• Lo-fi Τζάκι Νο

    Date: 2008.02.01 | Category: TECHIE-STUFF | Tags: ,,

     

    γιατρέ μου εχω μια διαφωνία με τη φίλη μου και θέλαμε τις συμβουλές σου. Αυτή πιστεύει πως ο πιο οικονομικός τρόπος να βγάλουμε το χειμώνα είναι να ανάβουμε το τζάκι. Εγώ είμαι σχεδόν σίγουρος πως δεν γίνεται να είναι αλήθεια. Μπορείς να μας βοηθήσεις?

     

     

    Τώρα δηλαδή σας πάει εσάς η καρδιά σας να μην απαντήσετε σε αυτό το εμαίλ? Καθώς η νεωτερικότατα παλεύει με τον νεο-προτογονισμό στα μαρμαρένια αλώνια των ερωτικών σχέσεων. Να δηλώσω αρχικά πως προσωπικά είμαι άνθρωπος της νεωτερικότητας. Δηλαδή πολύ καλή και άγια η αμφισβήτηση του μεταμοντερνισμού, αλλά είναι ώρα πια να βρούμε μια νέα θέση. Το σαλόνι των ανθρώπων βέβαια δεν είναι ακριβώς το κατάλληλο μέρος για να κατσικώσουμε τη νέα θέση μας, αλλά αφού μας προσκάλεσαν ας καταχραστούμε τη φιλοξενία τους.

    Από πρόπερσι, περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας τα βράδια μυρίζεις συχνά πυκνά την καπνιά του ξύλου. Πέρα από τις παράδοξες αναμνήσεις χωριατόσπιτου που σου φέρνει η συγκεκριμένη οσμή στις γειτονιές της αντιπαροχής, αρχίζεις και καταλαβαίνεις πως το εν πολλοίς διακοσμητικό τζάκι ανοικτού τύπου που άρχισε να μπαίνει στις πολυκατοικίες από τα τέλη του 80, αποκτά καθεστώς πρωτεύοντος μέσου θέρμανσης. Φαντάζομαι πως το ακριβό πετρέλαιο είναι ο κύριος αίτιος αυτής της μεταστροφής και όχι η ρομαντική ιδέα της οικογένειας γύρω από τη φωτιά.

    Άρα θα πρέπει να αναρωτηθούμε. πόσο κοστίζει το ξύλο? Φυσικά δεν έχει νόημα να μετρήσουμε την τιμή του ξύλου σε κιλά αλλά σε ενέργεια. Κι εδώ τα πράγματα μπλέκονται. Εάν έχετε αμφιβολίες για την ποιότητα του πετρελαίου που προμηθεύεστε, που να δείτε τι γίνεται με τα ξύλα. Καθώς το ξύλο δεν έχει ISO για την ποιότητα και την περιεκτικότητα σε νερό, ούτε για το δέντρο από το οποίο προέρχεται μόνο μια χοντρική εκτίμηση μπορούμε να κάνουμε. Κι επειδή ο μάγος τέκι δεν θέλει να σας ζαλίσει πολύ, θα τραβήξει από το καπέλο το μαγικό νούμερο: 16MegaJoule για κάθε κιλό ξύλο με περιεκτικότητα 15% σε νερό (συνήθως σας πουλάνε ξύλο με πολύ περισσότερη υγρασία) που κοστίζει 8,5 λεπτά το κιλό ή 0,94MJ το ευρωλεπτό. Με το πετρέλαιο τα πράγματα είναι εύκολα και προβλέψιμα. Κάθε κιλό διαθέτει 46MJ και κοστίζει 68 λεπτά του ευρώ το κιλό περίπου ή 0,676MJ για κάθε ευρωλεπτό που ξοδεύουμε. Αλλά ας προσθέσουμε στο μίγμα και λίγο αλατοπίπερο.

    Για το πετρέλαιο θα πρέπει να υπολογίσουμε 20% απώλειες στις σωληνώσεις μέχρι να φτάσει στο δωμάτιό σας και 85% απόδοση του καυστήρα. Με λίγα λόγια κάθε κιλό πετρελαίου μεταφράζεται χοντρικά σε 31MJ ενέργειας στο σπίτι σας ή 0,46MJ ανά ευρωλεπτό που ξοδεύετε. Αντίστοιχα για το τζάκι μπορούμε να υποθέσουμε απόδοση 20% άρα μόλις 3,2MJ στο σαλόνι σας ή 0,19MJ ανά ευρωλεπτό. Με λίγα λόγια ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες το ξύλο κοστίζει 2 φορές παραπάνω από το πετρέλαιο.

     

    Coup de grace.

    Ο χαρούμενος καπνός που βγαίνει από την καμινάδα αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από θερμό αέρα και μικροσωματίδια. Ο αέρας λοιπόν που βγαίνει από την καμινάδα τραβιέται από το εσωτερικό του σπιτιού (6-10 κυβικά μέτρα αέρα το λεπτό). Πράγμα που σημαίνει πως με κάποιο τρόπο το σπίτι θα πρέπει να γεμίσει ξανά φρέσκο αέρα, κι αυτό συμβαίνει από τις χαραμάδες. Κι επειδή έχουμε την τάση να ανάβουμε το τζάκι όταν έξω κάνει κρύο, θα τολμούσα να δηλώσω πως το σπίτι γεμίζει με φρέσκο κρύο αέρα. Εάν το δικό σας σπίτι δεν έχει χαραμάδες γιατί αγοράσατε τα δείνα απίθανα κουφώματα, το τζάκι θα καπνίζει στο εσωτερικό του σπιτιού και άρα εσείς πνίγεστε σαν τα ποντίκια. Πράγμα που εξηγεί γιατί το ανοιχτό τζάκι έχει τόσο χαμηλή θερμαντική απόδοση. Η μολυνση από ένα τζάκι είναι εντυπωσιακή. Σε καλές συνθήκες ένα τζάκι αφήνει 50 γραμμάρια μικρο-σωματίδια την ώρα που ισοδυναμεί με ένα αυτοκίνητο που διανύει τουλάχιστον 1000 χιλιόμετρα. Άρα καλύτερα να κάνετε γύρω γύρω την πόλη με το αυτοκίνητο σας παρά να ανάβετε το τζάκι. Και μην ξανακούσω βλακιούλες για οικολογική ευαισθησία και τζάκια γκέγκε?