‘OIKONOMIA’

 • Στρατηγικός κακοπληρωτής

  Date: 2018.03.23 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ, OIKONOMIA | Response: 128

  Οι ομοιότητες της προπαγάνδας των συριζόπανων με αυτή των σαμαροβενιζέλων είναι τόσο εντυπωσιακές που ειλικρινά αναρωτιέμαι για ποιο λόγο να κάνουμε τον κόπο να συζητάμε γι’αυτές, ειδικά όταν το κοσμοσύστημα γύρω μας τραντάζεται ηχηρά.

   

  Βγαίνουμε στις αγορές

  Το καλοκαίρι του 2014 και του 2017 βγαίναμε στις αγορές και από τα μνημόνια, το φθινόπωρο εμφανίζονταν οι πρώτες παραφωνίες και το χειμώνα του 2015 και του 2018 όλοι λίγο πολύ συμφωνούν πως το επόμενο μνημόνιο βρίσκεται ήδη στα σκαριά. Αυτό το μνημόνιο το 2014 το ονόμαζαν “πρόγραμμα γέφυρα”, ενώ σήμερα το ονομάζουν “προληπτική γραμμή στήριξης”, το φθινόπωρο του 2014 ο σαμαράς “πλακώθηκε” με τη μέρκελ, ενώ το χειμώνα του 2018 ο τσακαλώτος “πλακώθηκε” με τον ντράγκι, ο στουρνάρας μας καλεί να μην δαιμονοποιούμε τα εργαλεία, υπάρχει σαφής πίεση να ενταθούν οι πλειστηριασμοί για να καλυφθούν οι υποσχέσεις που έχουμε δώσει στους θεσμούς οι οποίοι πίσω από τα καλά λόγια τονίζουν ότι πρέπει να εντείνουμε τις “μεταρρυθμίσεις”. Όποιος δεν ταιριάζει σε αυτή την αφήγηση, βαφτίζεται στρατηγικός κακοπληρωτής.

  Το εντυπωσιακό για εμένα λοιπόν είναι ότι μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πραγματικά ότι ο σύριζα θα βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές. Εντυπωσιακό αλλά όχι πρωτόγνωρο διότι και το καλοκαίρι του 2014 υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που πίστευαν ότι η οικονομία πάει καλά (ο σταθάκης πχ).

   

   

  Λαλιωτολογία

  Εδώ οφείλω ένα ευχαριστώ στο σταλινικό λαγωνικό wiper που για μια ακόμα φορά έπιασε την οσμή των πραγμάτων και μας συνέστησε την προσοχή στην λαλιωτοποίηση των συριζόπανων (η άλλη του μεγάλη επιτυχία ήταν όταν είχε πιάσει ήδη από το σεπτέμβρη του 2014 τη λευκή πετσέτα των σαμαροβενιζέλων). Πράγματι λοιπόν η επικοινωνιακή πολιτική των συριζόπανων σταμάτησε να ασχολείται με την “καθαρή έξοδο από τα μνημόνια” και μετατράπηκε σ’ ένα σουρεαλιστικό μείγμα από μακεδονικούς χαλβάδες και σκανδαλολογία.

  Η απλή ιδέα ήταν -όπως πολύ καλά περιέγραψε ο wiper- ότι θα προσπαθήσουν να σπάσουν τη ΝΔ στα δύο με το μακεδονικό και ταυτόχρονα να κοντύνουν το προφίλ των κούληδων με τα σκάνδαλα. Το πρόβλημα με τη σκανδαλολογία -όπως πήραν χαμπάρι ήδη δύο υπουργοί του σύριζα- είναι πως πέφτει πάντα σα χειροβομβίδα και τα θραύσματά της ακουμπάνε τους πάντες.

  Από τη στιγμή που το πολιτικό σύστημα διατηρεί μια χαώδη διαφορά προνομίων ανάμεσα στους πραίτορές του και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που διοικεί (γνωστούς και ως μουζίκους), τα θραύσματα της σκανδαλολογίας θα εξαπλώνονται προς όλες τις κατευθύνσεις. Τα επικοινωνιακά αστέρια των συριζόπανων, δεν κατάφεραν να διαβλέψουν πως ελάχιστη σημασία έχει αν ρουφάς το αίμα των στρατηγικών κακοπληρωτών με το καλαμάκι ή με το μπουρί της σόμπας. Αν το κάνεις θεσμικά με τους πλειστηριασμούς ή εξωθεσμικά με τις μίζες. Το βασικό πρόβλημα εδώ και 8 χρόνια είναι -όπως δεν βαριέμαι ποτέ να λέω- πως έχει διαταραχθεί το κοινωνικό συμβόλαιο με τους από κάτω και κάθε φορά που κάποιος θα το υπενθυμίζει η μπάλα θα παίρνει όλους τους πραίτορες παρέα. Γι’ αυτό και η περισσότερη βιώσιμη τακτική του πολιτικού συστήματος είναι η παλιά καλή ομερτά.

  Το ότι τα συριζόπανα επέλεξαν να τη σπάσουν δείχνει ή ηλιθιότητα, ή απελπησία· αν με ρωτάτε δεν υπάρχει λόγος να επιλέξουμε ένα από τα δύο.

   

   

  Ένα βηματάκι ακόμα προς την επόμενη κρίση

  Όλα αυτά με τις φαιδρές πορτοκαλιές συμβαίνουν την ίδια στιγμή που η δύση βαδίζει ολοταχώς προς ένα ακόμα σκαλοπατάκι της υπερδεκαετούς πια κρίσης. Και οι ελίτ των ΗΠΑ μας έχουν επισημάνει σε όλους τους τόνους πως δεν θα κωλώσουν να τραβήξουν το χαλί και να ανεβάσουν τα επιτόκια. Το γιατί το κάνουν δεν έχει μεγάλη σημασία. Ίσως είναι άπληστοι, ίσως βλέπουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να το αποφύγουν και άρα προτιμούν να κρατάνε οι ίδιοι τα ηνία των εξελίξεων. Όπως και με τα συριζόπανα δεν έχει νόημα να επιλέξουμε ένα από τα δύο ως απάντηση.

  Λίγο πολύ όπως είδαμε να συμβαίνει το 2007-2008, εκτός αν πιστεύετε πως η κατάρρευση της Bear Sterns, της Lehman Brothers, και η εξαφάνιση της Merill Lynch ήταν τυχαία γεγονότα που η αγορά αποφάσισε και ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ υλοποίησε. Μια άλλη -λιγότερο γνωστή- πρωτιά του μπάμια ήταν πως αύξησε δραματικά την επιρροή της CIA στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι του βαθέως κράτους των ΗΠΑ. Κάθε πρόεδρος -από τη σύσταση της CIA μέχρι τον μπάμια- προσπαθούσε να κρατά την υπηρεσία σαν να ήταν το πιο βρώμικο βρακί που είχε ποτέ. Κάθε πρόεδρος διατηρούσε μια υγιή (για τον ίδιο) απόσταση που θα του επέτρεπε να αρνηθεί τα πάντα. Ακόμα και ο νίξον είχε τους δικούς του κοριούς στο περιβόητο watergate και ο πατήρ μπους -αφεντικό της CIA- άδειασε με μεγάλη ευκολία τα βρωμόνερα του iran-contra gate.

  Ο τραμπ λοιπόν μέσα στις καραμπόλες που τον έφεραν στην εξουσία και τις καραμπόλες της πρώτης χρονιάς που τον έφεραν σε ισορροπία με το βαθύ κράτος, πρόσφερε στη CIA και στους λικούντνικς του βαθέως κράτους ένα λευκό χαρτί στα αγαπημένα τους projects. Την προσπάθεια διάλυσης της Ρωσίας και δημιουργίας first strike capability (η παρνοϊκή ιδέα ότι θα χτυπήσεις κάποιον με πυρηνικά όπλα τόσο σκληρά που δεν θα μπορέσει ποτέ να απαντήσει)· και τη συνέχεια του τριαντακονταετούς στη μέση ανατολή στα χνάρια που έκαναν το νομπελίστα της ειρήνης ομπάμα να έχει καταστρέψει περισσότερες χώρες από οποιονδήποτε άλλο αμερικάνο πρόεδρο.

  Στην άλλη πλευρά του ντήλ, ο τράμπ πήρε το τέλος του γκλομπαλιστάν με την υιοθέτηση δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα, και την δαιμονοποίηση της Κίνας ως τον επόμενο μεγάλο κακό. Αποτέλεσμα αυτής της ισορροπίας μεταξύ τράμπ και βαθέως κράτους, είναι οι ΗΠΑ εναντίων όλων.

  Ο κίσινγκερ πέρσι το φθινόπωρο είχε δηλώσει πως ο τράμπ έχει δίκιο να θέλει να κοντύνει την κίνα, διότι αυτή είναι πιο σημαντικός αντίπαλος για την αμερικάνικη ηγεμονία από τη ρωσία· για να το κάνει αυτό, συνέχισε, έπρεπε να τα βρει με τους ρώσους. Ευτυχώς -λόγω των εσωτερικών ισορροπιών στο βαθύ κράτος των ΗΠΑ- αυτό δεν συνέβη. Το αποτέλεσμα είναι αυτή η εντελώς περίεργη στρατηγική όπου οι ΗΠΑ εναντιωνόμενες στη ρωσία, την κίνα και το ιράν ταυτόχρονα, έχουν φέρει αυτές τις 3 χώρες με πολύ αποκλίνοντα συμφέροντα και ιδεολογίες, όλο και πιο κοντά μεταξύ τους.

  Θα αναρωτηθείτε τι σχέση έχουν όλα αυτά τα “γεωπολιτικά” με την επόμενη κρίση, αλλά η πλάκα είναι ότι είναι συνυφασμένα μεταξύ τους. Πιάσε το κουβαράκι αριάδνη.

   

   

  Το τέλος του γκλομπαλιστάν

  Οι δασμοί που ο τραμπ κοτσάρει από εδώ και από εκεί κάθε τρεις και λίγο, δίνουν το σημάδι στους παίκτες του συστήματος να αλλάξουν τον τρόπο που συμπεριφέρονται και κάνουν μπίζνες εδώ και 30 χρόνια. Πιο πάνω έγραψα ότι οι ΗΠΑ πάνε εναντίων όλων. Τότε γιατί οι όλοι δεν συνεργάζονται μεταξύ τους να συνεχίσουν το γκλομπαλιστάν χωρίς αυτές? Διότι αυτό είναι πρακτικά αδύνατο είναι η απάντηση.

  Το επόμενο πακέτο δασμών έχει στόχο την κίνα και μάλιστα τις πιο ανεπτυγμένες και υψηλών περιθωρίων κέρδους δραστηριότητες. Ηλεκτρονικά, υψηλή τεχνολογία και τα ρέστα. Είναι ρυθμισμένο με ακρίβεια να πονέσει τους κινέζους όσο πιο πολύ μπορεί, κι αυτό κρατήστε το. Διότι -να μου το θυμηθείτε- το μεθεπόμενο πακέτο δασμών θα κατευθυνθεί εναντίων της ευρώπης· και θα είναι εξίσου ρυθμισμένο να πονέσει τους ευρωπαίους όσο το δυνατόν περισσότερο, με λίγα λόγια θα αφορά σχεδόν σίγουρα τις αυτοκινητοβιομηχανίες τους (ακούς μερκέλα?). Την προχθεσινή αναβολή των δασμών στο ατσάλι και το αλουμίνιο απέναντι στην ευρώπη μέχρι την πρωτομαγιά (αλλά όχι απέναντι στη σύμμαχο ιαπωνία) δεν πρέπει να τη δούμε τόσο ως υποχώρηση των τραμπίκων, αλλά ως ελιγμό. Ο τράμπ μέσα στη μεγαλοθυμία του αναστέλει τους δασμούς για δύο μήνες, μέχρι να βρεθεί μια άλλη κοινή λύση· καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό να μη βρεθεί, ο τράμπ θα δώσει μια ακόμα παράταση· κι όταν δεν βρεθεί λύση ούτε τότε, θα είναι αναγκασμένος φυσικά όχι μόνο να εφαρμόσει τους δασμούς στο ατσάλι και το αλουμίνιο (που είναι ήσσονος σημασίας), αλλά να ρίξει και μία εκεί που πονάει. Γιατί όχι, κοντά στις εκλογές του νοέμβρη 🙂

   

   

  Κι εμείς θα βάλουμε δασμούς στον πορτοκαλοχυμό για να μάθετε

  Γιατί λοιπόν δύο τεράστια οικονομικά μπλοκ που γουστάρουν γκλομπαλιστάν δεν μπορούν να αντιδράσουν στις ΗΠΑ που τρελάθηκαν και θέλουν να καταστρέψουν αυτό το τόσο ωραίο σύστημα? Διότι και τα δύο αυτά μπλοκ έχουν ρυθμίσει τις οικονομίες τους να είναι εξαγωγικές· η ευρώπη ακόμα περισσότερο μετά την κρίση και τη λύση να γίνουν όλοι γερμανίες (αφού η γερμανία είναι τόσο πετυχημένη έτσι δεν είναι??). Μόνο που το διεθνές εμπόριο είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος και για να είναι μια οικονομία εξαγωγική θα πρέπει μια άλλη να είναι εισαγωγική. Τον δεύτερο ρόλο τον είχαν αναλάβει οι ΗΠΑ· με τους δασμούς λένε basta και αυτό αφήνει το περίφημο γερμανικό μοντέλο στον αέρα (εκτός κι αν προλάβουν να ανακαλύψουν εξωγήινους στο ενδιάμεσο και αρχίσουμε το διαγαλαξιακό εμπόριο).

  Σαν να μην έφτανε αυτό, οι ΗΠΑ πιέζουν για κυρώσεις τόσο στις ευρωπαϊκές εταιρίες που συνεργάζονται με την ρωσία για την κατασκευή του αγωγού αερίου nord stream 2, όσο και σε αυτές που θέλουν να κάνουν μπίζνες με το ιράν πχ την airbus (στην είδηση θα δείτε και το σφιχταγκάλιασμα που φέρνουν αυτές οι κυρώσεις μεταξύ ρωσίας και ιραν). Το μόνο θετικό για το “πετυχημένο” εξαγωγικό ευρωπαϊκό μοντέλο είναι ότι ο τριαντακονταετής στη μέση ανατολή έχει αυξήσει τις εξαγωγές όπλων στην περιοχή· δυστυχώς για τους ευρωπαίοι, οι μόνοι που αγοράζουν από αυτούς είναι οι σαουδάραβες και οι τούρκοι. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους για παραδοσιακούς αλλά εντελώς καταννοητούς λόγους προτιμούν να αγοράζουν από τους ρώσους (όλοι είδαν τι έπαθε ο καντάφι που είχε εμπιστευτεί στους γάλλους τις κρυπτογραφημένες του επικοινωνίες). Οι κυρώσεις και οι δασμοί είναι πολύ παρόμοια εργαλεία και δεν πρέπει να τα διαχωρίζουμε πολύ μεταξύ τους, παρά το διαφορετικό τους μάρκετινγκ.

  Αυτές οι κινήσεις θα αυξήσουν τις πιέσεις εντός ευρωζώνης, όχι μόνο γιατί θα ξεβρακώσουν όλη την επικοινωνιακή στρατηγική περί πετυχημένου μοντέλου, αλλά διότι οι μεγάλοι παίκτες θα προσπαθήσουν να ξεζουμίσουν τους μικρούς ακόμα περισσότερο. Δείτε εδώ την πρόταση της κομισιόν να φορολογούνται οι online εταιρίες στις χώρες με τους μεγαλύτερους τζίρους, και την άλλη πρόταση για ΦΠΑ 15% -σε αυτούς που το αντέχουν φυσικά. Και οι δύο προτάσεις είναι σχεδιασμένες να χτυπήσουν τις μικρότερες χώρες στραγγαλίζοντας ακόμα περισσότερες τις όποιες τακτικές επιβίωσης έχουν παραμείνει στην ευρωζώνη.

  Κι όλα αυτά πριν ο τραμπ βάλει δασμούς στις μπέμπες και κλάψουνε γερμανικές μανούλες. Θέλετε και την αφορμή μήπως? Πώς θα σας φαινόταν το eco dieselgate, η αποτυχημένη τεχνολογία στην οποία επένδυσαν οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες σε αντίθεση πχ με τους ιάπωνες που επένδυσαν στα υβριδικά αυτοκίνητα· σε συνδυασμό πάντα με την απροθυμία των συμμάχων ευρωπαίων να μειώσουν το εμπορικό τους πλεόνασμα, είτε μειώνοντας τις εξαγωγές ατσαλιού και αλουμινίου, είτε αυξάνοντας τις εισαγωγές αμερικάνικων όπλων.

   

   

  (τώρα που το σκέφτομαι ίσως να αρχίσουν να χαρίζουν μπέμπες στην ελλάδα όπως έκανε ο μπούλης εκείνη τη μακρινή και όμορφη άνοιξη του 2009, ποιος ξέρει μπορεί τελικά να δώσει τις εκλογές στα συριζόπανα)

 • Τα συριζόπανα και οι πλειστηριασμοί

  Date: 2017.12.16 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ, OIKONOMIA | Response: 172

  Να το γράψουμε εδώ και επίσημα. Αν τα συριζόπανα καταφέρουν και τη γλυτώσουν και με τους πλειστηριασμούς και δεν τους καταποντίσουν εκλογικά, τότε πράγματι θα τους αξίζει να κυβερνούν για την επόμενη 8ετία.

  Και τώρα που είπα τον αφορισμό μου, ας τον κάνω και ταληράκια. Αν κάτι πρέπει να θαυμάσουμε στην κυβέρνηση σύριζα είναι ότι μετά από 2,5χρόνια συνεχόμενης λιτότητας, μνημονίων και ψήφισης πολύ σκληρών μέτρων, η κυβερνητική… διαβάστε τη συνέχεια...

 • Η πρωτοπόρος κομπίνα

  Date: 2017.10.21 | Category: OIKONOMIA | Response: 61

  Ξέρω ότι έχω υποσχεθεί ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, αλλά είπα να ξεκινήσω με ένα διήγημα οικονομικής φαντασίας έτσι για προθέρμανση.

  Ήταν λοιπόν που λέτε σ’ ένα μακρινό βασίλειο ένας λαός που ευημερούσε. Κι όταν ο λαός ευημερεί παίρνει δάνεια για να υλοποιήσει τα όνειρά του, για να χτίσει το μέλλον, να κατακτήσει το παρόν. Αλλά όπως

 • Η έξοδος στις αγορές και τις παραλίες

  Date: 2017.08.03 | Category: OIKONOMIA | Response: 251

  Γνωρίζω πως πολλές έχετε απογοητευτεί που δεν την πέφτω στον σύριζα και τις μαλακίες που κάνει, αλλά προσωπικά πιστεύω πως δεν χρειάζεται. Και για να αποδείξω του λόγου το αληθές δεν έχει παρά να πάρουμε την περίφημη έξοδο στις αγορές την οποία ξύπνησα το πρωί με όρεξη να σοδομίσω έτσι γιατί είχα μια ώρα κενό και δεν ήξερα τι να κάνω 🙂 διαβάστε τη συνέχεια...

 • Όταν φτερνίζονται οι ΗΠΑ

  Date: 2017.07.01 | Category: OIKONOMIA, ΔΙΕΘΝΗ | Response: 183

  Αν μπορούσατε να αντιληφθείτε το επίπεδο της προπαγάνδας που παίζει στα ΜΜΕ κατά του τράμπ, θα νομίζατε ότι το MEGAMOU τις ημέρες του δημοψηφίσματος τον ιούλη του 2015 ήταν αξιοπρεπής και αντικειμενικός παρατηρητής. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Η αρχή του τέλους

  Date: 2016.03.22 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ, OIKONOMIA | Response: 240

  Πάντα τεμπέλιαζα να ξεκινήσω τις επαναλήψεις, λίγο πολύ γιατί στο μπλογκ αυτό ακολούθησα την κρίση από πριν καλά καλά εμφανιστεί, οπότε έχω μια άρνηση να τροφοδοτήσω την τεμπελιά του αναγνώστη, αντικαθιστώντας τη με δική μου χαμαλοδουλιά. Όμως με αφορμή την έρευνα του κονιόρδου πάνω στο περίφημο ελληνικό έλλειμμα και τα greek statistics της elstat, είπα να κάνω μια μικρή ρετροσπεκτίβα του ευρωπαϊκού κουβαριού που άρχισε να ξετυλίγεται με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα διαβάστε τη συνέχεια...

 • Το Eλλειμμα του 2009 και άλλες όμορφες ιστορίες κοινωνικής παρακμής

  Date: 2016.03.22 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ, OIKONOMIA | Response: 184

  του cognord: Η ομιλία του Παπανδρέου στο Καστελόριζο την 23η Απρίλη του 2010 ξεκινούσε με τα εξής βαρυσήμαντα και γεμάτα δάκρυα λόγια: «Χθες, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το πραγματικό μέγεθος του ελλείματος του 2009». διαβάστε τη συνέχεια...

 • Γιατί υπάρχει το χρέος?

  Date: 2015.09.04 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ, OIKONOMIA | Response: 194

  Αυτό είναι κυρίως ένα ποστ που λέει ότι ξεκινάει η νέα σεζόν του γκρουπ θέραπι IRC από τις 7/9 και κάθε δευτέρα στις 20.00 ώρα ελλάδος. Αλλά επειδή δεν θα μπορούσα να σας αφήσω μόνο με αυτό είπα να βάλω κι ένα δωράκι. Κι αυτό το δωράκι είναι μια πολύ απλή εξήγηση σε 3 παραγράφους για ποιό λόγο υπάρχει το χρέος. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Μερικές κριτικές στην αποεμπορευματοποίηση

  Date: 2015.04.25 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ, OIKONOMIA | Response: 138

  φρέσκο φρέσκο από το wiki (μαζί με τις κρέμες του φτερού)

   

  (τη μαρμελάδα βατόμουρο ποιος την έβαλε και δεν μπορώ να δω??)… διαβάστε τη συνέχεια...

 • Ένα διάκοσια μανδάμ τα ταληράκια, να τ’ αφήσω?

  Date: 2015.01.23 | Category: OIKONOMIA | Response: 190

  Τόσο είναι το μέγεθος του ευρωπαϊκού QE έτσι όπως ανακοινώθηκε εχθές από τον σούπερ μάριο. (εδώ στα ελληνικά κι εδώ στα αγγλικά με περισσότερες λεπτομέρειες). Όσοι έχετε παρακολουθήσει όλο το δράμα έτσι όπως ξεκίνησε τον απρίλη πέρσι τέτοια εποχή , δεν χρειάζεστε πραγματικά αυτά τα ταληράκια. Για τις υπόλοιπες όμως θα κάνουμε μια μικρή σούμα διαβάστε τη συνέχεια...

 • Ο μαγικός κόσμος της τεχνικής (μέρος 14ο). Τα παρακλάδια της αποξένωσης

  Date: 2014.12.31 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ, OIKONOMIA | Response: 119

  Τα παρακλάδια της αποξένωσης είναι το επόμενο μέρος της τεχνικής που το έγραψα την επόμενη μέρα της προκήρυξης των εκλογών διαβάστε τη συνέχεια...

 • Τρεκλίζοντας προς την α-συναρτησία (οδηγός κευνσιανισμού σε ταληράκια)

  Date: 2014.10.05 | Category: OIKONOMIA | Response: 294

  Η πολιτική αναφέρεται συχνά ως η τέχνη του εφικτού και συνήθως αυτή η προσέγγιση θεωρείται δείγμα ωριμότητας και σοφίας. Γιατί τότε τις περισσότερες φορές καταλήγει στην α-νοησία? διαβάστε τη συνέχεια...

 • Η ανάλυση μιας μη είδησης σε ταληράκια (ή το σχέδιο της νέας φεουδαρχίας)

  Date: 2014.04.06 | Category: OIKONOMIA | Response: 441

  Οι περισσότερες μη ειδήσεις, είναι τόσο αδιάφορες και αποπροσανατολιστικές που τις περισσότερες φορές είναι καλύτερο να μην τις διαβάσεις καθόλου, διότι ο στόχος τους είναι να βάλουν τη σκέψη σου σε λάθος αυλάκια. διαβάστε τη συνέχεια...

 • To efficient market hypothesis στη ζωή μας :)

  Date: 2014.03.04 | Category: OIKONOMIA | Response: 286

  Το efficient market hypothesis (ΕΜΗ) είναι μια εντελώς ανυπόληπτη θεωρία που είχε γνωρίσει κάποια δημοσιότητα στα 70ς και από τότε όλοι (μα όλοι) της κάνουν πλάκα. Είναι επίσης μια θεωρία βάση της οποιας δόθηκε το νόμπελ οικονομικών φέτος διαβάστε τη συνέχεια...

 • Ένοχος σύμφωνα με το κατηγορητήριο (περί της φαντασίωσης του χρήματος)

  Date: 2013.11.15 | Category: OIKONOMIA | Response: 481

  Θέλω να ζητήσω τη συγγνώμη σας. Διότι ενώ έχω υποσχεθεί να μιλάω για τον κόσμο όπως τον κατανοώ, στην ουσία εδώ και ένα χρόνο έχω αποκρύψει ένα σημαντικό εργαλείο κυβερνητικής πολιτικής που θα έκανε τη διακυβέρνηση ενός μη μνημονιακού κόμματος δυνατή. Πρόκειται για μια πρακτική με ευρύτατη χρήση στον 20ο αιώνα που ξεπερνάει το νομισματικό κορσέ του χρυσού κανόνα του ευρώ που μας έχει επιβάλει η ΕΚΤ. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Η δικτάτωρ σκοτώνει το τέρας της ανεργίας ακόμα και μέσα στην ευρωζώνη.

  Date: 2013.10.07 | Category: OIKONOMIA | Response: 276

  Το κατά πόσο προσμένω τη σωτηρία μας από μια κυβέρνηση σύριζα νομίζω φαίνεται και από τον τίτλο του άρθρου. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση σύριζα δεν μπορεί να υιοθετήσει -αν θέλει- τις προτάσεις της χούντας techiechan. Δεν θα τους το κρατήσω μανιάτικο 🙂 διαβάστε τη συνέχεια...

 • Πώς να γίνετε πλούσιος χωρίς χρήματα (μέρος 3ο). Ο τζόγος της νέας οικονομίας.

  Date: 2013.09.18 | Category: OIKONOMIA | Response: 180

  Το πρόβλημα με τους παραδείσους, σοσιαλιστικούς ή μη, είναι πως αυτοί αποτελούν προιόντα της εποχής και της κουλτούρας που τους έπλασε. Και καθώς το συλλογικό φαντασιακό έφευγε από τα σαλόνια της καλής κοινωνίας στις αρχές του 19ου αιώνα και διαχεόταν στην όλο και περισσότερο εγγράμματη πλέμπα, το ίδιο συνέβη και με τις ουτοπίες. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Τα κοτσάνια από τις φράουλες

  Date: 2013.05.17 | Category: OIKONOMIA | Response: 284

  Αυτό το κείμενο είναι μερικά περισσεύματα. Κι όπως τα περισσότερα φαγητά που τα βγάζεις την επομένη από το ψυγείο έχουν μια βαρετή γεύση. Όχι απαραίτητα γιατί έχουν χάσει τη φρεσκάδα τους (οι φακές πχ είναι πάντα καλύτερες την επόμενη μέρα), αλλά διότι τρως για δεύτερη συνεχόμενη μέρα το ίδιο φαγητό. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Το bitcoin και η πρώτη δεκάρα του σκρούτζ μακ ντάκ

  Date: 2013.04.05 | Category: TECHIE-STUFF, OIKONOMIA | Response: 400

  Με λίγα λόγια θα κάνω τον βαρουφάκη να βαρεθεί και θα προσπαθήσω να εξηγήσω πχ γιατί ένα νόμισμα που αποπληθωρίζεται δεν μπορεί να αποκτήσει στάτους εναλλακτικού συναλλακτικού νομίσματος. Ή γιατί κάποιοι που διαθέτουν το 50-60% οποιουδήποτε asset, μπορούν να το χειραγωγήσουν κατά βούληση και πως. Ή γιατί ακόμα και το άθλιο ευρώ του ντράγκι είναι καλύτερο από το bitcoin. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Η φαντασιακή θέσμιση του bitcoin και ο σκρούτζ μακ ντακ στο κλονταϊκ

  Date: 2013.03.28 | Category: TECHIE-STUFF, OIKONOMIA | Response: 697

  Για όσους δεν έχουν ιδέα γι’αυτό, το bitcoin είναι ένα εναλλακτικό νόμισμα. Ο στόχος του είναι να αποτελέσει μια ανεξάρτητη, εναλλακτική, ανταλλακτική μονάδα, σε μια αγορά που κυριαρχείται από δολάρια ευρώ, τράπεζες και το paypal. Βασικό του μέλημα – σύμφωνα με τις διακηρύξεις – είναι η ασφάλεια και η ανωνυμία που παρέχει στις συναλλαγές. Σε αυτόν τον τομέα υπήρχαν κάποια προβλήματα βέβαια όπως διάφορες ηλεκτρονικές ληστείες δεκάδων πορτοφολιών, αλλά ο δικός μου στόχος της κριτικής δεν είναι αυτός. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Η ιστορία με την κύπρο (σε ταληράκια)

  Date: 2013.03.17 | Category: OIKONOMIA | Response: 562

  Εντάξει ρε παιδιά μια μαλακία είπα κι εγώ πριν 5 μέρες πως η ευρώπη είναι boring και βάλθηκαν όλοι να με διαψεύσουν. Και καθώς από εχθές έχω γράψει σε σχόλια για το θέμα της κύπρου περισσότερες λέξες απόσες θα έγραφα σενα άρθρο πάρτε τις εξελίξεις όπως τις καταλαβαίνει η μαγική μου σφαίρα και μου τις υπαγορεύει ο πετρολ πια (ξέβαψε λίγο το μπλε) δράκος της αποκάλυψης. Επειδή μπλεκονται πολλά θέματα θα προσπαθήσω λίγο να το διαχωρίσω, κι επειδή το πράγμα τρέχει θα προσπαθήσω να μην επεκταθώ πολύ σε μελλοντικά ενδεχόμενα. Για όσο το κάνω θα είναι για να εξηγήσω αποφάσεις του σήμερα. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Κουτόφραγκοι Vs κουτοπόνηροι

  Date: 2013.02.17 | Category: OIKONOMIA | Response: 142

  Σήμερα θα προσφέρω ένα δώρο στους ανταρσύτες αυτού του κόσμου γιατί τους στεναχωρώ συχνά τα τελευταία χρόνια και κατά βάθος είναι καλά παιδιά. Καθώς η μόδα της εβδομάδας είναι διάφορα δις από τα κοινοτικά ταμεία και πως αυτά δεν τα εκμεταλλευόμαστε, θα παίξουμε ένα γρήγορο παιχνιδάκι δείχνοντας με ποιο τρόπο εκμεταλλευόμασταν αυτές τις κοινοτικές επιδοτήσεις την τελευταία φορά που τις παίξαμε, όταν δηλαδή δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα και κάναμε μπίζνες αντί να τις δίνουμε στους βρωμιάρηδες αγρότες που βοηθούσαν στη συνέχεια την επιβίωση των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών και των βουλγάρικων, ουκρανέζικων και άλλων ανατολικών νοικοκυριών. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Μια μικρή ιστορία της ελληνικής πιστωτικής φούσκας (με πλαστελίνες)

  Date: 2012.12.08 | Category: OIKONOMIA | Response: 268

  και καθώς ο τεκι έλιαζε ακαμάτης τα αχαμνά του και αρνούνταν να παραδώσει το πολυθρύλητο τρίτο μέρος της τριλογίας του για τον συριζας, στους αντίποδες, το λογιστικό ρομπότ poltergeist ver 1.45 build 5445, καθόταν σε αναμμένα κάρβουνα. Μην έχοντας που να ξοδέψει τον εταιρικά πληρωμένο του χρόνο και που να στρέψει τη δημιουργικότητά του, και καθώς ο σύριζας δεν βγήκε κυβέρνηση που του είχε τάξει πιλάφια και ουρί από λογιστικές καταστάσεις της καρφούρ, του μπομπολιστάν και των ελπε, είπε να φτιάξει μια μικρή ιστορία της πιστωτικής φούσκας στην ελλάδα, με πλαστελίνες και χρωματάκια για να μπορεί να την καταλάβει ακόμα και ο προβόπουλος, ακόμα και ο παπαδήμος, ακόμα κι αυτός ο ίδιος ο στουρνάρας (για τον σαμαρά έχουμε χάσει κάθε ελπίδα από τότε που γύρισε από τις ηπα και πήραμε χαμπάρι ότι δεν είχε μάθει καν αγγλικά, πόσο μάλλον οικονομικά). διαβάστε τη συνέχεια...

 • Ο μαγικός κόσμος της τεχνικής (μέρος 7,2) : ένα παιχνιδάκι με το αεπ

  Date: 2012.10.25 | Category: OIKONOMIA | Response: 196

  Ένας κλασσικός αφορισμός των οπαδών αυτής της μεταφυσικής έννοιας της προόδου κάθε φορά που ακούνε τη λέξη απόανάπτυξη, είναι να προβάλουν αυτή την αποανάπτυξη σε ενός είδους πρωτογονισμό. Αν δεν θέλεις να δουλευεις, είναι προφανές πως πρέπει να ζεις στα δέντρα και να τρως μπανάνες. Αν μάλιστα ξεχάσεις να μιλάς κιόλας κι επικοινωνείς με κραυγές, θα ταιριάξεις ακόμα περισσότερο με την αντίληψή τους για το ζήτημα διαβάστε τη συνέχεια...

 • Γιατί μαμά να είναι τόσο μαλάκες? (η τρόικα και το ΔΝΤ)

  Date: 2012.10.16 | Category: OIKONOMIA | Response: 160

  Ο τελευταίος μήνας έχει αφιερωθεί (όσον αφορά στην ελληνική κρίση), στο αυτομαστίγωμα του ΔΝΤ και της τρόικα. Οιμέ λένε κάναμε λάθος στους υπολογισμούς μας, ακολουθήσαμε παλιά μοντέλα, οι υποθέσεις μας ήταν εν γένη εκτός κλίματος. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Ο μαγικός κόσμος της τεχνικής μέρος 12ο : Η εργασία, οι αμοιβές κι ο χρόνος.

  Date: 2012.09.26 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ, OIKONOMIA | Response: 323

  Η από τα κάτω οργάνωση των ανθρώπων, λύνει τόσα πολλά προβλήματα των σημερινών κοινωνιών, που όταν συμβεί, όλοι θα αναρωτιούνται γιατί σκατά δεν το έκαναν νωρίτερα . Κανονικά θα έπρεπε πρώτα να ασχοληθώ με τους τρόπους οργάνωσης, αλλά επειδή ξύπνησα με όρεξη για άλλα, θα το πιάσω λίγο ανάποδα. διαβάστε τη συνέχεια...

 • TechieChan Vs Συριζας ( μέρος 2ο: φτού ξελεφτερία)

  Date: 2012.09.17 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ, OIKONOMIA | Response: 323

  Υποσχέθηκα να ξεκινήσω το δεύτερο μέρος, αναλύοντας το δεύτερο και σημαντικότερο externality του νομοσχεδίου του συριζα. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τον ελέφαντα που χέζει στον καμπινέ και ονομάζεται σε άπταιστα ελληνικά underlaying assets. Όταν ένας άνθρωπος παίρνει ένα δάνειο, αυτό το δάνειο δίνεται για ένα συγκεκριμένο σκοπό. Πολύ μικρό ποσοστό των δανείων αφορά την σποραδική και αυθόρμητη κατανάλωση. διαβάστε τη συνέχεια...

 • TechieChan Vs Συριζας ( μέρος 1ο: το χρέος απέναντι στην κοινωνία)

  Date: 2012.09.11 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ, OIKONOMIA | Response: 236

  Δεν ξέρω για εσάς, αλλά επειδή εμένα ο πράσινος δράκος της αποκάλυψης μου τα έχει πει όλα χαρτί και καλαμάρι, ο συριζας είναι το κόμμα που θα κυβερνήσει μόλις το εξάμβλωμα που μας κυβερνά σήμερα καταρρεύσει διαβάστε τη συνέχεια...

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

April 2018
M T W T F S S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Τα πιο φρέσκα σχόλια