• Ένα διάκοσια μανδάμ τα ταληράκια, να τ’ αφήσω?

    Date: 2015.01.23 | Category: OIKONOMIA | Tags: ,,

    Τόσο είναι το μέγεθος του ευρωπαϊκού QE έτσι όπως ανακοινώθηκε εχθές από τον σούπερ μάριο. (εδώ στα ελληνικά κι εδώ στα αγγλικά με περισσότερες λεπτομέρειες). Όσοι έχετε παρακολουθήσει όλο το δράμα έτσι όπως ξεκίνησε τον απρίλη πέρσι τέτοια εποχή , δεν χρειάζεστε πραγματικά αυτά τα ταληράκια. Για τις υπόλοιπες όμως θα κάνουμε μια μικρή σούμα:

    Η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα λοιπόν είναι έτοιμη να τυπώσει 60δις το μήνα για τουλάχιστον 20 μήνες προκειμένου να βοηθήσει τα φιλαράκια της. Για αρχή όμως μην το θεωρείτε δεδομένο ότι το πρόγραμμα θα κρατήσει τόσο. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να το επεκτείνει ή να το σταματήσει, γιαυτό άλλωστε οι αγορές αυτές θα γίνονται τμηματικά δηλαδή 60δις το μήνα μέχρι να ανέβει ο πληθωρισμός πίσω στο “φυσιολογικό” 2% ή μέχρι να βαρεθούνε ή μέχρι να αλλάξουνε τα κόζια.

     

     

    Πόσα θα φάμε ρε παιδιά?

    Στα πλαίσια που η ελλάδα είναι το 2% της ΕΚΤ θεωρητικά αυτό αφορά τους έλληνες φίλους της ΕΚΤ κατά 2% δηλαδή 24δις βαριά βαριά κι ασήκωτα ή 1,2δις το μήνα. Υπάρχει ένα θέμα εδώ βέβαια καθώς μέτοχοι της ΕΚΤ δεν είναι μόνο οι χώρες της ευρωζώνης. Για την ακρίβεια οι χώρες που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης αποτελούν το 30% του μετοχικού κεφαλαίου. Παρότι η εκτ έχει κάνει διάφορες μαλακίες κατά καιρούς, είναι σχετικά απίθανο να αναμένουμε πως η εκτ θα αγοράσει χαντρούλες και από χώρες που δεν συμμετέχουν στο ευρώ. Άρα στην ουσία το 1,2τρις συνολικά θα πρέπει να μοιραστεί ανάμεσα στα μέλη της ευρωζώνης, κάτι που με την απλή μέθοδο των τριών που μάθαμε στο δημοτικό σημαίνει ότι η ελλάδα θα έχει λαμβάνειν 2,85714285714% από το μπικικίνι δηλαδή χοντρικά 34,3δις ευρώ συνολικά ή 1,71δις και κάτι ρέστα κάθε μήνα.

     

     

     

    Πώς θα τα φάμε ρε παιδιά?

    Όπως γράφει η ανακοίνωση ο ντράγκι θα αγοράσει ομόλογα κρατικά και ιδιωτικά με φρεσκοτυπωμένο χρήμα που θα βγάλει σκαλίζοντας τη μύτη του. Τα ομόλογα αυτά θα κλειστούν σε μια ντουλάπα από την οποία δεν θα ξαναβγούν ποτέ να δουν το φως του ήλιου. Οι αγορές θα γίνουν από τη δευτερογενή αγορά τέτοιων χρεογράφων με λίγα λόγια από τα ήδη υπάρχοντα.

    Τώρα εδώ τα ήδη υπάρχοντα είναι μια σχετική κουβέντα. Διότι αν τον άλλο μήνα (μάρτη) εκδοθεί ένα ομόλογο, τον απρίλη αυτό το ομόλογο μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα της εκτ καθώς είναι ήδη υπάρχον.

     

     

    Που θα φυλάγονται οι χαντρούλες?

    Πρόκειται για μια παραδοσιακά ευρωπαϊκη καραγκιοζιά. Λοιπόν οι χαντρούλες θα φυλάγονται κατά 20% στην εκτ λίγο πολύ και κατά 80% στην εκάστοτε εθνική τράπεζα που κάνει την αγορά. Αυτό υποτίθεται θα σημαίνει ότι αν ποτέ τα σαπάκια δεν αποπληρωθούν αυτές οι απώλειες θα αφορούν μόνο κατά 20% την εκτ και κατά 80% τις περιφερειακές κεντρικές τράπεζες. Καταλάβατε τίποτα? Αν ναι τότε αυτό πάει να πει ότι δεν έχετε ιδέα από κεντρικές τράπεζες και το ταχυδακτυλουργικό του ντράγκι δούλεψε για εσάς.

    Στην ουσία με αυτή την απόφαση η εκτ θέλει να δώσει την ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ πως οι όποιες χασούρες θα αφορούν την κάθε περιφερειακή κεντρική τράπεζα ξεχωριστά (κατά 80%), και μόνο κατά 20% την κεντρική τράπεζα. Αλλά το QE είναι σχεδιασμένο από τη φύση του προκειμένου να εξαφανίσει ένα κομμάτι σαπακίων των φίλων μας. Δεν είναι φτιαγμένο προκειμένου να αποπληρωθούν κάποτε αυτά τα σαπάκια.

    Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες εκδίδουν χρήμα by fiat. By fiat σε απλά ελληνικά σημαίνει όποτε τους καυλώσει (επιστημονικά πάντα). Ακριβώς όπως κάνουν και τώρα με το QE. Αν λοιπόν λήξει το σαπάκι και δεν μπορεί να αποπληρωθεί (σοκ και δέος), στην ουσία η κεντρική τράπεζα ή θα το διαγράψει τελείως ή -το πιο πιθανό για την ευρωζώνη- θα το ανανεώσει για τα επόμενα 50χρόνια και θα συνεχίσει να το έχει σε εκείνο το ανήλιαγο ντουλάπι λέγοντας πως το σαπάκι δεν έχει τίποτα το κακό.

    Διότι τα χρήματα που εκδίδει η κεντρική τράπεζα , κανείς μα κανείς δεν πρόκειται να τα ζητήσει. Δεν είναι δανεικά με λίγα λόγια. Για να καταλάβετε πόσο κορόιδα είστε, μέχρι το 1970+ και τα κρατικά ελλείμματα ένα κράτος δεν τα χρώσταγε σε κανέναν ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

    Τώρα υπάρχει ένα άλλο μικρό θέμα με τα φύλακτρα. Θεωρητικά τα ομόλογα που θα αγοραστούν έχουν τόκους. Αυτοί οι τόκοι θα πληρώνονται από τον εκδότη του ομόλογου.

    Στην περίπτωση των κρατών, το υπουργείο οικονομικών θα πληρώνει τους τόκους στην κεντρική τράπεζα και η κεντρική τράπεζα θα τα επιστρέφει στο υπουργείο οικονομικών (μείον οι προμήθειες φυσικά). Άρα το κόστος εξυπηρέτησης των κρατικών ομολόγων που κατέχει η κεντρική τράπεζα εκμηδενίζεται και αυτό αυξάνει τη δυνατότητα των κρατών να δανείζονται, διότι πληρώνουν λιγότερους τόκους για περισσότερα δάνεια.

     

     

    Ποιοι θα φάμε ρε παιδιά?

    Όπως είπαμε καλεσμένοι στο πάρτι θα είναι οι φίλοι της εκτ. Στην ανακοίνωση αναφέρονται ρητά κρατικά και ιδιωτικά (βλ κυρίως τραπεζικά) ομόλογα. Αυτό που δεν αναφέρεται καθόλου φυσικά είναι η αναλογία αυτών των αγορών. Τυχαίο? Δεν νομίζω. Στο κάτω κάτω πρέπει να βγουν και οι μίζες στον συνωστισμό από χαρτιά που θα δημιουργηθεί καθώς θα τρέχει η κάθε σούλα να εκδίδει κωλόχαρτα προκειμένου να τα αγοράσει η εκτ. Γιαυτό κι εγώ τις ονομάζω χαντρούλες.

     

     

    Μίζες η εκτ?

    Βρε γλυκέ μου δεν είναι αυτό που νομίζεις. Στα πλαίσια που το πρόγραμμα και οι προϋποθέσεις του είναι παντελώς ασαφείς και γιούχου, το περιθώριο για κάτω από το τραπέζι συμφωνίες είναι απεριόριστο. Άλλωστε ο ιταλός κύριος ντράγκι ξέρει καλά από αυτά τα πράγματα. Όχι ότι ο λουξεμβουργιανός κύριος γιούνκερ γνωρίζει λιγότερα, απλά δεν προσθέτει τη λέξη αγαπούλα στο τέλος και μας μπερδεύει. Σάμπως ο κύριος σόιμπλε που ακόμα ψάχνει μια βαλίτσα με μαύρα χρήματα που κάπου χάθηκε στη διαδρομή μεταξύ του γραφείου του και των γραφείων του κόμματος θα μπορούσε να δηλώσει αθώος?

    Και για να δείτε πως δεν λασπολογώ χωρίς στοιχεία, δεν έχετε παρά να κοιτάξετε τις αγορές ελληνικών κρατικών ομόλογων από την εκτ πίσω στο αθώο 2010. Τότε η εκτ είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 50δις ευρώ, αλλά για όσες θυμούνται τις λεπτομέρειες εκείνης της αγοράς, τα πράγματα δεν ήταν τόσο αθώα.

    Διότι η εκτ αγόρασε μια μέρα στα μουλωχτά ελληνικά ομόλογα χωρίς προηγούμενη συμφωνία και μάλιστα αυτά τα ομόλογα προέρχονταν τυχαία από γαλλικές τράπεζες. Αυτό έγινε φυσικά με πλήρη τεχνοκρατικά κριτήρια κι αν νομίζετε ότι έχει καμία σχέση με το γεγονός ότι ο κ.τρισέ ήταν γάλλος και είχε φίλους διάφορους γάλλους τραπεζίτες, θα είστε συκοφάντες του κοινού ποινικού δικαίου.

    Μόλις το έμαθαν οι γερμανοί ότι ο κ.τρισε αγόρασε ελληνικά ομόλογα από γαλλικές τράπεζες με τεχνοκρατικά κριτήρια για την σταθερότητα της ευρωζώνης (βεβαίως, βεβαίως) είπαν ότι θέλουν κι αυτοί να συμμετάσχουν (στη σταθερότητα μπρε καρντάσια) αλλιώς θα φωνάξουν φάουλ. Και κάπως έτσι αγοράστηκαν 50δις ελληνικών ομολόγων.

    Με πλήρη τεχνοκρατικά κριτήρια και με τη σύμφωνη γνώμη των επιστημόνων*

     

    Εγώ είμαι έτοιμος να εκδώσω ένα ομόλογο ύψους 800.000ευρώ με υποθήκη το σπίτι των γονιών μου προκειμένου να το πουλήσω στην ΕΚΤ και να πάρω το μετρητό στο χέρι. Άλλωστε σε αυτήν την τιμή πώλησης (νομίζω η αντικειμενική πρέπει να είναι γύρω στο 90.000) και με πλήρη τεχνοκρατικά κριτήρια το δικό μου ομόλογο είναι σαφώς πιο αξιόπιστο από τα μισά ιδιωτικά κωλόχαρτα που θα αγοράσει η εκτ.

     

    *των ίδιων επιστημόνων που θα ρωτήσει ο τσίπρας για να του πουν τι θα γίνει με τη δυνατότητα ομόφυλων ζευγαριών υιοθετούν αθώες ψυχούλες για να τις κάνουν σαν τα μούτρα τους σαν δεν μου ντρέπονται.

     

     

    Κάτσε ρε φίλε θέλεις να πεις ότι εμείς δεν θα πάρουμε μέρος στο πάρτι?

    Φυσικά και θα πάρετε αφού για το δικό σας καλό θα γίνει όλο αυτό. Κοιτάξτε λοιπόν πως θα πάρετε μέρος. Ας πούμε ότι είστε ο καφετζής δίπλα στη γιουρομπανκ. Η γιούρομπανκ να θυμήσω είναι εκείνο το σαπάκι που ξεφόρτωσε ο λάτσης στην εθνική προκειμένου να την κοπανήσει για λουξεμβούργο μεριά.

    Λοιπόν η γιουρο-χέσε-μέσα εκδίδει ένα ομόλογο με κάλυψη πλήρως αξιόπιστων (επιστημονικά ελεγμένων βεβαίως βεβαίως) ενυπόθηκων δανείων ύψους 1δις. Και το πουλάει σ’ έναν επενδυτή ας πούμε ένα τυχαίο όνομα λάτσης μήτσος (απλή συνωνυμία μη φαντάζεστε).

    Η εκτ πάει κι αγοράζει από τον μήτσο το ομόλογο αυτό και του δίνει 1δις παράκάτιψιλά να βγαίνουν και οι προμήθειες βρε κορίτσια για τα πούρα. Ο μήτσος λάτσης τώρα με τόσα λεφτά στην τσέπη δεν ξέρει τι να τα κάνει. Αγοράζει λοιπόν άλλο ένα ομόλογο απο τη γιουρο-χεσε-μεσα γιατί σου λέει καλή μπίζνα δεν ήταν? Όμως από την όλη διαδικασία κουράστηκε βρε παιδί μου και έτσι βγαίνει έξω και πάει στον καφετζή και αγοράζει έναν καφέ και ένα ντόνατ. Είδατε πως ωφελήθηκε μέχρι και ο καφετζής βρε αχάριστοι?

     

     

    Μα, δεν λέει η εκτ ότι θα αγοράσει και κρατικά ομόλογα?

    Ναι το λέει, αλλά δεν μας λέει πόσα θα είναι αυτά τα ομόλογα. Αυτό μας το αφήνει για έκπληξη. Ας πούμε όμως ότι θα είναι τα μισά γιατί τα άλλα μισά θα πάνε να αγοράσουν ομόλογα του EFSF της γιουρο-χεσε-μεσα και άλλων δαιμονίων.

    Δηλαδή για την ελλάδα αναλογούν 17δις και κάτι ψιλά μην είστε καρμίριδες. Άρα ο τσίπρας θα έχει 17δις στην τσέπη μέχρι το σεπτέμβρη του 2016 μετατρέποντας τον σαμαρά στον μεγαλύτερο μαλάκα της δεκαετίας?

    Θα θέλατε. Η εκτ κάνει σαφές ότι αυτά τα ομόλογα θα τα αγοράσει από τα ήδη υπάρχοντα, δηλαδή τη δευτερογενή αγορά. Ναι ρε καραγκιόζη τέκι, αλλά εσύ πιο πάνω δεν έλεγες ότι αν εκδόσουμε ομόλογα τον μάρτη, τον απρίλη αυτά τα ομόλογα θα είναι ήδη στη δευτερογενή? Σαφώς, αλλά εδώ υπάρχει ένα κενό.

    Η εκτ δεν μας έχει εξηγήσει (όχι τυχαία) ποιος θα διαλέγει αυτά τα ομόλογα και από που. Για την ακρίβεια μας έχει πει ότι αυτά πρέπει να είναι αξιόχρεα (τον πούτσο κλαίγανε δηλαδή σαν τα stress test των τραπεζών είναι αυτά), αλλά πέρα από αυτό ουδέν.

    Χμμμ προβληματικό εε? Ναι γιαυτό και είναι εξαιρετικά πιο εύκολο και πιο πιθανό, η εκτ να αγοράσει ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται ήδη στα χέρια των δανειστών έτσι ώστε να τους απαλλάξει από αυτό το βάρος. Με αυτόν τον τρόπο και η μερκέλα μπορεί διατηρήσει την πίεση στους προϋπολογισμούς των κρατών. Διότι με 17δις λιγότερα ελληνικά ομόλογα στα χέρια των δανειστών, οι δανειστές θα είναι εξαιρετικά χαρούμενοι και ο τσίπρας δεν πρόκειται να δει σέντσι. Αλλά είμαι σίγουρη πως θα του υποσχεθούν ότι θα γίνει μια διαπραγμάτευση για το χρέος σε 20 τέρμινα από σημερα.

     

    Μπορεί ο σταθάκης να οργανώσει μια έξοδο στις αγορές αντίστοιχη με αυτή που έκανε ο σαμαράς πέρσι τον ιούνη, αλλά θα πρόκειται για το γνωστό pony and dog show, δηλαδή θα έχει το αντίστοιχο εφέ της αντίστοιχης εξόδου του σαμαρά. Αλλά θα πρέπει με κάποιο τρόπο να πιάσει κολλητιλίκια με τον ντραγκι προκειμένου να προτιμήσει ο μάριο να αγοράσει τα φρέσκα ομόλογα αντί για τα μπαγιάτικα .

    Κι αυτό έρχεται σε ανταγωνισμό με τους δανειστές. Διότι θυμηθείτε, όλο το QE πρόκειται για ένα δωράκι στους φίλους μας. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να μας πει ο σταθάκης γιατί αυτός είναι καλύτερος φίλος του ντράγκι από το βερολίνο ή το παρίσι ή τη ρώμη ή τη μαδρίτη ή το ελσίνικι κοκ (που έχουν ελληνικά ομόλογα από το πρώτο μνημόνιο και είμαι σίγουρη πως θέλουν να τα ξεφορτωθούν).

     

     

     

    Μααααα, δεν πρόκειται το QE να ρίξει ακόμα περισσότερο όλα τα επιτόκια και να κάνει την έκδοση νέων δανείων ακόμα πιο εύκολη και άρα να έρθει επιτέλους η ανάπτυξη το σακσές στόρυ και η ελπίδα?

    Ναι καταλαβαίνω. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ακόμα και με 500μgr διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος, είναι πολύ ρεαλιστικό να δείτε τον δράκο της αποκάληψης, τον χριστό φαντάρο, τους μάγιας να παίζουν ποδόσφαιρο χρησιμοποιώντας για μπάλα 3 κομμένα κεφάλια του σαμαρά, αλλά σας υπόσχομαι ότι ανάπτυξη δεν θα δείτε.

    Αν είστε μέσα στους φίλους της εκτ θα είστε πολύ χαρούμενη δεν υπάρχει αμφιβολία. Εγώ με τα 600.000 ευρώ που θα πάρω πχ (800.000 μείον 200.000 για τόκους 5% επί 4 χρόνια) δεν πρόκειται να πω ποτέ κακή κουβέντα για τον μεγάλο ευεργέτη του σύμπαντος κύριο σούπερ μάριο που έσωσε την πατρίδα, την παρτίδα και γενικά μας έκανε όλους ευτυχείς. Αλλά οι υπόλοιπες το πολύ πολύ να πάρετε, ό,τι πήρε και ο καφετζής στο υποθετικό μας και εντελώς φανταστικό παράδειγμα.

     

     

    Μα δεν θα βρούμε πετρέλαιο, ο πάοκ θα πάρει πρωτάθλημα, ο αλεξικέραυνος θα ανακοινώσει ότι ζει ευτυχής σ’ ένα menage a trois με την συζυγο και το τρανς γκομενάκι της συζύγου την ίδια στιγμή που ο άνθιμος θα τον ραίνει με αγιασμό?

    Επειδή δεν μπορώ να προβλέψω τι άλλη παπάρα θα φανταστεί κάποιος να πει με αφορμή το QE, δηλώνω εδώ πως η απάντηση είναι εξαρχής όχι .

    Διότι σε αυτό το σύμπαν που ζούνε οι κεντρικές τράπεζες υπάρχουν δύο τρόποι να γίνει πιστωτική επέκταση (είναι μαλακία να το ονομάζουμε ανάπτυξη) που να αφορά μέχρι και τον καφετζή της γειτονιάς.

    Ο πρώτος τρόπος είναι να ξαναρχίζουν να μοιράζουν οι τράπεζες δάνεια σαν τρελές. Αυτό ξεχάστε το διότι το παιχνίδι έσπασε και δεν πρόκειται να ξαναφτιάξει ούτε σε 20 χρόνια.

    Ο δεύτερος τρόπος είναι να αυξήσουν τα κράτη τα ελλείμματά τους προκειμένου να προσφέρουν φρέσκο χρήμα στην αγορά. Το qe υποννοεί αλλά δεν υπόσχεται κάτι τέτοιο. Στην ουσία το qe διασφαλίζει πως η γαλλική και η ισπανική και η ιταλική κυβέρνηση θα συνεχίσουν να έχουν ετήσια ελλείμματα της τάξης του 6% και αυτά τα ελλείμματα θα τους κοστίζουν φθηνότερα. Από αυτά τα ελλείμματα ανάπτυξη δεν θα δείτε, όπως δεν την είδατε το 2014 το 2013 το 2012 κ.ο.κ που οι κυβερνήσεις αυτές τα ίδια ελλείμματα είχαν.

     

    Αν έχετε ακόμα απορίες και θέλετε να το κάνουμε και κακάκια στα σχόλια από κάτω 🙂