η ανάπτυξη από τότε σέρνεται.

    Μολαταύτα, οι Κινέζοι γνωρίζουν πως η μοίρα τους είναι να αποκτήσουν ένα πολύ σημαντικό νόμισμα. Το γιουάν ιστορικά είναι το πιο σημαντικό νόμισμα της Ασίας. Δεν είναι τυχαίο πως τόσο το γιαπωνέζικο γέν, όσο και το κορεάτικο γουόν, γραφόταν για αρκετά χρόνια με τον ίδιο ή παρόμοιο τρόπο.

    Όμως όπως και ο Άγιος Αυγουστίνος, παρακαλούν το πεπρωμένο τους να μην εκπληρωθεί ακόμα. Και ο κ.Τρισέ δείχνει να χρησιμοποιεί πολύ πιο διαλλακτική γλώσσα. Είναι πολύ σημαντικό όμως να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό που ζητά ο κεντρικός μας τραπεζίτης.

    Αρχικά η ανατίμηση θα σημαίνει πως ο,τιδήποτε προέρχεται από την Κίνα θα ακριβύνει. Με λίγα λόγια θα αυξηθούν οι τιμές στα καταναλωτικά αγαθά, χωρίς ταυτόχρονα να αυξηθούν οι μισθοί μας, αφού τα αγαθά που καταναλώνουμε δεν θα παράγονται στην Ελλάδα. Σαν να μην έφτανε αυτό, σε δεύτερο επίπεδο θα αυξηθούν και οι τιμές σε ένα σωρό πρώτες ύλες καθώς το πετρέλαιο πχ θα είναι πιο φθηνό για τους Κινέζους κι έτσι θα καταναλώνουν κι αυτοί περισσότερο. Άρα θα έχουμε κι ένα δεύτερο κύμα αυξήσεων στις τιμές των αγαθών.

    Αυτό το κύμα αυξήσεων θα κάνει τα αγαθά που παράγονται εσωτερικά στην ΕΕ πιο ελκυστικά. Το κινέζικο παπί και το ιταλικό παπί δεν θα έχουν τόσο μεγάλη διαφορά στην τιμή. Ειδικά εάν σκεφτούμε πως το ιταλικό παπί θα έχει και μια φινέτσα παραπάνω. Αυτό θα δώσει μια μεγάλη ώθηση στην ευρωπαϊκή βιομηχανία που θα τονώσει τις πωλήσεις στο εσωτερικό. Ταυτόχρονα και οι Κινέζοι θα μπορούν να αγοράσουν πιο φθηνά τη μερτσέντες που πάντα ονειρεύονταν, κάτι που θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερες και πιο καλοπληρωμένες δουλειές στην Ευρωπαϊκή βιομηχανία.

    Ακούω ήδη τα πρώτα παράπονα από τη γαλαρία πως η Ελλάδα και η Ιρλανδία δεν παράγουν μερτσέντες. Για την ακρίβεια δεν παράγουν ούτε καν ιταλικά παπιά. Τι κρίμα. Οι Ιρλανδοί παράγουν αγγλόφωνους ροκ στάρ και πανέμορφα τηλεφωνικά κέντρα με ιδιαίτερο χρώμα στην προφορά και οι Έλληνες παράγουν τουρισμό. Όπως καταλαβαίνετε οι Ιρλανδοί την έχουν λίγο χειρότερα από τους Έλληνες, αλλά όχι πολύ. Τα κράτη που βασίζουν τα έσοδά τους από την φορολόγηση της κατανάλωσης θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα καθώς μόλις εξηγήσαμε πόσο πολύ θα πέσει η κατανάλωση. Στην Ελλάδα η κατανάλωση αντιπροσωπεύει το 70% του ΑΕΠ.

    Άλλωστε από τότε που ξεκίνησε η κρίση, οι Γερμανοί βιομήχανοι φωνάζουν πως πρέπει επιτέλους να υπάρξει μια ισορροπία. Δεν είναι δυνατόν οι Αγγλίδες κομμώτριες να πληρώνονται καλύτερα από τους ειδικευμένους τους εργάτες που φτιάχνουν τα καλύτερα προϊόντα του κόσμου. Η συλλογιστική τους δεν είναι άδικη, αλλά συνολικά ως χώρα βρισκόμαστε πολύ πιο κοντά στις Αγγλίδες κομμώτριες, κάτι που θα δημιουργήσει μια αλλαγή στην κατανομή των αμοιβών. Η ψαλίδα δηλαδή με τον βορά μάλλον θα ανοίξει παρά θα κλείσει. Σας είπα τι ωραίο καιρό κάνει στο Μόναχο?


    Αυγή, 7 Οκτώβρη 2009