• Η ώρα της κρίσεως

    Date: 2019.05.24 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Tags:

    Χαλαρώστε βρε για τις ευρωεκλογές στην ελλάδα μιλάω, τα πιο σοβαρά θα τα πιάσουμε άλλη στιγμή.

    Πριν μερικές βδομάδες εμφανίστηκε ο maik στο irc και μας μετέφερε μία φήμη που κυκλοφορεί στα περίξ. Οι θεσμοί θα κλείσουν την πειραιώς. Θα μου πείτε γιατί την πειραιώς κι όχι τη eurobank ή την εθνική ή οποιαδήποτε άλλη από τις εκατοντάδες τράπεζες ζόμπι που κυκλοφορούν στην ευρώπη? Η απάντηση είναι απλή, διότι έτσι θέλουν οι θεσμοί.

    Συζητώντας το κουτσομπολιό με άλλους την επόμενη βδομάδα, έμαθα πως είναι ένα αρκούντως διαδεδομένο κουτσομπολιό. Η μόνη διαφορά που συνάντησα είναι ότι κάποιοι πίστευαν ότι η πειραιώς θα κλείσει μετά τις ευρωεκλογές, ενώ κάποιοι άλλοι ότι θα κλείσει μετά τις εθνικές εκλογές. Παρότι το δείγμα μου δεν ήταν αρκετά μεγάλο, άρχισα να δημιουργώ μια ωραία αφήγηση στο κεφάλι μου που με κάποιο τρόπο περιγράφει την παράνοια ολόκληρου του ελληνικού μαγαζιού τα τελευταία 2 χρόνια. Άρχισα να παίζω με την ιδέα λοιπόν πως αυτοί που ήταν πιο κοντά στο σύριζα πίστευαν ότι το κλείσιμο της πειραιώς θα έλθει μετά τις εθνικές εκλογές, ενώ αυτοί που ήταν πιο κοντά στη νέα δημοκρατία πίστευαν ότι οι θεσμοί θα τιμωρήσουν τον σύριζα μετά τις ευροεκλογές. Γνωρίζοντας μάλιστα από που ψαρεύει τα λαυράκια του συνήθως ο μάικ, θεώρησα ότι η πηγή του είναι φιλο-νδ.

    Όλα αυτά θα τα είχα κρατήσει για μετά τις ευρωεκλογές αν δεν μου επιβεβαίωνε την υποψία ο ίδιος ο αλέξης κωλοτούμπας. Σύμφωνα με το σχεδόν πάντα έγκυρο ρεπορτάζ του euro2day.gr , ο αλέξης στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ απείλησε τους ψηφοφόρους πως αν δεν υπερψηφίσουν τον σύριζα στις ευροεκλογές, οι “θεσμοί” θα πάρουν πίσω όλες τις προεκλογικές παροχές που ο αλέξης έταξε, κι ότι ψήφος κατά του σύριζα είναι ψήφος στον βέμπερ.

    Το τοπίο λοιπόν είναι σχετικά ξεκάθαρο πια. Για αρχή και οι δύο κύριες πολιτικές δυνάμεις στην ελλάδα θεωρούν πως οι ίδιοι δεν είναι παρά κομπραδόροι ή αν προτιμάτε την πιο ντόπια τούρκικη έκφραση τσιράκια των “θεσμών” στο εξωτερικό. Αυτό μας επιβεβαιώνει και το κουτσομπολιό για την πειραιώς. Και οι δύο θεωρούν πως το ποιος θα εκλεγεί στην ελλάδα εξαρτάται από το πως θα πράξουν οι “θεσμοί”· και το αποδέχονται φυσικά ως κάτι δεδομένο. Το μόνο που κάνουν οι ίδιοι είναι να προσπαθήσουν να πείσουν τους “θεσμούς” προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση.

    Ο μεν σύριζα έχει ακουμπήσει τις ελπίδες του στο άλογο του μερκελο-μακρονιστάν. Ήδη στελεχάρες των συριζαίων υπερθεματίζουν στο ρυθμό του μακρόν που προσπαθεί να μας προφυλάξει από όλα αυτά τα fake news, ενώ η ίδια η μέρκελ -κατά την επίσκεψή της στην ελλάδα- σνόμπαρε τον θεωρητικά ομογάλακτό της κούλη κουκούλι. Τα κακά νέα είναι πως το μερκελο-μακρονιστάν βρίσκεται σε πλήρη υποχώρηση. Ο μακρόν στη γαλλία πολιορκείται κάθε σ/κ από τους αχάριστους υπηκόους του (τα fake news θα φταίνε), ενώ η μέρκελ έχει ήδη παραιτηθεί από την αρχηγία του κόμματός της και θεωρείται στη γερμανία λίγο του πεταματού (τα συνηθίζουν αυτά οι γερμανοί τα ίδια έπαθε και ο προκάτοχός της χέλμουτ κώλ).

    Ο κούλης κουκούλης στηρίζεται στο ρέγκλιγκ, και τον βέμπερ που δείχνει πράγματι να τιμά το γεγονός ότι τόσο το CDU όσο και η ΝΔ ανήκουν στην ίδια πολιτική ομάδα στην ευρώπη. Μέρος της κόντρας των θεσμών μπορείτε να απολαύσετε σε αυτό το ωραίο άρθρο.

     

     

    Ώρα για ταληράκια

    Γιατί έχει τόση σημασία αν θα κλείσει η πειραιώς για την κυβέρνηση που θα της κάτσει το λαχείο?

    Ο λόγος ονομάζεται bail-in και αποτελεί την επίσημη πανευρωπαϊκή πολιτική για τις προβληματικές τράπεζες· πρακτικά αυτό σημαίνει πως τα σπασμένα των τραπεζών καλούνται να πληρώσουν οι καταθέτες. Μέχρι σήμερα έχει τηρηθεί το άτυπο όριο των 100.000 ευρώ ως καταθέσεις που δεν κουρεύονται, αλλά αυτό το όριο δεν είναι πουθενά γραμμένο σε μαρμάρινες πλάκες και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί, ειδικά αν δεν υπάρχουν αρκετά παχιές καταθέσεις σε μια τράπεζα. Είναι προφανές πως ένα τέτοιο κούρεμα θα χτυπήσει κάθε κυβέρνηση που βρίσκεται εκείνη τη στιγμή στην εξουσία και γι’ αυτό οι ιταλοί πέρσι δεν δέχθηκαν να γίνει bail-in και πλήρωσε το ιταλικό δημόσιο από την καβάτζα τοu QE (έγινε bail-out με λίγα λόγια). Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τέτοια ευελιξία, τόσο διότι η καβάτζα του τσακαλώτου είναι πολύ μικρότερη απ’ όσο διαφημίζει (το τραπεζικό παπαγαλάκι κάνει μια καλή σούμα, δίνοντας φυσικά τη μερίδα του λέοντος -που αλλού- στις τράπεζες), όσο και γιατί η κυβέρνηση σύριζα δεν έχει πάει ΠΟΤΕ κόντρα στους θεσμούς μετά την κωλοτούμπα του 2015.

    Είναι προφανές λοιπόν (όπως πολύ καλά ήξεραν και οι ιταλοί), πως το πότε θα αποφασίσουν οι θεσμοί να κλείσουν μια τράπεζα θα έχει και τον αντίστοιχο πολιτικό αντίκτυπο για τα τσιράκια στο εσωτερικό. Οι νεοδημοκράτες ελπίζουν πως όπως οι θεσμοί πρόδωσαν τους ίδιους το φθινόπωρο του 2014, το ίδιο θα κάνουν και με τον σύριζα σήμερα, οι συριζαίοι ελπίζουν πως το πολιτικό κόστος θα το αναλάβει μια άλλη κυβέρνηση. Οι απειλές του τσίπρα στη συνέντευξη λίγο πολύ και απέξω απέξω αυτό ακριβώς λένε.

     

     

    Είναι οι προεκλογικές απειλές του αλέξη σαλτιμπάγκου πραγματικές?

    Όσο πραγματικές είναι και οι προεκλογικές υποσχέσεις του. Το βασικό ζήτημα είναι πως τόσο οι προεκλογικές απειλές όσο και οι προεκλογικές υποσχέσεις είναι το ίδιο κενές περιεχομένου. Η κυβέρνηση σύριζα έχει ψηφίσει μετά από εισήγηση του τσακαλώτου τον λεγόμενο δημοσιονομικό κόφτη. Αυτό σημαίνει πως αυτόματα και χωρίς καμία προειδοποίηση, οι όποιες “μόνιμες” ελαφρύνσεις, δώρα, επιδόματα κλπ κόβονται έστω και μόνο στην υποψία πως απειλείται το πλεόνασμα.

    Η ομαλοποίηση που ήρθε μεταξύ του 2014-2018 λόγω ευρωπαϊκού QE και παγκόσμιου φουσκώματος, βρίσκεται ήδη στα τελευταία της και άρα το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι ότι οι “μόνιμες” αυξήσεις και οι “μόνιμες” φορο-ελαφρύνσεις θα αποβούν απλό προεκλογικό τρικάκι.

    Ο αλέξης σαλτιμπάγκος λοιπόν είναι σαν να λέει στο κοινό του, πως αν τον υπερψηφίσουν την κυριακή μπορεί να “πείσει” τους θεσμούς πως αυτός συνεχίζει να είναι το καταλληλότερο τσιράκι και άρα δεν θα του χαλάσουν το success story μέχρι τις εθνικές εκλογές.

    Αυτό νομίζω είναι και το βασικό μήνυμα των ευρωεκλογών για το νέο δικομματισμό. Δύο τσιράκια που λένε στο εσωτερικό κοινό τους πως αν τους υπερψηφίσουν θα δείξουν στους θεσμούς πως είναι οι καταλληλότεροι· αυτό ακριβώς είναι και το βασικό συμπέρασμα από το λίγο άσχετο κουτσομπολιό για την πειραιώς. Μια πίστη πως οι θεσμοί θα ευνοήσουν τη μία την άλλη ομάδα. Όπως μας υπενθυμίζει και το τραπεζικό παπαγαλάκι όμως, το τι θα πράξουν οι θεσμοί είναι συχνά ανεξάρτητο και αδιάφορο σε σχέση με το τι θέλουν τα τσιράκια που βρίσκονται εκεί για να εκτελούν εντολές.

    Κι αυτή είναι η πικρή ιστορία της μικρής μας αποικίας αράπηδων καθώς έχει αποδεχθεί τη μοίρα της και θεωρεί πως ως τσιράκια θα τα πάμε καλά.