• μυστική σελίδα για τη διαμάχη κατά πόσο φταίει το κράτος για τις τράπεζες

    Date: 2011.05.01 | Category: OIKONOMIA | Tags: ,

    είναι η γνωστή διαμάχη, η οποία λύνεται αν δούμε τα πράγματα με τη χρονολογική τους σειρά.

     

    οι ελληνικές τράπεζες βγήκαν εκτός αγορών τον σεπτέμβρη του 2008. Τον ιούλη του 2008 όλες πλην του ΤΤ αν θυμάμαι (αλλα έχω καπου τα στοιχεια, χα τα βρήκα) βρίσκονται στο 100-120% loan/asset ratio και κάποιες απο αυτές στυλ πειραιώς με σημαντική έκθεση σε commercial paper και άλλα εργαλεία χοντρικής που εξαφανίστηκαν την επόμενη μέρα. άρα βρέθηκαν τελείως ξεβράκωτες και υπερδανεισμένες. Αρα μια χαρά λογιστικά υπεύθυνες είναι (θα έπρεπε να έχουν γύρω στο 80-85% loan/asset ratio).

    . Μετά έρχεται το πακέτο αλογοσκούφη (10-12% του ΑΕΠ) και η συνείδηση πως κάθε χώρα θα πρέπει να ξελασπώσει τον τραπεζικό της τομέα. Και εκεί αρχίζει το παραμύθι. Η ελλάδα πράγματι είχε μεγάλο κρατικό χρέος οπότε δεν μπορούσε να ξελασπώσει τα 350δις (300δις στην ελλάδα και 50δις ξεβράκωτα στα βαλκάνια χωρίς καταθέσεις) που είχαν δανείσει οι ελληνικές τράπεζες και κάπως έτσι (και με τους τιτανικους γιωργάκι) βγήκε εκτός αγορών ως κράτος. αλλα η αλληλουχία είναι ξεκάθαρη. πρωτα βγαίνουν εκτός αγορών οι τράπεζες 1,5χρονο μετά το κράτος και μετά από πολύ προσπάθεια και βαφτισμενα ελλειματα 16% του ΑΕΠ.

    τα κουρεμένα ομόλογα των τραπεζών τους κοστισαν 24δις. Αν λοιπόν θα θέλαμε να παίξουμε fair θα έπρεπε να τους δώσουμε 24δις-(5δις+8δις) από εκείνα τα ειδικά ομόλογα και τις προνομιουχες που είχαν πάρει το 2009 κι όξω από την παράγκα. Θα πάρουν 48-50δις , διότι φυσικά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι πολύ μικρότερο πρόβλημα από τα σαπάκια που έχουν στις ντουλάπες τους.