• Ο θεός αγαπάει το σύριζας

  Date: 2012.06.01 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Tags: ,

  Γνωρίζω πως οι συριζαίοι δεν πιστεύουν στον θεό, αλλά ο θεός σίγουρα πιστεύει σε αυτούς. Σε παλιότερες εποχές θα είχε δείξει την εύνοια του, ρίχνοντας βατράχια στο βερολίνο, αλλά οι ουρανοί έχουν γίνει πιο σικ τώρα τελευταία και είπαν να εκμεταλλευτούν κι εκείνο το mba που έκαναν πριν μερικά χρόνια.

  Για αρχή ο γιαραμπής χάρισε στο σύριζα έναν αντίπαλο σαν τον σαμαρά. Που είναι ελαφρά ποιο αστείος από τον έβερτ. Που μόλις ανακοίνωσε το περίφημο οικονομικό πρόγραμμα εντατικών μειώσεων άμεσων και έμμεσων φόρων για όλη την οικογένεια.
  Τόσο αστείος είναι, που αν ο καμμένος δεν ήταν ακόμα πιο αστείος ώστε να κάνει την κωλοτούμπα με το ραβασάκι στον πρόεδρο της δημοκρατίας, τώρα θα ήταν πρώτο κόμμα. Α ρε καμμένε, για ένα υπουργείο υδρογονανθράκων θα χάσεις την ηγεμονία της δεξιας (dumb and dumber)

   

  Έπειτα οι ουρανοί χάρισαν στον σύριζας μια εντελώς κουλή κρίση στην ισπανία. Η ισπανία είχε από πέρσι το καλοκαίρι μεγάλα προβλήματα και μπορούσε να συντηρηθεί εντός αγορών μόνο μετά τις μεγάλες απευθείας αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ πέρσι το καλοκαίρι και τα δύο προγράμματα τυπώματος LTRO και LTRO2.

  Αλλά η δεξιά κυβέρνηση ραχόι, που μόλις κέρδισε τις εκλογές, είχε δείξει να συντάσσεται με τις υπόλοιπες δεξιές κυβερνήσεις που ήθελαν λιτότητα και διαρθρωτικές αλλαγές. Πήγε να κάνει βέβαια έναν μικρό αλογοσκούφη με το έλλειμμα που της άφησαν υποτίθεται οι σοσιαλιστές, αλλά τίποτα το τρομερό μη φανταστείτε ένα 5-7% του ΑΕΠ μόνο.

  Την προηγούμενη βδομάδα ανακοίνωσε πως μια τράπεζα, η bankia είχε προβλήματα και θα χρειαζόταν μόλις 19δις.
  Η bankia ήταν η περσινή συνένωση 7 χρεοκοπημένων cajas, τα οποία -ωω τι περίεργο- έφτιαξαν μια εξίσου χρεοκοπημένη τράπεζα. Βέβαια τα stress test τα πέρασε αέρα, αλλά ξέρετε τώρα τα στρες τεστ τα περνάνε όλες οι τράπεζες λίγο πριν χρεοκοπήσουν και κρατικοποιηθούν (εκτός από τη eurobank που δεν τα πέρασε). Για να το κάνουν αυτό αποφάσισαν να παίξουν το κόλπο της ελληνικής ανακεφαλαιοποίησης. Δηλαδή το ισπανικό δημόσιο θα εξέδιδε ομόλογα ύψους 19δις , θα τα έδινε στη bankia κι αυτή τσουπ τσουπ θα τα πήγαινε στην εκτ που μαγικά θα τύπωνε 19δις για πάρτη της. Με λίγα λόγια, move along boys, nothing to see here.

  Κι εδώ έρχεται η παρέμβαση των ουρανών. Εκεί που το ζήτημα bankia ήταν έτοιμο να εξαφανιστεί στα αζήτητα ως μερικές ακόμα ντουζίνες δις προς κάποια αδιόριστη τράπεζα, η εκτ αποφάσισε να μιλήσει (μέσα από τους financial times) και να πει ότι ρε παιδιά ντροπή να μην μας ειδοποιείτε κι εμάς για τέτοια ζητήματα. Είπαμε να δώσουμε 18δις απο ομολογα efsf στους έλληνες να κάνουν το τυπωματάκι τους, αλλά αν είναι η κάθε χώρα να εκδίδει ομόλογα και να τα σπρώχνει κατευθείαν στην εκτ χωρίς να ρωτήσει, να το διαλύσουμε το μαγαζάκι.

  Κι άρχισε να ζητά διευκρινήσεις για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης της bankia. Κι αν θέλετε 19δις τους είπε, να πάτε να πουλήσετε τα ομόλογα στην αγορά πρώτα και να δώσετε ζεστό χρήμα στη bankia σας, κι όχι να πάτε στο ευκολάκι της εκτ. Και ξαφνικά ο σύριζας έγινε ένας πράος συνομιλητής απέναντι στους ισπανούς δεξιούς που έχουν πάρει τις χατζάρες και ουρλιάζουν πως αυτοί θα τυπώσουν, και καλό θα ήταν η εκτ να σοβαρευτεί.

  Σαν να μην έφτανε αυτό, οι ουρανοί είπαν να συνεχίσουν την πλάκα κι έτσι βγήκε ο κυβερνήτης της πιο πλούσιας ισπανικής επαρχίας (της καταλούνα) και είπε λίγο πολύ: ρε παιδιά έχουμε κι εμείς 13δις σε ομόλογα που λήγουν φέτος, κι επειδή έχουμε και έξοδα που τρέχουν, καλό θα ήταν η κεντρική κυβέρνηση να μας τα σκάσει γρήγορα γιατί εμείς δεν μπορούμε να τα αναχρηματοδοτήσουμε. Κι αν τα είπε αυτά ο κυβερνήτης της πιο πλούσιας επαρχίας, σκεφτείτε τι έχουν να πουν οι κυβερνήτες των υπόλοιπων επαρχιών, όπου συνολικά φέτος έχουν 45δις σε ομόλογα που λήγουν και 15δις σε επίσημο προϋπολογισμένο έλλειμμα.

  Με αυτά και μ’αυτά το επιτόκιο του ισπανικού δεκαετούς έφτασε στο διαβολικό 6,666% δηλαδή μόλις 34 μονάδες βάσεις μακριά απο το μαγικό 7% το οποίο είναι και λίγο πολύ το όριο στο οποίο πετάς την πετσέτα κι αρχίζεις τα κουρέματα. Αλλά εξίσου σημαντικό είναι πως το επιτόκιο του 2ετους ξεπέρασε το 5% με αποτέλεσμα η περίφημη καμπύλη των επιτοκίων να μοιάζει εντυπωσιακά επίπεδη για μια οικονομία που θέλει να θεωρείται εντός αγορών.

  Η πλάκα είναι πως η εκτ δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα προκειμένου να αποτρέψει το σχέδιο των ισπανών, εκτός κι αν ψηφίσει να μη δέχεται τα ισπανικά ομόλογα  ως ενέχυρο στέλνοντας όλες τις ισπανικές τράπεζες στον ela. Όμως κάτι τέτοιο, πέρα από το γεγονός πως ο ντράγκι θα προτιμούσε να κόψει το χέρι του παρά να το κάνει, θα αποτελούσε και casus belli για τους ισπανούς που ως γνωστό κάποτε διαφέντευαν κάτι περιοχές σαν τη βρυξέλλα κι αναρωτιέμαι πως σκατά θα βρεθεί μια τέτοια πλειοψηφία στο δσ της εκτ να υπερψηφίσει μια τέτοια πρόταση. Εδώ εγώ δυσκολευόμουν να βρω πλειοψηφία που να υπερψηφίσει την έξοδο της ελλάδας από τον ela, πέρα δηλαδή από κάτι σλοβάκους που ευχαρίστως θα ψήφιζαν ο,τιδήποτε πονάει αυτούς τους μισητούς τεμπέληδες δυτικούς που τα βρήκαν όλα έτοιμα, σε αντίθεση με τους ίδιους που τον καπιταλισμό τον πληρώνουν με αίμα τα τελευταία 20 χρόνια (κάποιος πρέπει να τους εξηγήσει κάποια στιγμή πως στον καπιταλισμό το αίμα είναι για τα κορόιδα, αλλά δεν πειράζει, καινούργιοι είναι θα μάθουν).

  Ευτυχώς πάνω στην κρίσιμη στιγμή εμφανίστηκε ο σουπερμαν με μπέρτα κομισιόν και σενα comic relief δήλωσε πως θα επιτρέψει στην ισπανία να μη μειώσει το έλλειμμα στο 3% φέτος, αλλά θα τους δώσει παράταση για τον επόμενο χρόνο , λολ λολ. είναι σαν τον κομπάρσο που τον πήρε ύπνος και πετάγεται στη σκηνή αγχωμένος για να πει την ατάκα, “μην τον σκοτώνεις, μη” τι στιγμή που το πτώμα έχει ήδη αρχίσει να μυρίζει.

  Αυτό το τέντωμα του σκοινιού από το πουθενά, μπορείτε να φανταστείτε πως δεν έχει καμία λογική και μπορεί να εξηγηθεί μόνο με την ανωτέρω θεϊκή παρέμβαση που ισχυρίζομαι στην αρχή του βαθυστόχαστου άρθρου μου. Σκεφτείτε πως η κύπρος που θέλει να κρατικοποιήσει τη λαϊκή βγενοπουλιάδα, ακριβώς την ίδια μέθοδο ανακοίνωσε πως θα χρησιμοποιήσει πριν 3 βδομάδες και η εκτ δεν είπε κουβέντα για το ζήτημα.

  το δντ δήλωσε έτοιμο να βοηθήσει την ισπανία αν αυτή δεν καταφέρει να βρει τα χρήματα, αλλά με τοσο τσαμπουκά που έπαιξαν οι δεξιοι ισπανοί, λέγοντας πως το ελληνικό και πορτογαλικό πρόγραμμα είναι για τα σκουπίδια, θα ήταν αυτοκτονία να ανακοινώσουν πως στρέφονται στο δντ, σαν τους φτωχομπινέδες τριτοκοσμικούς της νοτίου αμερικής που τους αγοράζαμε τα μονοπώλια με το τσουβάλι όταν αυτοί ήταν στο δντ. Εννοώ οι ισπανοί ήταν μέρος του παιχνιδιού δντ, αλλά από την πλευρά αυτών που αγοράζουν. Μάλλον δεν θα δουν με καλό μάτι να γίνουν αυτοί που πουλάνε.

  Ο ισπανός υποικ δήλωσε πως this is sparta κι αν δεν κόψετε τις μαλακίες θα κρατήσουμε την αναπνοή μας μέχρι να σκάσουμε και δεν θέλετε να σας σκάσουμε στα μούτρα εεε? Με τέτοια διαπραγματευτική τακτική, ο τσίπρας φαίνεται συντηρητικός κεντροδεξιός στην καλύτερη περίπτωση. Άλλο ένα σχέδιο του γιαραμπή προκειμένου να φέρει στην κυβέρνηση τους άθεους κομουνιστές που θα μας πάρουν τους άντρες και θα μας δώσουν καλλίπυγα προικισμένα 18χρονα σομαλά αγόρια. (και δεν θέλετε να μάθετε τι θα κάνουν με τα ναρκωντικά εε? διεθνές χασισοποτείο θα κάνουν τους δελφούς, αφού δεν τα κατάφερε ο αντιεξουσιαστής γραπ)

   

  και στην ισπανία ποιος θα κερδίσει?

  μα τι λέτε ρε παιδιά, είπαμε οι ουρανοί κάνουν τα πάντα για να βγει ο συριζας κυβέρνηση, σιγά μην τους ενδιαφέρει ποιος θα κερδίσει στην ισπανία. Φυσικά και θα κερδίσουν οι ισπανοί καθώς:
  α) όπως είπαμε μπορούν να προχωρήσουν στο σχέδιο ακόμα κι αν η εκτ δεν γουστάρει, άρα το μπαλάκι βρίσκεται στην εκτ να κάνει την επιθετική ενέργεια και είναι απίθανο να αποκτήσει πλειοψηφία για κάτι τέτοιο, άρα μάλλον θα το βουλώσει και θα αφήσει σιωπηλά την ανακεφαλαιοποίηση των απιθανοδις να προχωρήσει (εκτός αν πιστεύετε πως μιλάμε πράγματι μόνο για 19)

  β) μπορεί να υποχωρήσουν αν η εκτ αγοράσει απευθείας ισπανικά ομόλογα, όπως έκανε πέρσι τον αύγουστο προκειμένου να ρίξει το επιτόκιο. Αυτό βολεύει ακόμα περισσότερο την ισπανία που θα χρηματοδοτήσει φθηνά και τα δανεικά των τοπικών κυβερνήσεων.

  γ) μπορεί να δούμε ταυτόχρονα και τον LTRO3 να εμφανίζεται προκειμένου να μπορέσουν μαγικά οι ισπανικές επαρχίες να βρουν αγοραστές για τα ομόλογά τους

  δ) οι γερμανικές εφημερίδες θα ικανοποιηθούν μ’ ένα ναι στο δημοψήφισμα άνευ λόγου και ουσίας των ιρλανδών. Μάλιστα η κυβέρνηση τέκι προτείνει να υιοθετήσουμε κι εμείς τον ίδιο κανόνα για τα πρωτογενή ελλείμματα, αφού έτσι κι αλλιώς λεφτά δεν θα πάρουμε και σε ένα χρόνο από τώρα θα το βλέπουμε το σύμφωνο για το έλλειμμα και θα γελάμε (εκτός αν πιστεύετε τα δύσμοιρα που υπόσχεται ο σαμαράς με τα ψωμιά του εσπα που πολλαπλασιάζονται). Η μέρκελ δεν πρόκειται να κάνει καμία δραματική κίνηση προς καμία κατεύθυνση. Καθώς έχει παγιδευτεί σε μια ρητορική από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει, το μόνο που μπορεί και ξέρει να κάνει, είναι να κερδίζει χρόνο μέχρι τις εκλογές. Κάτι που φυσικά δεν είναι απαραίτητο ότι θα της αποφέρει πολλά κέρδη αν πχ στις επερχόμενες γαλλικές κοινοβουλευτικές εκλογές ο γιαραμπής δώσει στην αριστερά αρκετές έδρες και αναγκάσει τον hollande να αποφύγει να γίνει hollandreou όπως ο ίδιος είχε αφήσει να εννοηθεί μέσω διαρροών ήδη πριν ακόμα εκλεγεί.

  Έτσι κι αλλιώς ο αστραχάν της μέρκελ είναι από τα άλογα που χάνουν, και οι σοσιαλιστές συνήθως πιάνουν γρήγορα το προς τα που φυσάει ο άνεμος (κι αν δεν το πιάνουν, η κατάντια των ελλήνων σοσιαλιστών θα λειτουργεί ως καλή υπενθύμιση)