• Ο πληθωρισμός των καλών ημερών

    Date: 2009.03.14 | Category: OIKONOMIA | Tags: ,,,,

    Ο πληθωρισμός, όπως κάθε στατιστική είναι μια μαγική εικόνα που δημιουργείται για να εξυπηρετήσει μία ανάγκη. Η βασική ανάγκη του “χαμηλού πληθωρισμού” είναι να διατηρήσει χαμηλά τις επίσημες προσδοκίες για τα επίπεδα τιμών. Ο πληθωρισμός είναι περίεργο φρούτο. Φτάνει όλοι μαζί να πιστέψουμε πως του χρόνου οι τιμές θα αυξηθούν για να εκπληρώσουμε την προφητεία μας και αντίθετα. Εάν πιστέψουμε πως οι τιμές θα πέσουν, τότε η αναμονή των νέων χαμηλότερων τιμών είναι αρκετή για να ρίξει τη ζήτηση τόσο, όσο χρειάζεται για να πέσουν πράγματι οι τιμές.

    Έτσι είναι κεφαλαιώδες για κάθε κυβέρνηση που σέβεται τη μονεταριστική της θρησκεία να κρατά με κάθε τρόπο τον πληθωρισμό χαμηλά, προκειμένου να μη φουντώνουν οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων για τη χαμένη αγοραστική τους δύναμη. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα επί θητείας Κλίντον, έγιναν τόσες αλχημείες στον τρόπο προσδιορισμού του πληθωρισμού που ο σημερινός δείκτης τιμών καταναλωτή υπολείπεται μονίμως 3% από τον προηγούμενο.

    Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση μελετά διάφορα σχέδια παγώματος των μισθών καθώς τα στοιχεία του πληθωρισμού τον δείχνουν να βρίσκεται φέτος στο 1,6-1,8%. Αυτό το χαμηλό νούμερο εξηγείται λόγω της τεράστιας διαφοράς στην τιμή του πετρελαίου σε σχέση με πέρσι. Για την ακρίβεια η μεγάλη πτώση του πετρελαίου καλύπτει ένα από τα ουσιαστικότερα προβλήματα της “ελεύθερης” (ελληνικής) αγοράς. Διότι φέτος τον Φλεβάρη σε σχέση με πέρσι, οι τιμές των τροφίμων είναι 3,7% υψηλότερες, οι τιμές των ρούχων 3,6%, οι τιμές στα μπαρ-καφετέριες ξενοδοχεία 4,3% κλπ. Άρα πλην πετρελαίου, οι τιμές στην ελλάδα συνεχίζουν να αυξάνονται με τους ρυθμούς που μας είχαν συνηθίσει τις “καλές” μέρες της ελληνικής οικονομίας.

    Αυτά τα νούμερα είναι η καλύτερη απόδειξη πως στην ελλάδα δεν λειτουργεί κανένος είδους “ελεύθερη” αγορά, παραμόνο καρτέλ και ολιγοπώλια. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, όταν ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος κάλεσε την τρίτη όλους τους τραπεζίτες να ρίξουν τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από το επιτόκιο που δανείζεται το ελληνικό δημόσιο. Με λίγα λόγια το καρτέλ των τραπεζών θέλει να παίρνει χρήματα με 2,5-3% από τους καταθέτες για να τα δανείζει στο ελληνικό δημόσιο με 4-4,5%.

    Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως οι λόγοι που προσφέρθηκαν ως δικαιολογία για τις περσινές αυξημένες τιμές ήταν τόσο η υψηλή τιμή του πετρελαίου, όσο και οι τιμές των πρώτων υλών. Εδώ και μήνες όμως οι τιμές των πρώτων υλών έχουν πέσει πάνω από 50% στις περισσότερες περιπτώσεις, ακολουθώντας την τιμή του πετρελαίου. Το μόνο αγαθό που έχει κρατήσει την αξία του είναι ο χρυσός και μάλλον αυτό νομίζει ότι προσφέρει στους καταναλωτές της η ελληνική αγορά.

    Αυγή, 14 Μαρτίου 2009