• Συμπεράσματα των εκλογών 1. (ή Techie for president*)

    Date: 2012.05.10 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ, OIKONOMIA | Tags: ,,,,,

     

    πρώτο συμπέρασμα. Ο ουρανός δεν έπεσε στο κεφάλι μας, τα βατράχια παραμένουν στις λίμνες και δεν άρχισαν να πέφτουν στα κεφάλια μας, και οι πυραμίδες που ο στέφανος μάνος έχτισε με τα χέρια του σηκώνοντας τα μανίκια (την τρίτη μέρα διότι την πρώτη έχτισε το μετρό και τη δεύτερη την κινητή τηλεφωνία), σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν έχουν σκεπάσει τον αττικό ουρανό.

     

    Στο σοβιέτ της αττικής τέθηκε μεταξύ άλλων, μέσω των εκλογών, το ερώτημα της παραμονής στο ευρώ ή όχι. Το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό και για τον ανταρσύα και για το επαμ που διαθέτουν απόψεις υπερ ενός εθνικού νομίσματος. Προσωπικά πίστευα πως ειδικά ο ανταρσύα θα έμπαινε στη βουλή καθώς έχει μία πολύ ξεκάθαρη (αν και γεμάτη κενά) στάση για το τι θέλει να συμβεί και έκανε μια αρκετά δραστήρια προεκλογική εκστρατεία. Παρόλαυτά θα μπορούσαμε να πούμε πως η απάντηση του εκλογικού σώματος στις εκκλήσεις τους ήταν ελάχιστη.

     

    Και παρόλαυτά μέσα κι έξω από το σοβιέτ της αττικής, διάφορα παπαγαλάκια συνεχίζουν να μας απειλούν με έξοδο από την ευρωζώνη, το οποίο έχει γίνει το νέο μεγάλο ταμπού, τώρα που λύθηκε η κατάρα των CDS χωρίς να πέσει ο ουρανός να μας πλακώσει. Μόλις όμως ξεπεράσεις κάτι παγκοσμίως άγνωστα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εκτ (όπως ο ασμουσεν που αποτελεί τον συνεχιστή των “σκληρών” weber και stark και πρωτεργάτης των “σχεδίων διάσωσης” της ελλάδας) , οι υπόλοιποι επίσημοι δείχνουν εντυπωσιακά φειδωλοί στον μηχανισμό που θα φέρει την τρομακτική έξοδο.

     

    Ο γνωστός καραγκιόζης μπαρόσο ήταν προσεκτικός και είπε πως άρση του μνημονίου σημαίνει άτακτη χρεωκοπία της ελλάδος που κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί. Ας αφήσουμε όμως την alphabank να μας εξηγήσει τι εννοούσε αυτός ο γίγαντας της πολιτικής.

     

    Είναι απολύτως σωστό ότι δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός με τον οποίο μια χώρα μπορεί να εκδιωχθεί από τη Ζώνη του Ευρώ. Ωστόσο, η όποια συζήτηση για δημιουργία κυβέρνησης με στόχο της απαλλαγή από το Μνημόνιο και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αναγκαστική έξοδο της Ελλάδος από το Ευρώ με δική της πρωτοβουλία. ”

     

    Με λίγα λόγια η άλφαμπανκ παραδέχεται πως κανείς δεν μπορεί να μας πετάξει έξω από το ευρώ. Κάτι που εδώ και κανένα χρόνο όσοι παρακολουθείτε τη μαγική μου σφαίρα θα έχετε προσέξει πως δυσκολευόταν να βρει τρόπο εξόδου της χώρας χωρίς τη θέλησή της. Όμως η alphabank μας έχει υποσχεθεί έξοδο με μαθηματική ακρίβεια. Καταλαβαίνετε πως και μόνο η ύπαρξη της λέξης μαθηματική έχει κάνει τον τεκι να σηκώσει μοϊκάνα, αλλά για δύο παραγράφους θα το παίξω θεσμικός μέχρι να δείξω τη γνωστή φθήνια των τραπεζικών μαθηματικών 🙂

     

     

    Κατουρώντας το κωλόχαρτο του παπαδήμου

    Ας υποθέσουμε λοιπόν πως αύριο κατουράμε πάνω στη δανειακή σύμβαση του μνημονίου. Φυσικά δεν θα το κάνουμε έτσι, αλλά θα πεταρίσουμε τα ματάκια μας λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να παίρνουμε τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων για να τα βάζουμε στις τσέπες των ελλήνων, των γερμανών και των γάλλων τραπεζιτών. Αλήθεια ή ψέμματα. Φυσικά και αλήθεια. Τα πρώτα 50δις από τα 130 του νέου μνημονίου θα πάνε κατευθείαν στις τσέπες των ελληνικών τραπεζών. Γιατί? Μα διότι τα σκάτωσαν άνευ προηγουμένου (και μην ακούσω παπάρες πως αυτά τα 50δις αφορούν τη χασούρα από τα ελληνικά ομόλογα που ήταν μόλις 24δις). Η κυβέρνηση τεκι τσαν λοιπόν αρνείται να το κάνει αυτό και καλεί τους μετόχους των τραπεζών να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να σώσουν τις χρεοκοπημένες τους τράπεζες. Θα το κάνουν? Φυσικά και όχι, καθώς όπως έχετε δει, εδώ και 3 χρόνια οι τραπεζίτες το έχουν ρίξει μόνο στις αναλήψεις 🙂

     

    Άρα? Άρα συγνώμη και με το συμπάθιο αλλά όποια τράπεζα δεν αντέχει τον καπιταλισμό, μπορεί να τεθεί υπό πτώχευση. Σε κάθε τράπεζα που δεν μπορεί να στρώσει τα κεφάλαια tier 1 , δύο λόχοι λογιστών κλώνοι του poltergeist (ελάχιστο δείγμα γραφής εδώ κι εδώ) θα μπαίνουν μέσα και θα ξεσκονίσουν τα πάντα. Η τράπεζα θα χωρίζεται σε bad bank και good bank. Η good bank θα συνεχίσει τη λειτουργία της κανονικά και στην bad bank θα μπαίνουν οι σκελετοί. Όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας καθώς και οι μεγαλομέτοχοι θα μπαίνουν υπό εξέταση σε περίπτωση που εν γνώση τους παραποιούσαν στοιχεία για την υγεία των τραπεζών και ή είχαν εμπλακεί σε πρακτικές που εμπίπτουν στην κατηγορία της απάτης ή/και της απιστίας, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες κλπ κλπ. Αν νομίζετε πως ο λαυρεντιάδης ήταν ένα μεμονωμένο φαινόμενο είσαστε πολύ αφελείς και ξεχάσατε πολύ γρήγορα τον κύριο βουλγαράκη, το δάνειο του οποίου πιθανότητα δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από τον μισθό του . Η δράση θα έχει την κωδική ονομασία “εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο άκης” 🙂

     

    Η δράση άκης έχει δύο στόχους. Ο πρώτος είναι να κάνει τους μεγαλομέτοχους να καταλάβουν πως η “εύκολη λύση” του παρατάω την χρεοκοπημένη τράπεζα, δεν είναι και τόσο εύκολη (δείτε εδώ στο πρώτο μέρος τη μαγική σφαίρα να προβλέπει την αποτυχία του μεγαλειώδους ντιλ αλφα-eurobank 8μήνες πριν την ακύρωση του). Έτσι ο χ μεγαλομέτοχος είναι πολύ πιθανό να αποκτήσει ένα καλό κίνητρο να βρει τα 3-4 δις που θα χρειαστεί για να σώσει την τράπεζά του, εκτός αν πιστεύει πως θα τα λέει με τους φίλους του στα κοκτέιλ πάρτι του κορυδαλλού. Όποιες τράπεζες λοιπόν είναι στο μεταίχμιο θα αποκτήσουν ένα καλό κίνητρο να ξεπαραδιαστούν για να διατηρήσουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα τους. Οι τράπεζες που είναι εντελώς χρεοκοπημένες ή ενδιαφέρονται να πάρουν το ρίσκο της αναμέτρησης με τους κλώνους του poltergeist, θα περνάνε στον έλεγχο του δημοσίου.

     

    Ο δεύτερος στόχος είναι να βρεθεί έστω και ένα 30-40% των φαγωμένων από τις διοικήσεις και τους ημέτερους που πήραν θαλασσοδάνεια για να μας πουλάνε τώρα μούρη πως τάχα μου είναι υγιείς επιχειρηματίες και να νομίζουν πως επειδή έβγαλαν το χρήμα στην offshore γλύτωσαν και από τον κορυδαλλό (και μην ξεχνάτε πως η παραμονή στην ΕΕ, μας προσφέρει και αυτά τα υπέροχα πανευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης).

     

    Και η χρηματοδότηση από την εκτ που τόσο πολύ νοιάζεται η alphabank? Οι ελληνικές τράπεζες ήδη από τον αύγουστο του 2011, δεν διαθέτουν αρκετές εγγυήσεις για να χρηματοδοτούνται από την εκτ και γιαυτό μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης πια προέρχεται απο τον ELA τον οποίο έχουμε αναλύσει σε παλιότερα επεισόδια (κοιτάξτε το υποκεφάλαιο ELA, elle l’a (δεν αντέχω πια). Θα μου πείτε μπορεί ο ηλιόδωρος κεντρικός μας τραπεζίτης κ. Προβόπουλος να μη δεχθεί να δώσει παραπάνω κεφάλαια από τον ela. Αλλά γνωρίζετε πως στην αξιότιμη καρέκλα του κεντρικού τραπεζίτη δεν μπορεί να βρίσκεται ένας άνθρωπος που θα κατηγορείται βάσιμα για απιστία σε βάρος μισής ντουζίνας νοσοκομείων και μιας ντουζίνας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Οπότε δυστυχώς θα πρέπει να παραιτηθεί πάραυτα. Θα αυξήσει η ελλάδα τα κονδύλια του ELA? Μόνο αν η εκτ αποφασίσει πως θα σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο, κάτι το οποίο δεν έκανε με το κούρεμα του PSI και κάτι για το οποίο δεν είμαι σίγουρος πως θα υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία, τώρα πια που τα μισά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εκτ, νιώθουν μια δυσκοιλιότητα στις χώρες των οποίων είναι κεντρικοί τραπεζίτες.

     

     

    Κατουρώντας και τους τόκους

    Τώρα λοιπόν που ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θέλουμε τα 50δις επιπλέον χρέος, πάμε και στα υπόλοιπα. Τα επόμενα 15δις που θα πάρουμε από το μνημόνιο αφορούν τους τόκους των χρεών μετά το PSI για το 2012. Αλλά αυτούς τους τόκους ευγενικά ευγενικά θα αρνηθούμε να τους πληρώσουμε φέτος, διότι έχουμε μερικές δυσκολίες και δεν θα μπορέσουμε. Ευγενικά ευγενικά θα αρνηθούμε να πληρώσουμε και τους τόκους του 2013 οπότε πάνε κι άλλα 15δις από εκεί χοντρικά. Φυσικά όπως έχω δηλώσει επισήμως εδώ και πολλούς μήνες ακολουθώντας την τακτική Hudson, η κυβέρνηση τέκι τσαν δεσμεύεται να πληρώσει όλα τα χρέη της. Απλά όχι σήμερα.

     

    Διότι εμείς κύριοι δεν είμαστε τίποτα μπαταχτσίδες, δεν είμαστε τίποτα λαμόγια σαν κι αυτά με τα οποία κάνατε παρέα τόσα χρόνια. Εμείς φοράμε φούστες και τιμάμε τις υπογραφές μας. Τα χρέη μετά PSI είναι χρέη του ελληνικού λαού και θα πληρωθούν στο ακέραιο. Απλά όχι σήμερα.

     

     

    Κατουρώντας και το έλλειμμα

    Τι άλλο μας μένει λοιπόν προκειμένου να μην οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στην έξοδο από το ευρώ?

    Μα φυσικά να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό μας. Ο οποίος πρωτογενώς για το 2012 προβλέπει έλλειμμα βαριά 5δις. Εδώ θα κάνουμε το σκατό μας παξιμάδι, θα κάνουμε το σκατό όσων έχουν μερικές λαδιές στο πόθεν έσχες τους παξιμάδι, θα κάνουμε το σκατό των εξοπλιστικών προγραμμάτων παξιμάδι (1,2δις μόνο για το 2012) και θα διερευνήσουμε και το σκατό διαφόρων άλλων που διαφεύγουν από τις μπαλκονόπορτες που οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν αφήσει ανοιχτές. Πχ σκεφτείτε αυτό το υπέροχο χαράτσι να εξορθολογικοποιηθεί και να επεκταθεί και στις 300.000 κλειστές κατοικίες?

     

    Ας είμαστε ξεκάθαροι. Η κυβέρνηση τέκιτσαν δεν πρόκειται να δώσει αυξήσεις, όσο η εκτ δεν αλλάζει πολιτική, και όσο πρέπει να επιβιώσουμε μέσα σε αυτό το μπουρδέλο. Η κυβέρνηση τέκι θα κάνει 100.000 προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς (υγεία, παιδεία, πρόνοια) μόνο εφόσον βρει τα 2δις που χρειάζονται για να καλυφθούν αυτές, ποσό ελάχιστο εμπρός στα 13δις που υποσχέθηκε ο μάνος της δράσης με τις γαλαντομίες του στις συντάξεις και τις καταργήσεις των ασφαλιστικών εισφορών (αυτό το άφησε για την τέταρτη μέρα της δημιουργίας, κάτι που γέμισε απογοήτευση τους σουηδούς, γάλλους, δανούς και γερμανούς ομολόγους του που περίμεναν με αγωνία τον τρόπο με τον οποίο θα τα κατάφερνε)

     

    Τέλος η κυβέρνηση τέκι έχει στόχο να κάνει το σκατό της παξιμάδι προκειμένου να μην υπάρχουν άνθρωποι χωρίς μια σκεπή κι ένα πιάτο καλό φαί που δεν κοστίζει απολύτως τίποτα ρε σκατόψυχοι.

     

    *Ως πρόεδρος της offshore techiechan λίμιτεδ, ευχαριστώ τον λαό για την ψήφο του, τη μαμά μου που με γέννησε, και τον θείο γιώργο για τις καταπληκτικές σαλάτες σίζαρ που έφτιαχνε. Αυτές ήταν οι προγραμματικές μου δηλώσεις. Για ερωτήσεις περί του τι θα κάνει ο σύριζα παρακαλώ απευθυνθείτε στον κ. τσακαλώτο. Προσωπικά δηλώνω γεμάτος συγκίνηση πως έφαγα ακόμα μια ημέρα κυνηγώντας ανεμόμυλους, αλλά μην τολμήσει κανείς να έρθει να μου πει πως θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ χωρίς να έχει βρει κανένα σοβαρό τρόπο για να το κάνουν γιατί θα φωνάξω τον συνονόματο τσάκιτσαν να καθαρίσει 🙂

     

     

    ΥΓ Σε περίπτωση που ξαναξεκινήσει η φιλολογία για το πως θα φύγουν οι γερμανοί ή οι γάλλοι από το ευρώ επειδή και καλά εμείς θα το σκατώσουμε, ας ξαναδιαβάσει αυτή εδώ την μικρή κάρα, κι αν δεν βρει καλύτερα επιχειρήματα ας κρατήσει τη φιλολογία για πάρτη του.

     

    ΥΓ2 επειδή έχουμε γίνει πολλές εδώ μέσα κι επειδή ακόμα δεν βρήκα χρόνο για να αλλάξω το σύστημα με τα σχόλια, προσπαθήστε να μείνετε επι του θέματος και υπόσχομαι το ίδιο να κάνω κι εγώ. για σχόλια επί των εκλογών άσχετων με το θέμα υπάρχει ο αντίστοιχος χώρος