• Techie Αυτομαστιγώμενος.

    Date: 2010.05.06 | Category: TECHIE-STUFF | Tags: ,,,,

    Επειδή δύο βδομάδες πιο πριν είπα πως το site της βουλής δεν υπάρχει και έσφαλα, θέλω να επανορθώσω και να δηλώσω την ταπεινή μου συγνώμη προς το καινούργιο site της βουλής, διότι πράγματι υπάρχει. Λειτουργεί παράλληλα με το παλιό και βρίσκεται στο www.hellenicparliament.gr . Είναι αυτό το περίφημο site που κόστισε μόλις 890.000 ευρώ.

    Έγινε μάλιστα και δημόσια διαβούλευση που κράτησε από τις 28/7/2008 μέχρι τις 22/8/2008 , δηλαδή ακριβώς την περίοδο των διακοπών. Κάτι σαν τα 17,5δις που έδωσαν στις τράπεζες τη δευτέρα του Πάσχα, πριν προλάβουμε να χωνέψουμε τ’αρνί κι ύστερα από 2 μέρες, αποφάσισαν πως για την άνοδο των spreads, έφταιγαν οι συντάξεις και το δώρο των χριστουγέννων.

    Στο απολογητικό κείμενο που συνοδεύει την δικαιολόγηση αυτού του ποσού, ξεδιπλώνεται σε όλο το μεγαλείο του, το ελληνικό “δαιμόνιο” και ο λόγος που αυτή η χώρα έχει χρεοκοπήσει. Αναφέρεται λοιπόν πως από τα 890.000 ευρώ, οι 678 χιλιάδες δόθηκαν για αγορά εξοπλισμού και λογισμικού που παραμένει στην κυριότητα της Βουλής. Με λίγα λόγια, ρε παιδιά δεν σας τα φάγαμε, αγοράσαμε σέρβερ και προγράμματα. Φυσικά είναι προφανές πως με 678.000 ευρώ σε υλικά και προγράμματα στήνεις ένα μικρό google κι όχι ένα μέτριο site σαν κι αυτό της βουλής.

    Πρόκειται πρακτικά για ένα παλιό και δοκιμασμένο κόλπο τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα. Υπερτιμολογείς τα υλικά προκειμένου ο πελάτης να νιώσει πως αγοράζει “αξία” και υποτιμολογείς τη δουλειά σου για να είσαι “φθηνός”. Με αυτόν τον τρόπο, βγάζεις μερικές καλές προμήθειες από τα υλικά και ταυτόχρονα παραμένεις φθηνός. Φυσικά όσο περισσότερο υπερτιμολογείς, και όσο περισσότερα και ακριβότερα υλικά λες πως χρειάζεσαι, τόσο πιο μεγάλη προμήθεια παίρνεις. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνει χωρίς λόγο το κόστος μιας δουλειάς προκειμένου να φανεί πως ο εργολάβος δεν έβγαλε πολλά. Όσο για το λίνουξ που θα έριχνε στο μηδέν τις 295χιλιάδες που ξοδεύτηκαν σε άδειες λογισμικού, ρε παιδιά αυτό είναι τσάμπα, πως γίνεται να βγάλεις χρήματα από κάτι που είναι τσάμπα?

    Βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση, το υποτιμολογείς την εργασία σου είναι σχήμα λόγου, αφού το κόστος του σχεδιασμού και της ανάπτυξης ανήλθε σε 173 χιλιάδες ευρώ. Κι όλα αυτά για ένα πραγματικά μέτριο site που μοιάζει σαν να βγήκε από έτοιμο template με απαρχαιωμένες λύσεις σχεδιασμού και βίντεο. Ακόμα και το blog μου χρησιμοποιεί πιο προηγμένη τεχνολογία που την κατέβασα δωρεάν από το ίντερνετ. Μου πήρε δε ίσα με δύο μέρες να τη φέρω στα μέτρα μου και σας ορκίζομαι πως δεν είχα ξαναπιάσει στα χέρια μου css κώδικα.

    Μάλιστα μας κλείνουν και το μάτι λέγοντας πως το 80% του έργου χρηματοδοτήθηκε από κοινοτικά κονδύλια. Δηλαδή ρε παιδιά δεν φάγαμε τα δικά σας χρήματα, των χαζών Ευρωπαίων ήταν.

    Κι επειδή υπάρχουν άνθρωποι που σίγουρα δεν ξέρουν πόσο κοστίζει ένα site, να σας πω πως με 100.000 θα μπορούσατε να αποκτήσετε ο,τι ζητήσει η ψυχή σας κι ακόμα παραπάνω και ο ανάδοχος θα έκανε και κωλοτούμπες. Αλλά ξέρετε τώρα ο κινέζος είναι απλά ένας γκρινιάρης φτωχομπινές που δεν ξέρει πως γίνονται οι μπίζνες.

    AthensVoice, 5 Μάη 2010