• Techie Redux

    Date: 2010.04.01 | Category: TECHIE-STUFF | Tags: ,

    Είμαι σίγουρος πως αυτά που θα σας πω στο σημερινό Techie τα έχω ξαναπεί και πριν 2 χρόνια, αλλά αυτή είναι τελικά η πλάκα του να έχεις μια στήλη 6 χρόνια και κάτι. Πρώτων σιγά μη θυμάστε τι είχα πει πριν δύο χρόνια. Δεύτερον οι ίδιες συμβουλές σε διαφορετική χρονική στιγμή δημιουργούν διαφορετικό αντίκτυπο. Πριν 2 χρόνια άντε να με είχαν ακούσει κάτι μπατιροφοιτητές και κανένας ακόμα με παθολογική προσκόλληση στα πράγματα που έχει αγοράσει. Δύο χρόνια και μια κρίση αργότερα, είμαι σίγουρος πως θα βρω πολύ περισσότερους ευγνώμονες αναγνώστες.

    Και τώρα η συμβουλή μου. Εάν ο υπολογιστής σας σέρνεται, δεν χρειάζεστε καινούργιο. Καταλαβαίνετε τώρα τι εννοώ. 2 χρόνια πριν θα λέγατε, δεν πειράζει ρε μεγάλε θα πάρω άλλον, έτσι κι αλλιώς είχα βαρεθεί το χρωματάκι και το ένα USB λίγο κουνιέται κι άλλωστε τον παλιό ήθελα να το δώσω στη μάνα μου στο χωριό, για να βλέπω καμιά ταινία όταν πηγαίνω το Πάσχα.

    Μη νομίσετε πως είμαι κανένας γκουρού της καταναλωτικής συμπεριφοράς. Στις δουλείες μου έχω εκατόν-κάτι υπολογιστές και ογδοντα-κάτι χρήστες (ναι μερικοί έχουν από δύο, συν κάτι σέρβερ κλπ), κι έτσι μπορώ και πιάνω το κλίμα της εποχής. Αλλά εάν ο υπολογιστής σέρνεται, τι μπορείτε να κάνετε για να μην βασανίζεστε?

    1. Για αρχή, εάν έχετε (s)Vista, σβήστε τα και βάλτε ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας. Έχετε κάτι παλιά Windows XP, βάλτε τα. Θέλετε να τα σκάσετε για τα Windows7, δικά σας λεφτά είναι. Εδώ τα σκάσατε για τα Vista. Θέλετε να βάλετε Ubuntu, με μεγάλη μου χαρά. Αλλά προσθεού βγάλτε αυτό το άθλιο λειτουργικό από τον υπολογιστή σας. Θα με ευγνωμονείτε, και ο υπολογιστής σας, ως δια μαγείας, θα γίνει πιο γρήγορος.

    1. Πληρώστε 2 ευρώ για ένα κατσαβιδάκι και 20-25 για μια μνήμη (RAM) και διπλασιάστε τη μνήμη του υπολογιστή σας, ειδικά εάν ο υπολογιστής είναι 3-4 χρονών και πάνω. Αυτό δεν ισχύει για όσους είχαν Vista, αυτοί θα βρίσκονται σε νιρβάνα από την πρώτη κίνηση. Φροντίστε έτσι ώστε η RAM σας να είναι τουλάχιστον 768ΜΒ με 1GB και θα δείτε πάλι το φως το αληθινό. Ένα παλιό centrino laptop με 256MB μνήμη που είναι πιο αργό και από καροτσάκι της λαϊκής, θα μετατραπεί σε ικανοποιητικό υπολογιστή με άλλα 512ΜΒ. Τόσο απλή είναι αυτή η αλλαγή που θα αναρωτηθείτε γιατί δεν έβαλαν τόση μνήμη από την πρώτη στιγμή. Ούτε εγώ έχω απάντηση, αλλά εγώ έχω σταματήσει να αναρωτιέμαι για την ηλιθιότητα του μάρκετινγκ.

    2. Απεγκαταστήσετε το AntiVirus που έχετε, ειδικά εάν ο υπολογιστής σας είναι πάνω από 3-4 χρονών. Ήρθε η ώρα να γίνετε συνετοί χρήστες και να μην μπαίνετε στο νετ με internet explorer. Firefox, Opera, Chrome, όλα δουλεύουν. Η καρμική ανταμοιβή σας γιαυτήν την κίνηση θα είναι ένας πολύ πιο αποκρίσημος υπολογιστής σε βαθμό που δεν θα φανταζόσασταν πόσο κακό μπορεί να κάνει ένα Antivirus. A! Κι αν έχει λήξει η συνδρομή του εδώ και 2 χρόνια, είστε διπλά χαζοί που το αφήνετε σαν φυλαχτό μήπως και ξορκίσει το κακό. Η συμβουλή 3 δεν ισχύει για όσους έχουν Mac και Linux διότι αυτοί δεν χρειάζονται antivirus.

    3. Εάν ο υπολογιστής είναι 3 χρονών και πάνω, δεν θα ήταν κακό να κάνετε μια επανεγκατάσταση του λειτουργικού. Τόσα χρόνια είναι σίγουρο πως θα του έχετε αφήσει διάφορα κατάλοιπα και κουσούρια από κακο-εγκατεστημένα προγράμματα. Αυτό δεν ισχύει για όσους έχουν Vista και θα πρέπει να ακολουθήσουν τη συμβουλή 1.

    4. Εάν τα έχετε κάνει όλα αυτά και ο υπολογιστής σας συνεχίζει πραγματικά να σέρνεται (όχι στη φίλη μου τη λίτσα το msn ανοίγει 300εκατοστά του δευτερολέπτου πιο γρήγορα). Τότε 2 τινά συμβαίνουν. Ή παίζετε κάποιο από αυτά τα άθλια κακογραμμένα flash παιχνίδια του facebook, ή ο υπολογιστής σας είναι πάνω από 10-12 ετών παλιός και θα πρέπει ή να τον αλλάξετε, ή να κάνετε υπομονή.

    5. Over and Out.