• To πουλόβερ και το Brexit

    Date: 2016.06.24 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Tags: ,,,

     

    Από τα δύο πιθανά αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος, μόνο το ένα (το Brexit) υποσχόταν δράση. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση η δράση δεν είναι εξασφαλισμένη, όπως δεν ήταν στο ελληνικό ή το ιρλανδικό ή γαλλικό δημοψήφισμα.

    Διότι το πιο επαναλαμβανόμενο μοτίβο που βλέπουμε στον δυτικό κόσμο μετά το 2008 είναι οι ελίτ να πετάνε την κοινωνική συναίνεση στα σκουπίδια και μάλιστα με τον πιο ηχηρό τρόπο. Και αυτό το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά πιθανό να το δούμε και στη βρετανία.

    Τα πιο συνηθισμένα όπλα αυτής της απόφασης είναι: είτε οι διαπραγματεύσεις τις εξόδου να πάρουν πολύ χρόνο, έτσι ώστε πρακτικά η βρετανία να παραμένει μέσα/έξω. Είτε να ξανακάνουν ένα δημοψήφισμα μέχρι οι βρετανοί να ψηφίσουν τη σωστή απόφαση, είτε ένας κλάδος της εξουσίας (συνήθως ο νομοθετικός για να έχει μια κάποια θεωρητική νομιμοποίηση), να ψηφίσει αντίθετα για λόγους εθνικούς συμφέροντος.

    Και από εθνικά συμφέροντα έχεις να επιλέξεις πολλά. Η πτώση της στερλίνας, η υποβάθμιση της βρετανικής οικονομίες, οι κραυγές κάποιων βοριο-ιρλανδών και σούμπιτων των σκωτσέζων για ανεξαρτησία, ο εμφύλιος πόλεμος που θα αρχίσει να αχνοφαίνεται εκατοντάδες χρόνια μετά τον τελευταίο, μπλα μπλα μπλα μπλα.

     

     

    Το πουλόβερ στη γερμανία.

    Παρότι το δημοψήφισμα έγινε στη βρετανία, είναι στη γερμανία που βλέπουμε πολλές καραμπόλες. Ο σόιμπλε τρίβει τα χεράκια του που επιτέλους κάποιος ψήφισε την έξοδο από την ΕΕ. Σαν να μην πέρασε μια μέρα, ζητά ως κακός μπάτσος να τηρηθούν οι διαδικασίες της εξόδου, θεωρώντας πως επιτέλους θα στρίψει το CDU σε μια πορεία ευρω-εξόδου καπελώνοντας το ανερχόμενο AfD.

    Ο πρόεδρας της δημοκρατίας γκάουκ, σε μια δήλωση αφοπλιστικής ειλικρίνιας είπε πριν μερικές μέρες πως “οι ελίτ αυτή τη στιγμή δεν αποτελούν κανένα πρόβλημα, είναι ο λαός που αυτή τη στιγμή είναι το πρόβλημα” Φυσικά τη δήλωση αυτή την έκανε προκειμένου να εξηγήσει την άνοδο του AfD, αλλά ταιριάζει γάντι αυτή τη στιγμή σε όλη τη δύση. Ο αλέξης παπαδήμος θα κλαίει αυτή τη στιγμή που το αριστερό προφίλ του δεν τον αφήνει να κάνει μια τέτοια δήλωση.

     

     

    Και το πουλόβερ στην οικονομία.

    Οι κρίσεις έρχονται πάντα στο δεύτερο εξάμηνο. Αλλά επειδή αυτή η στατιστική συχνότητα είναι γνωστή σε όλους, οι κρίσεις τα τελευταία χρόνια έρχονται λίγο πιο πριν. Αντί για τον παραδοσιακό οκτώβρη η lehman έσκασε τον σεπτέμβρη και πολύ συχνά έχουμε γεγονότα μέσα στον “ήρεμο” αύγουστο. Άρα το brexit ως καταλύτης ενός ακόμα σκαλοπατιού προς τα κάτω δεν είναι καθόλου απίθανο. Άλλωστε τα γεγονότα είναι απλά οι αφορμές για να εκφραστούν τάσεις ή να πέσουν από τα σύννεφα τόσοι και τόσοι επενδυτές οικονομολόγοι, τραπεζίτες και λοιποί που το έχουν συνήθειο να πέφτουν από τα σύννεφα κάθε τρεις και λίγο. Η οικονομική μου μαγική σφαίρα παραμένει πιστή στο άρθρο του φλεβάρη, αν και όπως βλέπουμε όλες σιγά σιγά, σε λίγο καιρό κανείς δεν θα ασχολείται με την οικονομία 😉

     

     

    Το περίφημο πουλόβερ

    6 χρόνια σε αυτό το μπλόγκ σας έχω κάνει κλύσμα ότι το πουλόβερ ξηλώνεται. Ο μόνος λόγος ήταν προκειμένου να μην τα ξαναλέμε σήμερα. Για να είμαι ειλικρινής χαίρομαι ιδιαίτερα που δεν έχω πολλά πράγματα να πω για το brexit χωρίς να καταλήξω στην επανάληψη.

    Στα λίγα πράγματα που έχω να προσθέσω είναι το πως διαμορφώνονται τα μοτίβα αυτού του ξηλώματος, με κεντρικότερο το χάσμα της ελίτ από τους υπόλοιπους. Όχι μόνο διότι εξαιρετικά λιγότεροι υπόλοιποι φαντασιώνονται εαυτούς μέρος των ελίτ, αλλά και διότι μετά το 2008 συμβαίνουν συνεχώς γεγονότα που δείχνουν συνεχώς ότι οι ελιτ έχουν χάσει την εύνοια των ουρανών, όπως θα έλεγαν χαριτολογώντας οι κινέζοι (με τους οποίους διατηρώ μακραίωνους δεσμούς όπως μαρτυρά και το όνομά μου).

    Αυτό θα είναι και το κεντρικό μοτίβο των εξελίξεων από εδώ και πέρα. Θα είναι οι αμερικάνικες ελίτ αρκετά έξυπνες για να ανεβάσουν τον τράμπ στην εξουσία? Θα καταλάβει ο ολάντ πως με το να γίνει σαρκοζύ δεν είναι σίγουρο ότι οι υπόλοιποι στα αριστερά του θα τον ψηφίσουν για να μην έρθει η λεπέν? Το γερμανικό πολιτικό σύστημα τι θα κάνει με την άνοδο του AfD την οποία δεν υπάρχει κανείς πολιτικά να σταματήσει? Ο πέπε γκρίλο ή κάποιος άλλος θα έχει τη δυνατότητα να σώσει την ιταλία από το ευρώ?

    Αυτά είναι μερικά μικρά μοτίβα για να ασχολούμαστε, να έχουμε να λέμε, σε μια μεγάλη εικόνα που δεν αλλάζει ιδιαίτερα. Αν μη τι άλλο, οι ενδιαφέροντες καιροί που ζούμε δεν θα αφήσουν το irc χωρίς θέματα 🙂

     

     

    ΥΓ . Το είχα δώσει και στο IRC, αλλά το κομμάτι αυτό διαβάζεται μαζί με το πολύ εύστοχο σχολίο του θείου βάλυ για την άλλη πλευρά του χαντακιού.