• Lasciate ogne speranza, voi ch’entrate (parte sinistra)

  Date: 2015.01.10 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Tags: ,

  Και τώρα που ξεμπερδέψαμε με τα λιμά πάμε στον πρωταγωνιστή αυτών των εκλογών, δηλαδή τον σύριζα. Να δηλώσω εδώ αρχικά ότι εγώ θα ψηφίσω σύριζα διότι θέλω να εκλεγεί αυτοδύναμος. Και θέλω να εκλεγεί αυτοδύναμος έτσι ώστε να μη συμβεί το καλύτερο δυνατό σενάριο για μια ικανή ομάδα μέσα στο σύριζα. Αυτό της συγκυβέρνησης με κάποιον δεξιότερα από τον ίδιο για να του φορτωθούν όλες οι κωλοτούμπες. Επιπλέον δεν είχα και δεν έχω (και δεν είχα ποτέ) καμία επίσημη σχέση με τον σύριζα, δεν είμαι υποψήφιος βουλευτής, μέλος της ΚΕ, κλπ κλπ. Τώρα που τελειώσαμε με τα disclaimer πάμε στο ζουμί.

   

  Η βασική τακτική του σύριζα βασίζεται στην κλασική τακτική όλων των κομμάτων που θα κερδίσουν τις εκλογές, δηλαδή αυτή του ιταλού γκόμενου. Ο σύριζα δεν θα χάσει ευκαιρία να σου πει ότι είσαι ο πιο όμορφος του κόσμου. Φυσικά το ξέρεις ότι δεν είσαι, αλλά ακούγεται ωραία έτσι δεν είναι? Κι αφού ακούγεται ωραία και έχεις πιει και τις μπυρίτσες σου και θέλεις να πηδηχτείς, ε δεν πάει και το παλιάμπελο? Σάμπως θα σου καθίσει στο σβέρκο για τα επόμενα 3-4χρόνια?

   

  Τόσα απλά και τόσο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα. Ο σύριζα μέσα σε 10 μέρες προεκλογικής εκστρατείας και άλλες 10 μέρες που πλησίαζαν οι εκλογές έχει κάνει μια αριστερή επίθεση που δεν έχει κάνει 2,5 χρόνια τώρα. Θα βάλει φυλακή όσους κλέψανε και παίξανε με τους θεσμούς, θα χτυπήσει τους ολιγάρχες, τα κανάλια τις κατασκευαστικές κλπ κλπ ο μελισσανίδης είναι ένας λαθρέμπορος με κάτι περίεργα νταραβέρια στη λιβύη, κλπ κλπ..

   

  Κι αυτή η αριστερή επίθεση δουλεύει και από την άλλη πλευρά, αυτή των ψηφοφόρων. Όπως και στις ερωτικές σχέσεις με ανθρώπους που μόλις γνώρισες, τα πάντα είναι άδεια περιεχομένου κι εσύ τα γεμίζεις με αυτό που εσύ ψάχνεις και θέλεις. Πχ θα στείλουμε σπίτι τους τα τσογλάνια της ομάδας δέλτα, θα νομιμοποιήσουμε τη φούντα, τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, τα ματ θα βαφτούνε ροζ, η οικολογία και η κοινωνική δικαιοσύνη θα λάμψει, η αγιά σοφιά θα χτιστεί (ο ναός της αεκ ντε).

   

  Ο νέος καταλληλότερος άλλωστε, ο αλεξικέραυνος (ver 4.0) φροντίζει να αποτελεί τον τέλειο γκόμενο χωρίς πολλές δεσμεύσεις. Δώστε βάση πχ στην παρακάτω δήλωση: Το φυσικά και θα πηδήξουμε τις τράπεζες μεταφράζεται σε : “ούτε μία πρώτη κατοικία δεν θα δημοπρατηθεί”. Καλό ε? τους σκίσαμε το καλσόν και τρέμει ο σαλας?

   

  Δεν θα πολυλογήσω άλλο αυτό το παραμύθι το έχετε δει πολλές φορές να παίζεται. Yes we can (but no we won’t), o ολάντ που θα φορολογούσε τους πλούσιους και θα ήταν αντίβαρο στη μέρκελ, το spd που θα άλλαζε πολιτική και μυαλά στη μέρκελ (αμάν αυτή η μέρκελ), ο αείμνηστος ΓρΑΠ με το λεφτά υπάρχουν, ο κουβέλης με το θα διαπραγματευτούμε το μνημόνιο, ακόμα και ο σαμαράς με το θα σκίσουμε το μνημόνιο 🙂

   

  Γιατί τέτοια απαισιοδοξία από μέρους μου? Διότι όπως θα προσπαθήσω να δείξω παρακάτω ο σύριζα (όπως και όλα τα άλλα κόμματα, αλλά οι άλλοι δεν θα κυβερνήσουν), δεν έχει πρόγραμμα. Μη με παρεξηγάτε έχει εξαγγείλει μισή ντουζίνα προγράμματα, αλλά εγώ θα σας δείξω πως θα γίνει το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών. Πάμε?

   

   

   

  Το πρόγραμμα των 100 ημερών

  Ο καταλληλότερος ver 4.0 (αλεξικέραυνος) -χρησιμοποιώ τη νομενκλατούρα του ubuntu εδώ να έχει και όνομα πέρα από version- μπαίνει στο μαξίμου τροπαιούχος. Βγάζει ένα διάγγελμα ελπίδας προς τον ελληνικό λαό, κοιτάζει με το πηγούνι ελαφρά ανασηκωμένο προς το μέλλον (αυτό χωροταξικά είναι προς τον εθνικό κήπο) και σηκώνει τα μανίκια για δουλειά.

   

  10 μέρες αργότερα βγαίνει και λέει με τα φρύδια γεμάτα αγωνία, πως παραλάβαμε χάος. Πως η προηγούμενη κυβέρνηση μας κορόιδεψε (σοκ! σοκ και δέος) και τελικά αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα δεν υπάρχει. Ποιος το περίμενε ότι ο σαμαράς θα έπεφτε τόσο χαμηλά? Ως εκ τούτου αγαπητοί μου συμπολίτες θα πρέπει να κάνετε λίγο υπομονή. Το πρόγραμμα της δεθ ισχύει αυτούσιο αλλά λίγη υπομονή.

   

  Την 28η ημέρα (μην πάμε με παυσίπονα στη μάχη), πάει στους ευρωπαίους να διαπραγματευτεί. Παίρνει τον πούλο (θα το εξηγήσω εκτενώς αυτό) και γυρνάει πίσω και λέει, μας πολεμάει η ευρωπαϊκή ολιγαρχία, θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή. Το πρόγραμμα της δεθ ισχύει αυτούσιο, αλλά θα το υλοποιήσουμε με δικούς μας πόρους.

   

  Την 50η ημέρα ο αλεξικέραυνος βγαίνει και δηλώνει ότι η άνοιξη που έρχεται θα είναι η πρώτη άνοιξη του ελληνικού λαού εδώ και πολλά πολλά χρόνια (λίγη υπομονή μόνο). Στα χέρια του κρατάει μαργαρίτες και ο ερνέστος χέζει πάνω στο πουκάμισό του. Σηκώνει αμέσως τα μανίκια και του αλλάζει πάνες.

   

  Και την 100η ημέρα ο αλεξικέραυνος κλείνει το πρόγραμμά του υποσχόμενος ότι η άνοιξη θα αργήσει λίγο. Να μέχρι να μπει καλά το καλοκαίρι που οι υπουργοί θα έχουν σαρώσει ριζοσπαστικά τη διοίκηση. Μέχρι τον σεπτέμβρη που θα τυπώσει ο ντράγκι. Μέχρι το δεκέμβρη που οι ποδέμος θα κερδίσουν της ισπανικές εκλογές. Μέχρι την επόμενη άνοιξη που θα παραιτηθεί ο ναπολιτάνο στην ιταλία. Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι που θα τυπώσει ο ντράγκι, που μάλλον τελικά θα τυπώσει τον σεπτέμβρη του 2016 κοκ.

   

  Και τώρα που τελείωσα απλά και γρήγορα με το πως θα κυλήσει η διακυβέρνηση της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στο γαλαξία (αν θέλετε previews κοιτάξτε τα πεπραγμένα της δούρου που έχουν συνταράξει συθέμελα την περιφέρεια), να εξηγήσω και με απλή αριθμητική γιατί θα συμβεί όλος ο παραπάνω καραγκιόζ μπερντές.

   

   

  Ι have a cunning plan my lord

  Για την ακρίβεια έχουμε ακούσει τόσα cunning plan από τον σύριζα που ακόμα δεν έχω σηκωθεί από τα γέλια. Το όλο σχέδιο του σύριζα βασίζεται σε μερικές σταθερές. Από τη μία είναι το πρόγραμμα της δεθ κόστους 12δις (κατά δικούς τους υπολογισμούς) το οποίο ο σύριζα θα χρηματοδοτήσει κάπως. Όπως βλέπετε στο σκέλος της χρηματοδότησης έχει βάλει διάφορα τυχάρπαστα νούμερα*, τα οποία μάλιστα δεν είναι σταθερά καθώς η χρηματοδότηση αλλάζει ανάλογα με τον ποιον διαβάζεις, θα δείτε τι εννοώ παρακάτω. Αυτό αφορά το πρόγραμμα στο εσωτερικό της χώρας.

  *όποιος έχει αμφιβολίες για το τυχάρπαστο ας ρωτήσει συγκεκριμένα στα σχόλια πιο νούμερο του φαίνεται λογικό.

   

  Στο εξωτερικό της χώρας ο αλεξικέραυνος θα πάει να διαπραγματευτεί στη βρυξέλα για να μειωθεί το χρέος (κατά δικές τους δηλώσεις).

  Το χρέος αυτή τη στιγμή πληρώνεται από τα μνημόνια και θα συνεχίσει να πληρώνεται από αυτά καθώς ο ελληνικός προϋπολογισμός δεν έχει πρωτογενή πλεονάσματα να το πληρώσει. Άρα το χρέος αυτή τη στιγμή είναι αδιάφορο για τον ελληνικό προϋπολογισμό και το τι κάνει ο σύριζα στο εσωτερικό του.

   

  ερ. Γιατί τέτοια καψούρα για να μειωθεί?

  απ. Μα για να γίνει βιώσιμο βρε παιδιά.

  ερ. Και γιατί μας ενδιαφέρει να γίνει βιώσιμο από τη στιγμή που δεν το πληρώνουμε?

   

  Αυτή την απάντηση την έδωσε μεγαλοπρεπώς ένας από τους υπεύθυνους της οικονομικής πολιτικής του σύριζα, ο κ.σταθάκης:

  Πολύ απλά για να ξαναδανειστούμε βρε κουτά! Άρα το μεγάλο σχέδιο του σταθάκη είναι να μας μειώσουν το χρέος προκειμένου να το ξανα-αυξήσουμε 🙂 Πάμε στη χρηματοδότηση του προγράμματος της ΔΕΘ και του προϋπολογισμού κατά σταθάκη.

   

  Υποθέτουμε πως με κάποιο μαγικό τρόπο η βρυξέλα κάνει κωλοτούμπες στον αλεξικέραυνο και το ελληνικό χρέος μειώνεται ξανά στο 100% του ΑΕΠ (δηλαδή 180δις από 330δις περίπου 50% έκπτωση το αφεντικό τρελάθηκε). Αυτό με ένα χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 2% σημαίνει 3,5δις τόκους το χρόνο τους οποίους η ελλάδα δεν θα έχει να πληρώσει (διότι δεν έχει πρωτογενές πλεόνασμα). Άρα θα τους δανειστεί. Άρα χοντρικά 4χρόνια επί 3,5δις μας βγάζει 14δις επιπλέον χρέος.

   

  Το πρόγραμμα του σύριζα ζητά 12δις επιπλέον έξοδα τον πρώτο χρόνο. Από αυτά με διάφορους μαγικούς τρόπους τους χαρίζω το ένα τρίτο (λέω δηλαδή πως θα τα βρούνε από εσωτερικές πηγές). Μιλάμε δηλαδή για 4δις επιπλέον έσοδα προϋπολογισμού ή 10% του συνόλου των εσόδων, όχι παίξε γέλασε νούμερο.

   

  Σενάριο ονειροφαντασίας κι αυτό, αλλά εδώ άλλοι πιστεύουν ότι θα νομιμοποιήσει τη φούντα, εγώ να μην ονειρεύομαι? Ας υποθέσουμε ότι πιάνει τον μελισσανίδη (τώρα που γνωρίζονται) και τον αρχίζει στις σφαλιάρες μέχρι να φτύσει λεφτά. Άρα άλλα 8δις χρέος τον πρώτο χρόνο από δανεικά.

   

  Είμαστε ήδη στα 22δις. Από το πρόγραμμα της δεθ διάφορα έξοδα (όπως του ενφια και της επαναφοράς του αφορολογήτου) θα σε βαρύνουν και τα επόμενα χρόνια. Αυτά είναι 3,5δις το χρόνο (για ενφια, αφορολόγητο), και 2δις το χρόνο για τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής. Εγώ λέω -έτσι επειδή είμαι πάλι κιμπάρης- ότι θα πρέπει να βρουν μόνο τα 2/3 από δανεισμό*, δηλαδή άλλα (2/3 των 6δις είναι 4 επί 3χρόνια) 12δις στην τριετία που απομένει με το καλημέρα έχουμε φτάσει στα 34δις χωρίς να βάλουμε μέσα και τους τόκους από τα καινούργια δάνεια.

   

  180δις το χρέος μετά την κωλοτούμπα που έκαναν οι βρυξελες εμπρός στον αλεξικέραυνο και άλλα 35δις από τις αγορές κατά σταθάκη 215δις ή 120% του αεπ πάνω κάτω για να είστε πάνω κάτω στα ίδια σκατά, δηλαδή να πληρώνουμε τόκους 5-7δις το χρόνο τους οποίους πρέπει να δανειζόμαστε. Καταπληκτικό σχέδιο εεε?

   

  Όπως μας έδειξε άλλωστε και η πιστωτική φούσκα που έσκασε το 2008, ο δανεισμός είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για μια οικονομία, έτσι δεν είναι αξιότιμε κ.καθηγητά?

   

   

  Ανα-κατα-δια-πτυξη.

  Όχι ρε φίλε και στα ίδια σκατά, δεν θα έρθει ανάπτυξη? Ουυυ από ανάπτυξη άλλο τίποτα. Ο ρομπόλης που έκανε κάτι στουρνάριους υπολογισμούς για το εφέ που θα έχει η αύξηση του κατώτατου μισθού στην οικονομία υπολόγισε αύξηση αεπ 0,5% και ολόκληρες 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Τουλάχιστον ο στουρνάρης ήταν πιο γαλαντόμος και μιλούσε για 13,2% αύξηση του αεπ να γουστάρουμε.

   

  Μα δεν έχει άλλα σχέδια ο σύριζα για την ανάπτυξη? Πώς και δεν έχει. Ο ρομπόλης από παλιότερη σύνεντευξη πάλι με την αλάνθαστη στουρνάρια μέθοδο, υπολογίζει 230-250 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2020 . Εντάξει μην το πάρετε τοις μετρητοίς μπορεί να είναι 220 χιλιαδες μόνο. Και πως θα έρθουν αυτές οι νέες θέσεις? Μα από την αύξηση των δημοσίων και των ιδιωτικών επενδύσεων βρε κουτά.

   

  Τώρα πως θα αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις χωρίς να αυξηθεί ο τραπεζικός δανεισμός μένει να μας το εξηγήσουν, αλλά αυτό θα το αφήσουμε για να σπάμε πλάκα μετά τις εκλογές. Για τις δημόσιες επενδύσεις, νομίζω την απάντηση την ξέρετε ήδη. Θα δανειστούμε φυσικά επιπλέον από τα 35δις που χρειάζονται για το πρόγραμμα της δεθ. Να πούμε το ταπεινό νούμερο των 20δις στην τετραετία (μόλις 5δις τη χρονιά)? Πάμε στα 235δις χρέος (ή 130% του ΑΕΠ) που ως γνωστό είναι βιωσιμότατο.

   

  Πάλι στην ίδια συνέντευξη με την πρώτη (που δόθηκε πριν 20μέρες αλλά δεν την ανέβασαν), ο κύριος ρομπόλης μας αποκαλύπτει και το μυστικό σχέδιο για να έρθει η ανάπτυξη. Μας εξήγησε λοιπόν πως το πρόβλημα της ελλάδας είναι η έλλειψη δικτύων και εντάξει μπορεί το ΤΕΕ να έχτιζε δρόμους συνεχώς επί 25 χρόνια τώρα, αλλά μάλλον δεν ήταν αρκετοί και πρέπει να χτίσουμε κι άλλα δίκτυα. Διότι καταλαβαίνετε με τόσα δίκτυα τη δεκαετία του 2000 σκίσαμε δεν σκίσαμε? Δεν τερμάτιζαν οι μπέμπες στην κατερίνης θεσσαλονίκης? Άλλωστε αφού είμαστε το κέντρο της γης, όλοι από εμάς θέλουν να περνάνε. Οι κινέζοι, οι ρώσοι, οι ιρανοί, οι αζέροι, οι κύπριοι, οι ισραηλινοί, γενικά βρε παιδί μου όλοι περιμένουν να φτιάξουμε δίκτυα.

   

  Αν όλα αυτά σας θυμίζουν κάτι από σιμητικές παπάρες περί ισχυρής ελλάδας και δικτύων, καλά κάνουν και σας θυμίζουν, απλά σας δίνω μια γεύση από το πως οραματίζεται ο σύριζα την ανάπτυξη να ξέρουμε για τι μιλάμε (και για το αν θα έρθει) 🙂

   

  Κι αν πιστεύετε ότι η ανάπτυξη θα αυξήσει τα έσοδα του νέου δίκαιου φορολογικού χαλαρώστε και μην αγχώνεστε. Ο κ.Σταθάκης φρόντισε να μας καθησυχάσει πως το δίκαιο φορολογικό πλάνο του σύριζα είναι μεσοπρόθεσμο. Και ξέρετε από μεσοπρόθεσμα εσείς έτσι δεν είναι?

   

  Και προσέξτε το παραπάνω είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο όπου οι κρουνοί του δανεικού χρήματος θα είναι ανοιχτοί για την ελλάδα, το επιτόκιο εξαιρετικά χαμηλό παρά το γεγονός ότι το ελληνικό success story δεν έχει τρόπο να αποπληρώσει τα νέα δάνεια, ο αλεξικέραυνος θα φωτογραφίζεται στους Finantial Times με τρίφυλλο στο χέρι κλπ κλπ κλπ.

   

   

   

  Και η σύγκρουση με την πραγματικότητα

  Πάμε τώρα να δούμε και το πως έχει η κατάσταση σήμερα και πως μας την έχουν στημένη οι βρυξελλιώτισσες. Σύμφωνα με την συμπολιτευόμενη με τον σύριζα εφ.συν, το ελληνικό κράτος χρειάζεται γύρω στα 30δις ευρώ για να πληρώσει διάφορα δανεικά που λήγουν μέσα στο 2015. Αυτά τα δανεικά όπως λέω συνέχεια το ελληνικό κράτος είναι αδύνατο να τα πληρώσει με ίδιους πόρους, διότι πολύ απλά δεν έχουμε. Άρα ή θα πρέπει να πληρωθούν από κάποιαν άλλη, ή να κηρύξουμε στάση πληρωμών. Είναι τόσο απλό το ζήτημα.

   

  Σύμφωνα με το σχέδιο σαμαρα αυτά τα 30δις θα πληρωθούν από το μνημόνιο και από τον συνεχιστή του μνημονίου που ονομάζεται “χρηματοδοτική γραμμή” (ECCL) κάτι σαν ροζ τηλέφωνο μην κρατάμε τα ίδια ονόματα και βαριόμαστε. Μάλιστα τα υπόλοιπα του μνημονίου οι εταίροι δεν τα έδωσαν στον σαμαρά (αν θυμάμαι γύρω στα 7-8δις) μέχρι ο σαμαράς να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις του για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, μειώσεις στις συντάξεις κλπ κλπ κλπ.

   

  Έρχεται ο σύριζα λοιπόν και λέει παιδιά ξεχάστε αυτές τις υποσχέσεις. Όμως τα λεφτά συνεχίζω να τα θέλω. Αυτό είναι δηλαδή η αρχική θέση της διαπραγμάτευσης.

  ερ. Τσαμπουκαλίδικο?

  απ. Αρκετά.

  ερ. Είναι πιθανό να συμβεί?

  απ. Αρκετά.

  ερ. Γιατί?

   

  Διότι κανείς από τους δύο δεν θέλει να ξαναρχίσουν τα δράματα στην ευρώπη. Άρα θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα προκειμένου να πληρωθούν τα δανεικά από κάποιο μηχανισμό με διάφορα αρχικά (ας τον ονομάσουμε ALEXCRET (alexis credit tours). Αυτό που δεν μας λέει ο σύριζα φυσικά είναι ότι κάτι θα δώσει για τον συμβιβασμό που θα κάνουν οι ευρωπαίοι. Η διαπραγμάτευση θα πρέπει να έχει υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Αυτό ο αλέξης μας το φυλάει για μετά την απομάκρυνση από το εκλογικό ταμείο.

   

  Μολαταύτα οι οιωνοί μου για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι θετικοί. Εμείς θα το βουλώσουμε, οι ευρωπαίοι θα το βουλώσουν κι όλοι θα σφυρίζουμε αδιάφορα, μια τυπικά ευρωπαϊκή λύση, μέχρι την επόμενη χρονιά.

   

  Όμως ο σύριζα δεν θέλει μόνο αυτό. Αφού πάρει την παραπάνω συμφωνία, θέλει και μείωση του χρέους. Εδώ όμως δεν έχει τίποτα να διαπραγματευτεί. Αν δηλαδή πουν οι εταίροι καλά περιμένετε μέχρι τις ισπανικές εκλογές και θα συζητήσουμε για το χρέος το 2016, ο σύριζα δεν μπορεί να κάνει και πολλά για να πιέσει. Βασικά τίποτα. Κι αυτή είναι η μπλόφα που πουλάει στο εσωτερικό. Διότι χωρίς μείωση του χρέους και έξοδο στις αγορές πάει το πανέξυπνο και πανούργο σχέδιο του σταθάκη. Που αν σας θυμίζει το σχέδιο παπακωνσταντίνου για το πως θα βγούμε στις αγορές είναι απλή σύμπτωση. Ο παπακωσταντίνου άλλωστε είναι ένας δεξιός ενώ ο σταθάκης αριστερός να μην ξεχνιόμαστε.

   

  Πώς θα χρηματοδοτήσει μετά ο σύριζα το πλάνο της δεθ? Και γιατί να πεισθούν οι εταίροι να δώσουν στον σύριζα αυτό που δεν έδιναν στον πολιτικό τους σύμμαχο σαμαρα (δηλαδή μείωση χρέους)? Πέρα από τη γοητεία του λατίνου εραστή αλεξικέραυνου, οι συριζαίοι κοιτάνε τον ουρανό.

   

  Το κρατικό χρέος στην ευρωζώνη χρησιμοποιείται ως εργαλείο ελέγχου των οικονομιών. Αλλιώς η ομοιόμορφη συμπεριφορά των επιμέρους οικονομιών (μέσω της λιτότητας) που θέλουν οι γερμανοί δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί γιατί οι γερμανοί ή η κομισιόν δεν διαθέτουν την εξουσία να την επιβάλλουν. Το χρέος όμως από την άλλη, επιβάλλεται “μόνο” του ως “αντικειμενικός” παράγοντας και ο χρυσός κανόνας της εκτ το μετατρέπει σε κεντρικό θέμα συζήτησης. Οι τοπικές κυβερνήσεις μπορούν να κατηγορούν τη βρυξέλα ή τις κακές απρόσωπες αγορές και όλοι να πορεύονται.

   

  Ο σύριζα με το να ζητάει τη μείωση του χρέους της ελλάδας, ζητάει να ακυρωθεί το βασικότερο εργαλείο άσκησης οικονομικής ορθοδοξίας στην ευρωζώνη. Γι’αυτό και όταν μειώθηκε το ελληνικό χρέος (κατά 50%) με το PSI++ , φτιάχθηκε αμέσως ένα σχέδιο για να ανέλθει γρήγορα στα επίπεδα εκείνα (δείτε τα νούμερα του PSI++ και θα καταλάβετε), που θα δέσμευαν την ελληνική κυβέρνηση. Κυρίως μέσω του μερικού ξεσκατώματος των τραπεζών με κρατικό χρήμα (πώς νομίζετε ότι ο λάτσης ξεφορτώθηκε το σαπάκι της eurobank και του έμειναν και ρέστα για να αγοράσει το ελληνικό?).

   

  Την τελευταία φορά που έριξα μια ματιά, κανείς δεν ήταν αποφασισμένος να γυρίσει ανάσκελα και να παραδώσει αυτό το εργαλείο πειθούς. Ακόμα και το τύπωμα του ντράγκι προσπαθεί να σεβαστεί αυτό το εργαλείο. Μέχρι ο σύριζα να μας δείξει το μυστικό υπερόπλο, απλά κοροϊδεύει τον κόσμο και τα μέλη του (μέχρι την απομάκρυνση από το εκλογικό ταμείο).

   

   

   

  Cunning plan 2 (η επιστροφή του αλεξικέραυνου)

  Για να δείτε ότι το επικοινωνιακό μυαλό του συριζαίου τον ζυγό της βαρύτητας δεν τον υπομένει, υπάρχει και plan b. Αυτό το plan b συνίσταται στο ότι ο ντράγκι είναι έτοιμος να ανοίξει τους κρουνούς των κεντρικών τραπεζών και να τυπώσει 500δις ευρώ. Η ελλάδα είναι το 2% της ΕΚΤ άρα μας αντιστοιχούν 10δις στην τσέπη. Λύση μάλιστα πολύ καλύτερη από τη λύση σταθάκη, διότι δεν θα τρέχεις να στήνεις και τις αγορές, να σου μειώνουν το χρέος κλπ κλπ.

   

  Προς κακή τύχη του σύριζα η εκτ απειλεί ότι θα τυπώσει από τον ιούνη του 2012 και ακόμα δεν το έχει κάνει. Σαν να μην έφτανε αυτό, η εκτ έχει κάνει σαφές ότι δεν θέλει να αγοράσει κρατικά ομόλογα αλλά εταιρικά (τραπεζικά κυρίως) στην προσπάθεια της να πείσει τους γερμανούς να δεχθούν και να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους. Καταλαβαίνετε ότι ο σύριζα από τα εταιρικά ομόλογα δεν έχει λαμβάνειν.

   

  Κι αν θέλετε κερασάκι στην τούρτα ακόμα κι αν αγοραστούν κρατικά ομόλογα, αυτά τα 10δις αφορούν ομόλογα που έχουν ήδη εκδοθεί (άρα αγορές από τη δευτερογενή). Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται πρακτικά σε κρατικά σεντούκια εκτός αγορών. Οπότε υπάρχει η σατανική πιθανότητα να μειωθεί απλά κατά 10δις το ελληνικό χρέος, πετώντας στο ντουλάπι της εκτ 10δις (χέστηκε η φοράδα στο αλώνι) αλλά ο προϋπολογισμός να μη δει σέντσι.

   

  Με λίγα λόγια υπάρχουν τόσες καραμπόλες σε αυτό το περίφημο τύπωμα που καλύτερα να ποντάρεις στο ταυτόχρονο ενδεχόμενο της νομιμοποίησης του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, της φούντας και για τζακποτ την κατάργηση της ομάδας δέλτα.

   

  Όμως γιατί να αφήσεις τα δεδομένα να σου χαλάσουν μια ωραία ιστορία?

  Ο ντράγκι θα αρχίσει να τυπώνει 3 μέρες πριν τις εκλογές (22γενάρη) προκειμένου να βοηθήσει την πρώτη αριστερή κυβέρνηση στο γαλαξία να φέρει το σοσιαλισμό. Υπάρχουν ακόμα απορίες ?

   

   

  Και που μας αφήνει αυτό?

  Αυτό το παραπάνω σενάριο (της σύγκρουσης με την πραγματικότητα) είναι αισιόδοξο αλλά ταυτόχρονα υποθέτει ότι η βαρύτητα στον πλανήτη γη θα συνεχίσει να υφίσταται. Και είναι ένα σενάριο που περιγράφω ήδη από τον μάη του 2012, στο υποκεφάλαιο με τον βαρυσήμαντο τίτλο “Κατουρώντας το κωλόχαρτο του παπαδήμου” . Τίποτα σπουδαίο δηλαδή, κανένα τρομακτικό δράμα και καμία τρομακτική διαπραγμάτευση με τα θηρία.

   

  Το όλο κόλπο βασίζεται στο θέατρο που ζούμε τόσα χρόνια. Η κυβέρνηση υποκρίνεται πως την πιέζει η τρόικα και η τρόικα υποκρίνεται πως έχει την οποιαδήποτε ισχύ. Σήκωσε τον καραγκιόζ μπερντέ και αυτό τελειώνει.

   

  Αυτό όμως που δεν τελειώνει μετά από το παραπάνω είναι το ερώτημα του σύριζα για το πως θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα της δεθ. Κι αυτό είναι κάτι που τα αγόρια στο σύριζα δεν πρόκειται να μας πουν (γιατί δεν έχουν ιδέα).

   

  Η ελλάδα όπως και όλες οι χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται σ’ έναν ιδιότυπο χρυσό κανόνα καθώς δεν έχουν άμεσο έλεγχο επί του νομίσματός τους. Αυτό σημαίνει πως ο μοναδικός τρόπος για να κάνεις αριστερή πολιτική είναι η εσωτερική αναδιανομή. Να τα πάρεις από αυτούς που τα έχουν και να τα δώσεις σε αυτούς που δεν έχουν. Τόσο απλό.

   

  Αυτός είναι κι ένας βασικός λόγος που μου αρέσει (ως αριστερό άνθρωπο) το άθλιο κατασκεύασμα που λέγεται ευρώ. Η κάθε κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι αριστερή κάνοντας αναδιανομή, κι όχι μοιράζοντας “ανάπτυξη” αλά σάλας και μπόμπολας. Και αυτό είναι ακριβώς το ζήτημα που ο σύριζα προσπαθεί να αποφύγει με νύχια και με δόντια φτιάχνοντας όλα αυτά τα ονειροφανταστικά σενάρια όπου:

  η μέρκελ θα γυρίσει ανάσκελα και θα κουνάει την ουρά της,

  ο ντράγκι θα κάνει high five στον αλεξικέραυνο με το ένα χέρι, ενώ με το άλλο θα του βάζει μερικά δις στην τσέπη.

  και ο ρομπόλης θα χτίζει δίκτυα για να περάσουν τα κινέζικα κοντέινερ, το αζέρικο αέριο, το ρεύμα του πρότζεκτ ήλιος (και η κατάληξη του) και τα φύκια του αστακού.

   

  Όσο για το ερώτημα γιατί η δραχμή δεν είναι αριστερό πράγμα? Αυτό αν θέλετε το ξανα-ματα-αναλύουμε μετά τις εκλογές ή στο irc, αλλά για μια πρόγευση ρίξτε μια ματιά στο λήμμα λαφαζάνης-στρατούλης-μελισσανίδης.

   

   

   

  Αλεξικέραυνο, Αλεξόκομπρα ή αλεξοκωλοτουμπα

  Μήπως όμως όλα αυτά είναι ένα κρυφό σχέδιο του αλεξικέραυνου προκειμένου να μαγεύσει σαν αλεξίκομπρα τους νοικοκυραίους να τον ψηφίσουν για να φέρει μετά τον σοσιαλισμό?

   

  Αν αυτό το σενάριο σας κάνει να κοιμάστε καλύτερα τα βράδια μπορείτε να το πιστέψετε. Το πίστευα κι εγώ μέχρι πριν από 2 χρόνια. Όμως αυτά τα δύο χρόνια έχω καταγράψει πιστεύω αρκετά πειστικά, το πως ο συριζα μετατοπίζεται προς τη συστημική λογική άλμα άλμα. Μέχρι να φτάσουμε στα φύκια του ρομπόλη, έχουμε περάσει από πολλά στάδια.

   

  Ξεκινήσαμε από τα χαρισμένα σπίτια στον βουλγαράκη από το νομοσχέδιο των 2 σελίδων του αξιότιμου κύριου μητρόπουλου, και την δημόσια διαβούλευση με τον εαυτό του τον αύγουστο του 2012.

   

  περάσαμε στην πλήρη κυριαρχία της επικοινωνίας επί της πολιτικής μέχρι τον νοέμβρη του ίδιους έτους (κι εδώ η σούμα),

   

  φτάσαμε στους χειμαζόμενους από την κρίση ήρωες φραουλοπαραγωγούς τον απρίλη του 2013,

   

  ταυτόχρονα με την πρόταση για ατομικό αφορολόγητο περιουσίας στα 300.000 ευρώ την ίδια εποχή.

   

  Καταγγείλαμε τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να κάνουν απεργία στις πανελλήνιες τον μάη και τους ψιλοκλάσαμε τον σεπτέμβρη λέγοντας ότι το κίνημα δεν κινείται αρκετά.

   

  Φτάσαμε τον σεπτέμβρη του 2013 να προτείνουμε ως πεμπουτσία του αριστερισμού την αύξηση του κατώτατου μισθού πίσω στα ιλλιγιώδη επίπεδα του 2010. Κατά τον ρομπόλη αφορά μόλις το 10% των εργαζομένων δηλαδή ίσα με 200.000 κατοικους και όσοι από αυτοί δουλεύουν part time θα δουν αύξηση ίσα και 70 ευρώ 🙂

   

  Τον δεκέμβρη του ίδιου έτους μάθαμε πως το μισό οικονομικό επιτελείο του σύριζα κάνει κριτική στο μοντέρνο χρηματο-οικονομικό σύστημα την ίδια στιγμή που:

   

  είτε έχει βουτήξει εφάπαξ εκατομμυρίων από το ίδιο σύστημα (νόμιμα και ηθικά βεβαίως ως διευθυντές/συνδικαλιστές) ,

   

  ή εμπιστεύεται τις πενιχρές αποταμιεύσεις του στην κεφαλή αυτού του χρηματο-οικονομικού συστήματος (για την μπλακροκ μιλάω σε όσες σφυράνε αδιάφορα).

   

  Μέχρι την άνοιξη προτείναμε εκτενώς με πλήρη κοστολόγηση το πως θα αποζημιωθούν οι 18.000 μικρο-ομολογιουχοι (όπου μικρο είναι μέχρι το μικρο των 300.000 ευρώ), αλλά δεν έχουμε παρά τα φύκια του ρομπόλη για τους ανέργους (συγνώμη τα δίκτυα ήθελα να πω).

   

  Για να φτάσουμε στις ευρω-εκλογές, όπου το σύστημα του καταλληλότερου ver 4.0 εξαφάνισε την όποια κριτική στο φιάσκο με το επιχείρημα ότι ήταν τουλάχιστον αντεθνική και πανηγύρισε τη νίκη δούρου με την assist του μαρινάκη. Πάλι καλά που δεν του βγήκε το cunning plan “νεα ελλάδα” να γελάμε.

   

  Για να σκάσει καπάκι η ιστορία με τον άλλο λαμόγιο τον μελισσανίδη όπου ο σύριζα ήθελε να του χαρίσει 20εκ, λιγάκι από το άλσος της φιλαδέλφιας και μια πίπα από τους κατοίκους δώρο. Πρωτεργάτης σε αυτή τη συμφωνία ήταν ο αριστερός ήρωας και λέωντας της δραχμής κ. Στρατούλης, πρωτοπαλίκαρο της φράξιας αριστερών μαρτύρων του αλ λαφαζάν.

   

  Που μετά φτάσαμε στη δεθ όπου ο κ.μηλίος αύξησε το όριο του ατομικού αφορολογήτου της περιουσίας στα 500.000 ευρώ τον σεπτέμβρη του 2014, καθώς φαίνεται τα 300.000 ευρώ δεν ήταν αρκετά. Έτσι ο αλεξικέραυνος θα εισπράξει ίσα με 160.000 επιπλέον ψήφους απο φτωχαδάκια και μεροκαματιάρηδες. (ο διάμεσος της περιουσίας της ελληνικής οικογένειας είναι περίπου 100 με 140 χιλιαδες ευρώ, το όριο μηλιού ανεβάζει το αφορολόγητο στο 1 με 2εκ ευρω ανά οικογένεια).

   

  Για να κάνουμε μια περατζάδα από τον σταθάκη που θα μειώσει το χρέος για να το αυξήσει και να μας σώσει δανειζόμενος, που θα αλλάξει το φορολογικό αλλά μεσοπρόθεσμα που γενικά κάνει ό,τι ο παπακωσταντίνου το 2009 , μείον τις αλυσίδες με τους συνδικαλιστές της δεή (δώσαμε δώσαμε).

   

  Για τον βουδούρη και την τζάκρη και τα υπόλοιπα απολειφάδια, δεν έχω να πω τίποτα. Η αλήθεια είναι ότι εδώ ο αλεξικέραυνος με υπερκέρασε. Καθώς δεν μπορώ να σκεφτώ ότι τόση φασαρία γίνεται για 6000 και 8000 σταυρούς αντίστοιχα. Ίσως να πρόκειται για κάποια παρτούζα στην οποία δεν με προσκάλεσαν κι έτσι έχω χάσει επεισόδια.

   

  Ναι δεν λέω μπορεί όλα αυτά είναι μέρος ενός μεγάλου και πανούργου σχεδίου του αλεξόκομπρα να φέρει το σοσιαλισμό, κι αν είναι θα αναγκαστώ να ανέβω τα σκαλιά του μαξίμου με τον πράσινο δράκο της αποκάλυψης επάνω στο κεφάλι μου και να του φιλήσω τα πόδια. Αλλά εμένα μου φαίνονται περισσότερο σαν κακογραμμένο σενάριο του αλεξοκωλοτούμπα.

   

   

  Γιατί ο νίτσε μας προειδοποίησε πολλά χρόνια πριν. Σαν βγείς να πολεμήσεις τα θηρία, πρόσεχε μη γίνεις ένα από αυτά. Αλλά σάμπως έχει ανοίξει και κανένα βιβλίο ο καταλληλότερος ver 4.0? Είναι παλιά παράδοση οι καταλληλότεροι να μη διαβάζουν για να μη μολύνουν το προφίλ τους. Αυτό του τέλειου προεκλογικού δοχείου εραστή. 🙂

   

   

   

   

  ΥΓ οι μάρτυρες του αλ λαφαζαν θα κάνουν ό,τι έκαναν όλα αυτά τα 2,5 χρόνια. Την πάπια ελπίζοντας να καβατζώσουν περισσότερες θεσούλες στη διοίκηση (για να είναι έτοιμοι για την επανάσταση βρε). Κι όταν θα τους λένε για τις κωλοτούμπες θα απαντάνε αφοπλιστικά πως δεν μπορούν να ρίξουν την κυβέρνηση και να φέρουν πίσω τους φασίστες, άρα κάνουν υπομονή κι αυτοί.

   

   

   

  ΥΓ2 προκαλώ κάθε συριζαίο που πιστεύει ότι το οικονομικό πρόγραμμα είναι βιώσιμο να μας δείξει τα δικά του νούμερα, διότι ποιος ξέρει μπορεί να υπολόγισα λάθος. Μπορώ επίσης να πάρω συνέντευξη από τον ίδιο τον σταθάκη. Εντάξει δεν έχω την αίγλη των FT, αλλά υπόσχομαι οι ερωτήσεις μου να είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσες..