• Η δεξιά αγαπάει σύριζα (διήγημα φαντασίας)

    Date: 2013.06.13 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Tags:

    Η δεξιά στην ελλάδα είναι κατά βάση προ νεωτερική. Ο φιλελευθερισμός ή αυτό που καταχρηστικά ονομάζουμε για την ελλάδα αστική επανάσταση υπό την φράση βενιζελισμός, ήταν συνυφασμένα με τον εχθρό για τη δεξιά μέχρι και αρκετά μετά τον πόλεμο. Στην ουσία ήταν ο μητσοτάκης που έφερε τον φιλελευθερισμό ως δόγμα στη δεξιά και ακόμα λίγο πολύ θεωρείται ξένο σώμα, όπως είδαμε από την νίκη σαμαρά εναντίων ντόρας.

     

    Θα μου πείτε σιγά τ’αβγά και στη βρετανία του 19ου αιώνα η δεξιά ήταν οι τόρις και οι αντίπαλοί τους ήταν οι γούιγκς δηλαδή οι φιλελεύθεροι. Σωστό μόνο που οι τόρις εξέφραζαν την αριστοκρατία και τη μοναρχία για περισσότερα από 400 χρόνια όταν στην ελλάδα η φιλομοναρχική δεξιά δεν είχε ακριβώς βαθιές ρίζες. Το οθωμανικό σύστημα όντας αρκετά εξισωτικό απέναντι στους τζίμιδες δεν αναγνώριζε αριστοκρατία.

     

    Γι’ αυτό και η δεξιά που ο σαμαράς εκφράζει, έχει τις αναφορές της πρακτικά στη μεταπολεμική εποχή. Όταν τη δεξιά τη συγκρότησε η ίδια η γερμανική κατοχή και το αντικομουνιστικό σχέδιο των γερμανών μετά το 1943 (το σιδηρούν παραπέτασμα του γκέμπελς βρε κουτά). Πρακτικά λοιπόν οι δοσίλογοι, οι μαυραγορίτες, οι ταγματασφαλίτες και οι καταχραστές των περιουσιών των εβραίων, με λίγα λόγια όλος ο κατιμάς της ελληνικής κοινωνίας, βρέθηκε εντελώς μαγικά το 1946 να κυβερνάει ελέω των βρετανών. Η ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα του πολέμου, όπου οι ηττημένοι διατήρησαν αυτούσια την εξουσία τους. Ακόμα και στη ναζιστική γερμανία οι αμερικάνοι έψαξαν σκληρά, αλλά τελικά βρήκαν ένα δεξιό που να μην ήταν φιλικός προς τους ναζί, στο πρόσωπο του αντενάουερ, ενός καθολικού συντηρητικού πολιτικού που αντιτάχθηκε στους ναζί κυρίως για χριστιανικούς/ανθρωπιστικούς λόγους.

    Γιατί κάνω αυτόν τον μεγάλο πρόλογο για την ελληνική δεξιά? Μα γιατί πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθούν αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες? Πώς θα μπορέσετε να με πιστέψετε ότι όλα αυτά δεν είναι κάποιο μεγαλειώδες σχέδιο, αλλά η αγνή έκφραση της σταθερά αγράμματης προ-νεωτερικής δεξιάς? Ας πάμε όμως στο ζουμί.

     

    Η κατάσταση των πραγμάτων.

    Τους τελευταίους 6 με 9 μήνες έχω ασχοληθεί ελάχιστα με την κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί η πορεία της ήταν προδιαγεγραμμένη από την πρώτη στιγμή που ο σαμαράς πάτησε το πόδι του στο μαξίμου. Εντάξει έπρεπε να φτάσει σεπτέμβρης για να σιγουρευτούμε, αλλά η μαγική μου σφαίρα ήταν ξεκάθαρη. Αυτοί οι ουρακοτάγκοι που μαγείρευαν τα “τελευταία” μέτρα επί 3 μήνες δεν θα επιβίωναν πολύ.

    Μετά όμως η κυβέρνηση άρχισε το επικοινωνιακό μπλίτς με το success story, την ανάκαμψη και την επιτυχία με τους εταίρους κι επειδή οι περισσότεροι έχετε την κακή συνήθεια να παρακολουθείτε τα ΜΜΕ, γρήγορα παρασυρθήκατε στη νέα αφήγηση. Κι αν η κυβέρνηση τα καταφέρει? Αυτή ήταν η πιο συνηθισμένη ερώτηση που άκουγα γύρω μου και για μερικούς μήνες το στάτους μου ως προφήτη έπεσε πολύ.

    Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ δεν ετοίμασα κανένα σόου με καιώμενες βάτους για να δείξω πως το πράσινο τέρας της αποκάλυψης συνεχίζει να συνομιλεί μαζί μου, αλλά ξέρετε κάτι? Βαριόμουν αφόρητα την επανάληψη του ίδιου έργου. Το πως κουρδίζουν τα πάντα στο πρώτο τρίμηνο για να φαίνονται -ο γιαραμπής να τα κάνει- ωραία και πως περιφέρονται τα παπαγαλάκια τους μιλώντας για επιτυχίες. Στο κάτω κάτω, αν μετά από 4 χρόνια επιτυχιών, κάποιος συνεχίζει να τσιμπάει τις παπάρες που του σερβίρει το μέγκα και η καθημερινή, δεν φταίει ένας τρελός προφήτης.

     

    Άρα επειδή έχω καιρό να περιγράψω την κατάσταση, πάρτε την σε μία παράγραφο. Η οικονομία πάει σκατά. Ελπίζω το -5,6% στην ανάπτυξη να σας έπεισε για το πόσο αστείο είναι το success story. Ο προυπολογισμός πηγαίνει ακόμα πιο σκατά και απλά το κρύβουν στην αρχή του χρόνου, όπως έκαναν πάντα άλλωστε. Θυμάστε πέρσι που χρωστούσαν κάτι μηνιάτικα στους εργαζόμενους της εθελ και τους πλήρωσαν 1ιούλη για να μη γραφτούν στα έξοδα πρώτου εξαμήνου? Μιλάμε για τέτοια μαγικά.

    Και επειδή υπάρχουν ακόμα κάποιοι που φαντασιώνονται πρωτογενή πλεονάσματα, όταν λέμε ο προϋπολογισμός πηγαίνει σκατά, εννοούμε πολύ πολύ σκατά.

    Οι ιδιωτικοποιήσεις πηγαίνουν ακόμα πιο σκατά κι αυτό φάνηκε από το πως οι θεοί πούλησαν τον οπαπ στο μελισσανίδη μόλις προς 2 φορές τα κέρδη του, ένα επίτευγμα που αν δεν στείλει στη φυλακή αυτούς που το έκαναν, θα είναι μεγάλη ξεφτίλα για οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση. Διότι δεν μιλάμε για επιχείρηση, αλλά για μηχανή που κόβει χρήμα. Το ίδιο συμβαίνει και με το πανάκριβο μονοπώλιο του φυσικού αερίου. Η αποτυχία πώλησης του οποίου ξεκίνησε το σημερινό ντόμινο.

     

    Master I have a cunning plan.

    Την εκτίμησή μου για τους φαύλους κρεμμυδιώτηδες αυτού του κόσμου τη γνωρίζετε. Όπως και την απόλυτη εμπιστοσύνη μου στην απέραντη ηλιθιότητα της δεξιάς στην ελλάδα. Αλλά ακόμα και αυτά τα δύο, δεν ήταν ικανά για να μπορέσουν να περιγράψουν το μέγεθος της μαλακίας που βλέπουμε να συμβαίνει.

     

    Λοιπόν πάρτε την ιστορία ακριβώς όπως εξελίχθηκε στο μαξίμου μέσα από τα μικρόφωνα που έχω τοποθετήσει (και πιστέψτε με είναι πολύ εύκολο). Ο γνωστός ανίκανος σαμαράς, που ούτε αγγλικά δεν μπόρεσε να μάθει στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο που πήγε, βρίσκεται σε απόγνωση. Η δεπα δεν πουλήθηκε και το success story ξετυλίγεται σαν μάλλινο πουλόβερ. Κι όλα αυτά 20 μέρες πριν τελειώσει το καταραμμένο εξάμηνο και έρθει το καλοκαίρι που μετά θα φέρει τις γερμανικές εκλογές και τέλοσπάντων θα κρατήσει την κυβέρνηση στον αφρό.

     

    Καλεί λοιπόν τους συμβούλους του. Mein führer (αρχηγέ μου σημαίνει, μην τσιτώνετε) του λένε, η κατάσταση είναι άσχημη. Αλλά μετά τη νίκη μας επί των καθηγητών χρειάζεται να δείξουμε ξανά πυγμή. Να καταλάβουν όλοι πως δεν είμαστε η παλιά μαλθακή πασοκίζουσα δεξιά του καραμανλή. Πως έχουμε ένα βιρίλιτι να με το συμπάθιο (αυτό το είπε ο διανοούμενος ανάμεσά τους που έχει διαβάσει κι έναν κονδύλη λολ λολ). Πρέπει να δείξουμε πως όταν λέμε κάτι, το εννοούμε. Τι μας λένε εδώ και 5 χρόνια οι φιλελέδες? Μα ας απολυθεί επιτέλους ένας δημόσιος υπάλληλος. Αυτό λοιπόν πρέπει να κάνουμε. Ο στουρνάρας κουνάει επιδοκιμαστικά το κεφάλι του προσθέτοντας πως σύμφωνα με την επιστημονική του άποψη αυτό θα φέρει ανάπτυξη 11,93% στην τετραετία (για τους οπαδούς του αποκρυφισμού ο 1193 είναι πρώτος αριθμός). Ο σαμαράς ξαφνικά λάμπει. Φέρτε μου τα σενάρια απολύσεων. Διάφοροι οργανισμοί από εδώ κι από εκεί, αλλά η ερτ έλαμπε από την αρχή. Πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα, θα κλείσουμε την ερτ.

     

    Κι έτσι κι έγινε παιδιά μου. Έβγαλαν τον πολιτικό προϊστάμενο της ερτ να κάνει την αυτοκριτική του εξηγώντας το πόσα βύσματα έχει διορίσει ο ίδιος, την ίδια στιγμή που ανακοίνωνε το κλείσιμό της και την απόλυση όλων των υπαλλήλων μετά από μόλις 8 ώρες. Το σχέδιο ήταν άλλωστε έτοιμο. Τα ματ θα έκλειναν τους σταθμούς αναμετάδοσης και η ερτ θα έπαυε να υπάρχει. Ήταν ένα σχέδιο που θα μπορούσε να δουλέψει στις 14 αυγούστου, ελπίζοντας πως μέχρι να το πάρουν χαμπάρι το ραδιομέγαρο της μεσογείων θα είχε μετατραπεί σε κτήριο φάντασμα. Αλλά όπως συμβαίνει πάνω στην τούρλα του σαβάτου, αρχές ιούνη, λίγες μέρες μετά τις φασαρίες στην ταξίμ, το κλείσιμο της ερτ βρομούσε απελπισία.

     

     

    Η απόλυση απελευθερώνει

    Κι έτσι εντελώς σουρεαλιστικά μέσα σε μόλις 1ώρα μετά την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι στην ερτ μετατράπηκαν στους πιο μεγάλους πολέμιους της κυβέρνησης. Ακόμα και σήμερα μπορείτε να δείτε πως αρκετοί από αυτούς δεν μπορούν καν να το πιστέψουν. Ακόμα και σήμερα μπορείτε να ακούσετε πως τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν είναι πολλές φορές διαπραγματευτικά “μα είναι καλό για τον τουρισμό αυτό τώρα?”, “οι ακριτικές περιοχές θα βλέπουν τουρκικά κανάλια?”, “ας ελπίσουμε πως η κυβέρνηση θα δείξει σύνεση” κλπ. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως αυτό που συνέβη στην ερτ τους έχει αλλάξει μια για πάντα και πως από αυτό δεν υπάρχει επιστροφή.

    Και αυτό το ήξερε η κυβέρνηση γι’ αυτό και προσπάθησε να κόψει το σήμα από παντού. Που να καταλάβουν τα γίδια πως μια μαύρη οθόνη, είναι ακόμα πιο ηχηρό μήνυμα από 2 παρουσιαστές με αντικυβερνητικά συνθήματα. Και σαν να μην έφτανε αυτό αμέσως ξεκίνησε η “αντίσταση”. Κόσμος ανέβαινε στην αγία παρασκευή, δικτυακά κανάλια άρχισαν να αναμεταδίδουν το δορυφορικό σήμα, ακόμα και το κκε αντέδρασε άμεσα και πρόσφερε τη συχνότητα του 902 για αναμετάδοση. Στην ουσία, ήδη από τα μεσάνυχτα της τρίτης το παιχνίδι είχε ήδη χαθεί για την κυβέρνηση. Κι εκεί άρχισε τις ακόμα πιο σπασμωδικές κινήσεις. Έβαλε την ιδιωτική DIGEA που ελέγχει το ψηφιακό σήμα να κόψει τον 902 εντελώς παράνομα, άρχισε να προσπαθεί να κόψει το σήμα που πήγαινε στους δορυφόρους, έκοψε το ίντερνετ και τα τηλέφωνα από το ραδιομέγαρο, γενικά προσπάθησε να φιμώσει την ερτ. Κάτι που έκανε την τσατίλα του κόσμου ακόμα μεγαλύτερη. Και κάτι που έδωσε ένα έμπρακτο μάθημα στο τι σημαίνει να δίνεις τις υποδομές σου σε ιδιωτικές εταιρίες.

    Αλλά το μόνο που έκανε η κυβέρνηση με τις σπασμωδικές της κινήσεις, είναι να μεγαλώνει την αντίδραση και να κάνει την υπεράσπιση του καφκικού ραδιομεγάρου ακόμα πιο σημαντικό γεγονός (όποιος έχει δει τους διαδρόμους αυτού του μέρους καταλαβαίνει τι λέω).

    Κι έτσι το πρωί της τετάρτης το σκηνικό είχε διαμορφωθεί. Η μετάδοση δεν είχε διακοπεί πλήρως στην αθήνα, στις διάφορες περιφερειακές πόλεις η αστυνομία δεν είχε ακριβώς τη δύναμη ή τη διάθεση να συγκρουστεί με τους κοντοχωριανούς τους που είχαν ανέβει στις κεραίες και τις προστάτευαν και το thepressproject.gr πρόσφερε έστω και διακοπτόμενο σήμα στο ίντερνετ που αναμετέδιδε και ο ρ/σ στο κόκκινο. Με λίγα λόγια ο αποκλεισμός είχε αποτύχει η ερτ συνέχιζε να μεταδίδει και ο μαζεμένος κόσμος στο ραδιομέγαρο έκανε την επέμβαση των ματ αδύνατη. Όχι γιατί η κυβέρνηση δεν την ήθελε, αλλά διότι ακόμα και οι κρεμμυδιώτιδες κατάλαβαν πως οι παραλληλισμοί με το πολυτεχνείο του 73 θα ήταν άμεσοι και εμφανείς.

    Και όλοι γνωρίζουμε το πόσο τρόμο προκαλεί το φάντασμα του πολυτεχνείου σε μια αγνή δεξιά ψυχή.

     

    Μέχρι το μεσημέρι της τετάρτης η μάχη είχε χαθεί σε τέτοιο βαθμό που η EBU άρχισε να αναμεταδίδει το σήμα της ΕΡΤ online σε καλή ανάλυση και κάθε δημόσιο τηλεοπτικό μέσο της ευρώπης είχε αρχίσει να στέλνει πιάτα με δορυφορικό ίντερνετ στο ραδιομέγαρο. Οι τεχνικοί έπαιζαν κρυφτούλι ανοίγοντας και κλείνοντας ψηφιακές και αναλογικές συχνότητες, στο ιντερνετ όλοι άρχισαν να αναμεταδίδουν το σήμα της EBU, την ίδια στιγμή που οι απελευθερωμένοι παρουσιαστές έφερναν στο στούντιο κάθε αριστερό γκρουπούσκουλο που ούτε μπορούσε να σκεφτεί ποτέ ότι θα πατούσε το πόδι του στο ραδιομέγαρο. Μέχρι και για την απαγωγή του τούρκου από την ελληνική αστυνομία ακούσαμε, μια είδηση που φυσικά είχε εξαφανιστεί διότι πως ακριβώς θα δικαιολογούσε ο τουρκοφάγος σαμαράς ότι η ελληνική αστυνομία απήγαγε από την ελλαδα και παρέδωσε στην τουρκία έναν τούρκο πολίτη χωρίς φυσικά καμία δικαστική διαδικασία?

     

     

    Όπως είπε και κάποιος, έπρεπε να κλείσει η ερτ για να δούμε ωραία δημόσια τηλεόραση. Και αυτό ήταν σημαντικό. Διότι από την παρέλαση των ανθρώπων που περνούσαν από τα στούντιο, οι περισσότεροι δεν είχαν μόνο να γλύψουν. Είχαν και να γκρινιάξουν κάτι που έκανε τους παρουσιαστές να παραδέχονται τα πάντα και ταυτόχρονα έκανε και το εξής καταπληκτικό. Άρχισαν επιτέλους, όλοι να λένε πόσα χρήματα έπαιρνε ο καθένας πριν απολυθεί. Οι κρυφοί μισθοί, ένα από τα βασικά διοικητικά εργαλεία των επιχειρήσεων, έπαψε να είναι ταμπού.

     

     

    Και ο στρατηγικός τραχανάς.

    Κατανοώ ότι μετά από τόση παπαρολογία θα χρειαστείτε λίγο στρατηγικό τραχανά για να γουστάρετε “σοβαρή” ανάλυση. Αλλά ο τραχανάς είναι τόσο εύκολος και τόσο εμφανής, που δεν χρειάζεται πολλά λόγια.

     

    Η κυβέρνηση έχασε από τη στιγμή που ξημέρωσε τετάρτη και η ερτ συνέχιζε να εκπέμπει. Από τότε και μετά το μόνο που κάνει, είναι να σκάβει τον λάκκο της. Για να το πούμε λίγο σεξουαλικά. Τα δύο κυβερνητικά αρχίδια εξέφρασαν την αντίθεσή τους περιμένοντας από το κυβερνητικό παπάρι (τον σαμαρά εννοώ), να υποχωρήσει. Για τον βενιζέλο ήταν μια καλή επανάληψη της ιστορίας με το μεσοπρόθεσμο. Όπως έβαλε τον γιωργάκη υπό επιτροπεία τότε, ήθελε να βάλει το σαμαρά τώρα. Αλλά υπολόγισε λάθος. Αντί ο σαμαράς να διώξει τον κεδίκογλου και να αρχίσει να γλύφει τα τραύματα της μαλακίας που ο ίδιος προκάλεσε, αυτός άρχισε τους εκβιασμούς για εκλογές και το πήρε όλο επάνω του με την ομιλία του στο εβεα. Και μεταξύ μας καλά έκανε διότι όταν ξεκινάς μόνος σου έναν τσαμπουκά για να δείξεις τη σφριγηλότατη δεξιοσύνη σου, δεν μπορείς να υποχωρήσεις χωρίς να χάσεις κάθε αξιοπιστία. Όταν πηγαίνεις σ’ έναν διαγωνισμό κατουρήματος, καλύτερα να κερδίσεις, διότι αν χάσεις, χάθηκες.

     

    Γιατί χάθηκες? Διότι η ερτ δεν έκλεισε. Άρα από εδώ και πέρα η δημόσια τηλεόραση θα είναι σφόδρα αντικυβερνητική. Κάθε μέρα που περνά, το πανηγύρι πέριξ της ερτ γίνεται όλο και μεγαλύτερο και δεν υπάρχει επιστροφή. Ακόμα κι αν ο σαμαράς έβγαινε και έλεγε παιδιά όλα ήταν μια παρεξήγηση, η ερτ θα είχε πάψει να είναι φιλοκυβερνητική. Οπότε δεν μπορούσε να κάνει πίσω. Με λίγα λόγια βρίσκεται τόσο παγιδευμένος, που έβαλε τον στουρνάρα να απειλεί με κυρώσεις σε όποιον σταθμό τολμήσει να αναμεταδώσει το σήμα της ερτ (θα τους πάρει την άδεια μήπως λολ λολ). Να τον δω σαν τον δένδια να απειλεί να μηνύσει την EBU και τι στον κόσμο δηλαδη. Τρεις λαλούν και δύο χορεύουν.

     

    Και τώρα που είπαμε τρεις λαλούν και δύο χορεύουν. Ο χώρος πέριξ της ερτ έχει γίνει ένα πραγματικό πανηγύρι και όλοι τρέχουν να πουν δύο τραγουδάκια, μια πολύ σωστή κίνηση από τους απολυμένους που γνωρίζουν πως πρέπει να γίνονται πράγματα για να μη βαριέται ο κόσμος στο χώρο.

     

    Οπότε το πράγμα πηγαίνει ρολόι. Η κυβέρνηση σαμαρά θα συνεχίζει τα αποφασίζουμε και διατάζουμε, κι όσο περισσότερο τα χρησιμοποιεί, τόσο περισσότερο θα χάνουν την ισχύ τους γιατί δεν θα επιβάλλονται. Με λίγα λόγια το μεγαλύτερο πρόβλημα του στουρνάρα δεν είναι ότι γελοιοποιείται με αυτές τις άδειες απειλές, αυτό το έκανε και μόνος του πριν γίνει υπουργός. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του στουρνάρα είναι ότι με το να μην υλοποιούνται οι απειλές του, γίνεται αδιάφορος. Και η κυβέρνηση καταφέρνει ακριβώς το αντίθετο με αυτό που επεδίωκε προσπαθώντας να κλείσει την ερτ. Αντί να δείχνει την δύναμή της, δείχνει την αδυναμία της. Στην ουσία δείχνει το πόσο αδιάφορος είναι ο καραγκιόζ μπερντές τους. Το μόνο που τους βοηθάει είναι η βροχή.

     

    Αν ήμουν πολιτικός αναλυτής θα έλεγα πως τώρα η μπάλα είναι στους εταίρους της κυβέρνησης. Με λίγα λόγια ο σαμαράς προβλέψιμα έπαιξε τα ρέστα του και τώρα τα δύο αρχίδια θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να κάνουν κωλοτούμπα. Θα την κάνουν? Πιθανό αλλά πρακτικά αδιάφορο. Το πρόβλημα και των 3 είναι ότι μια προεκλογική περιόδος σε αυτό το περιβάλλον με την ερτ να εκπέμπει πειρατικά θα δώσει στον σύριζα σίγουρη αυτοδυναμία. Εκτός κι αν πάνε για ηρωική έξοδο τύπου καραμανλή, εκλογές τώρα είναι αυτοκτονία για τους κυβερνητικούς εταίρους.

    Αλλά η μεγάλη πλάκα είναι ότι στην ουσία δεν έχουν μεγάλη δυνατότητα να κάνουν διαφορετικά. Τα δύο κυβερνητικά αρχίδια θα εξαφανιστούν από τον εκλογικό χάρτη σαν το λάος αν υποταχθούν στον τσαμπουκά του σαμαρά για δεύτερη φορά σε ένα μήνα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κάθε μέρα που περνά χάνει και πάλι χάνει ακόμα και για το ίδιο το δεξιό της ακροατήριο. Η ερτ είναι πια μια αντικυβερνητική φωνή. Σε αντίθεση με τη χαλυβουργική δεν μπορεί να μείνει να εκπέμπει “πειρατικά” επί 6 μήνες. Ήδη μέσα σε 2 μέρες έχουν αρχίσει να ανακαταλαμβάνουν τους πομπούς τους με διάφορους τρόπους (άλλωστε πόσες διμοιρίες μπορείς να βάλεις στις ραχούλες να κάθονται 24/7).

    Οπότε κάποια στιγμή μέσα στην απελπισία τους, δεν είναι απίθανο να φέρουν τα ξημερώματα τα ματ. Κι αυτό θα δημιουργήσει την τέλεια εικόνα εδώ πολυτεχνείο live μεταδιδόμενη σε όλο τον κόσμο. Αν μάλιστα τα ματ δεν καταφέρουν να αδειάσουν την ερτ (τις μπογιές σας κυρίες μου), ή ο κόσμος την ανακαταλάβει (σε αντίθεση με το σύνταγμα η ερτ είναι λιγότερο υπερασπίσιμη). Αλλά το ζήτημα είναι να έχει τόσες συναυλίες και κόσμο που το σχέδιο της τάξης να γίνει μια ακόμη άδεια απειλή.

     

     

    ΥΓ και επειδή είδαμε τι έγινε στην ερτ, η κυβέρνηση σύριζα πρέπει να διαλέξει άλλον τρόπο για να κλείσει το mega και τον skai. Θα κάνει τα χρωστούμενα απαιτητά μέσα σε μια βδομάδα, κι αν οι τόμπολες βάλουν το χέρι στην τσέπη και τα πληρώσουν θα τους αφήσουν για 2 βδομάδες. Μετά εντελώς τυχαία τα καθυστερούμενα δάνεια θα γίνουν απαιτητά και την ίδια στιγμή που θα ανακοινωνεται η εκκαθάριση του mega, το mega θα συνεχίσει να λειτουργεί από τη γενική συνέλευση των εργαζομένων με την αρχή του ένας εργαζόμενος μία ψήφος, μέχρι να φέρει νομοσχέδιο που θα μιλάει για το πως θα λειτουργουν οι χρεοκοπημένες επιχειρήσεις 🙂

     

    edit 14.06.2013 παιδιά ξέχασα να πω. αν αυτές τις μέρες σας πάρουν τηλέφωνο για δημοσκόπηση να πείτε ότι θα ψηφίσετε δαγκωτό σαμαρά. μόνο αυτό. μην τρολάρετε να είστε σοβαροί δεξιοι και φιλελέδες στις απαντήσεις σας. Ακριβώς επειδή οι ουρακοτάγκοι πιστεύουν στις δημοσκοπίσεις, δώστε τους τροφή να κάνουν εκλογές 😉

    όπως επισήμανε και ο αναστο, όταν σας ρωτήσουν τι ψηφίσατε στις προηγούμενες εκλογές, απαντήστε πασοκ ή ανελ για να εχετε περισσότερες πιθανότητες να μπείτε στη στάθμιση 🙂