• Αποκάλυψη τώρα! (και μια βασιλική μετά τρούλου)

    Date: 2006.04.03 | Category: ΔΙΕΘΝΗ | Tags:

    Πολύ πρόσφατα έμαθα σαν χάνος πως στις θεολογικές σχολές της χώρας δεν διδάσκονται ως κύρια μαθήματα η συγκριτική θεολογία και η ιστορία των θρησκειών. Και πως το περιεχόμενο των δύο αυτών βασικών μαθημάτων θεωρείται κάπως απειλητικό για τους «επιστήμονες» ρασοφόρους των σχολών. Πέρα από την έκπληξη για το θεοκρατούμενο καθεστώς, και τα γνωστά μπινελίκια που ρίχνεις ωσαν Γρηγόρης Ψαριανός, στο μυαλό σου αρχίζουν να σχηματίζονται κουκιδίτσες και να ενώνονται με τη γνωστή διαμάχη των καρτούν που έχει ξεσπάσει μεταξύ του «ευρω-δυτικού» και του μουσουλμανικού κόσμου. Πριν νομίσετε πως την έχω βρει με τις μεθαμφεταμίνες αρχίζω να εξηγώ εν τάχη.

    Διαβάζοντας τα διεθνή μέσα με μια μικρή έμφαση στα αραβικά, καταλαβαίνει κανείς πως πέρα από τους φανατικούς, πολλοί μουσουλμάνοι με προοδευτικές και μετριοπαθείς απόψεις, νιώθουν εξίσου προσβεβλημένοι. Καθώς τα καρτούν με τον μωάμεθ ακυρώνουν την θρησκεία τους και την πολιτισμική τους παράδοση. Και πριν αποφασίσεις να τους απορρίψεις, καλό θα ήταν να τους καταλάβεις (και μετά να τους απορρίψεις με την ησυχία σου).

    Κάθε σοβαρός απόφοιτος μιας κανονικής θεολογικής σχολής θα μπορούσε να μας εξηγήσει πως το ισλάμ, όπως και ο χριστιανισμός και ο ιουδαισμός, είναι αποκαλυπτικές θρησκείες. Βασίζουν δηλαδή τη νομιμοποίησή τους, στον αποκαλυπτικό λόγο κάποιας θείας αυθεντίας. Για τους χριστιανούς είναι ο ίδιος ο υιος του θεού που κατέβηκε στη γη, για τους μουσουλμάνους είναι ο προφήτης μωάμεθ που τον έστειλε ο θεός μετά τον προφήτη ιησου, και άρα ο λόγος του είναι πιο έγκυρος. Δεν έχουμε ιδέα για το τι θέλει ο θεός από εμάς, παρά μόνο μέσω αυτών των αυθεντιών. Ακύρωσε αυτούς, και ακυρώνεις το ίδιο τον θείο λόγο και την ύπαρξή του. Αυτό το μικρό νοητικό τέχνασμα οι ευρωπαίοι διαφωτιστές το είχαν καταλάβει πολύ καλά στη μάχη τους με την εκκλησία. Η εκκλήσια και ο λόγος του χριστού ήταν παντοδύναμες, αλλά εάν καταφέρεις να αποδείξεις πως ο χριστός ή ο θείος λόγος του ήταν ανθρώπινοι, τότε το όλο οικοδόμημα καταρρέει και ο χριστιανισμός γίνεται μια ακόμα ηθική φιλοσοφία. Το ίδιο ισχύει και για το Ισλάμ και τα βλάσφημα καρτούν σε αυτή την διαφωτιστική πολεμική εντάσσονται.

    Και τους δύο αυτούς στόχους τους έχουμε επιτύχει στην ευρώπη. Δεν λέω στη Δύση διότι οι ΗΠΑ ζουν και αναπνέουν στον ρυθμό του αποκαλυπτικού λόγου. Για την ακρίβεια γνωρίζοντας πια την ιστορική περιόδο γύρω από τη γέννηση του Ιησού, μπορούμε βάσιμα να ισχυριστούμε πως όποιος κι εάν ήταν αυτός ο Ιησούς, σίγουρα ο λόγος του δεν ήταν και τόσο πρωτότυπος. Κι εάν δεν ήταν πρωτότυπος, δεν γίνεται να είναι θεϊκός και αποκαλυπτικός. Οι θρυλικοί πάπυροι του Κουμράν, από τους οποίους μάθαμε για την κοινότητα των Εσσαίων, περιέχουν πολλά στοιχεία της διδασκαλίας του Ιησού και αυτοί οι πάπυροι χρονολογούνται περίπου 150 χρόνια πριν τη γέννησή του. Δεν ήταν λοιπόν ο θείος λόγος, αλλά οι αιρέσεις, οι διαμάχες και οι συζητήσεις των πρώτων χριστιανικών αιώνων που διαμόρφωσαν το λεγόμενο δόγμα για το τι ήταν ο Ιησούς και κατ’ επέκταση ο χριστιανισμος.

    Αυτό το τεράστιο πολιτισμικό άλμα, στην ιστορία των θρησκειών, δεν το έχουν κάνει πολλά εκατομμύρια χριστιανών, οι θεολογικές σχολές μας, και ακόμα περισσότερα εκατομμύρια μουσουλμάνων. Για την ακρίβεια οι χριστιανοί μπορούν να δεχθούν με μεγάλη ευκολία πως ο μωάμεθ ήταν ένας πολύ έξυπνος κοινός θνητός έμπορος, κι όχι ο απόστολος του θεού, αλλά δεν μπορούν να δεχθούν την ίδια θνητότητα και για τον Ιησού. Οι μουσουλμάνοι αντίστοιχα μπορούν με ευκολία να δεχθούν πως ο Ιησούς δεν γίνεται να είναι υιός του θεού (έννοια μάλλον πολυθεϊστική και ειδωλολατρική στα μάτια τους), αλλά απλά ένας ακόμα προφήτης. Εδώ λοιπόν διαχωρίζεται η θέση της διαφωτισμένης ευρώπης που κατανοεί την ανθρώπινη φύση όλων των αβρααμικών θρησκειών, με τον ρατσιστικό λόγο της χριστιανικής ακροδεξιάς ευρώπης που αποδέχεται χαιρέκακα των μωάμεθ βομβιστή, γιατί δεν είναι ο ιησούς  βομβιστής.

    Πεθαίνουν οι θρησκείες?

    Εξελικτικά λοιπόν οι Αβρααμικές θρησκείες, είναι καταδικασμένες να πεθάνουν, άπαξ και πεθάνει ο αποκαλυπτικός λόγος που τις νομιμοποιεί. Γιαυτό και οι μουσουλμάνοι αντιδρούν προσβεβλημένοι. Γι’αυτό και στις θεολογικές σχολές της Ελλάδας αρνούνται να ασχοληθούν με την επιστήμη τους και ασχολούνται με τους τρούλους των εκκλησιών. Διότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμα να ακυρώσουν το περιεχόμενο του αποκαλυπτικού λόγου στον οποίο βασίζονται.

    Εδώ μπορούμε να πάρουμε μερικά μαθήματα από την Άπω Ανατολή, όπου οι περισσότερες θρησκείες είναι συνυφασμένες με τη φιλοσοφία, σε τέτοιο βαθμό που οι Δυτικοί δεν μπορούν να τις διαχωρίσουν. Βέβαια ιστορικά ο αποκαλυπτικός λόγος είναι πιο ικανός να κινήσει τα πλήθη και να οπλίσει με βεβαιότητες τους πιστούς. Ως ιμπεριαλιστικό όπλο, οι αβρααμικές θρησκείες είναι αξεπέραστες. Αλλά οι θρησκείες τις Άπω Ανατολής δεν κινδυνεύουν να καταρρεύσουν όταν το παραβάν πέφτει και ο μύθος ξεσκεπάζεται. Γι’ αυτό άλλωστε οι αποκαλυπτικές θρησκείες δεν τα είχαν ποτέ καλά με τη γνώση.

    Σε αυτό το επίπεδο η ευρώπη είναι πολύ πιο κοντά στην αποδοχή της θρησκείας ως ηθικής φιλοσοφίας, σε σχέση με τον μουσουλμανικό κόσμο ή τις ΗΠΑ. Αλλά σε περίπτωση που δεν το έχετε πάρει χαμπάρι η ευρώπη πεθαίνει. Ας ελπίσουμε πως μέχρι να εκλείψουμε θα έχουμε περάσει αυτή τη γνώση στα υπερατλαντικά ξαδερφάκια μας και στους μουσουλμάνους γείτονες των πόλεών μας. Όσο για την Άπω Ανατολή, αυτή δεν μας έχει ανάγκη σε αυτόν τον τομέα, διότι έχει φτάσει στο σημείο που είμαστε σήμερα, αιώνες πριν.