• Συνταγές της γιαγιάς.

    Date: 2010.03.16 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ, OIKONOMIA | Tags: ,,,,,

    Διαβάζοντας τη συνταγούλα που έγραψε το ΔΝΤ στους Ούγγρους, δεν μπορούσα να μην νιώσω μια αγαλλίαση για το πόσο σκληρά προσπαθεί η κυβέρνηση μας να μας ξελασπώσει. Πρακτικά το ΔΝΤ υπόσχεται δανεικά στους Ούγγρους, μόνο εάν υποσχεθούν να μειώσουν όλες τις δαπάνες τους και να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους. Και καλά θα μου πείτε, εάν ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους, τι τα χρειάζονται τα δανεικά του ΔΝΤ? Μα για να τα δώσουν στις τράπεζες.
    Βλέπετε η Ουγγαρία, όπως και οι άλλες ανατολικές χώρες βγήκαν από το σιδηρούν παραπέτασμα με μηδενικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος. Μέσα σε 20 χρόνια κατάφεραν να υπερχρεωθούν με τις γνωστές φιλελεύθερες συνταγές. Η διαφορά με τα ελληνικά νοικοκυριά είναι πως οι Ούγγροι δανείζονταν σε ξένο νόμισμα, κυρίως ευρώ και ελβετικό φράγκο. Με την κρίση το φιορίνι υποτιμήθηκε, κάνοντας τα δάνεια που πήραν πολύ πολύ ακριβότερα. Το αποτέλεσμα είναι πως πολλά από αυτά είναι αδύνατον να αποπληρωθούν. Κάτι που θα σημαίνει μεγάλες απώλειες (ως και χρεοκοπία) για τις Αυστριακές, τις Γερμανικές και τις Ελληνικές τράπεζες.
    Προκειμένου να μην χρεοκοπήσουν λοιπόν οι τράπεζες, το ΔΝΤ δίνει χρήματα στην Ουγγαρία με αντάλλαγμα τη μείωση των μισθών. Δεν είναι υπέροχο? Ευτυχώς που στην Ελλάδα έχουμε σοβαρή κυβέρνηση και μας προστατεύει από τέτοιες κακοτοπιές.

    Ουτοπία.

    Αν η πολιτική ελίτ της ουγγαρίας τώρα ήταν κανένα σοβαρό μαγαζί, θα μπορούσε να ακολουθήσει την εξής νόμιμη και ηθική πρακτική. Λόγω κρίσης θα υποτιμούσε κι άλλο το φιορίνι, κάνοντας ακόμα πιο αδύνατη την αποπληρωμή δανείων που έχουν συναφθεί σε ευρώ. Οι καταναλωτές θα έχαναν τα σπίτια τους μεν, αλλά ταυτόχρονα θα έφευγε από πάνω τους το δυσβάσταχτο χρέος σε ευρώ και ελβετικά φράγκα. Οι τράπεζες τώρα με τη σειρά τους θα αναγκάζονταν να πουλήσουν αυτά τα σπίτια σε φιορίνια στην ουγγρική αγορά με αποτέλεσμα να επωμιστούν τόσο το συναλλαγματικό ρίσκο, όσο και το ρίσκο της πεσμένης κτηματαγοράς. Στο τέλος, μέσα σε 5-6 χρόνια οι Ούγγροι θα μπορούσαν να ξαναγοράσουν τα σπίτια τους σε πολύ χαμηλότερες τιμές και φυσικά στο νόμισμα με το οποίο παίρνουν τους μισθούς τους. Την διαφορά αυτή των 5-6 χρόνων θα την κάλυπτε η κυβέρνηση προσφέροντας κατοικίες στους “άστεγους” συμπολίτες τους και ταυτόχρονα προσφέροντας εργασία για την ανέγερση αυτών των επιπλέον κατοικιών. Αλλά ευτυχώς η Ουγγρική κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε τέτοιες αντι-λαικές πολιτικές και οι Ούγγροι θα ξαναγίνουν δουλοπάροικοι όπως και μόλις πριν 150 χρόνια.

    Αυγή, 17 Μάρτη 2010