‘OIKONOMIA’

 • Η πρωτοπόρος κομπίνα

  Date: 2017.10.21 | Category: OIKONOMIA | Response: 55

  Ξέρω ότι έχω υποσχεθεί ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, αλλά είπα να ξεκινήσω με ένα διήγημα οικονομικής φαντασίας έτσι για προθέρμανση.

  Ήταν λοιπόν που λέτε σ’ ένα μακρινό βασίλειο ένας λαός που ευημερούσε. Κι όταν ο λαός ευημερεί παίρνει δάνεια για να υλοποιήσει τα όνειρά του, για να χτίσει το μέλλον, να κατακτήσει το παρόν. Αλλά όπως και στην παλαιά διαθήκη μετά τα πρώτα επτά τέρμινα ευημερίας, ξεκίνησαν άλλα επτά τέρμινα δυστυχίας και πολλοί από τους ονειροχτίστες σταμάτησαν να πληρώνουν τα δάνειά τους.

  Παρά τη μυθική διάσταση του διηγήματος, οι τράπεζες σε αυτό το μακρινό βασίλειο ήταν αναγκασμένες αν δεν εξυπηρετείται το δάνειο για 90 μέρες να το καταχωρούν στα κόκκινα ή αλλιώς NPL (non performing loans). Αυτό είναι πολύ προβληματικό για την τράπεζα, διότι είναι αναγκασμένη να πάρει το σύνολο του δανείου και να το μεταφέρει από τις τοκοφόρες επενδύσεις της στις ζημιές. Δεν έχει σημασία αν ο ιδιοκτήτης είναι ζάμπλουτος και τελικά μπορεί να πληρώσει, όσο το πρόβλημα του δανείου δεν λύνεται, για την τράπεζα έχει καταγραφεί ως ζημιά στο 100%.

  Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ήταν μερικοί φίλοι που όπως και οι υπόλοιποι είχαν σταματήσει να αποπληρώνουν τα δάνειά τους. Κι έτσι αυτά τα δάνεια είχαν καταγραφεί ως ζημιά για την τράπεζα. Ας πούμε ότι τα δάνεια αυτά είχαν αξία 110 χρυσά νομίσματα. Η τράπεζα τους τα ζητούσε, αλλά οι φίλοι δεν ήθελαν να συνεχίσουν να πληρώνουν. Κι έτσι η κακομοίρα τράπεζα αναγκάστηκε να πάρει λεφτά από το κράτος για να καλύψει τις ζημιές· στο μακρινό μας βασίλειο είναι αμαρτία μεγάλη να κλείνεις μια τράπεζα.

  Πέρασε ο καιρός, ο λαός δυστυχούσε και μια μέρα ένας νέος από σόι και γενιά βασιλική αποφάσισε να δράσει. Η κακιά μητριά του βλέπετε ήταν μεγαλο-μέτοχος της τράπεζας και ο νέος δεν άντεχε την αδικία που η μητριά του έφερνε στον κόσμο. Έφτιαξε λοιπόν μια εταιρία και αποφάσισε να βάλει σε λειτουργία το πολυμήχανο πλάνο του.

  Πήγε στην τράπεζα και τους ζήτησε να αγοράσει μερικά από τα κόκκινα δάνεια. Για την τράπεζα όπως είπαμε τα δάνεια ήταν βάρος, ένα βάρος που είχε κοστίσει στο κράτος χιλιάδες χρυσά νομίσματα. Του λένε οκ ποια δάνεια θέλεις να αγοράσεις, λέει αυτός αυτά των φίλων που χρωστάνε 110. Μέσα του λένε, πόσο θέλεις να τα αγοράσεις? Τι πόσο θέλω να τα αγοράσω βρε παιδιά, τους λέει, κόκκινα δάνεια είναι από διάφορα φτωχαδάκια, όσο και να τους κυνηγήσω πόσο θα βγάλω? Μη σας τα πολυλογώ μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις αποφασίζει να τα αγοράσει στο 1/4 της ονομαστικής τους αξίας, ας πούμε 30 χρυσά νομίσματα.

  Τα τραπεζικά στελέχη ήταν περιχαρή, αλλά ο νέος φαινόταν ανήσυχος. Τον ρωτάνε γιατί δεν φαινόταν χαρούμενος από τη συμφωνία και ο νέος τους λέει ότι η κακιά μητριά του δεν του δίνει αρκετό χαρτζιλίκι κι έτσι δεν έχει τα 30 χρυσά νομίσματα για να τα αγοράσει. Οι υπάλληλοι κοιτιούνται μεταξύ τους, του λένε κοίτα θα μιλήσουμε σ’ έναν φίλο εδώ στην τράπεζα μήπως σου δώσουμε ένα δάνειο γιατί ο σκοπός σου είναι ιερός. Κι έτσι τα συμφωνήσανε και ο νέος χάρηκε που τα κατάφερε τόσο καλά κάτω από τη μύτη της κακιάς μητριάς του, που κανένας στην τράπεζα δεν συμπαθούσε.

  Ο υπάλληλος που ήταν υπεύθυνος για τα δάνεια ήταν όμως λίγο ανήσυχος. Ρε παιδιά, λέει στους υπόλοιπους, πως θα δώσω 20 χρυσά νομίσματα σε έναν νέο για να αγοράσει κόκκινα προβληματικά δάνεια? Κι αν δεν τα καταφέρει? Τα προβληματικά δάνεια θεωρούνται από τις επενδύσεις με τεράστιο ρίσκο. Ο νέος κατάλαβε πως χωρίς την βοήθειά τους δεν θα μπορούσε εύκολα να ολοκληρώσει το σχέδιο. Βγάζει λοιπόν που λέτε ένα μπουκάλι ρακί και τους λέει καθίστε να σας εξηγήσω το πλάνο μου, για να σιγουρευτείτε κι εσείς ότι θα πάρετε πίσω το δάνειο με τα 20 χρυσά νομίσματα.

  Έτσι λοιπόν κάθεται και τους εξηγεί πως οι φίλοι του που χρωστάνε τα 110 νομίσματα δεν είναι και τόσο φτωχαδάκια και απλά σταμάτησαν να πληρώνουν γιατί τους βόλευε. Τα ξέρει αυτός γιατί πηγαίνουν μαζί για κυνήγι αλεπούς και τα συζητάνε. Το σχέδιο λοιπόν είναι να πάρει αυτός το χρέος των 110 νομισμάτων και να το πουλήσει πίσω στους φίλους του σε μια καλύτερη τιμή κι αυτός να βγάλει κάτι για τον κόπο του που βοηθάει τον κόσμο. Άρα μιλημένα ξηγημένα είναι όλα αυτά δεν υπάρχει κανένα ρίσκο από το σχέδιο.

  Ηρέμησε λίγο ο υπεύθυνος των νέων δανείων, χαρήκανε και οι άλλοι υπάλληλοι από το πολυμήχανο σχέδιο· θαυμάσανε τη μαεστρία του νέου και κατάλαβαν ότι κάτι έχει πάρει από την επιχειρηματικότητα της μητριάς του. Πριν δώσουνε τα χέρια, λένε κι αυτοί με τη σειρά τους. Βρε παιδί μου έχουμε κι εμείς κάτι προσωπικά δανειάκια στην τράπεζα, μη φανταστείς κάτι λίγα να μόλις 3 χρυσά νομίσματα, μήπως να τα βάλουμε κι αυτά στο πακέτο με τα κόκκινα δάνεια να γλυτώσουμε κι εμείς κάτι? Κι έχουμε και κάτι άλλους φίλους που έχουν κι αυτοί κάτι δάνεια, μη στα πολυλογούμε άλλα 7 χρυσά νομίσματα σύνολο μήπως να τα πάρεις κι αυτά στην ίδια τιμή.

  Γιατί όχι τους λέει ο νέος που με τα 10 χρυσά του νομίσματα και τα 20 δανεικά από την τράπεζα, αγόρασε τελικά χρέος ονομαστικής αξίας 120χρυσών νομισμάτων. Οι υπάλληλοι χαρήκανε και πήγανε στη μητριά και της είπαν κοίτα, πουλήσαμε αυτά τα σαπάκια προς 30 χρυσά νομίσματα κι άρα εκεί που είχαμε καταγράψει χασούρα 120, τώρα έχουμε ένα κέρδος 30 από την πώληση κι αυτό είναι καλό για την τράπεζα και χάρηκε και η μητριά.

  Πήγε κι ο νέος στο κυνήγι της αλεπούς, λέει στους φίλους του ρε παιδιά θέλετε να πληρώσετε τα δάνειά σας μισοτιμής? Αμέ λένε οι άλλοι, και συμφωνούν να του δώσουν 60 χρυσά νομίσματα με αντάλλαγμα όλο το χρέος τους. Επιστρέφει τα 20 νομίσματα που ήταν δανεικά στην τράπεζα και του μένουν στο χέρι 40. Τα 10 τα δικά του και τα 30 που ήταν το κέρδος για τον κόπο του.

  Σαν άκουσε η μητριά για το όλο σκηνικό άρχισε να ουρλιάζει στους υπαλλήλους της που έκαναν τέτοια πράγματα πίσω από την πλάτη της κι άρχισε να τους κυνηγά, αλλά ο καλοκάγαθος σουλτάνος που είχε παρατηρήσει τις προσπάθειες του νέου και των υπαλλήλων, αντί να τους περάσει τη θηλιά, τους χτυπάει φιλικά την πλάτη και τους λέει ότι στην πραγματικότητα ήταν πρωτοπόροι, διότι το αυτό θα πράξουν όλες οι τράπεζες του βασιλείου.

  Κι έτσι ζήσανε αυτοί καλά, εμείς καλύτερα κι όποιος λέει ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι σωστά δεν είναι αριστερός γιατί δεν θέλει να βοηθήσει τον κοσμάκη.

  Το διήγημα είναι αποκύημα της φαντασίας μου και παρότι η πηγή της έμπνευσης ήταν αυτή εδώ η υπόθεση, δεν έχει καμία σχέση με αυτή καθώς την υπόθεση έχει αναλάβει η δικαιοσύνη στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη.

 • Η έξοδος στις αγορές και τις παραλίες

  Date: 2017.08.03 | Category: OIKONOMIA | Response: 247

  Γνωρίζω πως πολλές έχετε απογοητευτεί που δεν την πέφτω στον σύριζα και τις μαλακίες που κάνει, αλλά προσωπικά πιστεύω πως δεν χρειάζεται. Και για να αποδείξω του λόγου το αληθές δεν έχει παρά να πάρουμε την περίφημη έξοδο στις αγορές την οποία ξύπνησα το πρωί με όρεξη να σοδομίσω έτσι γιατί είχα μια ώρα κενό και δεν ήξερα τι να κάνω 🙂 διαβάστε τη συνέχεια...

 • Όταν φτερνίζονται οι ΗΠΑ

  Date: 2017.07.01 | Category: OIKONOMIA, ΔΙΕΘΝΗ | Response: 180

  Αν μπορούσατε να αντιληφθείτε το επίπεδο της προπαγάνδας που παίζει στα ΜΜΕ κατά του τράμπ, θα νομίζατε ότι το MEGAMOU τις ημέρες του δημοψηφίσματος τον ιούλη του 2015 ήταν αξιοπρεπής και αντικειμενικός παρατηρητής. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Η αρχή του τέλους

  Date: 2016.03.22 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ, OIKONOMIA | Response: 240

  Πάντα τεμπέλιαζα να ξεκινήσω τις επαναλήψεις, λίγο πολύ γιατί στο μπλογκ αυτό ακολούθησα την κρίση από πριν καλά καλά εμφανιστεί, οπότε έχω μια άρνηση να τροφοδοτήσω την τεμπελιά του αναγνώστη, αντικαθιστώντας τη με δική μου χαμαλοδουλιά. Όμως με αφορμή την έρευνα του κονιόρδου πάνω στο περίφημο ελληνικό έλλειμμα και τα greek statistics της elstat, είπα να κάνω μια μικρή ρετροσπεκτίβα του ευρωπαϊκού κουβαριού που άρχισε να ξετυλίγεται με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα διαβάστε τη συνέχεια...

 • Το Eλλειμμα του 2009 και άλλες όμορφες ιστορίες κοινωνικής παρακμής

  Date: 2016.03.22 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ, OIKONOMIA | Response: 177

  του cognord: Η ομιλία του Παπανδρέου στο Καστελόριζο την 23η Απρίλη του 2010 ξεκινούσε με τα εξής βαρυσήμαντα και γεμάτα δάκρυα λόγια: «Χθες, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το πραγματικό μέγεθος του ελλείματος του 2009». διαβάστε τη συνέχεια...

 • Γιατί υπάρχει το χρέος?

  Date: 2015.09.04 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ, OIKONOMIA | Response: 194

  Αυτό είναι κυρίως ένα ποστ που λέει ότι ξεκινάει η νέα σεζόν του γκρουπ θέραπι IRC από τις 7/9 και κάθε δευτέρα στις 20.00 ώρα ελλάδος. Αλλά επειδή δεν θα μπορούσα να σας αφήσω μόνο με αυτό είπα να βάλω κι ένα δωράκι. Κι αυτό το δωράκι είναι μια πολύ απλή εξήγηση σε 3 παραγράφους για ποιό λόγο υπάρχει το χρέος. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Μερικές κριτικές στην αποεμπορευματοποίηση

  Date: 2015.04.25 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ, OIKONOMIA | Response: 138

  φρέσκο φρέσκο από το wiki (μαζί με τις κρέμες του φτερού)

   

  (τη μαρμελάδα βατόμουρο ποιος την έβαλε και δεν μπορώ να δω??)… διαβάστε τη συνέχεια...

 • Ένα διάκοσια μανδάμ τα ταληράκια, να τ’ αφήσω?

  Date: 2015.01.23 | Category: OIKONOMIA | Response: 190

  Τόσο είναι το μέγεθος του ευρωπαϊκού QE έτσι όπως ανακοινώθηκε εχθές από τον σούπερ μάριο. (εδώ στα ελληνικά κι εδώ στα αγγλικά με περισσότερες λεπτομέρειες). Όσοι έχετε παρακολουθήσει όλο το δράμα έτσι όπως ξεκίνησε τον απρίλη πέρσι τέτοια εποχή , δεν χρειάζεστε πραγματικά αυτά τα ταληράκια. Για τις υπόλοιπες όμως θα κάνουμε μια μικρή σούμα διαβάστε τη συνέχεια...

 • Ο μαγικός κόσμος της τεχνικής (μέρος 14ο). Τα παρακλάδια της αποξένωσης

  Date: 2014.12.31 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ, OIKONOMIA | Response: 119

  Τα παρακλάδια της αποξένωσης είναι το επόμενο μέρος της τεχνικής που το έγραψα την επόμενη μέρα της προκήρυξης των εκλογών διαβάστε τη συνέχεια...

 • Τρεκλίζοντας προς την α-συναρτησία (οδηγός κευνσιανισμού σε ταληράκια)

  Date: 2014.10.05 | Category: OIKONOMIA | Response: 294

  Η πολιτική αναφέρεται συχνά ως η τέχνη του εφικτού και συνήθως αυτή η προσέγγιση θεωρείται δείγμα ωριμότητας και σοφίας. Γιατί τότε τις περισσότερες φορές καταλήγει στην α-νοησία? διαβάστε τη συνέχεια...

 • Η ανάλυση μιας μη είδησης σε ταληράκια (ή το σχέδιο της νέας φεουδαρχίας)

  Date: 2014.04.06 | Category: OIKONOMIA | Response: 441

  Οι περισσότερες μη ειδήσεις, είναι τόσο αδιάφορες και αποπροσανατολιστικές που τις περισσότερες φορές είναι καλύτερο να μην τις διαβάσεις καθόλου, διότι ο στόχος τους είναι να βάλουν τη σκέψη σου σε λάθος αυλάκια. διαβάστε τη συνέχεια...

 • To efficient market hypothesis στη ζωή μας :)

  Date: 2014.03.04 | Category: OIKONOMIA | Response: 286

  Το efficient market hypothesis (ΕΜΗ) είναι μια εντελώς ανυπόληπτη θεωρία που είχε γνωρίσει κάποια δημοσιότητα στα 70ς και από τότε όλοι (μα όλοι) της κάνουν πλάκα. Είναι επίσης μια θεωρία βάση της οποιας δόθηκε το νόμπελ οικονομικών φέτος διαβάστε τη συνέχεια...

 • Ένοχος σύμφωνα με το κατηγορητήριο (περί της φαντασίωσης του χρήματος)

  Date: 2013.11.15 | Category: OIKONOMIA | Response: 481

  Θέλω να ζητήσω τη συγγνώμη σας. Διότι ενώ έχω υποσχεθεί να μιλάω για τον κόσμο όπως τον κατανοώ, στην ουσία εδώ και ένα χρόνο έχω αποκρύψει ένα σημαντικό εργαλείο κυβερνητικής πολιτικής που θα έκανε τη διακυβέρνηση ενός μη μνημονιακού κόμματος δυνατή. Πρόκειται για μια πρακτική με ευρύτατη χρήση στον 20ο αιώνα που ξεπερνάει το νομισματικό κορσέ του χρυσού κανόνα του ευρώ που μας έχει επιβάλει η ΕΚΤ. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Η δικτάτωρ σκοτώνει το τέρας της ανεργίας ακόμα και μέσα στην ευρωζώνη.

  Date: 2013.10.07 | Category: OIKONOMIA | Response: 276

  Το κατά πόσο προσμένω τη σωτηρία μας από μια κυβέρνηση σύριζα νομίζω φαίνεται και από τον τίτλο του άρθρου. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση σύριζα δεν μπορεί να υιοθετήσει -αν θέλει- τις προτάσεις της χούντας techiechan. Δεν θα τους το κρατήσω μανιάτικο 🙂 διαβάστε τη συνέχεια...

 • Πώς να γίνετε πλούσιος χωρίς χρήματα (μέρος 3ο). Ο τζόγος της νέας οικονομίας.

  Date: 2013.09.18 | Category: OIKONOMIA | Response: 180

  Το πρόβλημα με τους παραδείσους, σοσιαλιστικούς ή μη, είναι πως αυτοί αποτελούν προιόντα της εποχής και της κουλτούρας που τους έπλασε. Και καθώς το συλλογικό φαντασιακό έφευγε από τα σαλόνια της καλής κοινωνίας στις αρχές του 19ου αιώνα και διαχεόταν στην όλο και περισσότερο εγγράμματη πλέμπα, το ίδιο συνέβη και με τις ουτοπίες. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Τα κοτσάνια από τις φράουλες

  Date: 2013.05.17 | Category: OIKONOMIA | Response: 284

  Αυτό το κείμενο είναι μερικά περισσεύματα. Κι όπως τα περισσότερα φαγητά που τα βγάζεις την επομένη από το ψυγείο έχουν μια βαρετή γεύση. Όχι απαραίτητα γιατί έχουν χάσει τη φρεσκάδα τους (οι φακές πχ είναι πάντα καλύτερες την επόμενη μέρα), αλλά διότι τρως για δεύτερη συνεχόμενη μέρα το ίδιο φαγητό. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Το bitcoin και η πρώτη δεκάρα του σκρούτζ μακ ντάκ

  Date: 2013.04.05 | Category: TECHIE-STUFF, OIKONOMIA | Response: 400

  Με λίγα λόγια θα κάνω τον βαρουφάκη να βαρεθεί και θα προσπαθήσω να εξηγήσω πχ γιατί ένα νόμισμα που αποπληθωρίζεται δεν μπορεί να αποκτήσει στάτους εναλλακτικού συναλλακτικού νομίσματος. Ή γιατί κάποιοι που διαθέτουν το 50-60% οποιουδήποτε asset, μπορούν να το χειραγωγήσουν κατά βούληση και πως. Ή γιατί ακόμα και το άθλιο ευρώ του ντράγκι είναι καλύτερο από το bitcoin. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Η φαντασιακή θέσμιση του bitcoin και ο σκρούτζ μακ ντακ στο κλονταϊκ

  Date: 2013.03.28 | Category: TECHIE-STUFF, OIKONOMIA | Response: 685

  Για όσους δεν έχουν ιδέα γι’αυτό, το bitcoin είναι ένα εναλλακτικό νόμισμα. Ο στόχος του είναι να αποτελέσει μια ανεξάρτητη, εναλλακτική, ανταλλακτική μονάδα, σε μια αγορά που κυριαρχείται από δολάρια ευρώ, τράπεζες και το paypal. Βασικό του μέλημα – σύμφωνα με τις διακηρύξεις – είναι η ασφάλεια και η ανωνυμία που παρέχει στις συναλλαγές. Σε αυτόν τον τομέα υπήρχαν κάποια προβλήματα βέβαια όπως διάφορες ηλεκτρονικές ληστείες δεκάδων πορτοφολιών, αλλά ο δικός μου στόχος της κριτικής δεν είναι αυτός. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Η ιστορία με την κύπρο (σε ταληράκια)

  Date: 2013.03.17 | Category: OIKONOMIA | Response: 562

  Εντάξει ρε παιδιά μια μαλακία είπα κι εγώ πριν 5 μέρες πως η ευρώπη είναι boring και βάλθηκαν όλοι να με διαψεύσουν. Και καθώς από εχθές έχω γράψει σε σχόλια για το θέμα της κύπρου περισσότερες λέξες απόσες θα έγραφα σενα άρθρο πάρτε τις εξελίξεις όπως τις καταλαβαίνει η μαγική μου σφαίρα και μου τις υπαγορεύει ο πετρολ πια (ξέβαψε λίγο το μπλε) δράκος της αποκάλυψης. Επειδή μπλεκονται πολλά θέματα θα προσπαθήσω λίγο να το διαχωρίσω, κι επειδή το πράγμα τρέχει θα προσπαθήσω να μην επεκταθώ πολύ σε μελλοντικά ενδεχόμενα. Για όσο το κάνω θα είναι για να εξηγήσω αποφάσεις του σήμερα. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Κουτόφραγκοι Vs κουτοπόνηροι

  Date: 2013.02.17 | Category: OIKONOMIA | Response: 142

  Σήμερα θα προσφέρω ένα δώρο στους ανταρσύτες αυτού του κόσμου γιατί τους στεναχωρώ συχνά τα τελευταία χρόνια και κατά βάθος είναι καλά παιδιά. Καθώς η μόδα της εβδομάδας είναι διάφορα δις από τα κοινοτικά ταμεία και πως αυτά δεν τα εκμεταλλευόμαστε, θα παίξουμε ένα γρήγορο παιχνιδάκι δείχνοντας με ποιο τρόπο εκμεταλλευόμασταν αυτές τις κοινοτικές επιδοτήσεις την τελευταία φορά που τις παίξαμε, όταν δηλαδή δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα και κάναμε μπίζνες αντί να τις δίνουμε στους βρωμιάρηδες αγρότες που βοηθούσαν στη συνέχεια την επιβίωση των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών και των βουλγάρικων, ουκρανέζικων και άλλων ανατολικών νοικοκυριών. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Μια μικρή ιστορία της ελληνικής πιστωτικής φούσκας (με πλαστελίνες)

  Date: 2012.12.08 | Category: OIKONOMIA | Response: 268

  και καθώς ο τεκι έλιαζε ακαμάτης τα αχαμνά του και αρνούνταν να παραδώσει το πολυθρύλητο τρίτο μέρος της τριλογίας του για τον συριζας, στους αντίποδες, το λογιστικό ρομπότ poltergeist ver 1.45 build 5445, καθόταν σε αναμμένα κάρβουνα. Μην έχοντας που να ξοδέψει τον εταιρικά πληρωμένο του χρόνο και που να στρέψει τη δημιουργικότητά του, και καθώς ο σύριζας δεν βγήκε κυβέρνηση που του είχε τάξει πιλάφια και ουρί από λογιστικές καταστάσεις της καρφούρ, του μπομπολιστάν και των ελπε, είπε να φτιάξει μια μικρή ιστορία της πιστωτικής φούσκας στην ελλάδα, με πλαστελίνες και χρωματάκια για να μπορεί να την καταλάβει ακόμα και ο προβόπουλος, ακόμα και ο παπαδήμος, ακόμα κι αυτός ο ίδιος ο στουρνάρας (για τον σαμαρά έχουμε χάσει κάθε ελπίδα από τότε που γύρισε από τις ηπα και πήραμε χαμπάρι ότι δεν είχε μάθει καν αγγλικά, πόσο μάλλον οικονομικά). διαβάστε τη συνέχεια...

 • Ο μαγικός κόσμος της τεχνικής (μέρος 7,2) : ένα παιχνιδάκι με το αεπ

  Date: 2012.10.25 | Category: OIKONOMIA | Response: 196

  Ένας κλασσικός αφορισμός των οπαδών αυτής της μεταφυσικής έννοιας της προόδου κάθε φορά που ακούνε τη λέξη απόανάπτυξη, είναι να προβάλουν αυτή την αποανάπτυξη σε ενός είδους πρωτογονισμό. Αν δεν θέλεις να δουλευεις, είναι προφανές πως πρέπει να ζεις στα δέντρα και να τρως μπανάνες. Αν μάλιστα ξεχάσεις να μιλάς κιόλας κι επικοινωνείς με κραυγές, θα ταιριάξεις ακόμα περισσότερο με την αντίληψή τους για το ζήτημα διαβάστε τη συνέχεια...

 • Γιατί μαμά να είναι τόσο μαλάκες? (η τρόικα και το ΔΝΤ)

  Date: 2012.10.16 | Category: OIKONOMIA | Response: 160

  Ο τελευταίος μήνας έχει αφιερωθεί (όσον αφορά στην ελληνική κρίση), στο αυτομαστίγωμα του ΔΝΤ και της τρόικα. Οιμέ λένε κάναμε λάθος στους υπολογισμούς μας, ακολουθήσαμε παλιά μοντέλα, οι υποθέσεις μας ήταν εν γένη εκτός κλίματος. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Ο μαγικός κόσμος της τεχνικής μέρος 12ο : Η εργασία, οι αμοιβές κι ο χρόνος.

  Date: 2012.09.26 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ, OIKONOMIA | Response: 323

  Η από τα κάτω οργάνωση των ανθρώπων, λύνει τόσα πολλά προβλήματα των σημερινών κοινωνιών, που όταν συμβεί, όλοι θα αναρωτιούνται γιατί σκατά δεν το έκαναν νωρίτερα . Κανονικά θα έπρεπε πρώτα να ασχοληθώ με τους τρόπους οργάνωσης, αλλά επειδή ξύπνησα με όρεξη για άλλα, θα το πιάσω λίγο ανάποδα. διαβάστε τη συνέχεια...

 • TechieChan Vs Συριζας ( μέρος 2ο: φτού ξελεφτερία)

  Date: 2012.09.17 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ, OIKONOMIA | Response: 323

  Υποσχέθηκα να ξεκινήσω το δεύτερο μέρος, αναλύοντας το δεύτερο και σημαντικότερο externality του νομοσχεδίου του συριζα. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τον ελέφαντα που χέζει στον καμπινέ και ονομάζεται σε άπταιστα ελληνικά underlaying assets. Όταν ένας άνθρωπος παίρνει ένα δάνειο, αυτό το δάνειο δίνεται για ένα συγκεκριμένο σκοπό. Πολύ μικρό ποσοστό των δανείων αφορά την σποραδική και αυθόρμητη κατανάλωση. διαβάστε τη συνέχεια...

 • TechieChan Vs Συριζας ( μέρος 1ο: το χρέος απέναντι στην κοινωνία)

  Date: 2012.09.11 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ, OIKONOMIA | Response: 236

  Δεν ξέρω για εσάς, αλλά επειδή εμένα ο πράσινος δράκος της αποκάλυψης μου τα έχει πει όλα χαρτί και καλαμάρι, ο συριζας είναι το κόμμα που θα κυβερνήσει μόλις το εξάμβλωμα που μας κυβερνά σήμερα καταρρεύσει διαβάστε τη συνέχεια...

 • Ο μαγικός κόσμος της τεχνικής (μέρος 9ο): η διευθέτηση της ανεργία στην εσπερία

  Date: 2012.07.13 | Category: TECHIE-STUFF, OIKONOMIA | Response: 207

  Πριν από 4 μήνες πήρα τον προαστιακό (το λεγόμενο S-Bahn) για να πάω στα μακρινά ανατολικά προάστια του marzahn. To marzahn βρίσκεται στο έξω βορειο-ανατολικό βερολίνο και δεν έχει καμία σχέση με το φανταχτερό τουριστικό πολύχρωμο κέντρο. διαβάστε τη συνέχεια...

 • Ο μαγικός κόσμος της τεχνικής (μέρος 8ο): Το ταμπού της ανεργίας

  Date: 2012.06.28 | Category: TECHIE-STUFF, OIKONOMIA | Response: 252

  Κάθε μεταφυσική πίστη που σέβεται τον εαυτό της έχει και μερικά ταμπού, μερικά πράγματα για τα οποία δεν πρέπει να μιλάμε μπροστά στα παιδιά. Στα οικονομικά, το μεγαλύτερο ταμπού ονομάζεται ανεργία. Στα κλασικά οικονομικά η ανεργία απλά δεν υπάρχει. Όλη η περιγραφή της οικονομίας χοντρικά μέχρι τον 20ο αιώνα θεωρεί την ανεργία ως απλά απούσα. Στα εφαρμοσμένα οικονομικά χρειάζεται να φτάσουμε στον κέυνς για να αναγνωρίσουμε στα μοντέλα τη διαφορά μεταξύ θεωρητικής παραγωγής (τι θα γινόταν αν όλοι δουλεύαμε) και πραγματικής παραγωγής (τι πραγματικά γίνεται). διαβάστε τη συνέχεια...

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Τα πιο φρέσκα σχόλια