• Diminishing Returns (σχολιασμός εκλογικών αποτελεσμάτων)

  Date: 2015.01.28 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Tags:

   

  Αυτό είναι ένα μικρό άρθρο κυρίως για να μη μου κάνετε american bar το άρθρο για το QE. Θα σχολιάσω ό,τι καταλαβαίνω από τα αποτελέσματα.

  Σύριζα: Σε αυτόν ανήκει και ο τίτλος του άρθρου. Ο σύριζα αποφάσισε να χτίσει σ’ ένα κοινό ταξικά και ηλικιακά ανώτερο από το οποίο όμως απολαμβάνει ολοένα και μικρότερα εκλογικά κέρδη. Ήταν σαν την αύξηση του αφορολόγητου περιουσίας στη ΔΕΘ. Η διαφορά μεταξύ 300Κ και 500Κ αφορούσε μόλις 150.000 άτομα.

  Με λίγα λόγια τέρμα οι συμμαχίες με τους μπόμπιρες από το 2006 και το 2008. Οποιοδήποτε είναι κάτω των 30φεύγα δεν έχει τίποτα να ελπίζει στον σύριζα. Κι αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στις εκλογές. Οι κάτω ή γύρω των 30 δεν είναι μαντρωμένοι για να “αναγκαστούν” να ψηφίσουν σύριζα, διότι η δική τους πολιτική εμπειρία καλώς λέει πως δεν έχουν να ελπίζουν κάτι από τις εκλογές.

  Κι αυτή η τακτική μετέτρεψε μια εκλογική βραδιά με άνετη παράσταση νίκης σε αυτή τη σφιγμένη οριακή αυτοδυναμία. Κι αυτό ήταν εμφανές στο κέντρο της αθήνας. Μεταξύ πανεπιστημίου και σταδίου, ο μέσος όρος ηλικίας ήταν εντυπωσιακά υψηλός.

  Παρόλαυτά η κυβέρνηση συμμαχίας ήταν έτοιμη και αυτή τη στιγμή ο καταλληλότερος ver 4.0 (aka αλεξικέραυνος) είναι πρωθυπουργός. Βασικό του στοίχημα είναι να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει καλύτερη διαχείρηση από τον σαμαρά έτσι ώστε στις επόμενες εκλογές να απευθυνθεί σ’ ένα ευρύτερο εκλογικό κοινό για να μπορέσει να κυριαρχήσει.

  ΑΝΕΛ: Πάνε μαζί με τον αλεξικέραυνο και δένουν τις τύχες τους. Στην ουσία αν ο αλεξικέραυνος καταφέρει να περάσει τη διαπραγμάτευσή του ως νίκη, οι ανελ θα μπορέσουν να πουν στο δεξιό κοινό τους, πως αυτοί υπερασπίστικαν τα δίκαια της πατρίδας και για το καλό της, συμμάχισαν ακόμα και με τους κουμουνιστές. Ο σαμαράς μπροστά τους θα φαίνεται ως ένας φτωχομπινές δοσίλογος. Πρόκειται για ένα στοίχημα χωρίς πολλά να χάσουν. Η δυναμική τους ήταν φθίνουσα, ο καμμένος πήρε το υπουργείο που ζήταγε και από τον σαμαρά τον μάη του 2012 και πάνε για εξαφάνιση, εκτός κι αν κάνουν το colpo grosso και αναγορεφθούν ως η νέα δεξιά.

  Και η κυβέρνηση των δύο

  Ακούω πολλές γκρίνιες για τους ψεκασμένους αλλά ιστορικά, στην λαίλαπα των φιλελέ πάντα αντιστέκονταν δίπλα δίπλα οι πιο περίεργοι σύμμαχοι. Παπάδες με αριστερούς, άνθρωποι του κοινού νου, συντηρητικοί μαζί με ψεκασμένους. Όπως αντίστοιχα και η φιλελέ συμμαχία ήταν πάντα ένα συνοθύλευμα (αλλά αυτό το είχατε γνωρίσει ήδη).

  Η κυβέρνηση αυτή είναι ειδικού σκοπού κι αυτό ακριβώς ήθελε (και κατάφερε) ο αλεξικέραυνος κάτι που αντικατοπτρίζεται και στο κυβερνητικό σχήμα. Ο αλεξικέραυνος την έχει δει administration, με λίγα λόγια μπάμιας ή ρουσβελτ ή όπως θέλετε πες τε το, έχει μαζέψει για υπουργούς διάφορους κυβερνήσιμους το κόμμα απέχει κάπου στο βάθος και πάμε να δούμε.

  Το ότι το κόμμα απέχει έχει και τα καλά του και τα κακά του. Καλό είναι στα πλαίσια που το κόμμα δεν είναι κανένα διαμάντι να το εμπιστεύεσαι. Κακό είναι φυσικά διότι όλες οι φιοριτούρες περί δημοκρατίας πάνε περίπατο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ο αλεξικέραυνος , οι φίλοι του και το χάος. Όποιος κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει…

  μολαταύτα εγώ θα περιμένω να δω τις πράξεις τους και ραντεβού στα γουναράδικα 🙂

  ΝΔ: Για κάποιον που είχε πετάξει λευκή πετσέτα είναι μια μεγαλιώδης νίκη. Και ακόμα πιο μεγαλιώδης αποτυχία για εμένα που πίστευα ότι η νδ θα επιστρέψει στο 20% θεωρώντας πως έχει σπάσει τις συμμαχίες της με τους νοικοκυραίους. Προφανώς δεν το έκανε και προφανώς η κρυστάλινη μου σφαίρα τα πάει σκατά όταν μιλάει για δεξιους 🙂

  Τώρα αν αυτό θα μεταφραστεί σε παραμονή σαμαρά στη νδ, μένει να το δούμε με ποπκορν.

  ΧΑΧΑΧΑΝΑ: ωραία μάθαμε το ποσοστό του σκληρού πυρήνα τους. Με τη νδ ψηλά, με τα χαχανα στη φυλακή, με τους ακτιβισμους ευτυχώς στον πάτο, είδαμε λίγο πολύ τον σκληρό τους πυρήνα. Και προσωπικά μου φαίνεται μια χαρά. Συνεχίζω να πιστεύω πως αν οποιοσδήποτε στον σύριζα θέλει να τους βάλει φυλακή καλό θα ήταν να το κάνει με κάτι διαφορετικό από τον νόμο περί οργανωμένου εγκλήματος με τον οποίο ως γνωστό μπορείς να κλείσεις μέσα οποιονδήποτε δεν φορά κράνος.

  Ρυάκι: Δοκίμασε τα πάντα. Πήρε τον ψαριανό, αγόρασε στις προσφορές τον λυκούδη, και μερικούς πασόκους, έγλυψε κάθε φιλελέ, κατέβασε όποιο ψώνιο μπόρεσε να βρει μπροστά του (αυτά τα δύο είναι μάλλον αλληλο-επικαλυπτόμενα), και φόρτωνε καραβιές υποστήριξεις από τα μμε. Και παρόλαυτά το μόνο για το οποίο μπορεί να επαρθεί είναι ότι πήγε καλύτερα από το αντίστοιχο πείραμα του 2012 , δηλαδή τον τζήμερο.

  Έτσι κι αλλιώς το κοινό τους είναι συνεχώς μειούμενο, ο πολιτικός τους χώρος κατηλλημένος και ο ίδιος ο μπαρμπα-σταύρος όχι ακριβώς το αστέρι του πενταγράμμου. Θα δοκιμάσουν να κρατηθούν ποντάροντας στην αποτυχία σύριζα, με το γνωστό απολιτικό λόγο, αλλά κάθε επιτυχία σύριζα θα τους πονάει βαθιά 😉

  ΚΚΕ: συμπεριφέρεται ως κόμμα μπετόν αρμέ στην ουσία είναι ένα κόμμα δορυφόρος του σύριζα. Τα πήγε περίφημα τηρουμένων των συνθηκών αλλά όχι γιατί έπεισε το ίδιο, παρά γιατί πολλοί αριστεροί ξερνούσαν με αυτά που έβλεπαν να κάνει ο σύριζα. Ο σκληρός του πυρήνας θα συνεχίσει να τον συντηρεί στη βουλή (και άρα και τον οικονομικό μηχανισμό του).

  Ανταρσύα: Παρά το τέλειο προεκλογικό σποτάκι με τον μαλάκα τάκη, η ανταρσύα για μια ακόμη φορά έδειξε ότι δεν έχει σχεδόν καμία δυναμική στην κοινωνία. Το 0,6% είναι τρομακτικά απογοητευτικό και αυτή τη φορά δεν υπάρχουν δικαιολογίες καθώς το ΚΚΕ αντίστοιχα κέρδισε από τη δεξιά στροφή σύριζα. Η ανταρσύα λοιπόν έχει τώρα να αντιμετωπίσει την επίθεση ενός κυβερνητικού σύριζα που θα ρουφάει από τα φυντάνια της με τον ίδιο τρόπο που ρούφαγε το πασοκ από το συνασπισμό.

  Λεβέντης: The revenge. Επιτέλους οι προφητείες του βγήκαν σωστές. Και επιτέλους δικαιώθηκε φτάνοντας στα υψήπεδα του 2%. Θα ήθελα πολύ να δω την ηλικιακή διάρθρωση των ψηφοφόρων του (που υποψιάζομαι πως ειναι οι περιξ των 30 και κάτω) αλλα δυστυχως αυτό δεν θα το μάθουμε ποτε 🙂

  Τελεία: και παύλα γκλέτσο είσαι κάβλα το αφήνω με ερωτηματικό δεν έχω ιδέα ας δουμε τι θα γίνει

  πασοκ, κιδισο τραλαλα (εντάξει κορίτσια κομμένη η πλάκα)